Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 34

• 30 884
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
Гъбичките са много упорито нещо. Няма как да минат с едно мазане, може да не ги виждате, но са там. Сигурно ли е, че са гъбички? Правена ли е посявка и антимикограма? Лекар трябва да предпише курс на лечение като направите и контролна посявка, за да сте сигурна, че е минало. Вие трябва да се лекувате също, защото си предавате гъбички една на друга. След старта на лечение, четки за зъби се сменят с нови, както и всичко, което малката поставя в уста следва да бъде стерилизирано.

# 496
Здравейте!
Предстои ми раждане скоро на второ дете и имам някои въпроси.
Знам, че бебето трябва да го слагам и на двете гърди при всяко хранене, но ако се нахрани от първата гърда и не иска втората какво да правя? Да цедя ли нещо от нея или да оставя така? С каката в повечето случаи се кърмехме само от една гърда на хранене и не е имало проблем, но сега въпросът ми е понеже не искам да се окаже, че още от самото начало не  стимулирам достатъчно гърдите за да тръгне кърмата.
И още един въпрос за майките с две и повече деца. Предпази ли кърменето от боледуване на бебето? Понеже каката ни ходи на ясла и хич не ми се иска да я спирам и не знам кърменето дали ще е достатъчно да опазим бебето от по-тежко боледуване.

# 497
Здравейте!
Предстои ми раждане скоро на второ дете и имам някои въпроси.
Знам, че бебето трябва да го слагам и на двете гърди при всяко хранене, но ако се нахрани от първата гърда и не иска втората какво да правя? Да цедя ли нещо от нея или да оставя така? С каката в повечето случаи се кърмехме само от една гърда на хранене и не е имало проблем, но сега въпросът ми е понеже не искам да се окаже, че още от самото начало не  стимулирам достатъчно гърдите за да тръгне кърмата.
И още един въпрос за майките с две и повече деца. Предпази ли кърменето от боледуване на бебето? Понеже каката ни ходи на ясла и хич не ми се иска да я спирам и не знам кърменето дали ще е достатъчно да опазим бебето от по-тежко боледуване.
И двете ми деца бързо започнаха да се наяждат само от едната гърда, втората отказваха. С бебе 1 направих грешката да цедя изцяло другата гърда и така си докарах огромни количества кърма, от които нямах нужда и замразявах много. С бебе 2 не цедях. Евентуално ако имам дискомфорт, малко количество, за да не стават бучки. Така имах кърма колкото му трябва на бебето, не ми се е налагало все да съм с помпа в ръка.
Не разчитайте на кърменето да опази бебето. Да, може да помогне ако вие самата сте болна, но ако друг в семейството е болен, не. Малката винаги се заразява от кака си, без значение, че е кърмена. Единствено ако ги разделя и нямат никакъв контакт работи, но при нас каката е голяма. С малко дете, трудно да не влиза в стаята на бебето, да не го пипа и т. Н. Най - разумно ще е временно да не ходи на ясла.

# 498
Nova777, как се снабдихте със системата за дохранване на Медела

# 499
Гъбичките са много упорито нещо. Няма как да минат с едно мазане, може да не ги виждате, но са там. Сигурно ли е, че са гъбички? Правена ли е посявка и антимикограма? Лекар трябва да предпише курс на лечение като направите и контролна посявка, за да сте сигурна, че е минало. Вие трябва да се лекувате също, защото си предавате гъбички една на друга. След старта на лечение, четки за зъби се сменят с нови, както и всичко, което малката поставя в уста следва да бъде стерилизирано.
Добре, съгласявам се че няма как да минат. Не, не е правено нищо, само при личната сме ходили. Каза за четките и така нататък, но въпросът ми беше друг. Но благодаря за отговора.

# 500
А вие мажете ли гърдите с крем против гъбички? Проблемът не е в кърмата или млечните продукти. Мажете се и вие и направете целия курс на лечение.

