Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 683
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 300
  • ВАРНА
izichko, нормално е след три дни на кисело мляко да получиш диария. Започвай да се захранваш с повече храни. Пази се от мазно, подправки и пикантно /люто/ и постепенно разширявай менюто си.
Аз съм 9 месеца след операция и вече мога да кажа, че няма нещо, което да не ям.
Първите месеци се пазих от храните, които предизвикваха кризи преди операцията.

# 301
Благодаря ви за съветите, започнах си твърдата храна и вече няма диария. Simple Smile Другото което ме притеснява е че продължавам да си имам тъпата болка високо горе в стомаха и в дясно под ребрата, която имах цял месец преди операцията и си мислех, че е от жлъчката, но явно не е. Вчера ходих да ми махат конците и доктора нищо не каза по темата, освен да си направя ехография след месец.

# 302
Здравейте от 3 дни насам, приятелката ми получава леки кризи като предния път се случи някъде около 8/9 януари тази година. На 30.12.22 ни се роди бебе, не знам дали има влияние "наместването" на органите, а и тогава вечерта на кризата хапнахме стабилно, имаше за жалост и мазничко, ясно е тогава защо стана така, стигнахме и до линейка.
Този път ситуацията е по-различна. В сряда около обяд е яла печени филийки с крема сирене и малко кафе с мляко (2-3 глътки) Не знам дали за конкретния случай може да е причина, но предната неделя правихме погача на бебето и да е хапнала нещо сладко, но без крайности. От болката й се доповръщало. След което е пила вода с оцет и мед с лимон.
Вчера отново привечер, никакво ядене през деня този път освен отново някаква филийка и ябълка. Пак я заболя, пи разни обезболяващи ама без особен ефект. Напъна се да повърне и й мина. Виждаха се люспите от ябълката и т.н
До днес отново почти никакво ядене освен мед и лимон, пак оскъдно препечен хляб и каза, че пак е имала лека драма.
Пропуснах да спомена, че днес е била при лекарка, която и е предписала лечение за стопяване на камъни в жлъчката.
Обаче драмата ми идва, че не е питала какво все пак може да яде без веднага да я раздразни. Без да съм специалист, но това си е раздразнено в момента и всичко освен чай мента и лимона с мед си я дразни.
Четох в нета, но ми се сториха много противоречиви темите..
Ще Ви помоля да кажете как сте се хранили вие, поне малко от малко да е, че това неядене, а и с малко дете..

Благодаря

# 303
  • Sofia
Ехография правена ли е?
Има ли камъни в жлъчката?
Какви лекарства са изписани?
Може да яде варени картофи,крем супи,каши,варени или печени плодове.
Да спазва диета 5,има я в нета.

# 304
Ехография правена ли е?
Приет, да, правена е още в началото на тази година и има камъни. Предписала й е - Мутилиум и Урзофалк 250mg

# 305
Ехография правена ли е?
Приет, да, правена е още в началото на тази година и има камъни. Предписала й е - Мутилиум и Урзофалк 250mg

Докато (и АКО) се задействат медикаментите, ще мине доста време.
Проверете дали няма запушване на жлъчни пътища. Обикновено личи по размера на холедоха, но не винаги.

# 306
Варени картофи, варен ориз, без подправки, само малко сол. Препечена филия с айрян, филията без абсолютно нищо. Крем супа, пилешко, заешко, маслини. Всичко трябва да е печено или варено, без пикантни подправки. Чай липа. Бяха ми препоръчали да спазвам някаква бяла диета, т.е. да ям само храни, които са бели, но не я разбрах точно. Да потърси мнението и на друг лекар, защото щом прави непрекъснато кризи може и да не стане с медикаменти. Също и нищо сурово, дори и плодове.

