Домакини 83/ Да уморим жегата с коктейли

  • 52 056
  • 721
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 43 687
Взимам от Марулетка гледката, от Ма ко, баМбоната и ви харизвма кафетата, че стана никое време.
Пак се занимавам с апетитка(трета доза, но дозите са малки) и малко печен патладжан за днес. В тая връзка да даде отчет Джейми какво още сложи за зимъска. О, и да се оплача, че днес купих учебниците само за три предмета на щерката и олекнах с 75 лева. За успокоение на сина почти съм купила целия комплект. Остават 2 броя и тетрадки към тях, но ще ни ги кажат след началото на учебната година.
Искам и аз да направя кисели краставички, но все още на нашия пазар изборът е беден, а цените високи.
Честита да е месечинката на Кати. Много хубави снимки, майка ѝ има моите адмирации за идеите и изпълнениято им.
Ангелче, признавам си, че съм стара и за първи път от теб разбрах за тази платформа. Както и нямам пей пау, та Люска, не мога да ти помогна.

# 196
  • Мнения: 13 669
Ама и вие с тези зимнини сега.....Аз си направих почивките в петък следобед и събота и ще пека чушки. Мама е направила домати, както децата са си поръчали. Гледам, че на щеркинса в отделна касетка и друг размер буркани, така ги била искала. Май наистина имат амбиция да се изнесат за Коледа. Нека!!!

# 197
  • при късмета
  • Мнения: 25 544
Краставички взех. Даже копър на цвят си взех. Ама само за 1 доза с фикса, натам пак. Мария, при нас има почти от началото на месеца. Твърди и дребни ми се видяха тези, които взех, цената варира от 3.20 да 3.50, като вече има на почти всяка сергия на нашия пазар. Има и по-евтини пазари из София, ама ако трябва да ги влачим от центъра или през 2 квартала, то стотинките разлика започват да нямат значение.
Слагам малко лютеница и краставички, не защото не мога да взема от магазина, а доста ни отива и като ми потрябва, няма та се разкарвам специално.
Ставам да видя имам ли налични буркани в килера или трябва да разкарвам детето до мазето, че сама не отивам там, колкото и да е поддържано

# 198
  • Мнения: 43 687
При нас са една идея по- евтини- 2,50 лева, но определено приличат на дебеланки. Чакам по- малки и по възможност по- евтини. Краставички и апетитка само правя. Има си целогодишно в магазина, но все пак са си без консерванти.

# 199
  • Мнения: 6 792
марулета много е морско Катето.
ма ко в Практикер има капани включително и големи  за лисици. Неприятно е със сънитата. Съни е наричан от приятелите си Боян Петров именно заради тези симпатични пакостливи по домовете гризачи.
Валенцето приятна почивка.
mariat веднага се отчитам:
-домати във всички разновидности нарязани, смляни и изварени, само смляни и в шишенца, две дози кетчуп, още 15 лютеници и мисля, че ще са достъпни за следващите две години.
- половин доза мариновани тиквички.
- двайсетина буркана зелен фасул ( жълт на цвят Simple Smile )
-компот от малини, сливи (джанки) и праскови ( само тях съм купувала) и два от дренки.
- сок без варене по рецепта от Валенцето
- сладко засега малини и праскови. Искам и поне 5 кг сини сливи да направим за сладкиша на Хортензия Мушкатова
Дали не пропуснах нещо?
 Имам още много домати и се чудя какво да да ги правя. Заготовка за миш маш остана от задължителните, но ще изчакам да се зачерви пипера. Реално всичко е с домашни зеленчуци, единствено едни сливи брахме от съседа и то, защото всички у тях бяха направили и човека тръгна по комшиите да предлага да си наберем, ами възползвахме се.
Корнишоните едва сега почват да цъфтят, предните се оказаха много дълги като Гергана, та да видим от това пакетче какво ще излезе.
Знам че Валенцето прави соса за пици на пеп4о та мисля и а да го пробвам дали ще се одобри.

# 200
  • Мнения: 43 687
Джейми, засрамих се след твоя пост. Simple Smile

# 201
  • София
  • Мнения: 10 239
Привет от Старцево!

Прочетох зимнина и ида! 😁
Аз правя от соса на Пепчо,  да,  и сега правих.  Но той не е само за пици. Аз си го ползвам за готвене,  за всичко.  Уникален е.
Ние не обичаме консервирани сурови домати.
Правих и 39 буркана краставички.
Вчера спретнах 18 буркана мармалад от сливи.
Ще направя гръцка салата,  обожаваме я.
И Царска туршия ще правя,  с мед.
И чушки с доматен сос.  Те стават идеални и така,  само се затоплят,  малко олои и чесън и са супер. Но за пиле лютика също са перфектни.
Ще правя и едни пълнени камби тая година,  много ми ги препоръчаха.
А,  затворих и няколко бурканчета пърлрни чорбаджийски чушки,  че имах в градината.
И едродмляна лютеница,  като всяка година.

# 202
  • София
  • Мнения: 2 275
Толкова ви завиждам. Аз така и не се научих да консервирам
Имах няколко години опит - на мен сама не ми хареса.
Сега не смея да опитвам, защото зарзавата стана бая скъп.
Дайте някоя от вашите рецепти, ама със точни грамажи и да не  за повече
от 3-5 буркана, защото ако пак не стане - ще умра от яд

# 203
  • Мнения: 43 687
Вале, и от теб се засрамих, така да знаеш! Приятна почивка.

# 204
  • Мнения: 13 669
То , човек влезе тук да се разведри и току се депресира.
  Я кажете какъв е тоя сос на пепчо.
  Аз слагам печени чушки, печен патладжан , и едно ,на което казваме монтанско чили.Ама тая година са ме погнали за домашна едросмляна лютеница. И вместо да си почивам,ще вися над чушкопека. Встрани от шегата,обичам да се занимавам с чушки и да ми мирише на чушки.
  Люска, кво направи с пейпала?

# 205
  • Мнения: 43 687
Аууу, Марулетка, кажи на 2 на 3 какво е това чили? Момчето е фен на лютото.

# 206
  • при късмета
  • Мнения: 25 544
Аз изобщо няма да казвам, че правя зимнина след Джейми и Валето. Ама хич. С лютеницата тази година няма да стане на вилата, колкото и да ми се искаше и краставичките пак ще са с фикс. Шефа беше отказал компотите за известно време, сега се присети "ще си правим ли компоти на вилата", те щото плодовете са по поръчка. Ягодите и черешите, които най-много яде на компоти минаха, ще чака догодина. Има сини сливи в момента горе, комшийката беше правила сладко, донесе в една купичка да го пробваме. Никак не беше лошо, ама не е моя плод. доста са червиви сливите и не са много сладки, ама може да му набера да сложа 2-3 буркана, колкото да не е без хич.
Забравих да се оплача, и ябълката и крушата ще ходят в печката. Чупят се клони на поразия. Ей така без вятър, без видима причина, току се отчупи клон. И то от върховете, където не можеш да ги подпреш. Много са народили тази година, може би живнаха като ги освободихме от къпинака, тежат клоните, ама все трябва да издържат. Стари са си дърветата, ябълката е по-кисела за моя вкус, мъжа ми я харесва, а крушата е някаква късна, все още е безкрайно твърда и зелена, не знам дали ще я опитаме. Едната ябълка само ще остане, тя мина вече и догодина ще си засадим фиданки. Мушмулата е добре.
А краставичките ще ги довърша утре. Взела съм половин, вместо 1 доза, иначе съм се засилила зимнина да правя де Joy Забравила съм грамажите.
Люска, краставички правя с фикса на д-р Йоткер. Или сладко кисел или за туршия, ама от последния нещо не намирам напоследък. на опаковката си пише всичко, става бързо и лесно и не се стерилизират бурканите, та е перфектен за апратаментски условия.

# 207
  • Мнения: 13 669
Има едни дълги напукани червени чушлета, доста люти. Тук им казват прътени, иначе Кози рог. Та тях, червен сладък пипер, чесън ,оцет сол и олио. Чушлетата опукваш , чушките печеш и белиш. Смилаш заедно с чесъна , овкусяваш и затваряш в бурканчета. Слагаш на супи, манджи , пържоли, квот ти е кеф.
  Точните пропорции ще дам довечера.

# 208
  • Мнения: 43 687
Благодаря, Марулетка. На първо четене звучи вкусно и..... люто.

# 209
  • Мнения: 13 669
Ние намаляваме дозата на лютите, за сметка на другите чушки и си го правим леко пикантно.Не ядем много люто.

Общи условия

Активация на акаунт