Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 64

• 41 979
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Чак срив на имотите едва ли ще има, по скоро намаляване на цената в следствие от по-слабото търсене, но ще отнеме време. Хората започнаха да се позамислят, има обяви, които започнаха да се позастояват. Тези, които бързо изчезват така или иначе или са под пазарната стойност или са много добри предложения като имот, локация и т.н. Ясно е, че на никой не му се купува на сегашните цени освен ако не е на зор или не е излезнала офертата, която си заслужава. Ако съм собственик и не съм на зор да продавам, защо да си пусна имота на 2/3 от пазарната стойност в момента? Нали идеята е да взема колкото се може повече. И това по никакъв начин не е свързано с предстоящо падане на цени и алабала. Докато стане това има време.
Отделно, шумотевицата около повишаването на лихвите на ЕЦБ и т.н. също е голяма, но има и други фактори. При нас голяма част от кредитите са обвързани с лихвите на депозитите, те трябва да се гледат. Но това води към други разсъждения, банките имат кеш и трудно биха вдигнали лихвите на депозитите освен ако нямат нужда спешно от пари или не го направят с цел умишлено вдигане на лихвите на кредитите. И двете в момента са крайно съмнителни, по скоро може използват спекулата и може да опипат почвата с леки повишения следващите месеци. Преди 3 месеца бях по-склонен да мисля, че лихвите ще се вдигнат грандиозно, в момента не съм чак толкова сигурен, но ще видим. Ако толкова някой се притеснява от вдигане на лихви, отивате по банките и предоговаряте кредити с фиксирана лихва.

# 106
И аз не врачувам сривове, врачувам алчна спекулация, която ще прерърпи корекция. Иначе прогнозите ми са за 20-30% корекция или пък лошото - бъдещ постоянен ръст, но дефлиране на цените на имотите спрямо стоки и услуги при продължителна инфлация. Математиката това ми говори.
Иначе преди година и 4 месеца закупих един апт в по-кофти район, който е качил 20тина% и преди точно година още един в централен район, който е качил 30%. Но не смятам да продавам и аз следващите 15 години.
Ps аз пък обратно също мисля, че тези които врачуват само ръст нагоре, вече са купили било с кеш или на кредит и дотам

# 107
  • Бургас
Блажени са вярващите, на които източник на информация е imot.bg и графиките там. Излишно е да обяснявам, че това кой на каква цена си пуснал имота някъде си, на фона на стотици фалшиви обяви, влизащи в същата тази статистика, няма нищо общо с реалните продажни цени на реалните сделки. И аз мога сега да пусна пет обяви за 5000К в Стрелбище, а след месец да ги сваля на 4500К. И ще настъпи небивала радост. То бива човек да е безкритичен към информацията, ама чак пък толкоз...

# 108
  • София
Блажени са вярващите, на които източник на информация е imot.bg и графиките там. Излишно е да обяснявам, че това кой на каква цена си пуснал имота някъде си, на фона на стотици фалшиви обяви, влизащи в същата тази статистика, няма нищо общо с реалните продажни цени на реалните сделки. И аз мога сега да пусна пет обяви за 5000К в Стрелбище, а след месец да ги сваля на 4500К. И ще настъпи небивала радост. То бива човек да е безкритичен към информацията, ама чак пък толкоз...

Това беше пример. Освен това сме купували в този период в центъра на София и много добре зная какви бяха цените.
Но ще се доверя на вашата субективна преценка и ще си представя, че съм купувал на 2 пъти по-висока цена, щото съм много богат в мечтите си...

# 109
  • Бургас
Вашата преценка също е субективна, защото изхождате от цената на Вашия имот, която не е меродавна за всички.
А колко е СЕГА цената на този имот, който сте купили тогава? По-ниска, по-висока?
Ако е по-ниска, значи сте се набутал, което не е хубаво.
Ако е по-висока, значи спадът е преодолян, което доказва тезата ми, че всеки спад на добрите имоти в големите градове е временен.

