На море в Турция - тема 75

• 72 148
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
  • на село
VanessaDE, много благодаря, точно тази информация ми беше необходима.

# 91
Четох, че до Турция може вече да се пътува с лична карта. Дали е влязло в сила след като е публикувано в турски държавен вестник?
По новините вчера даваха, че се минава само с лична карта. Журналистите лично пробвали в двете посоки.

Малко по точно:

Генерално консулство- Одрин/ Consulate General- Edirne

Според информацията, с която разполага Генералното консулство на Република България в Одрин, от вечерните часове на 27 юли 2022г. е започнало допускане на български граждани с валидни лични карти на територията на Република Турция.
Влизането в страната с валидна лична карта, издадена от България,  е позволено при пътувания с цел туризъм или транзитно преминаване, когато не се касае за развиване на търговска или икономическа дейност.
Шофьорите на тежкотоварни автомобили следва да продължат да пътуват с валидни паспорти, независимо дали преминават транзитно или крайната им дестинация е в Република Турция.
https://www.mfa.bg/embassies/turkeygc/news/34682

# 92
Здравейте

Имам направена резервация за двама човека за Анталия през м. октомври. Искам да анулирам тази резервация и да прехвърля парите за резервация за Кушадасъ през август, като добавя и едно дете.
Дали мога да го направя и дали дължа неустойка и задържане на част от парите?

# 93
  • София
Здравейте

Имам направена резервация за двама човека за Анталия през м. октомври. Искам да анулирам тази резервация и да прехвърля парите за резервация за Кушадасъ през август, като добавя и едно дете.

Можеш, но ще си платиш по сегашни цени, има някаква глоба, всяка фирма различно взима, но няма да е повече от 30-40-50 лв. Сириозно си помисли дали искаш да смениш Анталия с Кушадъсъ, шанса да попаднеш на недъгав хотел в Кушадъсъ е много по-голям, отколкото в Анталия. Кой с кой ще сменяш?

# 94
Точно  това търсих и аз вчера. Нашата резервация е от 01.10 и вече е с 230 лв по-малко офертата. Искам, ако може да канселирам и пак да резервирам. До 59 дни преди отпътуване, пише че не се дължи неустойка. Чакам днес да ми отгворят и от агенцията и мога да пиша по-късно какво е станало.

# 95
Четох, че до Турция може вече да се пътува с лична карта. Дали е влязло в сила след като е публикувано в турски държавен вестник?
По новините вчера даваха, че се минава само с лична карта. Журналистите лично пробвали в двете посоки.

Малко по точно:

Генерално консулство- Одрин/ Consulate General- Edirne

Според информацията, с която разполага Генералното консулство на Република България в Одрин, от вечерните часове на 27 юли 2022г. е започнало допускане на български граждани с валидни лични карти на територията на Република Турция.
Влизането в страната с валидна лична карта, издадена от България,  е позволено при пътувания с цел туризъм или транзитно преминаване, когато не се касае за развиване на търговска или икономическа дейност.
Шофьорите на тежкотоварни автомобили следва да продължат да пътуват с валидни паспорти, независимо дали преминават транзитно или крайната им дестинация е в Република Турция.
https://www.mfa.bg/embassies/turkeygc/news/34682
Това мога да го потвърдя. Вчера познат на мъжа ми, с двойно гражданство, ако има значение. Сподели че минал Капитан Андреево само с Лк. Пътуване от Турция към България.

# 96
Трябва да има нещо предвидено в закона, ако нещо се случи с колата //да не дава Господ на никого// или остане в сервиз и трябва да се приберет за да вземете пари и да платите ремонта или нещо друго, Халим сигурно ще знае трабва да го питам и той ще каже.

