Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 64

• 41 417
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Възхищавам се от този имотен пазар, в който не съществува инфлация, ще следя с интерес Hug И с не по-малък интерес четох как като сравняваме имотното състояние на "западняците" по някаква причина се приема че тяхното е останало същото от 2008г насам досега Satisfied Това реалността за нищо я нямате 🤨

# 91
Цитат
И понеже съм била свидетел на кризата през 2008-ма, не знам защо толкова много се преувеличава тази криза тук. Нито имотите в големите градове поевтиняха кой знае колко (след което си наваксаха цените), нито кой знае какво апокалиптично се случи.
Моите спомени са,че доста поевтиняха имотите у нас тогава.Есента на 2008г.купувачите се спряха.В началото на 2009г. започна и сериозният спад.Доста строителни ф-ми банкрутираха по онова време.Не си спомням точно кога беше,някъде 2010-2012г. имаше построени,завършени,непосредствено преди кризата имоти НС,се предлагаха до -50% по-ниски цени.Нормално при положение,че  безобразно надуваха  балона и тогава.

# 92
  • София
Явно свидетелите на случилото се след 2007-2008 са с много къса памет, или са били деца!

Пример за средна цена на жилищата в Стрелбище, София. Нищо не се било случило. Да, добре.
Не били паднали цените. Още някоя глупост да напишете?
Около 2015-та имаше 4-стайни в Лозенец по 120-140 000 евро, след луднцата от 2007, ама нищо!
Точно в центъра пък имаше тристайни за ремонт по 90-100 000 евро! И то не няколко, а много!
Точно тогава сума хора накупиха апартаменти и в момента ги дават в AirBNB и т.н.
За сравнение 2007-ма в Люлин едностайните ново строителство бяха по 60-70000

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 23:04 от mitkomitashki

# 93
  • София
Ако някой е твърдо убеден, че ще има спад, може да си обяви апартаментите за продажба. Аз бих купил около 2/3 от пазарна цена.
Мога да докарам и роднини и приятели и те биха купили.

# 94
Че то 2/3 от пазарната цена си е сериозен срив при тея цени - 33% или при 2000е/кв отива 1350е/кв. Не мисля че някой очаква 50% срив или цени от 2012-2013, все пак заплатите се вдигнаха от тогава. Но 30% би бил реален спад, ако се повтори рецесията от 2008, а всички очакват да има такава.

# 95
В момента получавам нотификации за няколко набелязани оферти, че се вдигат с по 5-10 000 евро. И сега са доста завишени цените, а те продължават да ги качват. Не знам кой ще им ги купи. Реалната стойност и за мен е 2/3 от обявената.

# 96
  • София
В момента получавам нотификации за няколко набелязани оферти, че се вдигат с по 5-10 000 евро. И сега са доста завишени цените, а те продължават да ги качват. Не знам кой ще им ги купи. Реалната стойност и за мен е 2/3 от обявената.

Средно имам около 100 обяви в имот.бг, които наблюдавам. Последните няколко месеца почти не изчезват.
Иначе, един 4-стаен виждам сега, че цената му е вдигната със 60000 евро Laughing
Преди месец беше 320 000 евро(https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d148085530513841).
Да видим какво ще излезе от цялата тази лудост.

P.S. Последните 2 седмици нито един от имотите, които наблюдавам не е свален от сайта. 104 са общо. Парцели, къщи и 4-стайни.

# 97
Реално няма как цялата страна да се събере в София и да искате цени като за Берковица...

# 98
Ако някой е твърдо убеден, че ще има спад, може да си обяви апартаментите за продажба. Аз бих купил около 2/3 от пазарна цена.

И аз се кандидатирам след теб и твоите хора, ако има желаещи да продават на 2/3.

# 99
в моето тефтерче цените падат
в Лозенец, Яворов и Гео Милев всичко под 200к изчезва за дни

# 100

Средно имам около 100 обяви в имот.бг, които наблюдавам. Последните няколко месеца почти не изчезват.
Иначе, един 4-стаен виждам сега, че цената му е вдигната със 60000 евро Laughing
Преди месец беше 320 000 евро(https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d148085530513841).
Да видим какво ще излезе от цялата тази лудост.

P.S. Последните 2 седмици нито един от имотите, които наблюдавам не е свален от сайта. 104 са общо. Парцели, къщи и 4-стайни.
Лудницааа. Joy Специално този апартамент има 2 плюса - голям е и на централно място. И дотук с позитивите. Сграда на 50+ години, с нужда от ремонт и изцяло ново обзавеждане от А до Я... На какво отгоре е тази цена?
Скоро гледах 3-стайна панелка на 40 години в Дианабад с полуразрушени стени, паднала мазилка и изпокъсана настилка за близо 180 000 евро... Това и за кучешки приют не става, камоли човек да живее там...

