Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 30 104
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
  • Paris, France
Кашлица без причина е симптом на липса на йод ли? От години си кашлям и все не знам защо. Ям доста сол, пък тя нали е йодирана, ама знам ли... всъщност нищо не знам по въпроса.

Може да е от липса на йод, да. Йодираната сол нищо не прави. Йодът се изпарява. И аз ядях такава. Вече ям само нерафинирана, морска. Също трябва и калий. Като пиех калиев цитат не кашлях, ама пък си чувах пулса в ушите. Йодът трепе гадни патогени в червата. При ИР се изпикава повече йод. Опасно е да се пие йод при липса на селен. Сега ако настина и кашлям, пия йод и край.

При ИР, диабет 2, наднормено тегло и много други болести има намалено количество на Akkermansia muciniphila в червата. Този микроорганизъм се храни с мукус и така укрепва лигавиците. Увеличават го лактобацили от кисело мляко, кефир, както и FOS - фруктоолигозахариди. Много чесън, лук, праз, горски плодове помагат. Обича и рибено масло, омега 3. Наситените мазнини го трепят, омега 6 май не.

jerami, не, не съм изследвала йод в кръвта, нито магнезий. Няма смисъл. Излишният йод е безвреден в условия на достатъчен селен и В2, В3, Д3, цинк, вит С итн и се изпикава.

belluccii, как може да нагъваш праскова сутрин, че и с КЗ 5.6? Денят ти почва зле. Сутрин ти трябва протеин, евентуално. С КЗ 5.6 реално нямаш нужда от енергия докато не я изгориш. Ядосах се като те прочетох.

# 256
Здравейте, не съм сигурна, че въпросът ми е за тук, но не откривам друга тема за ИР. Преди 10-тина дни бях на ендокринолог, инсулинът ми е висок, захарта ми е в норма. Изписаха ми метформин, пия го вече 7ми ден (пия и хром, омега), движа се активно (аз и преди си спортувах умерено, сега повече).

Получих много странно зацапване, а МЦ трябва да ми дойде чак след 20 дни. Някой има ли идея дали това може да е от метформина? Знам, че го дават за поликистоза, но аз нямам такъв проблем, нямам и други хормонални проблеми. По принцип често получавам зацапвания, оказа се, че имам склонност да задържам фоликули. Но никога толкова рано, винаги са 3-4 дни преди цикъл.

Ако има значение, пия по 500 мг вечер, като предписаната ми доза в 1500 и трябва да я стигна след 2 седмици.

# 257
Здравейте, хора. Миналата година изкарах една доста тежка (психически) бременност с гестационен диабет. Няколко пъти се изследвах след това, но не огтт, а просто кръвна захар на гладно и понякога след храна и всичко беше ок. Изкарах Ковид февруари, и лекар ми препоръча да направя ОГТТ и други кръвни изследвания. Резултатът за “инсулин” не е готов още, но аз не издържах, защото цял ден плача вкъщи, че имам диабет. Писах онлайн на ендокринолог, каза, че не е диабет, а нарушен въглехидратен толеранс. Ще чакам и другите резултати и ще се консултирам поне още с двама, но тъй като вие имате опит с това как бихте коментирали резултатите ми?
59 кг, 160 см висока, спазвам диета и не приемам почти никакви въглехидрати, понякога пълнозърнест хляб или паста. Но съм фамилно обременена, а и преди бях 80 кг и прекалявах със сладкото. Има ли как да оправя положението, каквото и да ми коства това. Много ме срина психически…. Колкото и лигаво да ви звучи. Извинявам се, че ви натоварих толкова!

# 258
Нещо като "таратор"- кефир, 1 с.л. извара, вода, кълнове от боб мунг (малко зелено бобче пишеше на опаковката и умрях от смях🤣), сух чесън, сол, зехтин и сурови слънчогледови семки. Много ми беше вкусно:

Моята кефирена гъбка /неизплакната/:

Мокка, не мисля, че зацапването е от метформина...Виж, това, че с е случило по-рано от обичайното, може да е свързано с метформина. При мен се измести цикълът с 1-2 дни пи-ранонот обичайното. Примерно, от 30 дни стана 28-29, като спрях хапчетата, пак си се върна, както преди. Но зацапвания никога не съм имала и преди, и след хапчетата.
Мариана, я дай някакво примерно меню за 3 дни? Какво означава, че понякога ядеш пълнозърнест хляб или паста, а иначе ядеш доста малко вгх? Питам, защото доста хора смятат, че бобови, ориз, картофи и плодове не са въглехидрати, а считат за вгх само хляб,пщ макаронени и сладкиши...🙂 Ако наистина се храниш с малко вгх, тогава пък може изследването ти да не е съвсем достоверно, защото ОГГТ се прави след поне 2-3 дни с достатъчно вгх в менюто.

