Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 29 981
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
Скрит текст:
Ох, прострях прането най-сетне. Сутринта заредих пералнята и заръчах на домашните да го пуснат. Прибирам се и го намирам както съм го оставила. 29°С е в момента.

diabetes, верно си ги бива летата в Хасково, ама поне зимите са екстра. В северна България има места с още по-високи температури, но всяка зима редовно имат по -10 и -15°С. В Хасково можеш да си ядеш пресни зеленчуци и плодове 8 месеца в годината, ако не и повече.

Мelusine, 43° на сянка никога не сме имали. 2019г почти ги стигнахме един ден. 2003 беше ужасно лятото, а бях бременна. Рядко минава 35°С термометъра. На слънце, на République може и да е станало толкова, разбира се. Права си, че навън е ужасно като е горещо, но всички влакове, трамваи, магазин и са климатизирани. Аз навън не излизам преди 22ч като е горещо, освен по работа. То до нас е ад. Бетонът на Défense се нагрява, а няма зеленина. Е, има фонтани, но си е горещо и пълно с хора по цяла нощ. Ходехме едно време да храним котките през нощта, но сега е пълно с плъхове, които ни бягат през краката безстрашно. Бездомни котки вече няма. Освен плъховете да са го изяли????????Кметството се опитва да ни убеди, че били полезни плъховете. Изяждали изхвърлената храна и така имало по-малко боклук за бунищата. На човек в Парижкия район се пада по плъх и половина. Дано да не мине котка път, но има вероятност да се изнесем скоро.

dolce, кефирът навън ли ферментира? Мислех, че живее в хладилника. А мирише ли докато ферментира? Искам и аз млечен, ама няма откъде. Предлагат ми воден. Не знаех, че има В12 в кефира. Искам и аз.
Може и изцяло в хладилника но ще стане за няколко дни, а не за един. Е, в на Долче кухнята може и едно цяло денонощие да е много, моята също е доста топла и виждам как е. Не е претенциозен любимец, само да не го залееш с много топло мляко, все си живурка там Grinning То е комбинация от лактобацили и дрожди, та евентуално на стайна и на студено може и да се размножават в различно съотношение, поне аз така си мисля. Ама все става кефир де, то като си е живо и без това два пъти досущ еднакво няма как да е. Виж из нета може и да има край теб откъде да си вземеш, нали ферментиралите храни са много актуални напоследък.
Те и кефира го спрягат че пълен с Б витамини, че Д, че К2, че още сто неща, абе там за трипер, нерви и сърце (добре че по-младите тая поема не са я чели Joy ), само дето безсмъртен не правел човека. Не им се връзвам чак толкова ама е вкусно.
Случва се и да го помириша като вляза в кухнята, че бурканът е покрит само с парче плат докато ферментира там. Ама не е неприятна миризма като на вкиснато или от сорта, мирише си на кисело мляко. И не е и силна някаква натрапчива.

2 връзки магданоз ако ги прибера по подходящ начин в хладилника, ще си ги изям сама преди да са увяхнали Grinning Това в салатата само, то 2 пъти на ден като метна по една шепа в нея и отиде.

# 136
и аз като belucci си купих глюкомера от промоцията. И пробвам няколко пъти да меря да видя как се движи КЗ след хранене.

- Първо мерене на обяд, който се състоеше от месо и зеленчуци и реших да изям и няколко парчета диня , показа КЗ  6,3
- След това на вечеря реших да добавя хляб, две филии пълнозърнест с много кайма отгоре и явно ми се видя малко въглехидрата, изядох и половин картофено кюфте и една салата - КЗ показа 6
- Реших да пробвам за закуска да видя как ще ми се отразят овесени ядки, че преди много ги обичах - направих си една голяма купа овесени ядки със сирене и изядох и едно яйце - измерих и показа КЗ 5,8, измерих още веднъж, ами пак толкова. Ето това вече ме потресе, как така ям въглехидрат и то много и КЗ максимално показа 5,8, аз нямам обяснение, ако някой от вас има нека да го сподели.

