Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 30 002
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
Записвам се и аз при вас, че поне известията да ме държат в правия път Simple Smile

С HOMA Index 2.9 съм, реално изследванията са ми окей - глюкози, инсулини - всичко в норма уж, ама като го сметнеш тоя пуст индекс, не са ок нещата. Да видим как ще го докарам.

Сега ще ви чета, предните дни гледах филмите от първия пост, но имам още доста за наваксване Simple Smile

# 166
тествам си КЗ, тъй като наскоро направих ОГТТ тест(обременяване с глюкоза) и резултатите не са добри.
 Преди обременяването на няколко пъти пусках различни изследвания, с идея да видя има ли нещо, което е извън нормите и да намеря има ли друга причина за леко омазнения черен дроб освен липсата на физическа активност. И тъй като ИР е една от причините си направих и обременяване.
От няколкото изследвания в последните месеци, кръвната захар сутрин на гладно винаги беше 5,3, но аз по принцип имам винаги кръвна захар на гладно над 5. Общо взето от разни изследвания, които си пазя през годините виждам, че винаги е била 5,1-5,2.

На обременяването резултатите бяха:
КЗ на гладно - 5,7, инсулин на гладно - 12
КЗ на втори час - 7, инсулин на втори час - 80

Странно ми е, че КЗ на гладно беше 5,7, няколко седмици по рано беше 5,3, още няколко седмици по рано отново 5,3, и още месец преди това пак същата стойност.  Дали повишението на КЗ на гладно не се дължи на спорта, който започнах? Преди теста, вече бях започнал хранителен режим с малко въглехидрати, освен 3-4 дни преди теста, тогава си ядох въглехидрати, защото така и пише че е правилно да се тества.

След като няколко дни тествах с новозакупения глюкомер и не видях висока стойност на КЗ над 6,3, днес сутринта реших да си направя тест с три филии пълнозърнест хляб с яйце и сирене отгоре и половин кофичка кисело мляко. Резултата беше точно като графиката, която Невена е дала за "control group", пик на 30 мин и същата стойност на 1 час. На 30 мин. беше пика на кръвна захар при мен и беше 7,6 , след това на теста на първи час беше 6.
Това, което е на графиката, която е дала Невена като се превърне мг/дл към ммол излиза пика че е 140 или 8,1 по скалата, която ние мерим,  а на първи час е 6,1.
А тази стойност от 7,6 ме стресна, това нормално ли е като се яде въглехидрат?
Ето я графиката, която Невена даде:

Невена, тази графика, която ни показа  е графика при хранене с храна или обременяване с глюкоза? Ако пазиш линка към сайта все още, може ли да ни го пратиш да го видим.
dolce miele, както виждаш разлика между 30 мин и 1 час е огромна, затова тествам основно когато е пика на кръвната захар.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 17:20 от dedri2

# 167
Ох, писах, писах и се затри.
Неве, много ти благодаря, то ще излезе, че имам проблеми наистина с черва, знам ли.
А ходих при един професор на ехо ,гастро, еми и той ми измисли, че имам изразена аероколия, а докато стигнах до него, ми беше минало, та така.
Пила съм Турмирин, ей такъв
https://aptekamedea.bg/turmirin-bio-slim-kh-60-v1

Е, скъса ме стомаха на десетия ден, та ги спрях, вероятно от черния пипер.
Имам куркума, ще включа.
А редовно ръся по манджите, на мен ми харесва на вкус.

Пускам си изследванията от ноември 2021:

Скрит текст:
И сега :
Скрит текст:

Яд ме  е, че от гликиран юни 5, 70 , до ноември стана 5, 20, инсулинът тогава за пръв път мерих и беше 7, сега 10.
Това влошаване необяснимо откъде идва. Не ям нито сладко, нито оризи, нито картофи, въобще не ми и пречи. Но явно ми е тлъсто менюто и то с неправилните мръвки . Просто се отчаях, като си видях резултатите. Поне триглицериди, чернодробни и холестерол не са притеснителни и не са нарастнали, а доколко това е успокоително, не знам.
Много ми е неудобно, че си загуби толкова време с моите екзотики.
Пак ти благодаря, но така сме, ще споделяме опит и ще се самолекуваме, където ида, все прекрасно било.
Егати.

