СЕДМИ КЛАС Трето класиране за щастие - късмет на смелите!

• 58 389
  • 763
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Аз да си кажа, че моето няма да бъде с рокля на първия учебен ден. Надявам се по принцип да избягва роклите.
Също така никой не ми е взел и един лев насила за курсовете в СМГ. Голямото ходеше там, защото в училище не учеха и грам математика. Ходи 3-7 клас и целта му никога не е била СМГ. Плащах много по-малко отколкото са курсовете на други школи за подготовка за НВО. Малкото тръгна покрай брат си. Имаше огромно намаление за второ дете и курсовете му струваха под 20% от курсовете, които се организираха в собственото му училище.
В СМГ не са ми събрали и 1 стотинка за УН или каквото и да е друго.
Така че не смятам, че изказването на Тинки има основание.
А що се отнася до това на renydent - писах, писах. Да момчетата влизат с тройки. Но там тройките не се изкарват със знания, а с пари. Ето там се наливат огромните пари. А корупцията е надскочила всички граници на нормалното.

Преминах и през двата процеса.
СМГ може да има кусури, но нито веднъж не престъпих приципите си за нищо. Всичко там е чисто и прозрачно. А резултатите от обучението им бодат в очите на много хора. Кусурите не са свързани с учебния процес или с пари.

Докато за МУ детето поиска да го запиша на курсове. И още от първата ни среща никой не говореше за знания, а само за пари и как се приемат само деца, които са си платили. В 11 клас плащах, защото си мислех, че го правя за детето. Само за една година платих много повече отколкото за всички други курсове на децата. Престъпих всичките си принципи.
А синът ми реши, че при такива “учители” няма да учи. Избра друга регулирана професия. На изпитите оценките му бяха над 5,95 и то по предмети, които не са силата на МГ и без да ходи на курсове при “членове на комисията”.
Така че гроздето не ми е кисело. А проблемът не е там, където го търсите. СМГ не е проблем, а е решение на проблема.
А проблемът на МУ не са квотите.

# 541
След журналистическото разследване не съм чувала да има надпланов прием в СМГ, наистина проработи, при сина ми в паралелките имаше 30-31 деца (което си беше "правило", като става дума за приема 5-7 клас), сега при дъщеря ми си бяха 26-27, както си трябва. Наистина доведе до резултати и мисля, че в СМГ приемът е при прозрачни правила, както на 4 то, така и ако впоследствие се освободи място 8-9-10 клас, обявяват на страницата и приемът е с резултатите от НВО.
Който смята, че публичните институции нарушават правилата или не работят добре, има право да подаде жалба или да направи предложение, така работи държава и гражданско общество, в общ интерес е, а е и конституционно право.
По отношение на квотите и половете
Скрит текст:
В досегашната съдебна практика е имало дела, по повод точно квотен прием в езикови гимназии/НУКК и дали не е дискриминация по полов признак, но съдилищата са приемали, че не е налице дискриминация, напротив. Например в решение по дело 238/2006г. относно разпоредба в правилник за прием в НУКК ВАС е казал, че съответната разпоредба, която предвижда равни квоти за прием на момичета и момчета в VІІІ клас в Лицея с изучаване на италиански език и култура, "не съдържа никаква форма на дискриминация по признака “пол”. Той не поставя както момичетата, така и момчетата в по-неблагоприятно положение при кандидатстване. Разпоредбата не е привидно неутрална спрямо отделните полове, а такава, която ги поставя в равностойно положение. Първият определящ фактор е балът, но в рамките на квотата за момичета и момчета. Така критерият е комплексен. Дава се възможност на кандидатите и от двата пола за реализация в лицея. Приемът при единствен критерий “образуван бал” би нарушил паритета между половете. Именно така би се създала привидно неутрална нормативна уредба, която в себе си съдържа непряка дискриминация по признака “пол”." Това е цитат от решението, все пак е от 2006г., но и по късно са завеждани подобни дела и решавани така. Възможно е и да има друга практика. Казусът е интересен.
Не съм съгласна,че приема е прозрачен в СМГ. Измислено е така, че да е недоказуемо.  СМГ работят с РУО и режат децата още при проверката. Така се отсяват избраните деца. И да има неточности нямаш право да спориш с тях. Така, че всичко е много добре измислено. На трето класиране от къде се появиха деца с такива високи резултати и защо не се записаха, за да се пазят места пак за избраните деца. Абсолютно съм съгласна, че имат нужда от една проверка от високо като се започне още с проверка на изпитните работи. Може да се окаже, че има деца и с празни листове,  пък с високи резултати.

# 542
  • Майничка
Аз да си кажа, че моето няма да бъде с рокля на първия учебен ден. Надявам се по принцип да избягва роклите. ...
🤣🤣🤣 Бай, бабо...

Подозирам, че при нас ще е чуденка комбинацията за 15.9. От първи клас е с униформа и не ни се е налагало да мислим за това.
В най-краен случай, има 2-3 рокли от регетонския период на кака й, които й стават, ако реши да се прави на кокона. На последния учебен ден се беше барнала с малка черна рокля и черно кожено яке, едва е устискала в жегите, ама пуста гъзария!😁

# 543
  • Mars Hotel
Аз да си кажа, че моето няма да бъде с рокля на първия учебен ден. Надявам се по принцип да избягва роклите.

Laughing Вале, много ме разсмя!
Скрит текст:
Кажи за белите НМПГ тениски - кога се носят, има ли "традиция"?

# 544
  • София
Включвам се в разговора, само за да уточня, че аз, която пиша в този форум, ако взема решение детето ми да участва на 4-то класиране, никога няма да го оповестя тук (особено ако преди това съм споделила балът на детето, но и без това). Какво остава за останалите заинтересовани, които четат без да пишат. Това е индивидуална борба и всички са ти конкуренти. И да, чисто тактически бих действала в последния момент. Това по повод, че в началото питането, какво мислим заслужава ли си да се рискува, беше отправено към всички ни. Аналогично, по повод играещите с висок бал на 3-то в СМГ, които в последствие не се записват. Ами преди 3 години го направихме и си имахме своите основания, независимо на кого се харесва и кой го смята за коравосърдечно към други деца. Правилата го позволяват, всеки има своята житейска драма и тактика за действие в съответния момент. Не казвам, че няма шмекерии - възможно е, но не търсете конспирации във всяко обмислено действие на останалите играчи!

Валя, вече завиждам на всички родители, чиито дъщери си обличат рокли. Моята голямата е заявила, че ако ходи на абитурентски бал, щяла да е с фрак Close Но даваше такива индикации още в детската градина, когато всички момиченца ревяха да са с рокли посред зима, а моето като го питах не иска ли рокля, отговаряше, че по-удобно ѝ е с клинче, не иска ли дълга коса и прическа - по-удобно и било с къса...

# 545
  • София
Ние поръчахме маратонки и няколко тениски за училище. Сега гледа за раница, че нали започва по-рано училище и няма много време. Наборът в момента ходи на курс по английски и му идва нанагорно. Тъкмо преди училище да свиква с много учене и домашни.

Светлица,
Скрит текст:
Въпросните тениски на нас са ни къси и моя няма как да я носи. Нямаха мъжки Л размер, всички бяха супер къси. Иначе са сладурски.

# 546
  • София
fancy за приемът след 4 клас ставаше дума. Но и сега не разбирам къде е проблемът за 7 клас. За да кандидатстват за свободбите места на 3 класиране, 2 деца са си освободили местата за четвърто.
А песента, че на децата от СМГ им проверяват отделно работите вече много се изтърка. Някак тъпо е да завиждаш на резултатите, без да си дадеш сметка какво стои зад тези резултати. Всичките олимпиади и състезания ли се преработват за СМГ? Или просто не си давате сметка, че в СМГ най-труден е първия кръг на олимпиадата?
Защо никой не попиа как учат тези деца, а всеки се огледа в резултатите! Аман вече.
Колко безумно ще изглеждам аз, ако с моя Кашкавалко, взема да коментирам спортните постижения на скиорите, гимнастиците, плувците. Как ще изглеждам, ако кажа, че тези деца са подпирани. Всички знаем, че към тях изискванията са завишени. А усилията никой не ги вижда. Или да завиждам на тези, които денонощно си дрънкат на пиано и после ходят да вземат медали.
Толкова е нелепо това, че даже не зная как да го коментирам.
Защо никой не попита колко пъти тези деца падат, наревават се, а после намират сили да се изправят, да изтупат коленцата и да продължат. Ама всеки им брои медалите. И не само това, търси как да ги омаловажи. Не зная защо това ви харесва.
Скрит текст:
Кажи за белите НМПГ тениски - кога се носят, има ли "традиция"?
Няма традиция. Носят си тениските когато поискат. Моето (голямото) попадна в сградата в СМГ, когато за някаква благотворителна кампания продаваха от техните тениски. И от тях си купи и си я носеше. При нас в работата ако дадат тениски или ги даваме на роднини или работим в градината с тях. Никой не ги носи. Но и в СМГ и в НПМГ си носят тениските без да им е неудобно.
Когато отиват на състезание им дават други тениски, за да са еднакви. Тези са си за да си ги носят ежедневно, не е за да ги пазят.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 09:53 от Валя*

# 547
Ами не всички момиченца примират за рокли. Аз съм ги мразила още от съвсем малка. Нямам съзнателни спомени от този период, само думите на майка ми. Разказваше ми как съм хвърляла корделите по улиците и съм събличала роклите. Отказала съм я от намерението ѝ да си кипри момиченцето 🤣 Помня, че вкъщи имаше поне десетина роклички, които беше запазила с надеждата, че второто ѝ дете ще е момиче и ще ги носи. Е, да, ама ми се роди брат 🤣
Аз така и никога не проносих рокли. И се радвам, че ми се родиха две момчета, защото не знам какво щях да правя с момичета. Не съм наясно как се процедира с тях. Сигурно щях да се науча, но сякаш момчетата са ми по-ясни.

# 548
  • София
Чак толкова драматизъм не е нужен, Валя.. СМГ е страхотно училище, в това спор няма. И зад успехите/медалите  несъмнено стоят много усилия, много труд на деца и учители. И никой не омаловажава постиженията им.  Сигурно нямаш Фейсбук, знам ли, там би видяла в годините как се споделят с гордост постове за техните успехи от хора, нямащи нищо общо със СМГ. Но състезателите (впоследствие медалистите) са една шепа хора на фона на цял един випуск. Останалите деца са умни, мотивирани, учещи, но досущ като своите връстници в много други училища..Няма нужда от превъзнасяне на  ученици от което и да е училище. И от музикалното не всички са виртуози, и от спортното не всички са олимпийци, и от езиковите не всички са с ниво на езика като на нейтив, и от училищата по изкуства не всички са като Пикасо или Мая Плисецкая....Имат си своите спадове, върхове и борби  в гимназията всички.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 09:59 от пенсионирана русалка

# 549
  • София
няма нужда от превъзнасяне на  деца от което и да е училище.
Не става дума за превъзнасяне, а за твърдението, че на децата от СМГ при проверката на НВО им се завишават оценките. А после си били пазили местата за ннам-кого-си.
Самата аз хиляда пъти написах, че това там са обикновени деца. Не са различни.
Скрит текст:
Не съм съгласна,че приема е прозрачен в СМГ. Измислено е така, че да е недоказуемо.  СМГ работят с РУО и режат децата още при проверката. Така се отсяват избраните деца. И да има неточности нямаш право да спориш с тях. Така, че всичко е много добре измислено. На трето класиране от къде се появиха деца с такива високи резултати и защо не се записаха, за да се пазят места пак за избраните деца. Абсолютно съм съгласна, че имат нужда от една проверка от високо като се започне още с проверка на изпитните работи. Може да се окаже, че има деца и с празни листове,  пък с високи резултати.

# 550
  • София
Момичета, имаше някакъв сайт борса за употребявани учебници. Не съм запомнила сайта, някой може ли да подскаже?

# 551
  • София
Валя, лично аз в поста си схеми за прием (налични или не) не съм коментирала. Коментирах твърдението ти, малко пренаситено с патос, за падане, ставане, избърсване на коленете и продължаване на борбата. Това го правят много деца, заели се сериозно с едно или друго нещо, независимо дали нещото ще е математика, физика, химия, спорт, вид изкуство или друго..Също и частта с омаловажаването..Примерно дъщерята на Скиорчето - имаше ли тук родител, който да омаловажи успехите на детето? Не , понеже знае какво стои зад тях. Същото е и със СМГ. Покрай мен поне няма човек, който да има негативна нагласа към медалистите от СМГ (успехите на децата да му бодат очите) и да не се радва искрено на постиженията им..

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 10:21 от пенсионирана русалка

# 552
Момичета, имаше някакъв сайт борса за употребявани учебници. Не съм запомнила сайта, някой може ли да подскаже?
Виж във Фейсбук. Групата май се казваше "Учебници на половин цена". Там има изгодни оферти.

# 553
Между другото, ако у фейсо се напише за учебници, в полето за търсене, ще изкочат и други групи, където също се предлагат такива.

ЧРД. не помня на коя мама щерката беше. Да е успешна и много щастлива, Да е жива и здрава.

Рени, приятно изкарване, не се впрягай много, иди, разкърши кръшна снага, потренирай малко, че да може за Бг сватбатбата да си във форма. Може да пуснеш някоя и друга снимчица от там, да видим красотите. Не от сватбата де, че не е редно.

Скиорче, личи си, че и вие сте си изкарали чудесно.

Ееееххх, аз скоро, и в близко бъдеще, сватба няма да помириша.

Хич не ми споменавайте първи учебен ден. Призлявами само като се сетя, че наближава. Тамън почнах да свиквам с ваканцията, и ся кво, пак училище. Добре, че първата година ( 8 клас ), ще е малко поооо - лежерно. И моето коконче се чуди с какво да иде. Ако не реши до тогава, ще я пусна по бельо, все едно от плажа направо там е отишла. Много претенции, много нещо. Поли не аресава, роклА също, клинове не ще и да помирише. Та нека е купон.

# 554
  • Пловдив
Валя, не те разбрах много за медицинските университети. Да, уроците са скъпи, много скъпи. Сигурно и там ,като на много места, може да стане с пари под масата. Аз говоря за нормалните приеми. Не е честно дете с две тройки да влезе ,само защото е мъж. Този влязъл с 3, в повечето случаи завършва с 3, а и познавам доста, които се отказаха. Само ,че когато някой  плаща по 80-120 лв на урок и детето  изкара 5,20, и не влезе ,а другият с 3 е вътре  е гадно. Положил е усилия ли?
Лично за мен трябва да има минимален бал. Преди 7 години Пловдив не можа да попълни бройката на момчетата-масово двойки. Преразгледаха работите и където можаха писаха 3. Накрая приеха 17 момичета на мястото на момчетата. Е, лично за мен не е честно да направим двойката тройка, за да има мъже.

Общи условия

Активация на акаунт