Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 29 630
  • 743
  •   2
Отговори
# 645
Колко е  нормално да е стойността на глюкозата при кръвни изследвания? 5.9 високо ли е или нормално?

# 646
Кристал, ако е на гладно, 5.9 е висока. Габриела, за добри яйцеклетки са нужни протеини. Май ядеш много плодове.

# 647
Колко е  нормално да е стойността на глюкозата при кръвни изследвания? 5.9 високо ли е или нормално?

На горна граница е, инсулин изследвала ли сте, колко е?

# 648
Глюкозата е правина напгладно и снойността ми еп5.91. Чакам резултатите от инсулина. Сега видях, че и TSH  ми е 0.005.

# 649
Gabriela9, заради граничния гликиран хемоглобин ли ти определиха ИР и заради вдигането на глюкозата на 60тата минута? Параграф 22 описваш, интересно какво ще кажат знаещите момичета в темата...

# 650
Глюкозата е правина напгладно и снойността ми еп5.91. Чакам резултатите от инсулина. Сега видях, че и TSH  ми е 0.005.

Да видим и инсулина, когато стане готов!

# 651
Здравейте от мен отново. Извинявам се, че ще се повторя, но имам нужда от съвет. Както видяхме от изследванията имам ИР, лекарят ми каза, че се дължи на постковид синдром, защото изкарах 2 ковида. И тук идва парадоксът, не мога да премина на като диета, защото отслабнат драстично с 4 5кг и станах 41кг, а съм 162 см висока, препоръчителните ми килограми са 57. Бях на преглед при диетолог и направихме изследване, че мазнините в моето тяло са 5% при норма от 22-32. Метаболизъм ми е много завишен на 100%. Изготви ми диета за качване на килограми като за 3 месеца си поставихме да кача 7 8 кг поне, за да може тялото ми да функционира правилно. На 25 години съм забравих да кажа. Но тя пропусна резултатите, свързани с ИР. В режима на хранене задължително имам включени въглехидрати, мазнини и плодове по 3 4 хранения на ден. Тук е и парадоксът с плодовете и въглехидратите... От 5 години не ям и месо, но ям риба. Имам планове за забременяване, но диетоложката ми каза, че с това състояние на организма е невъзможно и трябва да върнем килограмите и да оправим тялото. Другият лекар държи на кето хранене и още загуба на килограми и съм много объркана.
Гримиран хемоглобина имам 5.41%, референтните стойности са до 5.6% при здрави.
Магнезий 0.77 в граници от 0.65 до 1.1
Вит Д 34.2
Желязо 22.88 в граници 10.7 до 32.2
При изследването на ИР не знаех, че трябва 4 5 дни да наблегна на въглехидратите. Но лятото всеки ден ям много плодове. В деня на изследването изпих глюкозата разтворена във вода наведнъж, а не в рамките на 5 минути и кръвните проби бяха взимане през 55 минути, а не през 60. Лекарят каза, че тези неща нямат значение, но реших все пак да ги споделя с вас.

Ще се радвам за всеки съвет и полезно мнение. Много ви благодаря предварително!

Така, Габриела, карала си Ковид, инсулиновата чувствителност е понижена от това, според мен, но имаш ли наследствена обремененост от диабет тип 2, близки, роднини, майка, баща, баби и дядовци.

Тренираш ли със съпротивление, тоест фитнес! Струва ми се, че умната възможност е да качиш мускулна маса, хем ще качиш активен консуматор на глюкоза, какъвто са мускулите, хем ще увеличиш инсул. чувствителност.

Какви са тези 5% мазнини, невъзможни са?

Задължително се обърни към диетолога за ИР, това е доста важна подробност, за да ревизира диетата ти.

Метформин изписван ли ти е, не казвам да пиеш, само, ако ти го е препоръчал ендокринолог?

Имаш дефицити на витамин Д, попълни го, сигурна съм, че имаш дефицити от групата на Б витамините.

Още един въпрос, какво е мускулното ти тегло, спортувала ли си нещо досега, ама сериозно, не един път в седмицата… разходка😂.

Спокойно, ще се изяснят нещата, ще ги напаснеш, само не се панирай и отчайвай.

Нищо безнадеждно не се е случило.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 13:48 от MinaRu1982

# 652
Освен това си много млада, което е в твой плюс за всичко, което можеш да направиш. 🌹

# 653
Не ходя на фитнес и не правя и упражнения. Ходя на разходки вечер след работа, защото цял ден работя на стол и нямам физическа дейност. Не приемам добавки, аз за ИР разбрах в събота.
Както казах съм 41кг, а трябва да съм 57. От там излязоха от изследването и само 5% мазнини при максимално бърз метаболизъм.

Свързах се с диетоложката относно хранителния режим за качването на килограми и говорихме за ИР, но тя каза, че има значение при употребата на въглехидрати. Ако приемам чисти въглехидрати ще ми пречат, но тя е съчетала във всяко хранене въглехидрати, мазнини и зеленчуци. По такъв начин ми каза, че те няма да ми навредят. Но няма как да ги изключим, защото трябва да си възвърна поне 6 7кг, за да не си направя нещо по-сериозно.

Витамин Б12 ми е 343.6 (в граници 145-569)
Изписа ми Вит.Д3 + К2
Пия Б-комплекс
И метилирана фолиева киселина

Друг лекар ми беше казал да пия витамин Д3 5000 и К2 180мг, но в аптеката ми казват, че това е огромно и опасно количество.

В рода ни няма диабетици. Лекарят ме накара да си пусна изследванено заради свалянето на кг и пиенето на много вода.

# 654
  • София
Съмнявам се, че има ендо в България, а и въобще, което при тези стойности на Габриела да е предписало метформин! Преди да опита с друго. Как въобще ви хрумна....

# 655
Нищо не ми е хрумнало, зададох въпрос!

# 656
Габриела, може ли да споделиш част от менюто, което ти е изготвено? Възможно ли е да е по Зоната? Доста хора имат значително подобрение на здравословното си състояния именно с нея, макар че не съм чувала за зоново  надебеляващи , а за отслабващи.
Остави го това, че трябва да стигнеш 57. Аз съм висока 168, тежа 59 кг и определено съм дебела. Коремът ми е като на бременна, а краката и задника са целите в сланина. Трябва да се смъкна поне до 50. И аз не съм тренирала и нямам мускули, които да тежат. Със сигурност 41 кг не звучи ок обаче. Иначе и толкова съм била, на 19-20г., за кратко.

# 657
  • Paris, France
Gabriela, 5% мазнини са невъзможна стойност, както вече ти писаха, освен ако нямаш някаква генетична липса на мастни клетки, но тогава щеше да си диабетичка. Може ли стойностите, по които решиха, че имаш 5% мазнини. На скан ли се видя? Щото и мене по тегло и ръст ме изкарва с 18% мазнини, но реално са към 29%.

Този калкулатор, с обиколка на талия и врат е доста точен.

https://www.calculator.net/body-fat-calculator.html

Ако са изкарани с калкулатор по тегло и ръст, те изобщо не са показателни. Аз трябваше да отслабна до 48кг, а съм 1.68м висока. Понеже нямам (достатъчно) мускули съм мазно слаба и на практика, когато се кача над 52кг моите телесни мазнини надхвърлят 30%. Има хора с моя ръст и тегло, които са мускулести, но аз съм мазно слаба. Мазно слабият човек, който не може да качи мускул е по-добре да седи слаб.

Има хора, които са с ниско тегло, грацилна конструкция и са си добре на 41 и 45 кила. Северноафриканците тук са такива. Мъже тежат по 45 и 48 кила за ръст над 1.70м, тънки кости, малко мускул и никаква видима подкожна мазнина. Силни са, могат да вдигнат 60 и 100 кила, но тежат малко.

7-8 кила за месец е убийство. Аз успях да кача 2-3 кила (без да влошат ИР), но за 5-6 години и тръгнах от инсулин на гладно под 5 и първи час под 20. С твоите стойности не ми се вижда удачно да качваш сланина, че и удърно.

Загледай силови упражнения и с повече протеин можеш да обърнеш мазнината в мускул.

Каква ти е обиколката на талията?

# 658
Диетоложката ме измери с такъв апарат, който показва процент на мазнини в тялото, мускулна маса (тя беше по средата), метаболизъм и др. Не ги е изчерпала на око със скала. Но ще прикачат снимка вечерта след работа, понеже е у дома изследването. Талията ми също е много малка и нея ще измеря вечерта.

7-8 кг са за 3 месеца, не за един. Или поне да върна горе-долу нормални кг, поне 5 6.

Режимът включва трите вида хранения комбинирани - въглехидрати, белтъчини и зеленчуци на всяко хранене. Като трябва да имам 3 основни (стабилна закуска, обяд и вечеря) и 2 междинни - ядки, плодове, кисело мляко, сандвич, тиквени семки.
Закуските са препоръчителни шейкове с мляко, плодове и ядки. Или яйца, сандвичи, палачинки, паста.
Обявите и вечерите както казах да са комбинирани примерно салата с риба, с паста, с ориз, картофи, с морски дарове, супа, пица.

Говорих с нея за ИР и тя каза, че когато въглехидратите са комбинирани с белтъчините и зеленчуците се усвояват по различен начин в организъм отколкото ако се приемат само въглехидрати в чист вид. Например ако искам да ям диня, да я ям със сирене (белтъчини).

Имам и още един проблем, който е ендометриозна киста, която за момента не ми създава проблем. Бях спряла глутен и лактоза за около месец по свое желание, но щом нямам оплаквания и проблеми към момента с нея ми казаха, че това не е необходимо и мога да ям даже е задължително към момента млечни продукти и глутен.

# 659
  • Paris, France
Говорих с нея  Например ако искам да ям диня, да я ям със сирене (белтъчини).

Ужас! Сиренето е 40-60% мазнина. Мазнина + ВХ = ИР

Палачинки, пица, комбинация от мляко, семки и плодове са си рецепта за омазняване на вътрешни органи.

Не разбрах защо трябва да качваш тегло? На твоята възраст тежах 46-48кг и не бях чироз.

Ще си по-добре на силови, ВХ + повече протеин.

Общи условия

Активация на акаунт