# 101

С кеш ли купувате вие и роднините или кредит. Ако сте с кеш и към този момент никой не продава на 2/3 от пазарната цена, какво бихте направили? Ще купите ли на сегашните или ще чакате?

# 102
  • София

С кеш ли купувате вие и роднините или кредит. Ако сте с кеш и към този момент никой не продава на 2/3 от пазарната цена, какво бихте направили? Ще купите ли на сегашните или ще чакате?

Според мен винаги може да се намери добра сделка, дори и сега. Въпрос на търпение и преговори (разбирайте кешовица, особено ако се купува от фирма, без проблем свалят едни 20-30% отстъпка от ДДС/печалба).

Проблемът е в трудността на задачата. Simple Smile Личен пример - купих двустаен НС с наемател на 2/3 от цената преди половин година. Търсих имот в сградата, но обяви няма. Така започнах да разпитвам и от един познат на втори, стигнах до собственика на двустаен, който не можеше вече да си обслужва ипотеката. Парите от наема вместо за ипотека му отивали за живот и така. Понеже имотът е с наемател, не може да го даде на агенция. А парите от наема му трябваха за живот, така че не можеше да изгони наемателя и да го продава спокойно.

В крайна сметка ми го продаде, от немай къде, наемателят стана мой и всичко е точно. Обаче ми отне 4 месеца разправия.... хич, ама хич не му се даваше.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 02:16 от БАЙ ИВАН РЕНТИЕР

# 103
  • София

Смес. Има и кеш, има и кредит.
За сега сме капарирали в един строеж на 1/2 от пазарните цени. Но е в застой от 1г+ с неизвестен край.
За сега чакаме, но все повече се замислям.
На 100% от пазарната цена никога не съм, и нямам намерение да купувам.
Бих "чалънджнал" и 20% спад, просто няма как да дам 80% от пазарните цени, защото винаги купувам драстично по-евтино и без да има спад.

Че то 2/3 от пазарната цена си е сериозен срив при тея цени - 33% или при 2000е/кв отива 1350е/кв. Не мисля че някой очаква 50% срив или цени от 2012-2013, все пак заплатите се вдигнаха от тогава. Но 30% би бил реален спад, ако се повтори рецесията от 2008, а всички очакват да има такава.
Прекалено теоретично говориш, сякаш 100% от офертите в София са на "средна пазарна цена". Винаги има оферти под и над нея. Един го устройва едно, друг друго.
Аз абсолютно НЕ говоря за 2/3 срив! Говоря, че аз бих купил от раз на тая цена, без да се взирам в детайлите.
За да предложа такава оферта, и за да ми излезе моята сметка, аз пък залагам на "срив" не по-голям от 5%.
Иначе, по твоята логика сега като няма срив аз трябва да си избухам всичките пари в първата срещната панелка на първата срещната "пазарна" цена. И откЪдя накЪдя?

Акцентът на въпроса ми е друг.
Тия, които врачуват сривовете, дали случайно не са 100% без лични имоти.
Т.е. тяхното врачуване е 100% БЕЗ лична отговорност. Те не залагат нищо в прогнозата си.
И ей така, случайно, дали пък не е вероятно тая прогноза да е субективна и да е "уишфул тинкинг".
Не казвам, че е непременно така, но има бая струпване на вероятности.

# 104
Не говоря теоритично, а съм дал пример, мисля за масови средна хубист квартали НС. А 33% си е 1/3 от текущата цена. Ти сам казвш, че на текущи цени не би купил, а като те гледам не мисля, че би се навил да купуваш на пазарни цени от последните 2г, каквото и да говорим. Сам си казваш, че търсиш сделки, които си заслужават, без значение кога ще излязат. И разбираемо щом си инвеститор.
Не мога да коментирам собствеността на другите, моята съм я коментирал и съм доста добре спрямо повечето хора, за повече трябва да ставам рентиер, а знаете че това не ми се нрави. Ама мен не ме грее цената дали ще се срине или ще скочи, защото никога няма да продавам. Така че цената само може да ми убие или напомпа настроението (фалшива психологическа емоция), без реално да ми окаже финансова разлика.
И логиката ми изобщо не е да си избуха, който и да е парите в някаква панелка. Дори напротив, точно обратното е.

Но ще обясниш ли как купуваш винаги драстично под пазарната цена, като пазара последните години и 1% отстъпка не прави? Явно или говориш за периода преди 2020 или последните 2г просто не си купувал. Което значи, че ти сам смяташ, че пазара не е ОК.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 09:44 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт