Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 30 082
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
Вчера и онзи ден от бързане и отпускане, мазах домашно кьопоолу върху купешки препечен хляб. Вярно, пълнозърнест ала бала, но купешки. И зверското доспиване с учестен пулс на обяд. Днес ето сега обядвах домати с пилешки крила и малко картоф. Още не съм заспала. Бодра съм де, но след вчера и онзи ден леко ми се вие свят. Попаднах на мнение на соул в друга тема за купешките хлябове и олио, и започва да ми светва лампата за някои неща. Днес отивам да си взема сусам и хуск, да направя питките на Азара, а в петък най-накрая ще ходя да ме боцнат в лаборатория, да си видя някои неща - ИР, автоимунни (пак почнаха болки по различни кокалчета хаотично), хранителни. Че май-юни от толкова болници и боцкания се изморих. Имаче съм слаба на килограми, но напоследък малко се движа, и усещам изпъване около пояса, трябва да видя дали черният дроб не е почнал да се омазнява.

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 12:55 от Анонимен

# 241
Здравейте.
С ИР съм от есента на 2020 и за два месеца с Глюкофаж и ограничаване на въглехидрати успях да отслабна 10- тина кг, но се разболях от Ковид и до тук беше всичко. Върнах си килограмите, че и качих още. Няколко пъти започвах Глюкофажа от тогава, и все неуспешно, беше ми мн лошо. Сега съм решила да съм стриктна, но без Глюкофаж, направих си изследване без обременяване и ето резултатите:

КЗ 5,32 реф. ст. до 6
Инсулин 19,6, реф. ст. До 25
Гликиран хемоглобин 5,8, реф ст. ст до 6
Холестерол общ 6,74 реф ст. 6,5
Триглицериди 2,75, реф. ст. 2,2
LDH 280, реф. ст до 220
Вит Д 25, реф от 20 до 100
Вит В12 351 реф .ст. от 187 до 883

Общо взето нищо не ми е наред.
И за капак  ЛЛ ми измери Нома индекса 8, 3, което  ме шашна, защото до сега такова нещо не ми се е случвало, бил ми е около 5 и малко. Извадих телефона и и казвам, че е 4,6, което също не е никак малко, но тя държеше на своето, че се дели на 12,5, а не на 22,5. Изписа ми Питавиа 4м за холестерола( статини) и Диапрел 60мг за ИР. Нищо от това не смятам да вземам.
Моя план е следния, пък вие ще кажете добър ли е:
Берберин 500, 2по 1т.
Алфа липоева киселина 100мг 2 по 1т.
Хром 200мг по 1т
Оптихепан слим 2т дневно ( имам омазнен черен дроб)
Вит В12 по 1т дн
Вигантол по 5-6 к. дневно

И естествено ограничаване на въглехидрати, и движение.

Добре ли съм си подбрала добавките, моля запознатите да коментират, за което благодаря предварително.

# 242
  • Paris, France
kokix, искаше да ти обясня как съм правила нюкасълската и примерно меню. Тук съм обяснила:

https://bg-mam.ma/p/1335020/44348459

В следващи постове съм доуточнила някои неща. На следващите страници са, но не ми се търсят.

maq-mi, хромът нищо не прави за ИР и диабет и е загуба на пари.

https://www.wjgnet.com/1948-9358/full/v5/i2/160.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16505499/

Тоя Берберин защо ще го пиеш? Оцет и магнезий правят същото. Метформин е по-добрата опция.

Оптихепан не знам какво е, но дроб се отмазнява с много омега 3, магнезий, В комплекс, ама коензимирани, достатъчно йод, селен и глад, глад, глад или супер ниски калории, пости, нещо такова.

Омега 3 и магнезий са задължителни и важни, също витамините. Другото е диета.

Б12 каква форма е? Надявам се не цианокобаламин.

Преди да почнеш режима, трябва да обмислиш много добре стратегиите за след режима, защото при ИР се губи лесно мускул, а се качва много трудно. Няколко слабеения и последващо  дебелеене  не само ще те върнат в ИР и мазен дроб, ами и ще отслабва все по-трудно заради намален метаболизъм.  