# 307
Здравейте! Аз също имам камъни в жлъчката 10мм, 18мм и други по малки. Рядко правя кризи (по една на година), като не се съобразявам с храната. При криза до сега ходих 2х в Бърза Помощ, при мен приложиха лечение с  Но-шпа и  Квамател. Имам насрочена лапороскопска операция за началото на март. И сега се чудя, дали пък да не пробвам със стопяване на камъните чрез така наречената киселинна терапия. След пследния ехограф (преди 14 дни) се установи, че нямам жъзпалена жлъчка и, че жлъчните канали са проходими. Някой има ли информация, колко време отнема терапията за стопяването на камъните?  Вече съм тотално объркана Pensive  дали да се подложа на операцията или да пробвам друг метод....Rolling Eyes

# 308
Здравейте! Аз също имам камъни в жлъчката 10мм, 18мм и други по малки. Рядко правя кризи (по една на година), като не се съобразявам с храната. При криза до сега ходих 2х в Бърза Помощ, при мен приложиха лечение с  Но-шпа и  Квамател. Имам насрочена лапороскопска операция за началото на март. И сега се чудя, дали пък да не пробвам със стопяване на камъните чрез така наречената киселинна терапия. След пследния ехограф (преди 14 дни) се установи, че нямам жъзпалена жлъчка и, че жлъчните канали са проходими. Някой има ли информация, колко време отнема терапията за стопяването на камъните?  Вече съм тотално объркана Pensive  дали да се подложа на операцията или да пробвам друг метод....Rolling Eyes

Индивидуално е времето, в което евентуално ще има ефект от урзофалк и т.н. Месеци. Поне това изчетох, когато пред мен стоеше тази дилема, обърнах нета да чета за този тип терапия. При мен обаче имаше силно възпалена жлъчка, неповлияваща се на АБ и противовъзпалително лечение, плюс запушване на главния жлъчен канал, така че действах бързо.

Скрит текст:
Ужасно е, когато няма предупреждение... Направих една криза, даже не знаех какво е. Мина седмица и започнаха буквално всеки ден, явно камъните са слезли и запушили, от там възпалена жлъчка, черен дроб абсцес и панкреатично засягане. Та в рамките на месец и половина - ЕРХПГ, лапароскопска операция, вадене на стент от ЕРХПГ

# 309
И аз имах подобни размери камъни и не правих кризи, но след 2г .се започна един дискомфорт. Ставаше ми лошо по няколко пъти на ден и си мислих,дали да не пробвам с друго вместо операция.И аз не спазвах диета и уж всичко се владееше с нош-па,но  започна един омагьосан кръг, в който все нещо не е наред.Така 4м.продъкжи и накрая взех решение,  след като гастрото ми каза,че няма възпаления, но жлъчката работи 30 % и няма нужда да я държаха, защото само проблем може да ми създаде.В момента на умуване този дискомфорт, тази тежест започна да ми омръзва и взех решение за операция,защото ми беше обяснено, че някой от камъните може да запуши каналите.

# 310
Здравейте, за първи път пиша в групата 🙂 прочетох доста коментари, но не всички защото са си доста и реших направо да пиша. От 7 години съм с камъни в жлъчката, болки не съм имала до тази година 😔 от страх не се решавах на операция, защото не ме болеше пазех диета и така до днес, но вече започна да " напомня за себе си". Умирам от страх, решила съм да отида да направя операцията в Токуда. Тъй като информацията ме успокоява поне минимално може ли някой който е бил там да сподели детайли(до най-малките) ще съм много благодарна🙂🙂🙂 интересувам се особенно от подготовката преди самата операция. Какво ме очаква например на някой места четох че се прави прочистване със свещички на чревни тракт, а на други места четох че се прави клизма. Благодаря предварително на отговорилите 🙂🙂🙂

# 311
  • Sofia
Не мисля,че трябва някакво пречистване.
Обикновено не се яде вечерта преди денят за операция.В денят на операцията също нищо не се приема,дори и вода.
Моята понеже беше на обяд,като изпитвах жажда си жабурках вода в устата и я плюех.
Аз заради възпалена жлъчка бях принудена от д-ра да бъда почти 7дни само на вода преди операцията,затова не са ми правили клизма.

# 312
Благодаря за отговора Doli.
Точно тези подробности искам да знам и да съм поне малко по-спокойна.

# 313
  • Пловдив
Моята лапароскопска операция беше през януари т.г.-никаква предварителна подготовка не ми казаха да правя,само да ям по-лека храна предния ден до 20ч,вода може да пия до 22ч и на другия ден сутринта(гладна,жадна)около 8,30ч ме вкараха в операционна.

# 314
И аз не съм имала никаква подготовка като свещички  клизма.Само предишната вечер по-лека храна и това.

Общи условия

Активация на акаунт