Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 64

• 40 752
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • София
А само преди година като ви говорих, че света не е розов, не ми вярвахте!

И счупеният часовник е верен два пъти на ден. Simple Smile Прав си, сега са кофти времена и в близко бъдеще не ни чака нещо добро. Обаче....

Докато "си разправял" апокалиптичните теории с години (вижда се от профила ти), си изпуснал най-добрите възможности за имоти и акции. За последните десет години си могъл да направиш, дори с консервативен подход, 300%~500% return, а с малко повече нюх и яхване на вълната рискови активи, говорим за нереализирана печалба в десетки пъти. Аз така ремонтирах единия си имот -- вкарах $5K в етериум през март 2020-та (които бях напълно готов да изгубя) и извадих $80К година и половина по-късно. Можеше и повече, ако бях изчакал. И не съм единствен, наистина беше прекалено лесно с Тесла и крипто.

Нищо, де, ти ги разбираш нещата! Поне си бил ликвиден с кеш, който сега е съхранил цели 50% от стойността си за същия период.

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 16:05 от БАЙ ИВАН РЕНТИЕР

# 646
Едно не мога да си обясня!
Всички говорят как щели да си спасяват парите в имоти, обсъждат се някакви апокалиптични сценарии и т.н. и на финала пак стигаме да купуваме още имоти на едно и също място?!? В случая в София. Дори не е цяла държава, а в един и същи град!

Т.е. инвестираме всички пари в едно и също нещо! Нещо диверсификация да е нужна, или тя не е важна при инвестициите, защото нали покупката на имоти от всеки чиляк била инвестиция ужким!

Дори и да няма войни и т.н., не мислите ли, че е по-разумно имотите да са в различни държави? Вече сме в ЕС, Гърция е на една крачка и не само. Никой ли не предполага, че ако нещо стане у нас, това ще повлияе на всички имоти? Ако имате да кажем втори имот в друга държава, така хем ще е по-сигурно, а и шансът да запази стойност и да се продаде по-лесно, ако се наложи, е по-голям.
В собствената страна винаги е по-лесно. Ако живееш в България е по-трудно да купиш и да отдаваш имот в чужбина. Освен това в България притежаването и отдаването на имот е много по-евтино. Понеже купих имот в Испания ще припомня какво е положението в тази страна. Придобиването и продажбата на имот в Испания е с минимум 10 процента по-скъпо спрямо България. Това означава, че от имот за примерно 100 000 веднага човек е с поне 10000 евро назад спрямо аналогичен като цена имот в България. Освен това при последваща продажба се дължи 26 процента данък върху горницата. Например ако купеният за 100 000 евро апартамент след 10 години го продадем за 150 000 евро. Върху горницата от 50 000 евро се начислява 26 процента данък. С две думи закупуването на жилище в София освен, че е по-лесно за нас в много случаи е и по-доходно.

Остава да кажеш и кога не се дължи този данък или не си стигнал до там?
Направено е, да няма сульо и пульо по 10 апартамента и да препродава докато се строй по два пъти пак на черно.
Затова и цените у нас са такива, каквито са, абсурдни, за сметка на ниските наеми, които няма изгледи да мръднат.

За всяко нещо което ти е печалба искат данък, за разлика от торбите с пари, които искат на черно у нас и до ден днешен.

Обаче друго си е у нас като протече покрива и да си го правят само хората живеещи там, защото другите обявяват, че не ги интересува-класика в жанра.

# 647
Едно цитатче от статия от днес за тия дето постоянно правят сравнение с Мюнхен  Wink
"Зa ĸyпyвaчитe Mюнxeн вeчe e втopият нaй-cĸъп гpaд в Eвpoпa cлeд Πapиж и вeчe пpeди Лoндoн. Cпopeд Dеlоіttе "aĸтивнocттa в нoвoтo cтpoитeлcтвo в Гepмaния пpoдължaвa дa бъдe пo-cĸopo пoд cpeднoтo нивo в cpaвнeниe c ocтaнaлитe гpaдoвe в Eвpoпa"."

