Камъни в жлъчката - тема 9

• 45 158
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 945
Всъщност фастинга оказва голямо влияние на жлъчката, защото когато не се приема храна, жлъчния мехур не се изпразва и се натрупва повече холестерол и жлъчен сок в него.

Точно така и проблемите с жлъчката обикновено са от дълги непълноценни диети.

# 946
Нередовното хранене се спряга като една от водещите причини за застой на жлъчно съдържимо, отлагане и формиране на конкременти в дългосрочен план. (не съм била на умишлена диета, просто работохолизъм, стрес, не съм варирала рязко в теглото)

# 947
А може ли от камък в жлъчката, да се качват кг?

# 948
А може ли от камък в жлъчката, да се качват кг?

Почти изключено. По-скоро би имал обратния ефект при по-сериозна симптоматика.

Аз иначе не съм особено съгласен с тезата, че фастингът води до жлъчни конкременти. Допуска се в литературата, но аз лично не го приемам. В човешкото ни развитие храната е бяло рядко щастие. Хранили сме се рядко и малко и сме гладували много, защото набавянето на храна е било трудно. За мен причините са основни две: генетични и главно - такива свързани със съвременния живот: лоша храна, стрес, липса на физическо натоварване, рязко качване или спадане на тел. маса, затлъстялост, общо влошено метаболитно здраве.

# 949
Здравейте аз съм от тези изтеглили късата клечка. След операцията която беше на 24.3 тази година трудно захранване последвало от диарични изхождания по 10 пъти едно след друго в рамките на 30 мин понякога и повече.Диетата още си я спазвам. Имам болка в дясно но не всеки ден.
Лежах в гастроентерология след гастроскопия диагнозата ми е жлъчен рефлукс. Изпих една чанта с лекарства в продължение на месец едното ще е 3 месеца. Изхожданието се сведе до едно максимум две.
Преди две седмици ходих на ендокринолог диагноза прд диабет и хашимото. Сега от метформиновите които пия сутрин и вечер имам съвсем леко увеличение на ходенето до тоалетна.
Трябва да ограничат храните които са противопоказни за диабет.
Честно писна ми 😥

# 950
Здравейте аз съм от тези изтеглили късата клечка. След операцията която беше на 24.3 тази година трудно захранване последвало от диарични изхождания по 10 пъти едно след друго в рамките на 30 мин понякога и повече.Диетата още си я спазвам. Имам болка в дясно но не всеки ден.
Лежах в гастроентерология след гастроскопия диагнозата ми е жлъчен рефлукс. Изпих една чанта с лекарства в продължение на месец едното ще е 3 месеца. Изхожданието се сведе до едно максимум две.
Преди две седмици ходих на ендокринолог диагноза прд диабет и хашимото. Сега от метформиновите които пия сутрин и вечер имам съвсем леко увеличение на ходенето до тоалетна.
Трябва да ограничат храните които са противопоказни за диабет.
Честно писна ми 😥

Съжалявам за мъките ви. Вярно е, че понякога холецистектомията е единственото възможно спасение за пациента, но като че ли лекарите спестяват на пациенти, че дори след операция или остават проблеми или се развиват множество други.

По отношение на преддиабетното състояние. Напълно лечимо е. Нисковъглихедратна или направо кето диета (доколкото позволява липсата на жлъчка) и ще забравите какво е било това. Ще разкарате преддиабета (което всъщност е все още лека форма на диабет) и ще си оправите и инсулиновата резистентност, цялостното ви здраве ще се подобри.

# 951
На мен ми е интересно, как би изглеждало кето за хора без жлъчка. Някакви линкове може ли да дадеш? На лични за да не спамим тук.

# 952
  • Sofia
Аз съм спазвала кето 2,5год.след операцията.При мен не се отрази на кг,за съжаление 🥺
Сега го правя заради ИР.
Нямах/нямам никакви проблеми.

# 953
Аз съм на мнение, че при мен се получи точно от фастинга. Аз го правя от години, а преди да почнат кризите спазвах много строго в рамките на цяла година без прекъсване по 16-20 часа фаст. Тогава нямах никакви нарушения на холестороловия профил.

# 954
Имали сте нарушена обмяна на веществата, фастингът може и да е изиграл някаква роля, но не е първопричинител. Не е ясно дали не сте имали конкременти и преди фастинга.

Едно от тези неща, за които човек никога няма да разбере, за съжаление.

# 955
Имала съм периоди без фастинг, но от 20 годишна възраст е доста съществена част с дълги периоди. Факт е, че не знам преди началото какво се е случвало. Според мен просто допринася. Първа криза получих на 27 години като бях в 4 месец на бременността. АГ ми вика, ще имам невралгия. За съжаление, бременност не беше успешна. Последва цяла година и половина лечение на невралгия, след това кардиолог лекува наличие на вода около сърцето. И така докато съвсем случайно не ме насочи една друга кардиоложка към гастроентеролог. Въпроса е, че нещата са комплексни. Не може със сигурност да се посочи само едно като причина.

# 956
Здравейте. Жена съм на 33г, раждала. Преди 4 дни ми се случи следното - Доходи ми се по малка нужда. 3 дена преди това корема ми беше подут, видимо подут. В деня на случката имах усещане в корема все едно цикъла ще ми дойде. Отидох в тоалетната и това което видях не беше нормална урина, а тъмно кафява урина и мисля лек примес на тъмна кръв, но по скоро тъмно кафява урина, доста количество. След това още два пъти ходих по малка нужда и отново, но в малко количество се случи това - вместо нормална урина, тъмно кафява урина. Нямах никаква болка, само усещане, пе цикъла ще ми дойде и подутия корем. След това корема ми сякъш спихна. Докторката ми назначи изслвдвания за урина, бяха добре. Вчера бях на кръвни, бяха добре, леко хемоглобина ми беше нисък, но пък същия ден ми дойде цикъла. Това е 4 дена след случката! Може ли да е нещо общо със злъчка или бъбреци? Какви показатели точно трябва да си пусна за тях? Аз и на специалист вътрешни органи ще отиде, но искам мнение. И като цяло някоя от вас имала ли е подобна случка!

# 957
  • Sofia
Аз съм убедена,че моите камъни се образуваха след няколко дълги плодолечения с бързо сваляне на 25-30кг.и после пак напълняване 🥺

# 958
Фастингът има свои правила, за да е безопасен. Под фастинг аз имам предвид гладуване и тъпчене - безогледно като видове храни, време и т.н. Тогава просто няма как да няма жлъчно-чернодробно страдание.
Бързото отслабване е също толкова вредно за ЧД, колкото бързото напълняване

stela.pavlova, сигурна ли сте, че цветът е само от урината, а не е изтичал секрет от влагалище (начало на цикъл)?
Ако е така, вижте си пикочна система - пускат се изследвания, ЛЛ знае какви (креатинин и урея са основни показатели за бъбреци), при нужда ще ви насочи към уролог. Има банални причини, свързани с пикочната система, има и причини извън нея. При всички положения, дори еднократно събитие да е, е добре да се пуснат изследвания и да се огледат бъбреци, пикочен мехур и т.н.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 18:47 от Мечка Малинарка

# 959
  • ВАРНА
При тъмна урина направете чернодробни изследвания. Асат, алат, ггт и алкална фосфатаза.

Имах подобна ситуация през втората си бременност, бяха ми завишени чернодробните показатели.

Общи условия

Активация на акаунт