# 168
Кръвната захар на гладно варира, зависи от това какво е ял човек за вечеря, кога си е легнал и колко часа пауза има между последното хранене и вземането на проба, така че по-скоро гледайте някакъв интервал, в който да се движи този показател, а не съвсем абсолютно число.

# 169
Варира даже и от това колко добре се е наспал/ненаспал човек (това не го считам за същото като колко часа е спал), дали има някакъв стрес в момента и какво ли още не. Дори и откровено диабетна стойност на гладно няма да я обявят за диабет от веднъж само, а ще мерят няколко пъти че да видят дали е все такава.

# 170
  • Столичанин ама не в повече :D
Неве, много ти благодаря, то ще излезе, че имам проблеми наистина с черва, знам ли.
А ходих при един професор на ехо ,гастро, еми и той ми измисли, че имам изразена аероколия, а докато стигнах до него, ми беше минало, та така.

Имам куркума, ще включа.

Скрит текст:
И сега :
Скрит текст:

Яд ме  е, че от гликиран юни 5, 70 , до ноември стана 5, 20, инсулинът тогава за пръв път мерих и беше 7, сега 10.
Това влошаване необяснимо откъде идва. Не ям нито сладко, нито оризи, нито картофи, въобще не ми и пречи. Но явно ми е тлъсто менюто и то с неправилните мръвки . Просто се отчаях, като си видях резултатите. Поне триглицериди, чернодробни и холестерол не са притеснителни и не са нарастнали, а доколко това е успокоително, не знам.
Пак ти благодаря, но така сме, ще споделяме опит и ще се самолекуваме, където ида, все прекрасно било.
Егати.
Д и б12 пиеш нали?
Относно пика на 30та минута едни от първите ми мнения в тая тема беше именно по тоя въпрос, при хората с най-добра инсулинова чувствителност върховите стосйности са именно на 30та минута, но има хора, които също са не са инсулиново резистентни и при тях пикът е на 60та минута и няма проблем, вече има проблем ако е изтеглен напред във времето, и примерно на втори час е стойностите са по-високи отколкото на първи. Относно вариациите всъщност това, което е важното е дори и да се вдигне, да не стои дълго време висока.

# 171
Джерами, пия. В 12 го спрях, Вигантол по 6 капки, и при него направих пауза. Сега второ флаконче си къркам.

Ще ги проверявам като свърша и тази опаковка.
Факт е , че нищо ми няма, фърча като гладиатор, жегите въобще не ме скапват, спя си кротко.
То , като отида на доктор, имаш ли оплаквания. Ми нямам. И айде чао.
Сега имам час и за кардиолог, изкрънках го от джипито и се чудя какво да му кажа, че да ме прегледа както трябва.
Че колегата ми както си ходеше на бокс, и нищо му нямаше, се задъхал една нощ и хоп - кръвно 200 на 100, сърцето не било спортно , ами не помня какво беше, та сега е с два байпаса. Ей така, а то проблемите са били от години.