# 110
Аз в момента нито бих купила, нито бих продала. Вижда ми се супер несигурен животът.

# 111
  • Варна
Реално няма никакво значение какъв е животът, ако продадеш и купиш едновременно.

# 112
особено ако си нямаш друга работа.

# 113
  • София
Вашата преценка също е субективна, защото изхождате от цената на Вашия имот, която не е меродавна за всички.
А колко е СЕГА цената на този имот, който сте купили тогава? По-ниска, по-висока?
Ако е по-ниска, значи сте се набутал, което не е хубаво.
Ако е по-висока, значи спадът е преодолян, което доказва тезата ми, че всеки спад на добрите имоти в големите градове е временен.

Колко да е субективна, когато съм прегледал на живо около 100 имота в центъра и в Лозенец в рамките на 1 година? Grinning
Вие казвате, че статистиката не е вярна, поради някакви си причини, но тя отразява много точно състоянието на пазара и тогава, и днес!

Но явно в държавата на "Всеки сам си преценя" статистиката не важи.
Видяхме и след повишаване на общата ни смъртност с повече от 30%.
Една жена каза, че това са измислици...

# 114
Митко смъртността ни не може да се е повишила, защото нали сме живи . Ако искаш да кажеш, че сега имам повече вероятност да умра от преди или от в случай , че живота е като преди 25 г. ... не ти вярвам. Все толкова вероятност има да умра. С изключение на повечето тирове по пътищата.

# 115
  • Бургас
Не ми отговорихте на въпроса. По-скъп ли е имотът Ви сега, или не? А на тези в Лозенец, дето сте ги видели тогава?

# 116
Тинтита, митко е прав. Аз търсих цяла година 2008(не купих, щото придавача ми вдигна два пъти цената за 3 дена и накрая балона гръмна и минах в изчакване) и после цяла година 2012 и 2014. Знам какви бяха цените и какво стана от пръв поглед. Имам обиколени над 80 апартамента и стотици отхвърлени на хартия за  общо 3г. Ходил съм на огледи в цели празни сгради.
И дати огт на въпроса - да 2.5-3 пъти по-скъпи са ми имотите с довършването.

# 117
Аз си купих ново строителство 2016, краен квартал, 70 кв с общи части за 45000 евра. В момента е поне два пъти и половина над тази цена. Надявам се скоро да не умирам.

# 118
  • Бургас
Самотицирам се, за да припомня откъде тръгна спорът. След последните откровения всеки сам може да си направи изводите колко струват СЕГА уж "поевтинелите" тогава имоти. Сами признавате, че днес цените им са по-високи, отколкото ПРЕДИ кризата през 2008-ма.
Ако са купени за живеене - чудесно. Ако са купени за инвестиция - тези инвестиции почти винаги са дългосрочни. Ако някой смята да ги избива за година-две, толкова по-зле за него. 

И понеже съм била свидетел на кризата през 2008-ма, не знам защо толкова много се преувеличава тази криза тук. Нито имотите в големите градове поевтиняха кой знае колко (след което си наваксаха цените), нито кой знае какво апокалиптично се случи...

# 119
  • София
Самотицирам се, за да припомня откъде тръгна спорът. След последните откровения всеки сам може да си направи изводите колко струват СЕГА уж "поевтинелите" тогава имоти. Сами признавате, че днес цените им са по-високи, отколкото ПРЕДИ кризата през 2008-ма.
Ако са купени за живеене - чудесно. Ако са купени за инвестиция - тези инвестиции почти винаги са дългосрочни. Ако някой смята да ги избива за година-две, толкова по-зле за него. 

И понеже съм била свидетел на кризата през 2008-ма, не знам защо толкова много се преувеличава тази криза тук. Нито имотите в големите градове поевтиняха кой знае колко (след което си наваксаха цените), нито кой знае какво апокалиптично се случи...

Пуснах графиката, за да се види, че цените са паднали на половина от нивата през 2008.
На графиката ясно се вижда, че след това пак са се качили. Това за 10-годишен период.
А я пуснах, защото се твърдеше, че след 2008-ма нищо не е падало драстично.
И, да! В момента с по-скъпи. Но те бяха по-скъпи и през 2008.
Написах и какви бяха ценита на имотите в центъра и Лозенец, където търсихме и закупихме.
Сега са 2-3 пъти по-скъпи и предлагането е много малко. Но нищо не пречи отново да има и т.н.

Както има цикличност в икономиката и периодични кризи, така не пречи да има и спад в цените
в най-бързо застаряващата и с най-бързо намаляващото население държава. Толкова.
Другота са приказки от рода на "Една жена каза" и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт