Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 641
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте,вчера ме изписаха от болницата, но все още съм с превръзка. Забравих да попитам трябва ли да ходя за смяна и кога.. Казаха ми да не се къпя,докато не махнат конците ,но за превръзката нищо. Как беше при вас?Кога я махнаха?
При изписването на майка ми, което беше в неделя, докторът каза да дойдем във вторник сутринта в отделението за смяна на превръзката и отново в петък сутринта за вадене на конци.

# 226
Здравейте,вчера ме изписаха от болницата, но все още съм с превръзка. Забравих да попитам трябва ли да ходя за смяна и кога.. Казаха ми да не се къпя,докато не махнат конците ,но за превръзката нищо. Как беше при вас?Кога я махнаха?
Не съм точно по въпроса, но...в кой век живеят по някои болници... само ви мъчат. Още на изписването на другия ден ми сложиха специални лепенки, нямаше конци. Казаха, че мога да се къпя без проблем и на седмия ден да сваля лепенките под душа.

# 227
Еми някои сме имали по конец, за всеки е различно. На мен ми казаха, че на втория ден мога да махна превръзките. Къпех се с водоустойчиви лепенки, които махах после. На седмия ден ми махнаха конците.

# 228
Нямах за цел някой да се засегне. Просто се дразня. Скъпо им идва явно на болниците...
https://arms-bg.com/survival-tools-2/aptechki/lepenki-za-bezshev … LeYS_H7bNMEiffuhc

# 229
Едва ли е това. Аз имах по един шев на малките дупчици, но пък разреза, откъдето са извадили жлъчката ми беше залепен и без шев. Явно си има причина.

# 230
Paameela, Аз се свързах с хирурга за смяна на лепенката на 5 ден след операцията. Сложиха ми водоустойчиви лепенки. След това на 12 ден понеже, 10 ден беше събота ми махнаха конците. Изкъпах се на следващия ден.
bolibon това ми звучи като нормални симптоми на бременност в 8г.с. Увеличава се прогестерона и затова започва гадене. До 12 седмица отшумява.

# 231
Paameela, Аз се свързах с хирурга за смяна на лепенката на 5 ден след операцията. Сложиха ми водоустойчиви лепенки. След това на 12 ден понеже, 10 ден беше събота ми махнаха конците. Изкъпах се на следващия ден.
bolibon това ми звучи като нормални симптоми на бременност в 8г.с. Увеличава се прогестерона и затова започва гадене. До 12 седмица отшумява.

Бъркате коментиращия. Аз не съм бременна и през нито една от бременностите си не съм повръщала.

# 232
Тук забелязвам пишат сравнително млади пациентки. Майка ми е на 79 и след ЕРХП са й препоръчали отстраняване. Чета много че в София назначават понякога (не за жлъча специално) ненужни процедури, операции. В провинцията са й казали ако иска да кара на диета и без операция. Не знам какво да мисля…

# 233
Тук забелязвам пишат сравнително млади пациентки. Майка ми е на 79 и след ЕРХП са й препоръчали отстраняване. Чета много че в София назначават понякога (не за жлъча специално) ненужни процедури, операции. В провинцията са й казали ако иска да кара на диета и без операция. Не знам какво да мисля…

Прави ли кризи?

# 234
  • София
Здравейте, мили дами!
С молба за съвет. Насрочих си операция за отстраняване на жлъчен мехур, но започнах да се чудя много, дали трябва да се подлагам на това. Откриха ми камък 2.5 см, никога не съм имала кризи, възпаление на мехура не се видя, всички чернодробни показатели са ми ОК.
Това обаче, което съм наблюдаванала през годините, като странни усещания в тялото си, след като изчетох по темите назад е, че последните 10-15г съм имала силно пробождане в областта на жлъчката до такава степен, че не мога да си поема въздух, което отминава за 2-3-5мин; напоследък една несилна болка ми се появява в дясната плешка, но си мислех, че е от седенето на стола по цял ден; от около 3 месеца няколко пъти за по няколко дни ми се гади, понякога е съпроводено от оригване и киселини, но стомаха не ме боли и другото е че от как разбрах за този камък, като че след всяка храна изпитвам някакво леко пробождане в мястото на жлъчката.
Та седя и си мисля, дали просто ще отида да ми отстранят един орган, който на практика никога не ми е създавал сериозни оплаквания.
Ще съм благодарна за всички Ваши мнения и размисли, които ще ви дойдат на ум, предвид че сте сблъквали с това нещо.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 11:57 от pipi

# 235
pipi, и аз бях като теб докато не направих криза и ми откриха камък с размерите на твоя. Връщайки се назад и аз като теб си дадох сметка, че си е имало сигнали, но аз си мислех, че са стомашни проблеми. И в София, и в Бургас бяха категорични, че трябва да се махне жлъчката, дори личната лекарка ми каза да не си правя експерименти, защото може да стане зле положението. И я махнах. Сега привиквам с новото положение.

