Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 627
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 255
Скрит текст:
Здравейте!🌸
Има ли оперирали се в Бургас и по- конкретно при д-р Петко Димов-началник на Хирургично отделение в МБАЛ Бургасмед? Всякаква информация,както за болницата, така и за цените за лапароскопска операция би била полезна.Благодаря!😊

Аз се оперирах на 30.11, плащаш предварително 1100 лв. + 60 за анестезия. При изписването ми върнаха около 100 лв. Щяха да местят хирургията в новия корпус, но не знам дали вече се е случило. С много добри впечатления съм от екипа, много млади хора, но ми се стори малко мизерно, въпреки че чистеха.

П.П. трябваше да ме оперира Петко Димов, но реално не знам дали е бил той Simple Smile Упойката ме хвана мигновено.

Здравей отново!:))
Днес бях на консултация при Димов,обясни ми за операцията и тн.,но ме озадачи престоя в болницата от 4-5 дни.. При теб така ли беше?

Във вторник ме приеха, направиха ми всички изследвания, рентген, ехограф и консултация а анестезиолог. В сряда ме оперираха и в събота ме изписаха.

# 256
Индивидуално е, но доста хора споделят, че нямат почти никакви болки след операция. Всеки има различен праг. На фона и на нечовешките кризи, направо си е песен. И аз минах само с едно обезболяващо вечерта след операцията, но можех и без него.

От дълги кризи и системно възпалена жлъчка се стига до удебеляване и разрехавяване на стените й, което крие своите рискове. Каквото и да решите, стискам палци. Така или иначе ако зачестят кризите няма да имате особено голям избор.

# 257
Ако сте за операция, д-р Горанов, Пълмед. Много добър хирург и прекрасен земен човек. Около 1000 лв платих за лапароскопия в началото на лятото.
Здравейте! Бихте ли описали, как мина операцията при д-р Горанов, лично аз се оплаквам и от леки  болки в стомаха и колики в червата, но те сигурно са заради камъните в жлъчката.  Бихте ли споделили, дали имахте силни болки или други усложнения след операцията? За колко дена Ви изписаха?

# 258
Здравейте! Аз съм имала малък абсцес в черния дроб до жлъчката (разбираемо, с това възпаление и запушване), изчистили са го. Не съм имала оплаквания от стомах и черва, с изключение на малко повече газове и подуване, но и бях дълго време на обезболяващи (месец) и антиациди. След операцията вечерта просто повърнах жлъчен сок - чисто зелена горчилка, тъй като стомахът ми е бил празен, а вече няма резервоар. Болки изключително слаби и само при движение от дупките от операцията (преживяла съм отстраняване на бъбрек с 10 см разрез и съм свикнала на болка). Нямах усложнения. Приеха ме, на другия ден ме оперираха. Общо 3 нощувки имах в болницата, третата останах, защото в деня на операцията (по спешност) ми дойде и цикъл и заради кръвосъсирващите беше много обилен и аз прецених да остана, можеха да ме пуснат.  Единственото като болка усещах от придърпване, и то на по-голямата дупка. Но всеки е различен. Още 2 жени имаше оперирани прясно, те също не се оплакваха от болки. На крака  веднага след като мине упойката, вървях малко наведена първите 2-3 дни, но аз се щадях, че ми беше писнало от кризи цял месец, иначе не е добре да се върви дълго време приведен.

Докторът мина да си види пациентите лично. Пуска шеги. Влетя и пита: "Как сте, мацки?" (вътре аз - на 43  най-млада и още 4-5 жени на почтена вече възраст - мацки и половина). Ние се смеем, държим коремите....Обяснява подробно, младите лекари също. Чака се малко повече, ако човек има нужда от сестра или санитарка, но е обяснимо - хирургия е, там почти всеки е полубезпомощен, а персоналът е малко.

# 259
  • Sofia
Леле,цикъл след операция е ужасно гадно...
Моят най-болезнен беше 10-15дни след нея.Търпях,но не се издържаше и накрая пих обезболяващи.

# 260
Мен ме оперираха в късния следобяд, а цикълът ми дойде сутринта като по часовник. Даже бях звъняла на херурга, че трябва да ми идва проблем ли е. И като мина на другия ден ме пита какво стана, дойде ли ми и аз му казвам "да". С докторката се смяха, че явно не съм била много притеснена щом не ми е закъсняло.

# 261
Здравейте! Аз съм имала малък абсцес в черния дроб до жлъчката (разбираемо, с това възпаление и запушване), изчистили са го. Не съм имала оплаквания от стомах и черва, с изключение на малко повече газове и подуване, но и бях дълго време на обезболяващи (месец) и антиациди. След операцията вечерта просто повърнах жлъчен сок - чисто зелена горчилка, тъй като стомахът ми е бил празен, а вече няма резервоар. Болки изключително слаби и само при движение от дупките от операцията (преживяла съм отстраняване на бъбрек с 10 см разрез и съм свикнала на болка). Нямах усложнения. Приеха ме, на другия ден ме оперираха. Общо 3 нощувки имах в болницата, третата останах, защото в деня на операцията (по спешност) ми дойде и цикъл и заради кръвосъсирващите беше много обилен и аз прецених да остана, можеха да ме пуснат.  Единственото като болка усещах от придърпване, и то на по-голямата дупка. Но всеки е различен. Още 2 жени имаше оперирани прясно, те също не се оплакваха от болки. На крака  веднага след като мине упойката, вървях малко наведена първите 2-3 дни, но аз се щадях, че ми беше писнало от кризи цял месец, иначе не е добре да се върви дълго време приведен.

Докторът мина да си види пациентите лично. Пуска шеги. Влетя и пита: "Как сте, мацки?" (вътре аз - на 43  най-млада и още 4-5 жени на почтена вече възраст - мацки и половина). Ние се смеем, държим коремите....Обяснява подробно, младите лекари също. Чака се малко повече, ако човек има нужда от сестра или санитарка, но е обяснимо - хирургия е, там почти всеки е полубезпомощен, а персоналът е малко.
. Благодаря за изчерпателното изказване. А, дали е възможно въобще тези камъни в жлъчката да се стопят с времето, като се правят подходящи диети и най-вече прием на сок от натурален ябълков оцет, лимон и зехтин. Някой пробвал ли е?

# 262
Със зехтин и лимон ще предизвикате повече отделяне на сокове, може да тръгне камък, да запуши и тогава става интересно... Въобще тази рецепта с лимона и зехтина, която битува в пространството, е твърде опасна. Може да извадите фекални "камъни", тоест шлака от червата, но не и жлъчни. Ако камъните са големи, а жлъчката е възпалена и създава проблеми, по-добре да я няма. Което, впрочем, не ни предпазва от жлъчно-каменна болест, така че така или иначе трябва човек да се позамисли как е живял и се е хранил преди това.

# 263

. Благодаря за изчерпателното изказване. А, дали е възможно въобще тези камъни в жлъчката да се стопят с времето, като се правят подходящи диети и най-вече прием на сок от натурален ябълков оцет, лимон и зехтин. Някой пробвал ли е?
Не.

# 264
Тази тема е много полезна. Майка ми й правиха ЕРХП преди нова година й сега се е записала за лапароскопска операция при доц Луканова във ВМА другата седмица. Аз самата не знам дали това е най удачно, защото е на 79г и живее съвсем сама в провинцията. После предполагам ще трябва и за пръстена да ходи за премахване, но докато разберем цялата последователност и как да се организираме да й помогнем от чужбина, е трудно. Ако има отзиви или мнения за операция на възрастен, ВМА или конкретната доцентка, ще съм ви задължена!

# 265
  • Между Пирин, Рила и Родопите
Цитат
Ако има отзиви или мнения за операция на възрастен, ВМА или конкретната доцентка, ще съм ви задължена!

Оперирах се в Първа коремна хирургия във ВМА.
Доц. Луканова и доц. Такоров са в същата клиника.
Впечатлена съм - истински професионалисти и хора.
Лекарите, обстановката, организацията, условията и отношението са 6 - звездни според мен. За пример са! Чувала съм същите отзиви и за чернодробната клиника.
Не се притеснявайте от тази гледна точка! Желая успех на майка Ви.

И аз се оперирах в септември. Не съм търпяла кризи, получих еднократно в края на юли, но беше ... страховита.
След 3 дни болнично лечение се стабилизирах, изписаха ме и на втората вечер пак в спешното. Едвам ми се размина след инжекциите. като че ли повече от страх, да не ме изпратят пак в отделението.
Направих 2 консултации. Лекарите бяха безкрайно учудени, че не съм имала кризи - с камъни по 2 см и задебелени и разслоени стени на мехура. Истината е, че 20 дни преди кризата, започнаха леки болки и дискомфорт, подобни на гастритните, след употреба на тестени изделия.
Гастроентеролога ми каза, че дори с диета и Нексиум нямам никаква гаранция, че ще държа нещата под контрол.
Тогава отмених 2 пътувания от страх да не получа криза.
И реших, че така не става. На 41 години да съм под напрежение постоянно, не, мерси!
На 19 септември постъпих, на 20 в 16,00 часа ме взеха в операционната, в 18,00 ме върнаха в стаята.
Събудих се трепереща от студ, сложиха ми системи, поспала съм.
На визитацията в 19,00 доцентката каза, че отдавна не е виждала толкова изстрадал орган.
В 20,00 станах и отидох сама до тоалетната, чувствах се леко замаяна.
На 21 в 12,00 ме изписаха - 2 седмици без сурови плодове и зеленчуци, пържено, мазно, кашкавал, шоколад и яйца.
В следващите дни ме боля повече, като че ли.
Аз подходих много оптимистично /след 2 бр секцио, очаквах, че тази лапароскопска история ще е лесна работа/ и болката ме изненада.
2 седмици след операцията, на контролния преглед доктора каза да почвам да се храня нормално и да си живея живота.
40 дни по-късно почнах работа.
Сега се радвам, че взех бързо решение и всичко вече е зад гърба ми.

