Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 881
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 450
Аз се подготвям, след 2 седмици...ще се оперирам. Зареждам се с разни каши и компоти. Дали може да се яде от бебешките каши Слънчо след операцията?

# 451
  • Sofia
Може

# 452
Аз се подготвям, след 2 седмици...ще се оперирам. Зареждам се с разни каши и компоти. Дали може да се яде от бебешките каши Слънчо след операцията?
А защо трябва да ядете каши след операцията? Яжте си нормална храна, като само избягвате забранените хвани.

# 453
Мисля, че първите дни трябва кашава.. доколкото прочетох в темите...

# 454
Дрена изобщо не ме боля, нямах търпение да го махнат. Конците щипнаха малко само. Първата вечер се не се яде или се яде кисело мляко/зависи сутринта или след обяд е била операцията/. Втория ден кашави храни, от третия ден можело всичко дори шоколад и кафе... Не знам защо ми го казаха това. Аз ще спазвам диета за сега, защото дори киселото мляко ме кара коремът да се бошува поне 30 минути.

# 455
Тоя дрен всъщност какво представлява? Маркуч забит в раната?

# 456
Маркуч, поставен под  черния дроб, доста дълъг и корав, затова  й се усеща на гърба.
Тоя дрен всъщност какво представлява? Маркуч забит в раната?

# 457
Това звучи ужасно!

# 458
Мисля, че първите дни трябва кашава.. доколкото прочетох в темите...
Ами не, не трябва да е кашева. Трябва да си е нормална храна, като не се ядат няколко неща и храната се приготвя печена или варена. Няма нужда да е на каша или пюре.

# 459
Точно. Само първият ден е кашав.

# 460
Да ви кажа много ми е тревожно и то не толкова от страх от самата операция, а защото не съм сигурна, че наистина това е най- правилното решение. Ако бях като доста от вас, които са имали жестоки кризи щях да съм убедена. Но аз не съм имала и над 20 г си живях без никакъв проблем и ограничаване с камъка. Дори не знам дали това сега е криза - леко раздвижване на чернодробните и леко подпиране вдясно. Казаха, че жлъчката е спокойна. Индикациите за операция са че камъкът е голям, 3 см и какво можело да стане. Тоест хипотетични аргументи. И четейки и в темите за хора с проблеми след операцията се чувствам сякаш отивам да си причиня проблем вместо да го реша. И това много ме напряга.

# 461
То стигнеш ли до криза, може и да е късно с такъв камък.  Божа работа е, но с такъв голям камък почти нямаш жлъчка. Та тя е 7-12 см/2,5 см и почти половината е заета от камъка.

# 462
Да, и което е по лошо - нараства. Беше 2 см дълги години. Казаха ми ако нарасне още може да пукне мехура или да се откърти парче и да запуши. Ходих при 3- ма, всички препоръчаха махане докато все още е спокойна жлъчката. Та съм в шах и мат. И да не се оперирам ще треперя и ще го мисля и с операция кой знае какво ще си докарам. И точно тази несигурност ме треви сега, защото ако възникнат проблеми след операцията ще се проклинам защо съм я направила. А ако не я направя може да се проклинам защо не съм. А най- вече се проклинам защо не спазвах поне малко от малко ограничения, а не да маам по 3 мекици    всяка сутрин в продължение на месеци..

# 463
Подпирането в дясно е предвестник на криза, това просто е началото. Лично аз съм оперирана преди 4г и половина. Проблеми нямам, а ям абсолютно всичко. Изкарах и 2 бременности, които с болна жлъчка няма как да се случат. За храненето след операцията моя лекар ми каза да се храня нормално. Да се захраня първо хранене кисело мляко и банан, второ хранене супа или крем супа и от там да си ям нормално. Третото ми хранене беше с пиле с картофи на фурна, което си сготвих сама, нямаше и 48ч от операцията. Направих грешката след първото секцио да карам 3 дни на кашкава храна, докарах си разстройство и болки в корема. И лекаря тогава ме пита, защо не си ям нормална храна само първите 2-3 хранения трябвало да са с лесно смилаема и ми бил казал. Той сигурно ми е казал човека, ама аз имам навика не винаги да слушам. След операцията за жлъчка си слушах лекаря, а след следващите 2 секцио вече имах опит. Лично за мен махането на жлъчката беше едно от най-добрите решения, които съм вземала.

# 464
Да, и което е по лошо - нараства. Беше 2 см дълги години. Казаха ми ако нарасне още може да пукне мехура или да се откърти парче и да запуши. Ходих при 3- ма, всички препоръчаха махане докато все още е спокойна жлъчката. Та съм в шах и мат. И да не се оперирам ще треперя и ще го мисля и с операция кой знае какво ще си докарам. И точно тази несигурност ме треви сега, защото ако възникнат проблеми след операцията ще се проклинам защо съм я направила. А ако не я направя може да се проклинам защо не съм. А най- вече се проклинам защо не спазвах поне малко от малко ограничения, а не да маам по 3 мекици    всяка сутрин в продължение на месеци..

И аз нямах кризи, а само тежест и подпиране.И на мен растение  камъка за няколко години и стигна 2,5 см.
Започна се с подпиране, после постоянни киселини вечер,все едно огън гореше в областта на жлъчката и в стомаха.Така няколко месеца с дискомфорт и мнение на 2 да я махам,че какво може да стане и,че тя не работи  взех решение и се оперирах.Омръзна ми да се притеснявам всеки ден,дали не съм пожълтяла, дали не правя панкреатит,и какво ли не още.Имах 2 камъка-2,5 см и 1,5 см,които за 2г станаха двойни-от 0,9 мм и 1,2 см преди т.е те си разтяха.След операцията ми дадоха 20 камъка-4 големи и 16 малки.Незнам точно тези 16 малки какво можеха да направят .Взех това решение,когато един известен и добър гастро след 3 прегледа за 2 м ми каза в прав текст, че тази жлъчка трябва да се маха и да взимам решение  в близко време,защото нямало смисъл да я държа като не работи, а последиците били опасни, а и да не плащам повече за преглед за нещо,което ми бил казал .След една седмица вече имах час за операция.Въпросният лекар ми каза да се оперирам където реша, че не държал да е в неговата болница,което ме накара да си помисля, че  трябва са се оперирам.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 09:40 от lavaca

Общи условия

Активация на акаунт