# 259
  • Paris, France
Mariana Marinova, гликираният ти хемоглобин е много добър, под 5, което значи, че ако имаш глюкоза нетолерантност се храниш правилно. Триглицеридите ти са ниски. Като dolce miele мисля, че ядеш ниско въглехидратно по принцип, но вечерта преди теста си се надумкала с ВХ и сутрешната КЗ е скочила, а инсулинът не се е качил, защото не ядеш ВХ.

Имаш нарушен глюкозен толеранс, но може да е нормален предвид това, че не ядеш ВХ. ОГТТ се прави след поне седмица високо ВХ хранене.

Д3, Б12 и фолат как са ти?

# 260
ОГТТ се прави след поне седмица високо ВХ хранене.
Знам, че вероятно е реторичен въпрос, но защо лекарите не го казват това, не го пише и в описанието на подготовка за изследването в лабораториите?
P. S. Днес и аз съм нарушител, едни французи ми вдигнаха кръвното и имах момент на умопомрачение в ранния следобед. Тоя ден го задрасквам от календара.

# 261
Мelusine, за щастие, може да се прочете онлайн.🙂 Някои лаборатории, а и в други сайтове го има, са описали подробно при какви условия се провежда ОГГТ. Друг е въпросът, че лекарите масово не го казват (вероятно е по различни причини), а и доста от изследваните се просто не четат и не търсят информация онлайн, ами каквото каже лекарят- това е. По принцип, не е странно да си слушаш лекаря, особено ако казва неща, които не ти се струват странни и/или от които не разбираш.

# 262
Здравейте, аз продължавам с тренировките , кг ги задържах  от месец май 66 кг сега съм 63 но всичко се случва бавно със скоростта на мравка 😏 Чета за чудодейния Метформин и Глюкофаж … мисля си дали всичко няма да се забърза с тях. Храната е риба /салата , месо и салата.
Гледам да не се отчайвам… измерих кз с глюкомера  - 4.8 което ме накара да се усмихна ♥

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 23:53 от Bria

# 263
Бриа, няма никаква гаранция, че ще се забързат нещата с метформин. Аз пия от началото на годината и съм свалила само 3 кг.

# 264
Много благодаря за споделеното аз за три месеца свалих 3 кг, но ми се струват страшно малко предвид строгите ограничения… /-12 кг за 1 год/

# 265
Mariana Marinova, гликираният ти хемоглобин е много добър, под 5, което значи, че ако имаш глюкоза нетолерантност се храниш правилно. Триглицеридите ти са ниски. Като dolce miele мисля, че ядеш ниско въглехидратно по принцип, но вечерта преди теста си се надумкала с ВХ и сутрешната КЗ е скочила, а инсулинът не се е качил, защото не ядеш ВХ.

Имаш нарушен глюкозен толеранс, но може да е нормален предвид това, че не ядеш ВХ. ОГТТ се прави след поне седмица високо ВХ хранене.

Д3, Б12 и фолат как са ти?

Д3 беше 73 (изследвано преди 1-2 месеца) а другите витамини никой не ми е казал, че трябва. Ще ги пусна тези дни да видя. Иначе не си спомням вечерта, мисля че ядох просто една зелена салата с пилешко филе от Хепи, обаче сега като се сетя имаше някакъв сос който беше от соев сос и горчица и малко пробвах от него. Отделно вечерта ме болеше глава и пих кетонал. Бях решила събота да си правя изследването, но така и не издържах сутринта и отидох спонтанно. Иначе под това, че ям понякога въглехидрати имам предвид, че си позволявам на Вита нисковъглехидратен хляб по една филийка, малко кафяв ориз или 50 грама паста, пълнозърнеста. Покрай бременността се научих горе долу какво да ям, ама не мисля, че имам достатъчно хранителна култура, за което обвинявам напълно нашите. Баща ми е с диянет и яде по 3-4 филии бял хляб. Е, аз не искам да съм ксто него. Искам да си гледам детето и да сме здрави. Препоръчвайте ми откъде да прочета повече, признавам си, утре ще чета първата страница, днес нямах време. Има ли и някакви книги? И също така добър ендокринолог в София? Този ми изписа Глюкофаж, ама онлайн, без рецепта, аз как да го купя въобще. А и със сигурност ще искам още 1-2 мнения.
Относно примерно меню, мога утре да запиша и да ви кажа, защото вече не помня какво съм яла преди 2-3 дни, много ми е натоварено 🤪 да приемам ли все пак, че не е на 100% диабет с моите резултати?