Последна редакция: вт, 01 ное 2022, 11:52 от Pistachio

# 501
Поръчах я онлайн от някакъв странен сайт - промо оферти, оферти промо... Нещо такова. Излезе ми 55лв. с доставката. Преди това ползвах сонди от Хедра, но се ползват няколко пъти и се хвърлят, а и не могат да се стерилизират.

Nova777, как се снабдихте със системата за дохранване на Медела

# 502
Добре, съгласявам се че няма как да минат. Не, не е правено нищо, само при личната сме ходили. Каза за четките и така нататък, но въпросът ми беше друг. Но благодаря за отговора.
Кърмата ви е стерилна, но ареолите и зърната най-вероятно са заразени ако не се лекувате. Никоя храна няма да причини гъбички, ако не е замърсена с гъбична инфекция. Да, може да се раздразнят, но при добро лечение нито млечни нито захари са от особено значение.

# 503
  • София
Винаги се мажат и гърдите с лекарството, с което се маже устата на детето. Това е и във ваша полза, защото гъбичките от устата могат да увредят кожата ви...да имате дискомфорт, сърбеж, рани...може да се инфектира и да навлязат и вътре в гърдите. Затова се мажете и вие. Взима се проба от устната кухина-натривка. В лаборатория може да пуснете и сама, може и едновременно с антибиограма.
Със сигурност няма как да е от кърмата млечницата. По-скоро в устната кухина има кандида и има предпоставки за увеличаването и-стрес, спаднал имунитет...съвсем нормално е да се активизират, когато детето е хремаво. Аз бих обмислила консултация с друг педиатър, УНГ...в тези случаи, когато съм се сблъсквала с некомпетентност(а често се случва що се отнася до кърмене) съм се консултирала с доктор Бояна Петкова. Тя е педиатър, който е минал обучение към НАПК за консултант по кърмене, разбира и е практикувала и захранване, водено от бебето, непрекъснато чете и обновява знанията си. Винаги прибягвам до нея, тя самата препоръчва по-тесни специалисти, ако знае, че някой е адекватен и разбира от нещо.

# 504
Здравейте момичета! Да питам, защото малко се стресирах. Днес като се обличах забелязах на някъде 2 пръста от ареолата една синина. ММ ме изненада като ми каза, че и онзи ден я е имало и е била черна. Сега е тъмно синя. Идея си нямам от къде е дошла. Бебка хапе и щипе, може и нощното кърмене да ме е насмукала. Факт е, че като суче от тази гърда със синината не е особено приятно. Възможно ли е да стане запушване и дали е ок да мажа синината с арника / някакво масло. За първи път ми се случва. Не е голяма иначе, колкото нокътя на палеца.

# 505
  • София
Ако я им аот онзи ден и няма вече бучка, болка, втрисане...вероятно ще се размине запушването. Обикновено синините е мажат веднага с някакви кремчета, иначе няма ефект в разнасянето. Оставете я да си отмине, гледайте да не притискате допълнително тази гърда и детето да не я тормози много.

# 506
Как се процедира при запушен нос на бебето, хрема? Кърменето и без това е проблемно, а сега съвсем. Сънят и той мираж...

# 507
Как се процедира при запушен нос на бебето, хрема? Кърменето и без това е проблемно, а сега съвсем. Сънят и той мираж...
Непосредствено преди кърмене носа се почиства добре с морска вода и аспиратор, най-добре такъв за прахосмукачка. Държите бебето по-изправено при кърмене. Сложно е, съчувтвам, за съжаление няколко пъти ми се случи този ужас. Бързо оздравяване!

# 508
Да попитам, ядки лешници мога ли да си взема в родилното да ям ако кърмя? Понеже се водят алерген, но ми се искаше да нося нещо по-здравословно за хапване, което да може и да ме засити. Приемам и други идеи. Благодаря!

# 509
Да попитам, ядки лешници мога ли да си взема в родилното да ям ако кърмя? Понеже се водят алерген, но ми се искаше да нося нещо по-здравословно за хапване, което да може и да ме засити. Приемам и други идеи. Благодаря!

Може, дори ядките се считат за храна, която стимулира производството на кърма.

Общи условия

Активация на акаунт