Професия учител - 14

• 60 775
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте група,
Искам да ви споделя моят опит при търсенето на работа като учител.
От известно време ходя по интервюта и все още нищо. Завършила съм физика и математика, имам и СДК информатика и информационни технологии, но нямам много стаж. По всички медии се коментира, че няма кадри, липсват специалисти…. но се убеждавам, че това не е така. Много нагласени са  нещата. Провеждат се интервюта само да мине номера според мен. През 5 мин. са насрочени часовете за интервю с кандидатите. На повечето места е много кратък срок за прием на документи 2-3 дена. Из обявите  пише, че може и онлайн да подадеш документите, но те се подават само в определен ден(първият от пускането на обявата).
Споделете как минават при вас интервютата?

# 106
  • На изток от Рая
На повечето места е така, интервютата са нагласени - щом обявата е със срок 2-3 дни, ясна е работата (имат си човек).
Ако обявата е с по-дълъг срок, както е сега в нашето училище, то е защото няма нагласен кандидат.

Невинаги нагласеният кандидат е готов с работата, която го очаква обаче, повечето се отказват още в първите месеци на учебната година, да не кажа и седмици. Това поне виждам и обсъждаме с познати колеги.
По време на учебната година сякаш е по-лесно да се намери работа, когато всички са започнали някъде...

# 107
PepsiCo успех!
Не знам при недостиг на математици как е възможно да има нещо нагласено. Нормално е да се през 5 минути. Реално комисията задава конкретни въпроси и ако се наложи ще се удължи времето.Точно по тези предмети се учудвам да няма подбор. Още повече че още с приемането на документите вече има някаква информация за стаж, опит по специалността.

# 108
Как ще си намерите работа след като е пълно с пенсионери, които не искат да ги освобождават и се сърдя, че директорите настоявали. Че и обидени...
При кандидатстване за свободно място не може да им се откаже допускане до събеседване, защото е дискриминация, а новозавършилите не биват допускани, защото нямат стаж...

# 109
Тези, които сте се явявали скоро по интервюта - в София ли, или в провинцията?

Последна редакция: пт, 12 авг 2022, 23:31 от Sun_Shine016

# 110
В провинцията е пълен ужас. Дори в ромските села вземат братовчедка на шурея на кмета...

# 111
  • Добрич
Често се освобождават реално 1-2 места,  но започва въртележка на учители от едно училище в друго и изглежда, че местата са повече.

# 112
За провинцията е ясно.  За София гледам излизат доста обяви, със сравнително дълъг срок за подаване на документи,  но пак не се знае колко от тях са ненагласени. Засега само събирам информация, за да се ориентирам горе-долу в София какво е положението, а пък догодина живот и здраве, след като наближи завършването ми ще пробвам да си търся късмета по тези фронтове. Временните места по заместване, които са на редовен трудов договор, ги изключвам, тъй като няма как да съм на такъв на две работи. Дори и първоначално да намирам по нещо на граждански договор, като външен лектор, пак би ме устройвало.

# 113
  • Майничка
Външните лектори пак са на трудови договори, но по друг член.

# 114
Здравейте!
Искам да попитам ще бъде ли от полза стаж като помощник-възпитател при интервюта за работа като детски учител? Има ли шанс, докато се учи магистратура, още първата година да се започне работа като учител или е добре да минат поне два семестъра? Благодаря и успех на всички!

# 115
Нали, дори и да работиш на едно място, където си на щат, можеш да си и на второ  (при положение, че физически има възможност) с трудов договор като лектор. На мястото, където работя в момента (не е образователна институция), има хора, работещи и на друго място, дори и такива, които са като външни преподаватели, но не в училища, а в университети. Дали има в училища, не знам. Но, предполагам, че бих имала право в училище, с трудов договор на лектор, тъй като няма да съм на щат. Не съм говорила още по тези въпроси в настоящата ми работа, но ще дойде моментът.

# 116
  • Майничка
Ако си на трудов договор за 8ч., имаш право на втори трудов договор до 4ч., стига основният ти работодател да не възразява. Лекторските обикновено се изчисляват на под 4ч.

# 117
  • Пловдив
Аз имам следното питане, може ли директора да назначи човек, който все още не е завършил, ако има кандидат, който има завършено нужното образование?

# 118
  • Добрич
Аз имам следното питане, може ли директора да назначи човек, който все още не е завършил, ако има кандидат, който има завършено нужното образование?

За моженето, може,  обаче ако се стигне до оспорване, губи...

Знам за два случая с назначени полувишисти (вече професионални бакалаври) при наличие на вишисти...

# 119
  • European Union
Вела, това с полувисшистите не е същото. Нали тяхното образование също е висше и ако в критериите на училището не е написано, че се класират по реда магистър, бакалавър, проф. бакалавър, то тогава всички са равни с висше образование.

Другият въпрос ме вълнува и мен. В нашето училище имаше такъв случай и директорът назначи пенсионера, въпреки че много искаше да вземе студента. Каза, че не може да назначи неправоспособен кандидат при наличието на правоспособен, въпреки че много му се искаше.

Общи условия

Активация на акаунт