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 09:34 от Cigarette

# 266
Цитат
Ако има отзиви или мнения за операция на възрастен, ВМА или конкретната доцентка, ще съм ви задължена!

Оперирах се в Първа коремна хирургия във ВМА.
Доц. Луканова и доц. Такоров са в същата клиника.
Впечатлена съм - истински професионалисти и хора.
Лекарите, обстановката, организацията, условията и отношението са 6 - звездни според мен. За пример са! Чувала съм същите отзиви и за чернодробната клиника.
Не се притеснявайте от тази гледна точка! Желая успех на майка Ви.

И аз се оперирах в септември. Не съм търпяла кризи, получих еднократно в края на юли, но беше ... страховита.
След 3 дни болнично лечение се стабилизирах, изписаха ме и на втората вечер пак в спешното. Едвам ми се размина след инжекциите. като че ли повече от страх, да не ме изпратят пак в отделението.
Направих 2 консултации. Лекарите бяха безкрайно учудени, че не съм имала кризи - с камъни по 2 см и задебелени и разслоени стени на мехура. Истината е, че 20 дни преди кризата, започнаха леки болки и дискомфорт, подобни на гастритните, след употреба на тестени изделия.
Гастроентеролога ми каза, че дори с диета и Нексиум нямам никаква гаранция, че ще държа нещата под контрол.
Тогава отмених 2 пътувания от страх да не получа криза.
И реших, че така не става. На 41 години да съм под напрежение постоянно, не, мерси!
На 19 септември постъпих, на 20 в 16,00 часа ме взеха в операционната, в 18,00 ме върнаха в стаята.
Събудих се трепереща от студ, сложиха ми системи, поспала съм.
На визитацията в 19,00 доцентката каза, че отдавна не е виждала толкова изстрадал орган.
В 20,00 станах и отидох сама до тоалетната, чувствах се леко замаяна.
На 21 в 12,00 ме изписаха - 2 седмици без сурови плодове и зеленчуци, пържено, мазно, кашкавал, шоколад и яйца.
В следващите дни ме боля повече, като че ли.
Аз подходих много оптимистично /след 2 бр секцио, очаквах, че тази лапароскопска история ще е лесна работа/ и болката ме изненада.
2 седмици след операцията, на контролния преглед доктора каза да почвам да се храня нормално и да си живея живота.
40 дни по-късно почнах работа.
Сега се радвам, че взех бързо решение и всичко вече е зад гърба ми.
. Радвам се, че при Вас всичко е преминало благополучно. Само да Ви попитам, тъй като в момента съм в болницата с консервативно лечение на възпаление на жлъчката. /Аз също съм с камъни 1см/ 2см и други малокалибрени./ Интересното за мен, е че жената с, която сме в една стая преди три дни премина през лапороскопска операция за премахване на жлъчката.   След операцията имаше много силни болки. Успя да се изправи на крака вечерта на следващия ден с чужда помощ. Вчера и махнаха катетъра а днес дренажна. Но интересното за мен е, че след около седмица я викат отново за да и премахнат шевовете на дупчиците от лапороскопска та операция. Тези конци не се ли разграждат? Чувала съм, че някои претърпели операция са с шевове, но повечето са с един вид "лепенки".

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 14:15 от N.U.A

# 267
  • Sofia
Зависи.
Някои имат и от двете.
И на мен ми махнаха два конеца.Третият беше разградим,но няколко месеца се показваше крайче от него и аз го подрязвах 🤣

Имаше една по-млада,която беше само с лек разрез на пъпа 🤔

# 268
  • Между Пирин, Рила и Родопите
Но интересното за мен е, че след около седмица я викат отново за да и премахнат шевовете на дупчиците от лапороскопска та операция. Тези конци не се ли разтварят сами? Чувала съм, че някои претърпели операция са с шевове, но повечето са с един вид "лепенки".
Аз имах ужасни болки цялата нощ след операцията, но на рамото.
Това продължи около седмица.
Дори питах доктора, като минаваше през нощта да ме наглежда, дали не са ме изпуснали докато са ме местили.
Той се засмя и каза, че е от въздиха, с който пълнят коремната кухина, за да оперират.

На изписването доктора ми даде рецепта с хапчета и инжекции.
Показа ми как да си сменям лепенките, които не са водоустойчиви, дори мостра ми даде.
Инструктира ме как да си слагам сама Фраксипарина и с какво да се храня.
Каза, че мога да се къпя веднага, без да търкам на отворите.
И да, след 10 дни отидох да ми свалят телбода, конци нямаше.

# 269
Не съм имала конци, а лепенки,които ми махнаха на 2 ден.Имах само по  1 конец ,за всеки случай на 2 дупки,които също ми махнаха на 2 ден.След изписването не са ме викали за нищо.Лепенките ми казаха да ги махна на 5,6 ден,ако не паднат сами  и да се къпя.Не съм имала лекарства и инжекции.Казаха ми всичко да включвам едно по едно в менюто.

Общи условия

Активация на акаунт