Професия учител - 14

• 60 784
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
  • Ямбол
Няма значение кога се включвам, макар че се включих веднага след питането ви. От изсикваните 124 не ви достигат 13, което значи, че имате 111, което е 5 месеца в една година. Наредбата не дава право на процентно възнаграждение, следователно, най-доброто, което можете да направите за вас(можехте също) е, да си следите работните дни, за да не ви ощетяват. Пак повтарям, никой не може да ви накара принудително да излезете в отпуск, ако не го пожелаете сама.

# 556
Няма значение кога се включвам, макар че се включих веднага след питането ви. От изсикваните 124 не ви достигат 13, което значи, че имате 111, което е 5 месеца в една година. Наредбата не дава право на процентно възнаграждение, следователно, най-доброто, което можете да направите за вас(можехте също) е, да си следите работните дни, за да не ви ощетяват. Пак повтарям, никой не може да ви накара принудително да излезете в отпуск, ако не го пожелаете сама.
Нямам намерение да влизам в спорове,попитах информативно.
Наредбите ги знам,старши учител съм.
Питам за съвет,а не да  ми цитирате наредби,който и аз знам .
Просто,когато е мислене  наредбата не е доизмислена докрай,защото дори тези 111 дни все едно не си работил колкото колегите си.Аз съм единствен старши учител в градината с младши под себе си (който обучавах) и се почувствах неоценена.това имах предвид под цялото питане.
Лека и спокойна вечер

# 557
Има ли ресурсни учители?
Какви са Ви наблюденията?
Обмислям да запиша СДК за ресурсен учител.

# 558
Здравейте, колеги! Искам да попитам на 4 часа съм, но ще ходя до началничката на РУО, за да видя дали ще ми помогне да разговаря с Директорката и да ме направят поне за 2 месеца на 8 часов работен ден. Бременна съм в 6 г. с + 3 дни и искам да попитам какъв документ трябва да дам на работодателя?

# 559
  • В.Търново
Здравейте, колеги! Искам да попитам на 4 часа съм, но ще ходя до началничката на РУО, за да видя дали ще ми помогне да разговаря с Директорката и да ме направят поне за 2 месеца на 8 часов работен ден. Бременна съм в 6 г. с + 3 дни и искам да попитам какъв документ трябва да дам на работодателя?
Аз уведомих с уведомление съгласно изискванията в КТ и с докуменг от АГ.

# 560
Моля, ако има тук зам.Директор по учебна дейност да ми обясни(може на лично) кое е най-голямата отговорност/тежест в работата. Гласуваха ме на съвет за този пост и имам до понеделник да отговоря съгласна ли съм да поема постта. Текущият почина, та няма кой да ме въведе Sad

# 561
Руса мама, според мен човек трябва да има административни качества за шеф. Странно ми е, че такъв пост се гласува. Обикновено директорът си избира с кого би работил и назначава. Трябва да прецениш доколко се разбираш с директора, това също е фактор. Това го казвам от психологическа гледна точка. Simple Smile

# 562
  • София
Здравейте. С НУП съм и немска езикова гимназия. Обмислям да запиша СДК евентуално немска филология, но не знам къде да разпитам дали е възможно. Някой ако има информация, моля да ми пише. Благодаря!

# 563
  • Някъде по Дунава
Здравейте. С НУП съм и немска езикова гимназия. Обмислям да запиша СДК евентуално немска филология, но не знам къде да разпитам дали е възможно. Някой ако има информация, моля да ми пише. Благодаря!
Може да запишете СДК за учител по немски език, но трябва да изберете клас 1-4. Не знам дали е възможно 5-7 или 8-12. Обикновено е 2 -  3 семестъра. Ако искате немска филология, то тогава трябва да е магистратура и обикновено е 4 - 5 семестъра, но ще може да преподавате немски от 1 до 12 клас.

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 22:29 от Guinness

# 564
  • Sofia
Аз филология магистратура не съм срещала.

# 565
Има магистратура учител по ....

# 566
...за филолози и нефилолози.

# 567
...за филолози и нефилолози.
Искрено се надявам това с фиЛологията да е шега..

# 568
  • София
no_name-.. От гугъл: Германистика или Немска филология е академична дисциплина от хуманитаристиката, която изследва немския език и немскоезичната литература в техните исторически и съвременни форми.
Не знам за правописа ли намекваш?

# 569
Филологията е бакалавър - 4 години.
Ако искаш да станеш филолог, трябва да учиш 4 години.
СДК са магистратури и подобни специализиации/професионални квалификации. За да работиш като учител, ти е необходима учителска правоспособност или т.нар. проф. квалификация "учител". Дори и да имаш филология, нямаш ли проф. квалификация за учител, не можеш да работиш дълго време като учител. Има магистратури, които ти дават такава проф. квалификация. Конкретно за езици, има за специалисти и за не специалисти. Т.е., ти като не си филолог (специалист по език) трябва да видиш за неспециалисти.
Тъй-като ти вече имаш учителска правоспособност, ти трябва да търсиш преквалификация. Преди няколко години имаше безплатни преквалификации от МОН (две програми бяха пуснали). Провери първо в РУО дали не тече някоя програма на МОН за преквалификация. Ако няма, тогава магистратура за неспециалисти трябва да видиш.

Общи условия

Активация на акаунт