От още няколко мерения стигнах до извода, че ако ям кисело мляко КЗ стои по ниска. Предполагам, защото киселото мляко генерира много инсулин. Но това за овесените ядки нямам никакво обяснение.

belucci, трябва да тестваш кръвната захар не на първи час, а по рано, около 30мин, тогава е пика на КЗ и най-високата стойност. И тя не трябва да превишава КЗ -8,9. 
Можеш да тестваш няколко пъти на 20мин,30мин и 40мин и да видиш кога е най-висока, за да можеш да определиш кога е най-добре да тестваш.  След това КЗ вече пада и на първия час вече няма как да хванеш максималната стойност.

yahoo, каза че си мерила с глюкомера кои храни ти влияят добре и кои зле. Може ли да споделиш повече информация, мисля че ще е полезно. Знам, че всеки си има свои особености, но мисля че при по голяма част от хората  храните влияят по един и същ начин.

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 23:07 от dedri2

# 137
  • Paris, France
Melusine, моята рецепта за орехово песто с магданоз е:

1. 1 чаша избелени и нарязани равномерно на 8 части орехи.

2.  2 чаши измити и изсушени на сянка листа от магданоз. Около връзка е и само листата. Нарязвам ги, но може и без рязане ако правиш в робот и е мощен.

3. Половин чаша настърган пармезан или пекорино, може и готов на прах, но в готовите май има брашно.

4. 3 големи, избелени, нарязани скилидки чесън или 5 малки.

5. Половин чаша студено пресован зехтин.

6. Половин чаена лъжичка сол.

1ви метод: всичко без зехтина в робот или резачка на пасатор и пулсирате до ситно нарязване и хомогенизиране, но да не става съвсем на каша. Важно е да се пулсира в началото. Не повече от 30 секунди пулс. Бзът, спирате, бзът, спирате, бзът, спирате, бззззззззът и е готово. Изливате зехтина на 2-3 пъти и пулсирате до размесване. В хладилник издържа седмица или поне 3-4 дена.

2 метод в хаван: слагате всичко без зехтина и биете до готовност. Сиренето може да е на парчета и не е нужно да го рендосвате преди това. Ако хаванът е малък, разделяте сместа на 2 или 3. Във всяка част сипвате зехтин и чукате. Изливане в буркан, смесвате и в хладилника.

Става и без солта, но държи по-малко.

Страхотна рецепта за афганско чътни с кориандър, орехи и магданоз. Оцетът да е прозрачен, не винен или ябълков, че развалят вкуса:

https://cookingcounty.com/afghan-cilantro-sauce-recipe/

И креолски сос от острова на мъжа ми:

1. Листа от половин връзка магданоз

2. Стрък пресен лук (в оригинал има vives, chives на английски,)

3. 3 скилидки чесън

4. 1 прясна, червена, люта чушка, идеално от карибските, тумбести.

5. Чаена лъжичка чер пипер и още толкова сол.

6. Олио, но става с олио от рапица или авокадо, а става и със зехтин.

Всичко без олиото в резачка. Вадите в купа  сипвате олиото, разбърквате и 2 часа в хладилник. Държи 5 дена в хладилник.

natka, 💐. А този кефир от плодове и той ли съдържа К2 и Д или само млечния?

# 138
Както каза Невена, като ще се проверява как действат на КЗ някои вгх, то е логично да се ядат само вгх храни. Иначе си е просто тестване на КЗ след вгх+ нещо друго. Освен това, при някои хора изобщо КЗ не се покачва много, но се произвежда много инсулин.
Между другото, не е съвсем вярно това, че на 30-тата минута КЗ е с най-висока стойност. Може да бъде, а може и да не бъде. А може и след различни храни пикът да варира. Дори при един човек може да има вариации, ако условията са различни...Аз за себе си виждам най-голям смисъл в меренето час след хранене- като цяло с режимните храни нямам големи и особено бързи скокове на КЗ на 30-та мин.
С овесените ядко конкретно имах много "хубав" скок на КЗ, така че за мен са извън моя списък с храни засега...
Невена, водният кефир не ми изглежда много съблазнителен на мен...не и по обясненията на други хора как на вкус им е нещо като подсладена вода или чай...🙂 Не съм пробвала иначе и не съм наясно какво точно съдържа...

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 01:52 от dolce miele

# 139
Невена, за водния не знам, такова не съм и търсила. Аз си търсех вариант поне киселото мляко да заменя и така попаднах на млечния. Нормално кисело мляко вкъщи не бих се хванала да квася, а пък обичам и него, и айрян, та така, колкото да не е от магазина от кофичка. Сега в топлото време и за таратор пак с него. Бях поразредила пиенето му, ама последните месеци гледам да нямам празно че още са ми пред очите всичките кутии с антибиотици дето изгълтах, искам си и пробиотик да имам постоянно.