# 648
Едно не мога да си обясня!
Всички говорят как щели да си спасяват парите в имоти, обсъждат се някакви апокалиптични сценарии и т.н. и на финала пак стигаме да купуваме още имоти на едно и също място?!? В случая в София. Дори не е цяла държава, а в един и същи град!

Т.е. инвестираме всички пари в едно и също нещо! Нещо диверсификация да е нужна, или тя не е важна при инвестициите, защото нали покупката на имоти от всеки чиляк била инвестиция ужким!

Дори и да няма войни и т.н., не мислите ли, че е по-разумно имотите да са в различни държави? Вече сме в ЕС, Гърция е на една крачка и не само. Никой ли не предполага, че ако нещо стане у нас, това ще повлияе на всички имоти? Ако имате да кажем втори имот в друга държава, така хем ще е по-сигурно, а и шансът да запази стойност и да се продаде по-лесно, ако се наложи, е по-голям.
В собствената страна винаги е по-лесно. Ако живееш в България е по-трудно да купиш и да отдаваш имот в чужбина. Освен това в България притежаването и отдаването на имот е много по-евтино. Понеже купих имот в Испания ще припомня какво е положението в тази страна. Придобиването и продажбата на имот в Испания е с минимум 10 процента по-скъпо спрямо България. Това означава, че от имот за примерно 100 000 веднага човек е с поне 10000 евро назад спрямо аналогичен като цена имот в България. Освен това при последваща продажба се дължи 26 процента данък върху горницата. Например ако купеният за 100 000 евро апартамент след 10 години го продадем за 150 000 евро. Върху горницата от 50 000 евро се начислява 26 процента данък. С две думи закупуването на жилище в София освен, че е по-лесно за нас в много случаи е и по-доходно.

Остава да кажеш и кога не се дължи този данък или не си стигнал до там?
Направено е, да няма сульо и пульо по 10 апартамента и да препродава докато се строй по два пъти пак на черно.
Затова и цените у нас са такива, каквито са, абсурдни, за сметка на ниските наеми, които няма изгледи да мръднат.

За всяко нещо което ти е печалба искат данък, за разлика от торбите с пари, които искат на черно у нас и до ден днешен.

Обаче друго си е у нас като протече покрива и да си го правят само хората живеещи там, защото другите обявяват, че не ги интересува-класика в жанра.
  Не знам за какво укриване на данъци говориш? Коментирам как е когато всичко се прави по закон. Сам казваш, че в България всеки може законно и евтино да притежава и десет апартамента. В чужбина това не е така. Разбира се може да ги притежаваш, но не е евтино.

# 649
Какво мислите за климатичните промени и проблема с водата, който се очертава и как ще повлияе пазара на НИ? Всички язовири в България са построени по времето на социализма и много от тях отдавна са в предаварийно състояние. Наскоро изчезна река Искрецка и в Своге и околностите имаше бедствено положение. Според прогнози: "Сушата настъпва, 17% от европейците ще останат без вода до 2050 г. В групата с най-застрашените градове попада и София".

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2022/08/30/sushata-nastypva-17-ot-evropei … -do-2050-g.541911

https://stolica.bg/oblast-sofia/izchezna-reka-iskretska-v-svoge- … polozhenie-snimki

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 14:48 от Нърд

# 650
Какво мислите за климатичните промени и проблема с водата, който се очертава и как ще повлияе пазара на НИ?
Ми в момента не влияе въобще. Нито това, нито вдигането на морските нива по отношение на търсенето по крайбрежието ¯\_(ツ)_/¯ В България непрекъснато се строи на места за които се знае, че са свлачища, въобще нищо не ни плаши. Под "климатични промени" какво точно имаш предвид, че ще спадне търсенето на апартаменти с южно изложение ли? Smile

# 651
Какво мислите за климатичните промени и проблема с водата, който се очертава и как ще повлияе пазара на НИ? Всички язовири в България са построени по времето на социализма и много от тях отдавна са в предаварийно състояние. Неотдавна изчезна река Искрецка и в Своге и околноснотите имаше бедствено положение.

