Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 658
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 285
Това, което ме притеснява е да не е сложен нескопосано и сега не е ясно къде е, а докторите да си мълчат. Чудим се въобще какво да правим. Някой знае ли винаги ли се слага протеза при ЕРПХ?

# 286
Кой лекар е правил ЕРПХ на майка Ви?
При позната стент-а също се оказа “изчезнал” при последващ преглед преди махането му. Оказало се, че е бил неправилно поставен и според лекарите изхвърлен по естествен начин от организма (не съм лекар и не знам възможно ли е). Случило се е в друга болница в София.

# 287
  • Sofia
В Токуда и на сестра ми сложиха стенд и го махнаха пак там след месец.
Струваше над 2хил.преди 7-8год.

Обърнете се отново към лекарите там.Има ли,няма ли стенд,да се разбере какво и как са правили.

# 288
За съжаление няма време. Операцията е насрочена за утре, защото мислехме че има стент, а са минали 5 седмици от поставянето. (Трябва да се махне преди 3месеца да изтекат и след лапраскопска операция на жлъчния балон, по думите на гастрото). Във ВМА са звъняли на екипа да проверят експертизата, сочеща наличие на стент. Казано им е, че няма стент. Затова питах за ЕРХП и дали стентът е задължителен, ако някой знае. Не знам колко е наложително спрямо риска да се маха жлъчката на жена на 79г. Пошеяето лекари са - "Вие си знаете."

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 14:42 от ierldan

# 289
По принцип стент се слага, за да излязат спокойно остатъчни камъчета в каналите, ако има такива, а и все пак се минава папила Фатери (ако не се лъжа се рязва, за да се разшири, та си мисля, че може да зарасне и при зарастването да се запуши, ако не е разширено временно мястото, но тук само предполагам)
Иначе стентът се вижда преспокойно дори на ултразвук и впрочем въобще не е къс като гледах при мен. Да го изхвърли, ако не е правилно поставен --- не знам, при мен си беше доста дълга тръбичка...
Периодът е 6 месеца, като това е максимума, оптималното е до 3 месеца да се извади (на мен така ми казаха), даже най-добре до месец и половина. Процедурата е 10-15 минутна, но ако е излишна...кофти. Все пак си е стрес, упойки, влизане.

# 290
  • Sofia
ierldan,мина ли операцията?

# 291
Да мина Doli. Майка ми леко съжалява, защото отиде да я прави, мислейки, че заради стента точно сега трябва да стане. Увериха ни, че в Токуда са казали, че няма стент. Какво е станало, не знам. Ще е отвратително, ако едните лъжат, за да си скрият грешката, а другите просто не го виждат! Засега, дано се възстанови бързо, но честно казано съм разочарована, защото за възрастен човек, четох няколко чужди статии, операцията не е еднозначно необходима, според литературата.

# 292
Здравейте,

За операция на жлъчка в Токуда: самостоятелна стая само с предварителна заявка по телефон ли се запазва?

# 293
  • София
Да, аз така си бях запазила: предварително по телефона.

# 294
Здравейте, преди 4 дни бях на лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката. Много се бях наплашила от самата операция ( най - вече от упойката), но всичко мина нормално. Като чета темите назад, гледам че хората си се чувстват много добре и се захранват с не пюрирана храна няколко дни след операцията, а мен ме мъчи една диария като тези дни карах само на кисело мляко, банан и пасирана "крем супа" ( варен картоф и морков с малко сол ). Днес реших да хапна малко бебешки бисквити и  така жестоко ме присви стомаха и освен диарията се появи и гадене... Така съм бясна в момента, преди да се оперирам имах 3 кризи за 5 години ( от както знам, че имам камъни) и не съм спазвала диети въобще. Та има ли други, които също са били с диария и гадене или да започвам да се отчайвам, че съм я махнала жлъчката? :/

# 295
След 3 дни на кисело мляко, банан и крем супа диарията си е съвсем нормална. Аз направих тази грешка след първото секцио. И след това ме боля корем от първата твърда храна, която ядох, не помня дали ми се гадеше, беше преди 8г. Затова и след махането на жлъчката послушах доктора и минах веднага на твърда храна, 48ч след операцията.

# 296
Аз също почти веднага минах на "твърда" храна с добро сдъвкване.  Но внимавах да няма почти никаква мазнина, обирах я до минимум. С това, което си яла се хранех между кризата и операцията.

# 297
Още на другия ден в болницата доктора ме накара да ям храната от болницата, а тя беше кус-кус.Вкъщи се храних с нормална, несмляна храна.

# 298
И на мен така казаха - в деня на операцията (след като минат упойки и т.н.) - кашава храна (вечерта бях примряла от глад и хапнах кисело мляко с обикновени бисквити). Колкото по-рано, толкова по-добре за организма. От другия ден твърда храна и по диетата, след което с постепенно включване на повече храни.

# 299
И на мен така казаха - в деня на операцията (след като минат упойки и т.н.) - кашава храна (вечерта бях примряла от глад и хапнах кисело мляко с обикновени бисквити). Колкото по-рано, толкова по-добре за организма. От другия ден твърда храна и по диетата, след което с постепенно включване на повече храни.

И аз вечерта в деня на операцията ядох кисело мляко, но от следващия ден супи,макарони ,ориз и варени картофи.

Общи условия

Активация на акаунт