# 140
  • Столичанин ама не в повече :D
Ratsa, аз по принцип тогава включих Глюкофаж заради сутрешната КЗ. Иначе през деня и след режимни хранения не съм имала висока КЗ...Независимо с каква КЗ лягах, сутрешната преди метформина стоеше към 6. Смешното е, че и с хапчетата, при това макс доза, нямаше особена промяна.😆
Джерами, кефирът го дават полезен при чревна пропускливост, т.е. би трябвало да е ок при Хашимото. Не разбрах твоята непоносимост в какво се изразява- симптоми ли имаш или просто си правил някакви изследвания?
Натка, моята втора партида кефир вярно става все повече като домашен любимец.😆 Реших да сложа съвсем малко повече мляко в буркана този път, но пък и да не изплаквам кефирената гъба с вода (така ставал по-гъст и по-бързо)...Ориентирах се по предишния кефир, който не се "наду" чак толкова. Този обаче към обяд беше пораснал с поне 2 пръста височина...Реших да оставя марлята с която го покривам да стърчи малко (стягам я с ластиче), а "нашият" след няма и 2 часа...не само че перфектно беше запълнил всяко свободно пространство (повърхността изглеждаше точно като сирене, с отпечатаната марля), ами и лиснал даже малко суроватка под буркана...🤣
И аз съм от Пловдив...Приложението на телефона ми показва, че в момента температурата е уж 30 градуса😆, но в по-слънчевите ни стаи термометрите (които са на сянка) показват 34 и 35 градуса; в кухнята, където е бурканът с кефир, е "само" 32,5 градуса /слънце пече до около обяд в стаята/.🙂 Като кажат в жегите, че ще е 30 или 35 градуса, винаги знам, че ще се усещат като повече...🤪
Освен за споменатите градове, и за Русе съм чувала, че има ужасни жеги...
Сладолед от 2019 г съм си позволявала, макар и много рядко...Избирам от следните варианти: 1- на клечка или в чашка (не харесвам почти никакви фунийки), 2- един малък ванилов от Лидъл, във фунийка е, но е малък, а фунийката е въздушна, почти все едно я няма, 3- някакъв сладолед с наситен вкус на тъмен шоколад, 4- сладолед от кутия (само при поводи). Но предимно, ако съм навън и ми се прияде сладолед- особено пък в жегите- предпочитам да си купя айрян. Много по-добре действа и за жаждата, и за жегата.😃 Като цяло, почти всичко сладоледено щеше да ми е по-вкусно, ако не беше толкова сладко и захарно (хем избирам от по-малко сладките)- според мен, нарочно слагат толкова сладко (не е винаги само захар, уви), за да са по-пристрастяващи за масовите потребители. Познавам много хора, които първо хапват тестеното, после сладолед или мъфини/или кола или фреш, а после и още някое крекерче...след сладкото...Соленото пък е прекалено солено и накрая се оказва, че "не са напълняли, просто пият по много вода и се надуват". Ок...отдавна не противореча на подобни аргументи...🙂
Аlice, тъкмо се зачудих какво е това овесено мляко в другата тема...🙂 А кое налага да се правят такива ограничения...заради кърменето?🤔🤔 Освен ако не става дума за някакви алергии, не  има да си обясня какво общо може да има с кърменето...Аз кърмих 3 г. и 8 месеца, не съм спазвала тези ограничения, а до година и седем месеца малката отказваше да пие вода, дори и в жегите...
Изследвания, антитела, инак специално стомашно чревни проблеми никога не съм имал от каквито и да били храни, при мен проблемите с непоносимостите се изрязяват в отчетливо усещане на биенето на сърцето, при отпускане и съответно пречене на всякаква почивка. Иначе да кефирът и киселото мляко са полезни заради полезните бактерии. Кефир сме правили някъде преди 5-6 години.

# 141
А помниш ли какви бяха изследванията и антителата?

# 142
За кога точно говориш?

# 143
За непоносимостите питах и какви са изследванията, свързани с тях. Малко двусмислено е призвучало.🙂 Така, както съм го написала, изглежда все едно питам за резултатите...😄 Също...след като нямаше симптоми, защо реши да ги направиш, заради Хашимото ли?

