Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 34

• 30 881
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Гъбичките са много упорито нещо. Няма как да минат с едно мазане, може да не ги виждате, но са там. Сигурно ли е, че са гъбички? Правена ли е посявка и антимикограма? Лекар трябва да предпише курс на лечение като направите и контролна посявка, за да сте сигурна, че е минало. Вие трябва да се лекувате също, защото си предавате гъбички една на друга. След старта на лечение, четки за зъби се сменят с нови, както и всичко, което малката поставя в уста следва да бъде стерилизирано.
Добре, съгласявам се че няма как да минат. Не, не е правено нищо, само при личната сме ходили. Каза за четките и така нататък, но въпросът ми беше друг. Но благодаря за отговора.
Не мисля че сте виновна вие , нито пък кърменето.

# 511
Момичета,

Миналата седмица бяхме на консултация за 1 месец - бебето беше 4 кг, а днес (седмица след това) е 4 480 гр. Според мен качва доста бързо, а е само на кърма на 3 часа хранене. Не пропуска нощно хранене.
Чудя се, ако качва така дали няма да е проблем? Имала ли е някоя от вас такъв случай?

# 512
Здравейте, детето ми е на 1.7 години и още суче за заспиване, понякога и през нощта, през деня много рядко. Проблемът е, че има кариес на предните зъби, и зъболекарката твърди, че било от кърменето. Трябвало незабавно да го спра, защото щяло да влоши нещата. Аз четох тук там, на английски и испански, и гледам, че тази теория е отречена. В България намирам мнения, че било от кърмата, от комбинация кърма + въглехидрати, тн.
Има ли някой с опит в тази сфера и как процедирахте?
Моето мнение е, че е странно природата така да се самосаботира.. но в същото време имам съмнения, че кърмата е виновна и че едва ли не вредя на детето си, давайки й да суче...

# 513
ifchetu, не е проблем - кърмено бебе трудно може да преяжда (коства усилия), а наддаването на бебегатата не е равномерно. Това че за седмица наддава половин кг не значи че ще финишира месеца с 2 кг наддаване. Възможно е все пак ако наддава много бързо, педиатърът да увеличи дозата витамин Д,трябва да се имат предвид и различните часове, в които е теглено бебчето, различните кантари, различното количество мляко което е изяло преди това.

mosca.marina, по-скоро кърменето не е причината за кариеса - ето тук се обяснява по-подробно защо: https://www.namama.bg/article/kak-i-zashto-se-poiaviava-kariesat … -rannoto-detstvo/

# 514
Здравейте, детето ми е на 1.7 години и още суче за заспиване, понякога и през нощта, през деня много рядко. Проблемът е, че има кариес на предните зъби, и зъболекарката твърди, че било от кърменето. Трябвало незабавно да го спра, защото щяло да влоши нещата. Аз четох тук там, на английски и испански, и гледам, че тази теория е отречена. В България намирам мнения, че било от кърмата, от комбинация кърма + въглехидрати, тн.
Има ли някой с опит в тази сфера и как процедирахте?
Моето мнение е, че е странно природата така да се самосаботира.. но в същото време имам съмнения, че кърмата е виновна и че едва ли не вредя на детето си, давайки й да суче...
Измивате ли добре зъбите преди сън? Ако ползвате някакви силиконови накрайници, сменете веднага с четка с мек косъм. Най-вероятната причина са остатъци храна, които не са добре почистени.

За наддаващото бебе, с една и съща везна ли теглите, при еднакви условия (например сутрин преди хранене, голичко), ако не, тегленето не е много точно. Иначе и двете ми деца още на първия месец бяха над 5кг. Качваха първите месеци по 1,100-1,200 кг. Не са имали проблеми, след 6ти месец намалиха качването. Към момента са стройни, едната на 8г, другата на 1г4м,на ръба на отбиването.