# 236
Pipi това са си леки кризи. Щом е започнала да се обажда е въпрос на време да направиш истинска криза. Болката в плешката по всяка вероятност е от жлъчката, не от стола. Аз имах същия проблем, след махането на жлъчката не ме е боляла плешката въпреки стола, или поне не по същия начин.

ierldan в провинцията са и казали така, защото е възрастна и предполагат, че няма да живее още много дълго. Извинявам се знам, че звучи грубо. А и ако не е наложително не искат да я поставят под пълна упойка пак заради възрастта. Баба ми имаше камъни в жлъчката, преди години (30+) правеше адски кризи, но я беше страх от операция и пазеше строга диета. Знаеше какво я дразни и изобщо не го ядеше. Тогава е била на около 50-60г. Тя и преди това е правила кризи, но мойте спомени са вече от този период. Почина тази пролет на 89г с жлъчка, но с напредване на възрастта не е правила и кризи нищо, че ядеше всичко. Тя беше с деменция и майка ми и следеше диетата, но преди да дойде при нас беше започнала да яде абсолютно всичко. Ако баба ви не прави кризи според мен няма нужда от махане, но трябва да внимава какво яде. Въпреки, че казват, че спанак и яйца дразнят жлъчката, а аз си ги ядях без проблем.

# 237
Здравейте, мили дами!
С молба за съвет. Насрочих си операция за отстраняване на жлъчен мехур, но започнах да се чудя много, дали трябва да се подлагам на това. Откриха ми камък 2.5 см, никога не съм имала кризи, възпаление на мехура не се видя, всички чернодробни показатели са ми ОК.
Това обаче, което съм наблюдаванала през годините, като странни усещания в тялото си, след като изчетох по темите назад е, че последните 10-15г съм имала силно пробождане в областта на жлъчката до такава степен, че не мога да си поема въздух, което отминава за 2-3-5мин; напоследък една несилна болка ми се появява в дясната плешка, но си мислех, че е от седенето на стола по цял ден; от около 3 месеца няколко пъти за по няколко дни ми се гади, понякога е съпроводено от оригване и киселини, но стомаха не ме боли и другото е че от как разбрах за този камък, като че след всяка храна изпитвам някакво леко пробождане в мястото на жлъчката.
Та седя и си мисля, дали просто ще отида да ми отстранят един орган, който на практика никога не ми е създавал сериозни оплаквания.
Ще съм благодарна за всички Ваши мнения и размисли, които ще ви дойдат на ум, предвид че сте сблъквали с това нещо.

Явно, че сте закъсали, правите кризи. И моята от години не е добре, но чак такива ефекти не е показвала и се справям засега успешно. За да вземете решение да не я махате, трябва да има алтернатива с консервативно лечение, както при мен. Но при такива кризи никак не е сигурно, че ще успеете с такова лечение, както аз засега успявам. Може би преди тези кризи се е обаждала слабо като при мен, но вие не сте и обърнали достатъчно внимание и не сте ограничили вредните храни.

# 238
Здравейте мили дами!
Това обаче, което съм наблюдаванала през годините, като странни усещания в тялото си, след като изчетох по темите назад е, че последните 10-15г съм имала силно пробуждане в областта на жлъчката до такава степен, че не мога да си поема въздух, което отминава за 2-3-5мин; напоследък една несилна болка мй се появява в дясната плешка, но си мислех, че е от седенето на стола по цял ден; от около 3 месеца няколко пъти за по няколко дни ми се гади, понякога е съпроводено от оригване и киселини, но стомаха не ме боли и другото е че от как разбрах за този камък, като че след всяка храна изпитвам някакво леко пробуждане в мястото на жлъчката.
Та седя и си мисля, дали просто ще отида ми отстранят един орган, който на практика никога не ми е създавал сериозни оплаквания.
Ще съм благодарна на всички Ваши мнения и размисли, които ще ви дойдат на ум, предвид че сте сблъквалаи с това нещо.

И аз бях така и се чудех защо имах понякога дискомфортВ един момент започна да ми става лошо през деня, а през нощта страшно парене в областта на жлъчката.Това започна от време на време  да става ежедневие Така 4м всеки ден мислех да не направя запушване,панкреатит и стах от криза през нощта се тъпчих с спазмолитици.Ходих 4 пъти за 2 м  при гастро,който ми каза,че жлъчката не работи,защото  имам 2 камъка 2,5 см и 1,5 см и че трябва да я махна.Взех решение и  се оперирах.И аз имах  чувството ,че няма да съм ок с извадена жлъчка и дали трябва да го направя,но след 4м на дискомфорт,някакви странности, на страх  и след 2 мнения на гастро се реших.Никой не ме е карал насила,  а и слушах много от сорта -чакай още,не бързай от страна на познати,но постоянно да си на диета, постоянно на страх и спазмолитици,че може да получиш криза или панкреатит не е шега.След операцията ми дадоха 20 камъка, а знаех за 2.Вие сама трябва да решите

# 239
  • софия
Вчера ме оперираха. Извадиха ми 26 см камък. Мехурът ми е бил с удебелени стени. Това си е хронично възпаление, което ме мъчило поне от 5 години. Вече съм си у дома. Болките като за 2 ри ден са поносими

Общи условия

Активация на акаунт