Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 34

• 30 497
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, мога ли да си избелвам зъбите с избелващи  лентички? Дали би било проблем за кърменето?

# 571
  • София
Аугментин е напълно съвместим с кърменето, направо съм потресена от тич черни прокоби, които говорят лекарите. Това е най-често изписвания антибиотик за кърмачки, заедно с другия, който започва със З.
За кортикостероидите може да се консултирате на телефоните на Ла Лече Лига или НАПК-има фармацефти с двете организации и ще ви помогнат. Има справочници на Хейл, има приложение на Хейл, има бази данни, форуми за консултанти...само, че повечето лекари не са и чували, пък и да са-надали ще си наравят труда да проверят.
БИх направила и онлайн консултация с доктор Бояна Петкова. Тя прави онлайн консултации в Хелтико. Педиатър е, но е много адекватна, 90% от познатите ми я питат и за себе си. Тя е обучена от НАПК за кърмене, единствената педиатърка, която знам, че е практикувала и ЗВБ. Работи с Ася Демирева и си имате комплект-лекар и консултант по кърмене.

Избелващите лентички могат да предизвикат силна чувствителност у зъбите, каквато по принцип има след бременност. Може да има голям дискомфорт. Иначе за кърмата и бебето няма никакво значение.

# 572
Здравейте, мами! Моята втора дъщеря се роди днес сутринта. Има малко проблеми с дишането и за сега ще я задържат в неонатология. През това време аз да действам по плана за недоносени от поста на първа страница ли? Изцеждане по десет минути на гърда на празен ход през 2-3 часа?
Питам понеже няма да ми е първо кърмене и не ми се иска да си докарам хиперлактация.
Благодаря!

# 573
  • София
Шананче, честито бебе!
Аз бих правила точно това, което опиваш, особено ако има вероятност бебето да е повечко време разделено от теб. За мен лично хиперлактация се оправя по-лесно от недостатъчно количество. Но пък и аз само през хиперлактация съм минала и то точно заради изцеждане и бебе в неонатология за 10 дни. После не засукваше добре или изобщо и работих с консултант да я върна на гърда. Та като засука продължих да цедя, намалявайки количеството, като цедях само при голямо напрежение или опити за запушване, иначе търпях. Доста бързо спрях и да изцеждам, вече нямаше нужда.

# 574
Eleyn, благодаря! Значи така ще действам и дано скоро да ми дадат бебето да се сближаваме.

# 575
Момичета, имам нужда от съвет.
Кърмя вече почти 14 месеца, предната нощ се събудих от много силна болка в едната гърда, явно запушване, изглеждаше препълнена. Предложих на детето да суче и после отидох да я цедя, но си остана все така твърда и болезнена, започна и да ме тресе, да ми става лошо, все едно съм с грип. Сложих зеле, както знам, че се прави, продължих и през деня да предлагам често сукане, често цедене. Следобед гърдата стана половината червена. Включих и лецитин. Днес вече се чувствам по-малко отпаднала, но и тази нощ вдигах температура. Гърдата вече не е така червена, но се усеща втвърдяване, което не изчезва.
Така ли да продължавам, да потърся ли лекар, не знам какво да правя? За пръв път ми се случва. Колко време може да отнеме възстановяването, вече минаха над 30 часа.

# 576
Потърсете мнение от лекар. Зачервяването е притеснително. Трябва да се установи дали проблема е свързан с кърменето или не. Задължително направете ехография, не се доверявайте на мамограф. Успех

# 577
  • София
Може да потърсите лекар, ще е голямо успокоение.
Аз съм имала много пъти запушване, оправях се сама и обикновено минава за няколко дни, може да има температура и 2-3 дни. НО е хубаво да ви види лекар.
Може да взимате нурофен, той снижава температурата, действа малко противовъзпалително. Компреси със зеле, често кърмене, за да можеда се изсмуква задържаната кърма на мястото на запушване/притискане на гърдата. 
Ако гърдата е надута, отекла и сякаш гори-студени компреси, за да спадне отока.
Ако е боли, но не е отекла и подута, може топли компреси. Почивка, течности, гледайте да не притискате гърдата.
Спомням си едно запушване, което имах. Прилоша ми в метрото, едва ли не щях да припадна. Гадене и прималяване. После ме втресе, вдигнах температура. 3 дни ми беше много зле. Такава треска имах, така се свивах цялата, че имах мускулна треска после. Добре, че беше мъжът ми да гледа децата, носеше ми малкото да го кърмя. Аз бях неадекватна два дни.

# 578
Много набързо, но Ентерол съвместим ли е? Взех един, че беше много зле положението.

# 579
  • София
Това са дрожди. Няма данни да преминава нещо в кърмата, но няма достатъчно проучвания https://www.e-lactation.com/en/saccharomyces-boulardii-pr/

# 580
Бебе кърмаче на 4 месеца,отказва да суче вече 3 седмици,започнах да се цедя и давам от шише. Колко често трябва да се изцеждам за да ми се запази млякото?

# 581
  • София
Като цяло-все едно храните бебе. Поне 8 пъти за 24 часа. КОгато гърдите са свикнали на изключително цедене, започват по-лесно да пускат кърма и някои жени цедят по-рядко, по-интензивно. Какво е поведението на бебето? Има ли някаква промяна, която да съвпада с отказа за сукане и имали ли сте проблеми преди това? Давам ви идея да звъннете на телефоните на НАПК или Ла Лече и да обясните ситуацията. Могат да ви дадат идеи как да върнете бебето на гърда.

# 582
Според мен я болят венците,защото пие млякото само ако е студено-явно я облекчава и като й давам шишето цока няколко пъти и се дразни,после пак малко и така на почивки...въобще яденето е почти постоянно,вчера за денонощие е яла 18 пъти! През нощта суче от гърда, през деня също може 1-2 пъти ако е хубаво заспала,иначе отказва и реве само при вида на гърдата. Ще звънна на консултантите,благодаря за отговора!

# 583
Здравейте, можете ли да ме насочите към консултант по кърмене в майчин дом София? Четох, че има специализиран кабинет, но ме интересува конкретен консултант, който наистина се занимава с темата а не предлага пропаганда на различни марки. Благодаря

# 584
Какви марки? Кърменето не познава марки Wink

Общи условия

Активация на акаунт