# 515
Да споделя за моето неядящо и ненаддаващо бебе. Вчера направих консултация и с Десислава Пеева. Това което стана ясно е че бебка сякаш няма сукателен рефлекс. Юздичка има къса, но тя като че ли не създава толкова проблем. Просто не умее да суче и се сърди и плаче и не се наяжда. Деси предложи да пробваме с Боуен терапия. Също така потвърди, че много малко наддава и посъветва да дохранвам с кърма от шише за известно време. Аз пък реших да пробвам със силиконови зърна и с тях взе че суче. Но не знам дали изпива нещо, още ми е странно с тия изкуствени зърна. Пробвах и шише с друг биберон и него го прие.  Надявам се да започне да качва и с Боуен терапия да се поуспокои и да хапва. Сега е още някакси нервна. И ми е странно защо няма желание да суче, а вече е почти на 40 дена и би трябвало да е свикнала вече.

# 516
  • София
Това е странно вече. Първо дете ли ви е? Ако засуква добре със силиконовите, може би не се оправя с вашите зърна (вдлъбнати или други особености) или силиконът му напомня за шише. Пробвайте с тях за няколко дена и вижте дали започва да наддава и можете да видите постепенно да ги махнете.

# 517
Мами,

Имам потвърдена кърмаческа стачка от Ася Демирева (бебо е на 4м, ако е от значение), но забравих да питам колко време приблизително продължава.

Бихте ли споделили вашия опит
Благодаря предварително!

# 518
Това е странно вече. Първо дете ли ви е? Ако засуква добре със силиконовите, може би не се оправя с вашите зърна (вдлъбнати или други особености) или силиконът му напомня за шише. Пробвайте с тях за няколко дена и вижте дали започва да наддава и можете да видите постепенно да ги махнете.
Второ. Първото си сучеше, макар че 19 дена беше в болница от раждането и е хранена с шише и сонда. А зърната са ми съвсем нормални. Шише също отказваше, но прие с нова форма. Един такъв издължен биберон като тръба.

# 519
Здравейте, моята госпожица е на 15 дни и днес поведението й е нетипично - през нощта си хапна 3 пъти, един наакан памперс ама с количество като за 3 нормални, но днес през деня само дръпва няколко пъти на гърда, все едно нищо не излиза, и постепенно започва да се унася. Уж захапва правилно, все едно се мъче да изкара нещо, но не може. Аз като стисна, си излиза кърма. Първата ми мисъл беше да си купя една помпа, защото вече се вкарах във филма, че кърмата ми overnight изчезна, но акушерката, която ни посещава (живеем в Германия) ме посъветва да пия мляко с мед сутрин, обед и вечер, и детето да не е навлечено при кърмене да не се унася. Малко лаишко ми звучи първото, за избягване на навличането го зная. Последно я теглихме миналата неделя, което беше 10ти ден след раждането и си беше върнала рожденното тегло.
Притеснявяме това заспиване на гърда, все едно е на 5 дена, не че 15 дни са кой знае какво, но спрямо предишните дни държанието й е странно… и особено ме тревожи да не ми намалее кърмата.
Вчера и днес е едно превиване и напъване, става цялата червена и се свива все едно прави коремни преси, и се чудя дали са колики, въпреки че е май рано за тях, или просто е гладна. Като се успокои си гледа и се “усмихва”, все едно нищо няма, не е унила, няма и Т. А уж пишка, но предните дни имаше много наакани памперси - днес само огромния в 2 през нощтя и днес на обяд; напишкани си има достатъчно.

# 520
Да, при еднакви условия е теглен. Първото ми дете също наддаваше по 1.500 кг три месеца подред.
Но просто се притесних сега с второто бебе да не се окаже в края на месеца, че е вдигнал твърде много.