Сушата настъпва, 17% от европейците ще останат без вода до 2050 г. В групата с най-застрашените градове попада и София.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2022/08/30/sushata-nastypva-17-ot-evropei … -do-2050-g.541911

https://stolica.bg/oblast-sofia/izchezna-reka-iskretska-v-svoge- … polozhenie-snimki

Аз мисля, че нещата няма да отиват на по-добре. Като цяло София вече се е превърнала в сборен пункт на селяндури от цялата страна и  тях много повече ги вълнува къде да си паркират трошката, отколкото околната среда. Мисълта ми е, че липсва гражданско общество, което да промени нещата.

# 652
  • София
Simple Smile Инвестираме и на морето. Или, може би,  затоплистите смятат, че хем ще има безводие, хем ще има наводнение на морските райони.
Още нещо!? Може би космическо цунами?

София е такъв генератор на БВП, че може да си построи 100 язовира. Даже може да си плати да ѝ се пренася вода с кофи.

# 653
Simple Smile Инвестираме и на морето. Или, може би,  затоплистите смятат, че хем ще има безводие, хем ще има наводнение на морските райони.

София е такъв генератор на БВП, че може да си построи 100 язовира. Даже може да си плати да ѝ се пренася вода с кофи.

Пич, стегни се малко. 90те половин София беше на воден режим заради засушаване.

# 654
Simple Smile Инвестираме и на морето. Или, може би,  затоплистите смятат, че хем ще има безводие, хем ще има наводнение на морските райони.

Бе ти купи ли си хотел на морето или още те топли тази мисъл? Там има други проблеми - с наводненията, мръсните плажове, изяждане на плажовете и т.н. Може, но не се строят. И Перник е генератор на БВП, ама имаше драма и там.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 16:14 от Нърд

# 655
Ами време е водоснабдителните дружества да започнат да работят за отстраняване на загубите по преносната мрежа. 40-70-80 на сто загуби ми се струва безобразие.

# 656
Климатът рязко се променя и е време да се направи нещо.Гражданско общество за момента липсва,да,  но ще е добре да се обединим, ако изобщо искаме да оцелеем.  Във връзка с климатичните  и икономическите промени НИ няма да поевтинеят, вероятно само БРОЯТ на сделките може да падне.
 В дългосрочен план дървесината и металите ще стават все по-дефицитни, Мисля , изводите за цените на НИ всеки сам може да си ги направи.
Изобщо не разполагаме с време до 2050 г. - погледнете статистиката за броя и честотата на земетресенията.
Има проект, който е възможно да оправи нещата, но от нас се иска обединение, а не да се джафкаме един друг.

# 657

Че да вземе да си плати този генератор, та да си направи нормална канализация в целия град.

# 658
  • София

Бе ти купи ли си хотел на морето или още те топли тази мисъл? Там има други проблеми - с наводненията, мръсните плажове, изяждане на плажовете и т.н. Може, но не се строят. И Перник е генератор на БВП, ама имаше драма и там.
Аз от морето съм тръгнал. Имам си. Купувам земя, върху която да строя нови хотели.
Изядени плажове не знам.

https://money.bg/economics/ikonomikata-na-sofiya-silno-vazstanov … -pandemiyata.html
Не знам какъв Перник ти дрънчи в главата, но София дава 50 МИЛИАРДА на година доход. Горе долу 50% от дохода на България. Това 2019та. През 2023 може и до 60-70 млрд да го докара.

# 659
Е щом пък е толкова заможна София, защо не си е оправила съществуващите от десерилетия проблеми все още..

Общи условия

Активация на акаунт