# 266
  • Paris, France
Марияна Маринова, не е диабет и ОГТТ след главоболие, лекарство, безвъглехидратно ядене вечерта изобщо не е показателен. Този тест не е валиден, съжалявам. Чака се поне седмица ако си била болна. Спорадичното ядене на ВХ, когато се храниш кето вреди. Избираш или ВХ без мазнина, или мазнина без ВХ. Качеството на мазнините е важно. Изчети първия пост! Няма да стигнеш дп диабет, споко, но баща ти е за бой. Докарай го и него тук!

Лекарите не предупреждават за ядене на ВХ преди ОГТТ, защото по нашите географски ширини рядко някой яде под 200г ВХ дневно, особено ако е стигнал до тях.

Като прочетох какво пишат диабетици в групи за диабет, за които Азара беше пуснала линк, ми стана лошо. Масово ядат боклуци. Лекарите много добре знаят, че малко пациенти биха успяли да направят и половината от препоръчаното в първия пост, а нямат и време да обясняват неща, които средностатистическият човек няма капацитета да разбере и осмисли от едно обясняване.

Другото е, че много неща, като ДЗ, Б12, фолат и мутации не са работа на всички специалисти, повечето здравни каси не ги покриват рутинно и лекарските съюзи не препоръчват такива изследвания. Все пак лекарите трябва да работят така, че да не ги осъдят, да не им отнемат правото за практикуване и да имат пациенти. Единиците лекари, които биха разбрали и подкрепили това, което правим в темата са обикновено лично засегнати от проблема и са го проучвали допълнително.

Кетогенните диети и много ниско калоричните вървят с много високи рискове от камъни в бъбреците, нещо като 30% май беше, също в жлъчката и е нужно лекарско наблюдение. Повечето лекари нямат опит с такива диети и едва ли искат да си сложат таралеж в гащите.

В Европа обучението на лекарите и даже специалистите не включва елементарни неща, защото се смята, че недохранените хора са почти несъществуващи и ако някой е стигнал до тях не е от някаква липса на нещо елементарно. Миналата годима дъщеря ми стигна до болница. Молех ги да и тестват Д3 и Б12 и желязото. 3 седмици все щяха да тестват. Накрая излезе с нисък хемоглобин, Д3 под норма. "А, не е от това. Повечето хора тук са с нисък Д3. Хемоглобинът и е нисък от менструацията" - ми каза докторът. Е, нали нормите за жени са мерени на менструиращи жени. Само тя ли има менструация? 2 години джипито и отказваше да и дава ампули Д3 зимата. Било до 16г. След 16г, с магическа пръчка ще произвежда повече, при положение, че тук слънце няма, а тя е с тъмна кожа, не излизахме заради КОВИД. Тази година пак отказа. Да, имала дефицит, но в болницата и дали ампула и вече нямала. От тест нямало смисъл. И така.

Като се разболях, майка ми разказа накратко какво съм направила на нейна приятелка с диабет, на далечен братовчед с диабет. Познайте дали се заинтересуваха? Приятелката и умря от усложнение с бъбреците заради висока КЗ. Казваше ми, че не може без да яде ВХ и си правеше баклави. Не всеки иска да прави нещо, за което не е убеден, че работи. Много хора мислят, че ако това, което им разказах е вярно, е щяло да го показват по телевизията.

Случайно влязох в една тема за Саксенда тук и се уплаших. Бяха го изписали на жена с тегло 87кг, което не е супер високо. Ми хората си го искат. А че вдига инсулин, че като се спре килата се връщат двойно, че страничните ефекти са като от филм на ужасите, на кого му пука!

Има проблем, но е в системата, а не в лекарите.

