Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 634
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 135
Моля за помощ. Кои показатели се изследват , за да де отхвърли/ потвърди проблем със жлъчка? Ехограф още не съм правила. Благодаря.
А е възможно всочки кръвни показатели да са в норма и пак да сте за операция. Направете най-добре ехограф.

# 136
Аз съм оперирана във ВМА от д-р Александров. Много съм доволна. Стаите са супер. Персонала също. В четвъртък ме оперираха лапапоскопски в събота ме изписаха. Плаща се избор на екип, а в моя случай и някакви консумативи.

# 137
Мечка Малинарка,  а знаеш ли GGT със завишени стойности почти двойни дали може да е сигнал за проблем със жлъчката? Тотално се изгубих и нямам представа  какво, как ,къде. Нямам болки, не съм правила кризи. Наскоро пих за няколко дни Неуротоп 200мг..

Не може да се разглежда изолирано само един показател. По-скоро пусни и други, но нека лекар прецени.
https://www.synevo.bg/ggt/

# 138
  • софия
Мен ми казаха за ВМА 1300лв. - избор на екип и консумативи. Интересуваме какво е нужно като багаж. Колко време се седи в реанимация?Клипсите, които защипват каналите пише ли в епикриза от какъв материал са?

# 139
Здравейте! Искам да попитам колко време след операцията може да се започне да се спортува като тичане, не говоря за фитнес. А, и също колко време след нея дават, че може да се забременява? Благодаря ви! ☺️

# 140
Добро утро! И аз вече съм в отбора на хората без жлъчка. Все още имам неизяснени въпроси, относно храненето. Например - кокосово масло разрешено ли е, а също и лимон вложен в ястията при приготвянето им (при борш например). Кафето ми липсва! Sad

# 141
За ВМА като багаж не носех нищо повече от обичайното - тоалетни принадлежности, пижама, чехли, вода. Не съм била в реанимация, три дни седях, един при прием, след това оперирана и на третият ден се прибрах. След операцията веднага се раздвижи, колкото по-рано станеш толкова по-добре. Всичко, което е правено и използвано при операцията е описано в епикризата.
За спорта - месец след това отидох на Пътя Камино, 120км.пеша за 6 дни, носех раница около 3кг. Не съм имала проблем.

# 142
Здравейте! Искам да попитам колко време след операцията може да се започне да се спортува като тичане, не говоря за фитнес. А, и също колко време след нея дават, че може да се забременява? Благодаря ви! ☺️

Значи за спорт не знам. За забременяване 3м след операцията не е проблем. Доктора ми каза, че е хубаво да минат поне 3м от операцията преди да забременея, а според колежката му (другия ми хирург) не е проблем и след първия месец още. Основния риск идвал от растежа на корема, а не то нещо друго. Но докато разрастването стигнело до операцията на пъпа минавали 5-6м и операцията дотогава е напълно зараснала. Мен ме оперираха ноември, забременях февруари. Единствения коментар, който направи гинеколожката ми беше, добре, че си я махнала преди да забременееш.

Добро утро! И аз вече съм в отбора на хората без жлъчка. Все още имам неизяснени въпроси, относно храненето. Например - кокосово масло разрешено ли е, а също и лимон вложен в ястията при приготвянето им (при борш например). Кафето ми липсва! Sad

Защо не пиете кафе? Аз го пих на втората седмица, като още на махането на конците доктора каза, че мога да пия. Кокосово масло слагах по малко в смутито си, не е животинска мазнина и реших, че може, но не съм питала. Не виждам причина да не може лимон. Реално може всичко. В началото без мазно, пържено, алкохол и безалкохолни. Зеле и бобови също, но те са свързани с развиването на корема от газове. Хапвате малко от дадена храна и ако има проблем ще си покаже. Ако не ви създава проблеми си я ядете, ако ви създава я оставяте за по-нататък.

# 143
За операцията, ако е жена по добре нощница, а не пижама. Може някакъв по широк клин и блуза да си вземете. Не седите в реанимация. Будят ви и в стаята. Аз лично помолих да ми оставят катетъра 1 ден. В четвъртък операция и не пожелах да стана. В петък станах и махнаха катетъра . В събота махнаха дренажа и към обяд чао. Кафе не пих 7-10 дни след операцията. Вместо него леблебия или инка. Но доктора ми каза, че мога да не е силно с малко мляко и задължително с няколко бисквитки.

# 144
Благодаря ви, момичета!

# 145
За операцията, ако е жена по добре нощница, а не пижама. Може някакъв по широк клин и блуза да си вземете. Не седите в реанимация. Будят ви и в стаята. Аз лично помолих да ми оставят катетъра 1 ден. В четвъртък операция и не пожелах да стана. В петък станах и махнаха катетъра . В събота махнаха дренажа и към обяд чао. Кафе не пих 7-10 дни след операцията. Вместо него леблебия или инка. Но доктора ми каза, че мога да не е силно с малко мляко и задължително с няколко бисквитки.

Не съм съгласна. По удобно е с пижама. Не съм имала катетър. Станах около 3ч след операцията. Но моята беше надвечер и през ноща бях на подлога, санитарката и сестрата казаха да не ставам през ноща за да не падна някъде, а ако трябва да викам санитарката. Но аз си спях през повечето време. Сутринта си се облякох и обикалях коридорите, като си носех дренажа с мен. Не виждам как може да стане с нощница. Махнаха ми го около 24ч след операцията.
За кафето спазвах само условията да не е на гладно. Закусвах и тогава пиех кафе. Но около 3м след операцията си го поех пак на гладно. Аз не мога да ям докато стана, а не мога да ида на работа без да пия кафе. Ако не съм пила кафе тежко му и горко на този дето ще е пред мен.

# 146
Явно при всички е различно. Аз бях с катетър след операцията, на другия ден ми го махнаха, дотогава си бях гола. То не че можех да стана де. Упойката доста ме държеше.

# 147
Не съм имала катетър, имах дрен който свалиха на третия ден преди да ме изпишат. Сама ходех до тоалетната.

# 148
И при мен нямаше катетър, нито съм била в реанимация. Дренчето е 7-8 см (отвън се вижда това, за навътре няма да коментирам Simple Smile тънък маркуч с една вързана ръкавичка за него. Беше ми под дрехите и въобще не го усещах. В този студ аз също бих предпочела пижама. Кафе пих още на другия ден след операцията - слабо и не цялото, с бисквити. Ненаситени мазнини може, но внимателно и постепенно. За спорта - на мен ми казаха без интензивни физически натоварвания (имам хоби народни танци от 10 години) до 3-я месец, даже 5-я. От края на втория месец започнах постепенно да подскачам. При всеки е индивидуално.

# 149
Еее, аз съм най-големият карък, значи Simple Smile  - с катетър и голям дрен (колкото катетъра) На втория ден ми махнаха катетъра и ми скъсиха дрена - стана това, което Мечка Малинарка е писала - късо дренче с ръкавичка. Ама, така е, когато те оперират в Бургас. Може при мен нещо да не е било както трябва, като се замисля - 3 дена ме наливаха с антибиотици и обезболяващи, но никой нищо не каза.

Общи условия

Активация на акаунт