Иначе 10 или 15 кила не са много. Махнах ги за около 2 месеца. При мазен дроб и обезитет рязко отслабване е по-ефективно. Отслабнах преди 8 години. Качих 2-3 кила (желани, не се харесвах слаба), но кача ли още 2-3 ИР се връща 🥳 и трябва да ги сваля. Аз съм стара. Млад човек може би би могъл да качи повече кила. Не бива да допускаш дебелеене. Отсега реши какво ще правиш - махаш 1 хранене дневно, пости 2-3 дена седмично или увеличаваш спорт. Също, мери талия! Не се допуска увеличаване след отслабването. Можеш да качиш на дупе, бедра, ръце, прасци, но талията трябва да седи същата .

И изчети първия пост!

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 19:49 от Nevena Virolan

# 243
Да допълня за Б 12, че ако не се усвоява "през корема", т е. ако има причини за това, няма никакъв смисъл да се пие на таблетки, дори и да е метилкобаламин. По-добре подезични таблетки или спрей и пак гледам, че не се споменава дозата (по 1 таблетка на ден не дава никакъв ориентир, защото дозата може много да варира)...
Вит. Д може и по повече капки дневно.

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 02:23 от dolce miele

# 244
Здравейте.
Скрит текст:
С ИР съм от есента на 2020 и за два месеца с Глюкофаж и ограничаване на въглехидрати успях да отслабна 10- тина кг, но се разболях от Ковид и до тук беше всичко. Върнах си килограмите, че и качих още. Няколко пъти започвах Глюкофажа от тогава, и все неуспешно, беше ми мн лошо. Сега съм решила да съм стриктна, но без Глюкофаж, направих си изследване без обременяване и ето резултатите:

КЗ 5,32 реф. ст. до 6
Инсулин 19,6, реф. ст. До 25
Гликиран хемоглобин 5,8, реф ст. ст до 6
Холестерол общ 6,74 реф ст. 6,5
Триглицериди 2,75, реф. ст. 2,2
LDH 280, реф. ст до 220
Вит Д 25, реф от 20 до 100
Вит В12 351 реф .ст. от 187 до 883

Общо взето нищо не ми е наред.
И за капак  ЛЛ ми измери Нома индекса 8, 3, което  ме шашна, защото до сега такова нещо не ми се е случвало, бил ми е около 5 и малко. Извадих телефона и и казвам, че е 4,6, което също не е никак малко, но тя държеше на своето, че се дели на 12,5, а не на 22,5. Изписа ми Питавиа 4м за холестерола( статини) и Диапрел 60мг за ИР. Нищо от това не смятам да вземам.
Моя план е следния, пък вие ще кажете добър ли е:
Берберин 500, 2по 1т.
Алфа липоева киселина 100мг 2 по 1т.
Хром 200мг по 1т
Оптихепан слим 2т дневно ( имам омазнен черен дроб)
Вит В12 по 1т дн
Вигантол по 5-6 к. дневно

И естествено ограничаване на въглехидрати, и движение.

Добре ли съм си подбрала добавките, моля запознатите да коментират, за което благодаря предварително.
Тоя Оптихепан... гледай сега в листовката му какво пише.
Активни съставки и тяхното полезно действие:
- Холинът балансира чернодробната функция;
- Белият трън благоприятства здравето на черния дроб;
- Черният пипер подпомага отстраняването на токсичните продукти от обмяната на веществата;
- Куркумата допринася за поддържането на оптимално тегло.
Това на скромната цена между 20 и няколко и 30 и няколко лева за 30 хапчета. За куркума и чер пипер и там малко бял трън. Ама те се пиели по две, та за 15 дена ще стигнат. И хром уж имало малко, дето вече ти написаха че не се знае за чий ти е.
Холин ще си набавиш достатъчно като минеш на режим - за него жълтък, карантии, спанак май също, абе баш нашите си храни.
Ако държиш толкова, купи си голямо шише масло от бял трън с тия пари, ще ти изкара по-дълго време и ще ти останат пари и за 1-2 пържоли до цената на тая добавка. Или там някоя от другите добавки, абе все ще им намериш по-добро приложение на тия пари отколкото да си купиш нещо от реклама.
Витамин Д вече са ти казали и по повече да вземаш. Не че и аз нямам в джоба рецепта за 3 пъти седмично по 20 капки, а моят излезе последния път и по-нисък даже. Познай дали така го вземам.
Б12 наистина гледай да не е с поглъщане да минава през стомах и прочие - подезични там таблетки или капки или някакви спрейчета май имаше дето се впръскват отвътре на бузата.