# 267
Казваше ми, че не може без да яде ВХ и си правеше баклави. Не всеки иска да прави нещо, за което не е убеден, че работи. Много хора мислят, че ако това, което им разказах е вярно, е щяло да го показват по телевизията.
Има проблем, но е в системата, а не в лекарите.
Много хора, дори и да са убедени, че нещо действа, пак няма да го направят!😉 Защото "не могат без сладко/баклава/шоколад/картофки/ориз/и т.н., и т.н....."- и даже и за определен период не са склонни да се лишат от тях. С хапчетата/инжекциите го виждат като лесен вариант...
Щяха да те показват по телевизията...Ако беше отишла в някоя телевизия, за да кажеш, че си отслабнала със сланина (сори, тук те изпревариха😝) или със фотосинтеза, или пък директно с ядене на лъжици с мас от буркана- по някаква специална схема...или пък с баклава!😁😃
За системата и лекарите също си права- а и действително една голяма част от пациентите няма да направят това, което казва лекарят- даже и да им го обясни надълго и нашироко...

# 268
Да дам ревю за маслото от бял трън. Пия го сутрин на гладно от шишето по един гълток. После изпивам омега 3 и след 10 мин кафето. Не е гадно и не горчи. За в салата не съм се срещала да го слагам. Понякога и вечер гаврътвам по един гълток. За ефект не знам дали има, ама взела съм го ще си го изпия.

# 269
Хм, интересно за маслото че не било гадно, точно за горчив вкус ми говореше наскоро позната която си взема. То на всеки критериите са различни де, както знаем от сладкото Grinning На мен водата с резен лимон ми сладни леко, а за друг може и леко кисела да е...
Иначе сте прави че човек ако сам си е сложил капаците и е твърдо убеден че нито може, нито иска еди какво си, няма как да стане.
Позната над 100 кила, с постоянно внимаване за храната заради висока пикочна киселина (разбирайте заобикаляне на червено месо, карантии, колбаси) но редовно ядене на сладко и по цели хранения само от плодове че нали полезни. Прави си там някакви сладки с овес че и той полезен. И набляга на сирене, щото нали предимно постно яде. Не помага, естествено, то оставаше и да помогне. Подхвърлям като така и така е пробвала какво ли не, що не пробва някой месец да се храни като мен, нищо не губи. Аааа, не било за нея то туй нещо, не можела тя толкова мазно да яде. Е колко е това толкова мазно, работехме заедно и ме вижда че обядвам съвсем нормална храна? Печено месо/яйца/кюфтета плюс кутийка със салата до тях. Мне, тя случайно попаднала в на Узунов групата преди време, че на тия кила за всякакви диети чете иначе. Толкоз мазно не можела да яде тя, сигурно си мисли че там ме е срам да си ям сланината, та си наваксвам вечер вкъщи Grinning

За Саксенда и прочие честно казано и лекарите си мисля че допринасят. И тук са писали потребителки на които настойчиво са им препоръчвани такива инжекции. Фармацевтичните компании си дават стабилни стимули за целта, да не го кажа по начин по-малко тактичен. И Оземпик все по-често предписват, поне по мои наблюдения, не говоря само за диабетици, за каквито са си предназначени тези препарати. И като тук-там се похвали по някой че това били инжекции за отслабване дето от тях спира да ти се яде и ставаш на фиданка и юруш, почват и сами да си ги искат.
Скрит текст:
Нали работих в аптека, та се нагледах, хем от моето място не винаги ги виждах хората. Отначало като се появи, имахме една пациентка за която с месеци поръчвахме специално по една писалка като стане време да взема пак. 2-3 години по-късно вече бяха достатъчна бройка за да държим постоянно наличност по няколко от най-често предписваните милиграми, а отделно търсеха и с бяла рецепта хора, не по здравна каса. Тази първата пациентка я помня, че беше новост тогава и се чудехме какво е това нещо, а и тя беше доволна за КЗ че нейният диабет нямаше удържане преди това. Но и след година-две на тази терапия не съм забелязала да се е вталила. И не само тя де. Едната колежка не помня по какъв повод но споменава пак за Оземпик и за по-бързо от няколкото клиента в аптеката уточнява че е за "ей оня младеж с големия корем". (В бек офиса сме, естествено, не пред хората.) Засмях се кротко и казах че те това само хора с кореми го вземат, само дето не виждам да помага по този въпрос.
За ненахранването без въглехидрати сега уж пак обработваме бащата на половинката, щото той е убеден че трябва и това да има в чинията че да се наяде. Е как тъй без картоф или ориз, няма ли гладен да останеш? Уж ми вярва на моменти, ама от далеч едва ли да успея да направя повече. Там поне не са както тук масово да се яде всичко с хляб, че тук край мен и ориза ядат с хляб, някакси хляба не го броят, той си е между другото...

Общи условия

Активация на акаунт