За наддаващото бебе, с една и съща везна ли теглите, при еднакви условия (например сутрин преди хранене, голичко), ако не, тегленето не е много точно. Иначе и двете ми деца още на първия месец бяха над 5кг. Качваха първите месеци по 1,100-1,200 кг. Не са имали проблеми, след 6ти месец намалиха качването. Към момента са стройни, едната на 8г, другата на 1г4м,на ръба на отбиването.
[/quote]

# 521
няма проблем в бързото качване, няма как да го ограничите.

Алегра, какво ти каза точно консултантката  за юздичката - може ли да се коригира? Защото и на мен ми казваха че не било от юздичката най-вероятно, но после всичко се промени. Не искам да те тласкам в тази посока, просто ми мина през ума като прочетох. Бебетата не сучат на зърна иначе (в идеалния случай и не трябва да го правят) така че не фактът че приема със силиконовите зърна не значи че има проблем в твоите, разбира се. Силиконовите зърна обаче компенсират проблема с късата юздичка (така знам пак от консултантка). Проблемът е че стимулацията с твх може да е малко по-слаба и да продължава да му е трудно на детето да суче - донякъде и протекторите изморяват. Знам колко е мъчително цялото това нещо. Пробвай все пак с протекторите, после ще даваме акъл как да ги махаш - аз също кърмих така два месеца и дохранвах. Стискам палци, на цялото недоспиване със сигурност ти идва нагорно ситуацията. Аз продължавам все пак да си мисля, че ако има прпблем с храненето и той касае и храненето и от шише, трябва при всички положения да се увериш че не може тази юздичка да се коригира, защото такова ненаддаване клони към медицински проблем. Но все пак с шишето ще и е малко по-лесно ако дохранваш - така че опитай. Имаш ли везна вкъщи?

а за кърмаческата стачка - търпение и ненасилие - разходки из къщи с бебето на ръце нека суче в движение, не му се сърдите оставяте го до гърдата, като не засуче четири пет пъти на шестия ще засуче. Предлагате без да го насилвате и ако откаже държите още известонвреме близо до гърдата в случай че размисли.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 18:41 от magi g

# 522
Благодаря, Маги!

Наясно съм, че трябва търпение, но вече ми става все по-трудно. Изморена съм доста...ние сме само на кърма и малкият човек последните дни толкова не яде, дори и през нощта, че вече се притеснявам, та затова писах с надеждата да чуя, че му иде края.
Но знам, че е индивидуално, разбира се.

Иначе мисля, че правя всичко възможно - сменям позата на кърмене, гушкаме се, както и с коликите - най-много помага кърменето права с леко полюшване и пеене понякога...Ася ме светна за герданче за кърмене - първия ден адски много помогна, сега не толкова.
Абе като цяло е мъка, защото се налага да се цедя понякога, а човекът не иска кърма от шише и докато в началото поне нощем нямахме ядове и ядеше без проблем, докато е сънен, сега се случва и тогава да не иска или да яде много малко.
А днес се и притесних, защото май за една седмица не е качил нищо ( но се успокоявам, че нашата везна вече май не върши работа, защото е малка и му опират краката долу, та няма как да е точно). Ще следя още няколко дни нещата и ще отида при педиатърката да го претегли тя.
Също така се успокоявам, че е в настроение малкият и като изключим яденето, другите неща са си без промяна.

Извинявам се за дългия и хаотичен пост!

Здрави бебенца и успех на всички!

# 523
моето бебе също има седмици в които не наддава, тегля го по навик, но все си наваксва после, не се тревожи. Ще мине и този период. При вас е наистина неприятно, но мисля че с повечко търпение и гушкане ше се справите ❤

# 524
Благодаря за съветите, Маги!
Ами каза да се консултирам за юздичката и така ще направя. Препоръча д-р Кюлев в Токуда. Ами проблемът е че всичко е с променлив успех. И изкуствените зърна и шишето и позите. Някой път става супер с някое от тях, друг път реве и отказва всичко. Имам везна, меря преди след хранене. Засега не виждам някакви особени резултати. Ще проверя как е на седмична база.

Общи условия

Активация на акаунт