# 144
Ами изследвания за непоносимост и към млечен протеин и към лактоза (което пък е млечната захар), а ги направих, защото почнах да проучвам нещата, и се оказа след много четене (и логически разсъждения), че всъщност млечните са много голям фактор за хроничните заболявания, реално погледнато човекът е единствения бозайник консумиращ мляко като възрастен индивид (и при човека има най-голям брой заболявания в сравнение с абсолютно всички останали бозайници, като неминуемо храната е основополагащ фактор). И те всъщност просто препотвърдиха всички изводи, до които вече бях достигнал. Simple Smile

# 145
  • Paris, France
Melusine, под обелени орехи имах предвид с махнати черупки и вътрешна преграда, не кожата на ядките 🥳. Все забравям - защо ти казаха да не правиш силови и те пратиха да правиш кардио?

Освен това, при някои хора изобщо КЗ не се покачва много, но се произвежда много инсулин.
Между другото, не е съвсем вярно това, че на 30-тата минута КЗ е с най-висока стойност. Може да бъде, а може и да не бъде. А може и след различни храни пикът да варира. Дори при един човек може да има вариации, ако условията са различни...Аз за себе си виждам най-голям смисъл в меренето час след хранене- като цяло с режимните храни нямам големи и особено бързи скокове на КЗ на 30-та мин.

На 30тата минута са пиковете на инсулин и КЗ след изпиване на глюкоза и вода за ОГТТ при нормални хора. При преддиабетици, диабетици и други може да има забавяне.

Естествено, течността с глюкоза нахлува по един начин в стомах и надолу по черва, а твърда храна по друг, в зависимост от киселинност на стомаха, грамаж и вид протеин, грамаж мазнина.

И да, права си, че който не вижда покачване на КЗ при ОГТТ няма смисъл да тества КЗ.

От овесени ядки не ми мърда КЗ, а ги ям с краве мляко и сирене, но слагам черен пипер. Наскоро четох, че при много хора КЗ се качвала по-малко ако сложели черен пипер и се каня да тествам по двата начина, но в момента нямам глюкомер. Също зависи от ядките. Тези, дето се варят 3-5 минути качват КЗ много повече от тези, дето са като зрънца и се варят 20-30 минути. Ето различноте видове овес, овесени ядки, овесени трици и овесено брашно:

Само първите два вида на горния ред в ляво (oat groats - цели зърна и steel cut oats -  раздробени цели зърна, както и триците (oat bran) биха могли да дадат стабилна КЗ. Тези, дето са смазани с руло и са плоски могат и да качат значително КЗ.

Ако обичате ядки, но ви качват КЗ, пробвайте цели зърна. Счуквате леко в хаван, накисвате във вода цяла нощ и на сутринта варите 20 мин. В кукър с налягане става бързо.

Плоските няма нужда да се дъвчат и съответно не са обработени със слюнка, а първата обработка на ВХ е в устата, с ензима амилаза. Нахлуят ли необработени в стомаха става лошо.

Някой писа за смути от червени плодове и кокосово мляко. Това си е угояване. Смутитата са направо вредни. Червените плодове трябва да се дъвчат, а кокосът върви, по малко, с протеин. Смутито плод и кокос е мазнина + ВХ. 

Молба към всички - някой софиянец може ли да прежали малко млечна, кефирена гъба? Децата ще ходят скоро и ми се иска да пробвам.

# 146
Невена, тук във форума има тема за кефирена гъба (след като писах в темата, още същата вечер ми писа една любезна съфорумка, аз си поех само доставката с куриер). А също има и фейсбук групи, където подаряват от гъбата. В някои сайтове и я продават, но това ми се струва краен вариант. Мисля, че все ще се намери някой, който подарява.🙂

