Храни при висока кръвна захар

• 5 315
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря!

Цитат
* Пържола със салата - всички зеленчуци са въглехидрати. Освен тях, други не са нужни.

Нещо не разбирам подчертаното. Как така всички зеленчуци са въглехидрати? Нали може да се ядат зеленчуци, без картофи, ориз , бобови?

# 16
Въглехидрати са, да. Но различен тип - не са сладки, не се превръщат толкова (бързо) в захари, не влияят (толкова) на кръвна захар и инсулин. Самото количество въглехидрати също е по-ниско.

Аз ползвам cronometer приложение за телефона, въвеждам дадена храна и виждам стойностите (въглехидрати, мазнини, протеини).

Ето примерно малък домат:
Tomato Nutrition Facts
Calories: 16.
Fat: 0.2g.
Sodium: 5mg.
Carbohydrates: 3.5g.
Fiber: 1.1g.
Sugars: 2.4g.
Protein: 0.8g.
Vitamin C: 12.5mg.

Сравнено с пържола:
Calories: 179.
Fat: 7.6g.
Sodium: 60mg.
Carbohydrates: 0g.
Fiber: 0g.
Sugars: 0g.
Protein: 26g.

И картоф (100 гр)
Calories: 168.
Fat: 0 grams.
Protein: 5 grams.
Carbs: 37 grams.
Fiber: 4 grams.
Sodium: 24 milligrams.
Vitamin C: 37% of the RDI.
Vitamin B6: 31% of the RDI.

Пълнозърнест хляб:
100 grams
Calories 265
Total Fat 4.2 g   6%
Saturated fat 0.9 g   4%
Trans fat regulation 0 g   
Cholesterol 0 mg   0%
Sodium 381 mg   15%
Potassium 230 mg   6%
Total Carbohydrate 43 g   14%
Dietary fiber 7 g   28%
Sugar 6 g

# 17
  • Terra incognita
Зенечуците не са въглехидрати, но съдържат малко количество такива, всеки зенечук различно. Зелените най- малко, а кореноплодните малко повече, но в никаъв случай не вдигат драматично кз. От бобовите грахта е с най- ниско съдържание.

# 18
Има разлика между това колко грама въглехидрати съдържа една храна и колко й е глекимичният индекс. Реално един картоф (варен, печен) не е толкова калоричен, но е с по-висок глекимичен индекс от качествена паста. Не казвам, че диабетиците трябва да налитат на италианската кухня, но да не се гледат само калориите.

Зеленчуци е хубаво да се хапват, дори не само зелени, а домати, краставици, чушки, като цяло салата.

Въглехидратите са бързи и бавни. Има значение дали изяждаш една овесена каша или една лъжичка мед.

И въпреки това многото ограничаване на въглехидратите води до неприятни последици при някои хора. Аз лично не съм на кето, макар проблема си.
Доколкото разбирам жената попита за конкретни рецепти и вече ги сготви.

Надявам се човекът да е добре и да не е диабет, а нещо временно!

# 19
  • Terra incognita
Можеш да направиш и руло от тиквички, което се хапва студено и е чудесно за човек с висока захар.
Настъргваш няколко тиквички и ги слагаш в гервгир да се отцедят от водата, като ги стискаш  от време на време. Накрая хубаво ги изстискваш и слагаш в друга купа. Към тях добавяш връзка нарязан копър, 1-2 яйца (или колкото поеме), натрошено сирене, настърган кашкавал. Разстилаш върху хартия за печене в тавата от фурната и изпичаш. Като изстине намазваш с крема сирене и нареждаш тънки филийки шунка. Накрая навиваш на руло и нарязваш на филийки.

# 20
Това руло от тиквички ме подсети и за руло Стефани - кайма с яйца. Simple Smile
Наистина , както казва Sherilyn, вчера попитах за лесни и бързи рецепти, че нямах време, но всички съвети са ми много полезни.
Сега се чудя, само в клиника по ендокринология ли може да се определи какви лекарства за висока захар да се дават и в какви дози, или това може да стане и извън болница. Преди няколко години бях в ендокринологията, правиха ми изследване с глад за откриване на инсулином, че съм обратния вариант, при мен захарта пада и само така можело да се установи дали причината е инсулином. Другите пациенти бяха с диабет и им нагласяваха дозите инсулин. Затова сега се чудя само в болница ли става това?

# 21
  • Terra incognita
Запишете си час при добър ендокринолог, той ще прецени какви изследвания да пусне и какво да изпише като терапия.

# 22
Това е ясно. Питах дали само в болница се прави дозиране, или може и извън болница, че в момента друго лекува в друга болница и не зная как ще стане, ако се наложат лекарства за захарта.

# 23
Още сте объркани и въпросите са неясни.Човека ще преминава ли на инсулин?Обикновено към него се минава при захар 16 и нагоре.В момента е болен,може временно да има високи стойности.Може просто да му предпишат хапчета с/у високата захар.Мазнините трябва да се избягват при диабет и двата типа 1ви и 2ри.Те вдигат по-бавно захарта,но я вдигат доста.Диабетната диета няма нищо общо с инсулиноворезистентният режим на хранене.Категорично и всеки ендокринолог ще го каже.Доколкото знам при втората практикуват високомазнинан диета и целят кетоацедоза.Това е недопустимо  при диабет.Затова се препоръчва много вода и шипков чай.По-точно отвара от шипки, чисти ацетона.Никаква сланина.Може зехтин.По-напредничавите д-ри ограничават много и млечните продукти.Някои дори препоръчват пълното им изключване.Има кисело мляко 0,1%.Мисля,че ''пилос'' в лидъл имат такова.Колко е качествено,не знам.Черен хляб може да яде,защото той вдига по-плавно захарта и я държи по-дълго на едно ниво.Това е срещу рязко падане на кр.захар-хипогликемия.Яйцата изобщо не вдигат захарта.Това го знам от доцент Коприварова,светило в детската ендокринология и самата тя диабетичка.Пилешко,пуешко месо и особено риба са ок.
Не само в б-ца се определят инсулиновите дози.Обикновено там болните са с по-високи захари.Човек като се прибере вкъщи,започне обичайните си дейности,инсулиновите нужди намаляват и съответно и дозите.В крачка се гласят нещата.Освен това има мн.видове инсулин.Има смески с определен % бърз инсулин+бавен инсулин.Бързият покрива определени часове и после остава да действа бавният.Сложно и се определя от д-ри.И пак не е гаранция.
В болницата,в която е в момента пациента,би трябвало да направят консултация с ендокринолог.Могат да поканят от др. б-ца,ако при тях изобщо отсъства.

# 24
Пуснаха допълнителни изследвания, добри са.  Днес се консултирах с еднокринолог, няма диабет, но да пази диета и да избягва храните, които покачват захарта. Поотдъхнах си доста.
Благодаря на всички!!!

# 25
  • София
Супер! Вземете един глюкомер и, като го изпишат 1-2 седмици дс следи от какво и колко вдига - на гладно, един час след и два часа след хранене. После, ако няма големи проблеми и на по-рядко може да се следи.

# 26
Имам глюкомер, ще следим.  Дано да се съгласи, че е от хората, който хич не обичат да ги бодат и не дават.

# 27
Той/ тя да се боде. Не е нещо фрапантно, освен ако не е суперстрах от игли.

# 28
  • София
Игличката не се вижда дори, но по-добре бодене за КЗ, отколкото за инсулин.

# 29
Прави сте. Всичко ще е наред, ще се справим със страха от игли. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт