Витамин В12 - тема 9

• 50 946
  • 802
  •   1
Отговори
# 120
  • През девет планини в десета...
В солариум получаваме ли витамин Д?

# 121
Доколкото знам да, но разбира се имат своите недостатъци и всички сме чували за тях.

# 122
Здравейте, този месец отново започвам профилактика с в 12 ( с нисък хемоглобин съм , нормално желязо и лек уж долна граница на б12 ). Миналата година си взех подезичните таблетки и при приема усещах действието им ( изтръпване на косата и тн.х).
Сега взех спрея на бетер ю. И не се усещам нищо . Това дали говори, че не ми действат? Споделете при вас как е? Благодаря.

# 123
Аз и от подезичните не усещам нищо. Нито пък от инжекциите. Така че е субективно.

# 124
Аз усещам игличките всеки път като започна б12 или увелича дозата. Също и на инжекции отново имах засилване на оплакванията. Четох, че в 1 от 10 случая се получавало така, но и аз май доста време съм го влачила дефицита.

# 125
Благодаря ви много.
Исках и друго да коментирам с вас. Винаги съм била с нисък хемоглобин. През бременността ме тъпкаха с желязо, въпреки че то бе в норма. Изследваха ме за таласимия - нямам. Както и ад е. Родих сина ми с хемоглобин 65 ( отказах преливане). След няколко месеца го вдигнат в долна граница ( бих витамини за кърмачки).
Сега към въпроса.
Преди няколко месеца пусках ПКК на сина ми. Беше с хемоглобин и тромоцити в граница ( но малко над долната). Хематоложката каза, че не вижда проблем. Но аз си мисля дали да не му давам малко от витамин Б 12 ( само на база, че аз съм с ниски и че по време на раждането му и кърменето му също).
Не ми се иска отново да го бода ( беше голяма грама, 4 пъти го бодяха докато потече). Та разсъждавам си аз и бих искала да чуя и вашето мнение. Благодаря.

# 126
Аз бих завела детето при д-р Мария Славчева хематолог, който обръща внимание на тези дефицити, които не са за подценяване. Нямам лични впечатления, но от това което чета я препоръчват точно в тези случаи. Вече ако тя реши, че трябва да се изследва детето и ако се налага, то ви препоръчвам да отидете в лабораторията на Токуда, изключителни професионалисти. Един път са взимали венозна кръв на дъщеря ми и мина много гладко и бързо!

# 127
blue_eyez от другия край на България сме.

# 128
Здравейте, изчетох внимателно темата, но имам един въпрос, ако позволите.
Защо след като витамина е водоразтворим и трудно може да се предозира (излишъка се отделя с урина) понякога се получават високи нива от лабораторни изследвания ? Из темата най-често се случва на дечица.

# 129
Здравейте, изчетох внимателно темата, но имам един въпрос, ако позволите.
Защо след като витамина е водоразтворим и трудно може да се предозира (излишъка се отделя с урина) понякога се получават високи нива от лабораторни изследвания ? Из темата най-често се случва на дечица.
За да отчете правилно е добре преди изследване да има почивка минимум 14дни и нагоре.Плува в кръвта защото е твърде вероятно да не се усвоява и ето ви завишени резултати.

# 130
Оплаквах се, че не ми се качват нивата от natural factors (бременна съм), приемайки ги без да ги спирам резултата беше 320 pmol/l и падаше. Смених ги с солгар и увеличих на 2000мкг и разликата е на лице вече е 630pmol/l. Игличките обаче продължават и слабост в мускулите. Инжекции АГ не иска да ми назначи, за нея и 320 било ок, нищо не го бях спирала за да го изследвам. Също така еритроцитите ми са вече под долна граница, което също го дават симптом на б12 анемия, нз какво да правя..

# 131
Оплаквах се, че не ми се качват нивата от natural factors (бременна съм), приемайки ги без да ги спирам резултата беше 320 pmol/l и падаше. Смених ги с солгар и увеличих на 2000мкг и разликата е на лице вече е 630pmol/l. Игличките обаче продължават и слабост в мускулите. Инжекции АГ не иска да ми назначи, за нея и 320 било ок, нищо не го бях спирала за да го изследвам. Също така еритроцитите ми са вече под долна граница, което също го дават симптом на б12 анемия, нз какво да правя..
Витамин Д и магнезият изследвали ли сте?

# 132
Принципно еритроцитите са увеличени при дефицит на В12.

Слабостта в мускулите може да е и от други неща - други дефицити като желязо, вит.Д, също така хипофункция на щитовидната.
Но и ако е от В12, понякога си трябва време за да изчезнат симптомите.

# 133
Ами еритроцитите падат като брой, но обемът им се разширява. Поне май желязото го позакрепих всичките mcv mch mchc са ми ок и хемоглобина стана 123.
Д и магнезий не съм изследвала но ги приемам от месеци, също фолиевата не съм я спирала и бкомплекс приемам. Протеина обаче ми пада може и това да е проблем.

# 134
  • София
Здравейте, ще съм благодарна за коментар на изследванията. В момента боря анемията, преди месец желязото бе 4, а феритинът 13, ЖСК 77. Днес реших да пусна и Б12 и фолиева, беше в пакета за анемия на Бодимед. В сряда съм на хематолог, но съм сигурна, че няма да обърне внимание, последния път ми каза, че ако Б12 е в норма, е добре. Като цяло се чувствам доста зле - умора, липса на енергия, вие ми се свят понякога, забравям...

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт