Професия учител - 14

• 60 726
  • 751
  •   1
Отговори
# 720
Майката, която подготвя бала наясно ли е с отсъствията на дъщерята?

# 721
Как така майка ѝ не знаела, че повтаря годината? Класния ръководител не е ли уведомил родителите?!

# 722
Те родителите се правят на луди...

Една майка ми реве по телефона края на месеца да не накажа златното й отроче, че ще спрат детските, а те на тях разчитат. Излишно е да казвам с какъв цвят на кожата са. И продължава да ме моли... сина й бил починал и нямали пари, ред сълзи, ред сополи...
Отивам при детето да й изкажа съболезнования за брат й. А детето възкликва - госпожо, полудяхте ли, аз нямам брат?!
Та.. толкова.

Много често родителите са част от лъжите на децата си и когато им изнася "не сме разбрали" 😉

# 723
Попитах дали майката е наясно, че детето не посещава училище в 12 клас?

# 724
  • София
Нормативът се изчислява на годишна база, а не седмична.

Здравейте, къде мога да видя норматива за различните предмети? По- конкретно за ИИ.

# 725
  • Бургас
Зависи от училището/паралелката. Гледаш съответния учебен план и умножаваш по броя на учебните седмици.

# 726
  • Пловдив
Наредба 4 за нормиране и заплащане на труда

# 727
  • Добрич
Зависи от училището/паралелката. Гледаш съответния учебен план и умножаваш по броя на учебните седмици.

Нормативът не зависи от учебния план.
Например за БЕЛ, чужд език, математика и ИТ е 648 часа. За природните науки е 684. За ФВС и ИИ е 700. Независимо от училището.
Ако нормативът се завиши, трябва да се вдигне и заплатата.
Когато в една катедра има предмети с различен норматив, те се приравняват с коефициент към тази годишна норма, която е основната.

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 23:04 от Вела

# 728
  • Бургас
Имах предвид, че зависи дали училището е основно, професионално, както и за кои класове става въпрос. Вече има и иновативни паралелки и какви ли не още, много варират нещата над годишна норма и различно в различните училища.

# 729
  • Добрич
Имах предвид, че зависи дали училището е основно, професионално, както и за кои класове става въпрос. Вече има и иновативни паралелки и какви ли не още, много варират нещата над годишна норма и различно в различните училища.

Няма значение в кой клас или в какво училище преподаваш ( основно, гимназиално и пр. ). В наредбата са описани предметите и нормативите, независимо от училищата и паралелките.

Наредба 4 за нормиране и заплащане на труда

Наредба 4

Например:

# 730
  • Бургас
Това е минимума, аз другояче разбрах въпроса, но както и да е ...

# 731
Колеги,
Много от вас са чели за моите проблеми в новото ми училище. Ами напуснах го и съм безкрайно щастлива! Първо, бях по заместване и второто .... ясно са ви другите причини - забиване на ножове, заплахи, обиди от учениците.

От днес съм на работа в ново училище като учител на занималня. Доволна съм! Дано имам успех! 😊

# 732
Анастасия, радвам се, че си се махнала! Често си мислех за теб.
От сърце ти желая успех!

# 733
  • София
700 часа годишно, за толкова знаех и аз. Как се постига това по ИИ с по един час седмично в гимназиален етап. Затова, който си намери работа не си дава мястото или позициите са все за лектори..

# 734
При мен нещата не се развиха никак добре. Все пак ме принудиха да напусна.  При това в заповедта ми най-нагло пише по взаимно съгласие, за да взема минимално обезщетение.
Сега съм без работа и едва ли ще си намеря нова, защото в моя град е ужасно трудно. Все пак 2 университета бълват тук начални и детски учители. И вече назначаването става не само с  връзки, а с най-силни и дебели връзки.
 Знаех си, че със затварянето на вратата на онова училище, директно ще отпадна от системата.
Колкото и да ми е отчаяно и безнадеждно, обаче трябва да продължа и да мисля за напред.
Мисля да запиша някаква преквалификация, но се чудя каква и коя ще ми даде по-голям избор за нова работа.
Какво ви е мнението - ресурсен учител или логопед?
То сигурно е най-добре и двете, ама като за начало трябва едно нещо да подхвана.

Общи условия

Активация на акаунт