# 172
Dedri, по принцип, аз се старая да не консумирам в ежедневието храни, които ми вдигат КЗ до повече от 6,0-6,2 (120  по другата мерна единица). Независимо дали 30 или 60 минути след храненето. От една страна, самото покачване над тези стойности си е гликация. От друга страна, може и при "здрави хора" (слагам в кавички, защото не всеки чувстващ се и изглеждащ здрав човек е такъв, малко е абстрактно понятието, но все пак😉) да има значение колко бързо ще се понижи КЗ до нормално, след като е имало пик...Но при ИР по-високата КЗ е свързана и с повече инсулин, което не е желателно. Във всеки случай, гледам да съм максимално най-рядко и за колкото е възможно по-кратко в тази зона над 6,0-6,2 пик на КЗ. Сега...дали е "нормално" КЗ да има пик със стойности 7-8 след ядене на вгх- това определено е нещо, което може да се очаква и мисля, че за никого няма да е голяма изненада...Щом после пада сравнително бързо до нормални нива, много хора ще са спокойни. Но всеки решава сам за себе си кое му е ок, и относно храненето, и относно стойностите на КЗ. Всъщност, не разбрах каква точно е идеята за тези измервания? Смяташ да ядеш по 3 филии хляб наведнъж, ако  след това е ок ли? Или да закусваш с овесени ядки? Или просто ти е любопитно?🙂
Тайс, горе главата и взимай мерки! Изчисти още храненето, знаеш как.🤗

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 00:09 от dolce miele

# 173
Идеята ми е същата като твоята, да ям неща, които да не вдигат много кръвната захар( до 6,2-6.3), като тези неща искам да са засищащи за мен и след това да не огладнявам по дълго време. Все пак искам и да ям някакъв въглехидрат отвреме на време, тъй като започнах да спортувам и спортувам 5 дни в седмицата.
Затова чета и книгата, която belucci ни даде Glucose Revolution, в която има съвети, как да се избегнат тези пикове и просто поекспирементирам. Също така искам да видя дали нещо няма да ми вдигне КЗ над критична горна граница, което както и ти каза не е добре за тялото.

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 19:51 от dedri2

# 174
  • Paris, France
dedri, графиките са на OGTT  тест и си го пише в долния, десен ъгъл, както и във вертикалния текст в ляво. Вчера ги намерих с "glucose insulin level ogtt 30 60 120 minutes" с Google, но днес не ми излизат. С тях илюстрирах това, което dolce miele обясни, защото веднъж видяно е по-добре от 100 пъти прочетено. Ако някой чете, де.

КЗ над 6 не е ОК в никой момент. КЗ над 6 на 1ви час предвижда сърдечни инциденти и това когато на гладно и 2ри час си е ОК. В стари теми сложих проучването и даже май го има в първия пост.

С омазнен дроб никакъв спорт няма да ти помогне. Дроб се отмазнява с добавки, цитрат, омега 3, ниацин, магнезий, йод и глад. Има професионални спортисти, които тренират по 8 часа дневно, но си ходят с диабет, защото имат омазнен дроб или панкреас. В първия пост има линк към история на слаб диабетик, който е направил нюкасълската диета 10 дена. Няма леко и тежко омазнен. Има личен толеранс, както с теглото. Оправяне на дефицити и отмазняване са ти първата стъпка, без която спорт ще те влоши. И аз тичах като хахава, но дебелеех на 1200 калории.

3 филии хляб с яйце, мазно сирене и кисело мляко е рецептата за угояване на прасета.

Няма да стане с ВХ. Трябва да се опразниш от глюкоза за да може да изгориш мазнините в дроба.

Огромна купа със салата и 6 яйца ще те заситят по-дълго от хляба с яйцето и сиренето.

Melusine, слагаш маса, но е мазнина и затова не е добре да ходиш в зала, така ли? И при мене е така, а съм и дърта и мазно слаба.

# 175
Неве, страшна си, аз съм също със стеатоза, много ми беше полезен последният ти пост! 🌹Не, качвам мускул, ма тоя мускул иска да яде, и не яде само протеин, трябват и мазнини, а проблемът е, че като намалиш или спреш спорта, колкото повече мускули имаш, толкова повече мазнини трупаш. Виж голяма част от бившите спортисти. Установих, че салата (база 1 цяла краставица + редувам, 1 чушка, 1 морков, шепа чери домати, 1 авокадо) с много зехтин (около 2-2,5 супени лъжици) и малко козе сирене ме засищат повече, отколкото същата салата с протеин (независимо дали месо или яйца). Общо взето, нещо не ми се яде много месо, яде ми се салата с много зехтин и сирене. Удържам се, правя 1 такова хранене веднъж на 2 дни, но определено това ми се яде и то постоянно. Което ме учудва, преди 6 години зехтинът ми вдигаше зверски киселини и бях спряла да го консумирам (минах само на масло и неподправени салати), сега си взех заедно с добавките и така леко ми върви, засища ме и се чувствам страхотно, но не мога да преценя дали не бъркам някъде.