Проучвал съм въпроса, по закон колата трябва да се остави на специален паркинг към митницата и да се попълни декларация, че ще се върнете да си я вземете. Имаше някъде тема с описание ставаше въпрос за пътуване извън Турция със самолет. В последните години оставянето на паркинг към митниците можело и да се пропусне, но се оставя точен адрес където е оставена колата и пак зависи на кого ще попаднете. Декларацията е нещо от сорта, че ще се върнете до 100 дена, ако не се върнете колата остава в полза на държавата. Като цяло не е сложно, но е трудно да намерите точния човек в митниците на летището или границата, реално не е често срещана ситуация и повечето от служителите им не са наясно, това съчетано с липсата на турски език от моя страна за мен ми се вижда мисия невъзможна.
Глобата я слагат на база печата в паспорта в който е описано, че сте влезнали с кола. Сега когато ще може да се влиза с лични карти не знам дали няма да отпадне това изискване.
Тук сте прав бях забравила. Преди 2 години ни се случи проблем с колата, отчупило ни се бе парче от питата на катализатор.Като повече от 70 не вдигаше. Там казаха в сервизите, че сложно и не искат да пипат, Цитирам Ауди скъпа кола, сложно, не пипаме, "не беше нова . Мъжа ми убеждаване да му  дадат канал и инструменти , че той ще го направи, как и да е . Закараха ни на границата. Там попаднахме на митничар от турска страна. Който обясни нещо такова. Остава на паркинг на митницата и до 100 дни да се върне с репатраг или на собствен ход да я  вземем.Тя можеше  да върви, но бавно. Беше в ковид с тестове и от двете страни , разреши ха на безмитната зона да сменим колите. Дори мина по гишетата с нас.Дори посъветва човека идващ от България с другата кола, да каже на Бг граница, че няма да влиза в Турция, а само до безмитния, за да не му наложат карантина.
Да е жив и здрав човека. Много ни помогна, тогава. Голям късмет, знаеше прилично добре български и се разбрахме. Този опит мога да споделя Аз.

# 97
Здравейте

Можеш, но ще си платиш по сегашни цени, има някаква глоба, всяка фирма различно взима, но няма да е повече от 30-40-50 лв. Сириозно си помисли дали искаш да смениш Анталия с Кушадъсъ, шанса да попаднеш на недъгав хотел в Кушадъсъ е много по-голям, отколкото в Анталия. Кой с кой ще сменяш?

Да, искам да сменя капаро за Анталия с пълно плащане за Кушадасъ за след две- три седмици. Хич не ми се ще да чакам още два месеца, а и за детето смятам, че ще е по- добре.
Както и да е, тези дни, ще посетя агенцията и ще пиша, как са се развили нещата.
Благодаря!

# 98
Здравейте,на път за Фетие сме резервирали междинна нощувка в Памуккале-хотел Aspawa Hotel,искаме да го разгледаме, но нещо не мога да се ориентирам  къде и какво да разгледаме,може ли с кола да се стигне .Може би ще пристигнем късно вечерта и ще обиколим на следващия ден преди отпътуване .Пробвах с гугъл мапса,но няма записи по улиците около хотела.Ще се радвам на помощ и насоки. 

# 99
  • София
Здравейте,
Четох, четох и се загубих в чудесните ви съвети и пътеписи. Не успях да открия мнения за туристическите агенции, само за Емерал имаше негативен коментар. Бихте ли ми препоръчали агенция, ще  пътувам с автобус от София, дестинация Кушадасъ, 7 дневна почивка през септември. Виждам, че повечето хотели са вече продадени, но дано успея да намеря местенце за двама през този период. Очаквам съвети и за хотели 4 звезди. Благодаря ви.

# 100
  • София
Здравейте,
Четох, четох и се загубих в чудесните ви съвети и пътеписи. Не успях да открия мнения за туристическите агенции, само за Емерал имаше негативен коментар. Бихте ли ми препоръчали агенция, ще  пътувам с автобус от София, дестинация Кушадасъ, 7 дневна почивка през септември. Виждам, че повечето хотели са вече продадени, но дано успея да намеря местенце за двама през този период. Очаквам съвети и за хотели 4 звезди. Благодаря ви.

Батихан и нищо друго. Агенциите са Турс Клуб, Албена Холидейз, Версо Травъл, Белпрего, още има разбира се, но тези държат ниво. Версо обаче не предлага Батихан, ако не щеш Батихан, Атлантик

# 101
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
Батихан и нищо друго. Агенциите са Турс Клуб, Албена Холидейз, Версо Травъл, Белпрего, още има разбира се, но тези държат ниво. Версо обаче не предлага Батихан, ако не щеш Батихан, Атлантик
[/quote]
valerko, Много Ви благодаря. Точно ToursClub съм си харесала, а в BATIHAN BEACH RESORT съм почивала и останах много доволна. Отивам да резервирам.

# 102
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
valerko, Много Ви благодаря. Точно ToursClub съм си харесала, а в BATIHAN BEACH RESORT съм почивала и останах много доволна. Отивам да резервирам.
[/quote]

Най-добрата анимация е там, трябва да сте много способни за да не изкарате добре. Дайте после обратна информация като се върнете да опресняваме инфото на първа страница.

# 103
Някой ползвал ли е кола под наем в Турция?
Ние сме ползвали. Взехме я от рецепцията на хотела. Бяха коректни!
А каква е цената за 24 часа?

# 104
Здравейте на всички някой да сподели мнение за автобусите на Албена Холидейз ще пътуваме септември до Кушадасъ.

Общи условия

Активация на акаунт