Диапрел май стимулираше инсулина, за бой е да го дават на човек без висока КЗ но с висок инсулин... Сигурно заради високия гликиран, ама пак не е весело. Статин пък е последното дето ти липсва на черния дроб дето и без това не е във форма явно. И как така личната решава да ти ги предпише тия неща? За Диапрел все съм си мислела че ендокринолог евентуално би. Аман значи.

Запряташ се - четеш, пишеш, питаш, ядеш, вземаш добавки да попълниш дефицитите и няма да увесваш нос - всички дето пишем тук сме били на тоя хал или не чак толкова различен. Повечето вече сме доста по-бодри и жизнени, килограмите и те с времето си заминават. Номерът е да си в добро здраве и да си ги сваляш с кеф, а не с мъки. Ще стане, ще видиш.

# 245
Natka, много благодаря за изчерпателния отговор и подкрепата, която ми вдъхна, че този път ще се справя!

# 246
Продължавам да ви следя като начинаеща. Нищо че още нямам изследвания. Направих сусамовото хлебче преди малко. Толкова съм благодарна за тази рецепта! Само че не сложих крем сирене, а малко овесено мляко. Хуск при това били много фибри и изключително полезни за червата, с които още се справям. Другият път, вместо кокосово масло, ще сложа гхи, че доста сладни, по-скоро като кексче стана, въпреки солта и чубрицата. Като я гледах тази смес, не вярвах, че ще стане нещо от нея, а то баш си стана идеален заместител на хляб! Много съм благодарна, повече (да не се джинксна де), хляб и тестени неща не поглеждам! Остава сега да се науча кефир да си правя, представям си го за лека вечеря. Така де, извинявам се за офтопика, но много сте ми полезни! П.п. От месеци и аз пия магнезий, рибено масло с деа, витамини б и д. П.п.2. Не обичам картофи, правя ги напоследък, за да не ям хляб с яденето, затова и малко хапвам от тях. За съжаление, овесени ядки обичам, но явно глутенът не ми понася.

# 247
Аз приемам хром пиколинат. Започнах го заедно с магнезиевия цитрат, аз съм доволна. От хром не знам дали има смисъл...Когато проучвах, навсякъде пишеше, че се препоръчва хром пиколинат пред хром (от който така и не разбрах каква част всъщност се усвоява).

# 248
И аз взех хром пиколинат и пия.

# 249
  • Paris, France
natka, 💐💐💐💐💐. Златен пост.

Само да добавя, че съставките на куркумата, които помагат при ИР не са куркумин и не само, а в купешките хапове не са в достатъчно количество. Но, за едно natka е много права. С парите за хаповете ще си накупите куркума, черен пипер, цейлонска канела и други подправки в много по-голямо количество, а и ще ви останат за пържоли.

За протокола - отмазних си дроба без бял трън или масло от бял трън, макар че може да е полезен.

Аз пих хром като надебелях. Не помня пиколинат или никотинат беше формата, но беше от правилните. И инфекции правех непрекъснато, и дебелеех, и сърцебиене имах след хранене, което ме навежда на мисълта, че не бачка. От 2014г, септември не пия и не усещам липсата му. Усещам липса на Д3 - омазнява ми се лицето и леко косата, а ръцете стават сухи, на магнезий - резки по петите понякога и леко сърцебиене след много мазнина или ВХ. Усещам липса на йод - кашлям без причина, на вит Ц - суха лигавица ако не ям ВХ.Виждам липсата на омега 3. Ай прекаля с наситени ми излиза акне по дланите ако не пия омега 3. Други липси не усещам.