# 147
Изследвания, антитела, инак специално стомашно чревни проблеми никога не съм имал от каквито и да били храни, при мен проблемите с непоносимостите се изрязяват в отчетливо усещане на биенето на сърцето, при отпускане и съответно пречене на всякаква почивка. Иначе да кефирът и киселото мляко са полезни заради полезните бактерии. Кефир сме правили някъде преди 5-6 години.
Аз подобни симптоми със сърцебиене след ядене, преди няколко месеца започнах да забелязвам след ядене на хляб, бяло брашно. Затова се разрових по темите за ИР или хранителни непоносимости. Но доколкото разбрах, освен че са скъпи, такива изследвания не са надеждни, освен ако не се вземе проба от стомаха. Или има надежден тест? А на мен съответно единствено за хеликобактер ми направиха проба. Иначе и с млечните отдавна внимавам, предизвикват ми стомашен дискомфорт. Последният път преди много години като пих прясно мляко, голяма беля си направих. Ограничила съм до масло и кисело мляко, заради млечнокиселите бактерии, но пак не трябва много, особено ако се съмняваме за възпаление, млечните наливат масло в огъня. Кефир също е супер зс пробиотик. Иначе наскоро гледах рецепти за разликата между туршия и ферментация и мисля да пробвам, пак за пробиотици, но от зеленчуци, които ферментират в свой сос без стерилизация, т.е без убиване на бактериите и витамините.
Невена, аз си правя смути горски плод и кокосово мляко, мислих, че горските плодове са с малко захар и много кисели. Кокосово мляко ползвам, защото ми харесва на вкус, преди слагах овесено, може би да върна. Просто прясното мляко много ми дразни стомаха, няма закваска в него, а кисело мляко ми се бърка сутрин с кафето и го ям вечер. Замених с това закуската с овесени ядки, аз ги харесвам цели и не преварени, а накиснати в горещо овесено мляко, т.е леко да ми хрупат, но и от такава закуска ми скачаше пулса, а шепа горски плод с мляко ми е много добре, хем сито, хем бодро, аз бавно го изпивам към 40 мин. се мотам с него. Просто според мен моят проблем е глутенът, по самонаблюдения.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 06:15 от Анонимен

# 148
Забравен профил, има тестове за непоносимост към храни, даже няколко вида, но въпреки всичко най-точно си остава проба грешка. В смисъл прави се теста, показва се реакция към нещо, минава се на диета (картофи и ориз, голи и безвкусни) и се тестват по схема едно по едно проблемните. Отнема месеци, да не кажа години…
Иначе тестовете са с кожна проба, кръвен тест (тук също има различни) и вега тест. При всички си има особености и условности, но все пак са ориентир.
За прясното мляко обаче тест не съм търсила, защото реакцията беше незабавна - изхвърляне от тялото веднага, лекарското обяснение - липсва ензима, който разгражда лактозата. Ензими се продават на таблетки, но пък решихме, че не ни е толкова важно и така и не пробвахме. Хубавото от цялата работа беше, че купешките боклуци в шарени опаковки не ставаха за нас на 90 % и съответно нямаме навик да ги купуваме.

Уж оздравях от ковида, да видим дали няма да има нещо скрито в последствие. АБ не съм пила - доктора каза влияеш само на симптомите, които имаш, та свалях температура, за главоболието и имуностимулатор пих. Надявам се да ми се е разминало Simple Smile
Забравих да кажа - отслабнах със 7 кг, а потта ми мирише потресаващо Confused Най-гадното от всичко беше, че заради причерняване при изправяне не можех да стоя права и къпането беше мираж, но сега и това мина та се чувствам една идея повече човек Grinning

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 07:10 от beki8

# 149
Невена, защото трупам маса. Ама истината е, че преди 5 години точно със силови тренировки постигнах страхотна форма и в никакъв случай не съм имала ръце и крака на културист, но ядях много чисто. Ако ям протеин и въглехидрат (имам предвид ориз, картофи, хляб, от този вид) в едно хранене, веднага почвам да трупам. Идеята им уж е, че няма да сваля, ако тренирам силово. Но те вероятно си мислят, че правя само изолирани упражнения с тежести и се разхождам из залата по 2 часа между уредите, а аз се занимавах с кондициионни тренировки, които в голямата си част са доста експлозивни и хем са силови, хем са кардио. Аз обаче от известно време чувствам едно пренасищане от зали, тренировки и нищо не ме грабва с тоя хъс, който имах и ме увличаше преди. Мечтата ми е да си хвана раницата и да трамбовам един месец из австрийските Алпи и от време на време да яздя. Да видим дали пък няма да сваля някое кило. Но с тия две малки деца и донякъде работата ми, просто няма как да ми се случи.

Общи условия

Активация на акаунт