Познавам и аз слаби хора с диабет (на инсулин), ама толкова слаби, като солети, сериозно. Та случаи всякакви има, до организъм си е. Невинаги начинът, по който човек изглежда, показва как е със здравето. Между другото, на мен ми беше спряла овулацията преди година и половина, пробвах фастинг и веднага се възстанови, и забременях веднага въпреки 96-те си тогава кг и въпреки, че в самия ден на овулацията дарявах кръв по спешност за много тежък случай в семейството (та и при мъжа ми имаше стрес). Всеки някъде си боледува. Първия път като забременях, пак бях с наднормено тегло (около 72-74 кг бях тогава, по спомен ), на почти 31 години, от въздуха буквално забременях. И двата пъти слушах от доста лекари, че съм дебела и стара да раждам 🙄

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 21:49 от Melusine

# 176
  • Paris, France

Имам куркума, ще включа.

Скрит текст:
И сега :
Скрит текст:

Егати.

Оле, ти си била на път да се излекуваш! Това влошаване и болки в корема се казва die off - масово измиране на микроби. Jarisch Herxheimer Reaction е първата описана. Шумен отговор на тялото към химическите продукти, които умрелите микроби отделят.

Реално, няма логика да е от черния пипер, защото ако беше, щеше да се появи още първия ден или втория, а не чак след 10 дена и на 10тия ден да си свикнала.

Съветът ми е да почнеш сега, веднага, куркумата с черен пипер, докато си в отпуск. Ако пак се появи такова нещо, намаляваш дозата или я спираш 2-3 дена. Можеш да почнеш по малко и да увеличиш и ако се появи пак  спираш и почваш пак.

Еми как няма да ти е висока КЗ? Ти си имаш някаква, латентна инфекция, която очевадно личи от увеличения брой лимфоцити и базофилни левкоцити. Отделно имаш повечко хематокрити, което може да е нещо автоимунно, но може и да е обезводняване в горещините, при което КЗ се е качила, защото кръвта е концентрирана, а инсулинът се е качил заради по-високата КЗ. В картината на увеличени левкоцити и лимфоцити не е странно да видиш леко увеличена КЗ.

Трябваше да ни пуснеш изследванията преди да идеш на доФтУр, та поне да те инструктираме кво да питаш. И левкоцитите о лимфоцитите ли му се привиждат в норма?

За хеликобактер изследвала ли си се? Щото него това, дето ти го писах не го мори.

Но да, имаш дисбиоза, защото КЗ ти седи необичайно висока за всичко, което правиш.

И друго - Д3 и Б12 бяха обидно ниски. Сега как са?

Melusine,  вземи и пости през ден  та да махнеш сланината от черен дроб. Тя при ниски калории заминава първа! Поне ще ти олекне. Нюкасълската беше най-доброто, което направих за мазния дроб. Пак, добре е, защото прогнозите при мазни органи, много наднормено тегло и млада възраст са в пъти по-добри от тези при слаб човек, чревни инфекции или ниска мускулна маса. Всичко е в твоя полза.