# 250
То хубаво куркумин и там чер пипер че нали трябвало да има и него че да действа по-добре... ама хайде няма нужда за по 2 лева на ден баш пък това и то кой знае колко е. По-добре човек да си ги изяде тия неща наистина. И белия трън доколкото знам хич не е бошлаф работа, от него правят и по-сериозни лекарства от тия добавки по рекламите. Не че е задължителен но пак ако реша сигурно масло ще си взема. Ама ми казаха че хич не е вкусно и трябвало баш като горчиво хапче да го сръбне човек набързо, не ставало за салата.
Бях се заканила след това боледуване зимъска, че що лекарства се зобих тогава, ама не се донаканих. От тук нататък едва ли да го направя, други неща са ми на главата сега а пък и в последните изследвания чернодробните ензими са си добре.

# 251
Кашлица без причина е симптом на липса на йод ли? От години си кашлям и все не знам защо. Ям доста сол, пък тя нали е йодирана, ама знам ли... всъщност нищо не знам по въпроса.

# 252
  • Столичанин ама не в повече :D
natka, 💐💐💐💐💐. Златен пост.

Само да добавя, че съставките на куркумата, които помагат при ИР не са куркумин и не само, а в купешките хапове не са в достатъчно количество. Но, за едно natka е много права. С парите за хаповете ще си накупите куркума, черен пипер, цейлонска канела и други подправки в много по-голямо количество, а и ще ви останат за пържоли.

За протокола - отмазних си дроба без бял трън или масло от бял трън, макар че може да е полезен.

Аз пих хром като надебелях. Не помня пиколинат или никотинат беше формата, но беше от правилните. И инфекции правех непрекъснато, и дебелеех, и сърцебиене имах след хранене, което ме навежда на мисълта, че не бачка. От 2014г, септември не пия и не усещам липсата му. Усещам липса на Д3 - омазнява ми се лицето и леко косата, а ръцете стават сухи, на магнезий - резки по петите понякога и леко сърцебиене след много мазнина или ВХ. Усещам липса на йод - кашлям без причина, на вит Ц - суха лигавица ако не ям ВХ.Виждам липсата на омега 3. Ай прекаля с наситени ми излиза акне по дланите ако не пия омега 3. Други липси не усещам.
Йод изследвала ли си в кръвта?

# 253
Убедих се и аз, че с някои храни пикът на КЗ е по-рано или по-късно от 1ви час. Ето например тази сутрин стартирах от 5.6 на гладно. Изядох една по-едра праскова и след 30 мин чукнах 7.2. На 1ви час съм 5.8.
Интересното е, че подобен скок и след това спад получих след ориз преди няколко дни, но спадането от 2 единици за час ми се отрази като премазване с валяк - умирах за сън и си поспах следобедно. А сега съм си ок. Забелязвала съм подобно нещо и преди да си взема глюкомер.

# 254
Че 2 единици или повече си е сериозен спад, то като срив го усещаш направо щом е за кратко време. Защитен механизъм си е според мен, представи си че нормалната ти КЗ е примерно 5 и рязко падне на или под 3 - че това си е за тревога тогава и тялото ти си иска да направиш нещо по въпроса.
Лошото е че такъв спад се усеща като ниска КЗ дори и реално да не е ниска. Познавам диабетици дето дори и при такова усещане пак не им е слязла до нормална захарта. Обаче тичат да изядат нещо сладко че щели да приритат от прекалено ниска захар. А тя им слязла от 10 примерно на 8 или на 7... нищо общо с опасно ниско ниво. (За тип 2 диабет говоря, не са на инсулин че при тези тип 1 е по-лесно да си направят истинска хипогликемия, не винаги има как да се дозира прецизно инжектираният инсулин.)

Общи условия

Активация на акаунт