# 177
  • Столичанин ама не в повече :D
КЗ над 6 не е ОК в никой момент. КЗ над 6 на 1ви час предвижда сърдечни инциденти и това когато на гладно и 2ри час си е ОК. В стари теми сложих проучването и даже май го има в първия пост.
Е тука съм на съвсем съвсем различно мнение, всъщност колкото и невероятно да звучи референтните граници не са измислени ей така щото на някой му е скимнало, а са направени след мноого мноого проучвания на хиляди и дори милиони хора в продължение на десетилетия, глюкозата да се вдигне до 7 след хранене не вдига риска от никакви сърдечни инциденти, но не трябва да стои дълго там, защото аз па съм срещал проучвания, които твърдят, че глюкоза под 4.5, и инсулин под 5 (а на едно място бях срещнал и под 6) всъщност означават по-голяма дисфункция на бета клетките.

# 178
А ходих при един професор на ехо ,гастро, еми и той ми измисли, че имам изразена аероколия,

Melusine,  вземи и пости през ден  та да махнеш сланината от черен дроб. Тя при ниски калории заминава първа! Поне ще ти олекне. Нюкасълската беше най-доброто, което направих за мазния дроб. Пак, добре е, защото прогнозите при мазни органи, много наднормено тегло и млада възраст са в пъти по-добри от тези при слаб човек, чревни инфекции или ниска мускулна маса. Всичко е в твоя полза.
Невена, за Нюкасълската диета  - четох че се спазва 8 седмици,  ниски калории от смутита и зеленчуци.  Може ли да спазва по кратко време - както беше писала по горе , например 10 дена, 7 дена с цел отмазняване ? Също като хранителен режим  какво трябва да представлява,  защото в нета информация много и различна сравнително

# 179
dedri, графиките са на OGTT  тест и си го пише в долния, десен ъгъл, както и във вертикалния текст в ляво. Вчера ги намерих с "glucose insulin level ogtt 30 60 120 minutes" с Google, но днес не ми излизат. С тях илюстрирах това, което dolce miele обясни, защото веднъж видяно е по-добре от 100 пъти прочетено. Ако някой чете, де.

С омазнен дроб никакъв спорт няма да ти помогне. Дроб се отмазнява с добавки, цитрат, омега 3, ниацин, магнезий, йод и глад. Има професионални спортисти, които тренират по 8 часа дневно, но си ходят с диабет, защото имат омазнен дроб или панкреас. В първия пост има линк към история на слаб диабетик, който е направил нюкасълската диета 10 дена. Няма леко и тежко омазнен. Има личен толеранс, както с теглото. Оправяне на дефицити и отмазняване са ти първата стъпка, без която спорт ще те влоши. И аз тичах като хахава, но дебелеех на 1200 калории.

3 филии хляб с яйце, мазно сирене и кисело мляко е рецептата за угояване на прасета.

Няма да стане с ВХ. Трябва да се опразниш от глюкоза за да може да изгориш мазнините в дроба.

Огромна купа със салата и 6 яйца ще те заситят по-дълго от хляба с яйцето и сиренето.

Melusine, слагаш маса, но е мазнина и затова не е добре да ходиш в зала, така ли? И при мене е така, а съм и дърта и мазно слаба.

Невена, добавките си ги пия, като омега3 си я пиех още преди да разбера че имам проблем. Единствено този йод който споменаваш не го пия, може ли повече информация за него. Също така направих една седмица нещо подобно на Нюкасълската диета, ядох само един път на ден, като калориите не бяха повече от 600-700 за деня. Спрях след седмица и не съм повтарял, защото беше писала за някакви дефицити и проблеми, които си имала след време от нея и се поизплаших от това.
Да те питам, срещала ли си случай, в който човек с ИР губи килограми, защото аз губя килограми. Бях около 79кг, а сега съм 72кг. , тоест от нормални кг и телосложение за мен станах слаб. 
 Всъщност една от причините да си направя по обстоен преглед беше загубата на тегло.

Ходих при няколко различни лекаря, които гледаха вътрешните органи и никой не вижда някакви образувания, като цяло всички казват че вътрешните органи са добре.
От изследванията, единствено вит д ми беше дефицит, беше по спомени двайсет и нещо, след няколко седмици вигантол по 5 капки на ден, стана 36.

Общи условия

Активация на акаунт