Витамин В12 - тема 9

• 50 924
  • 802
  •   1
Отговори
# 165

Здравейте, може ли някой да ми помогне, това са изследванията на майка ми, 75 годишна възраст, със бъбречно заболяване. Личният и лекар нищо не предприема, а явно е с анемия
Как стигнахте до това заключение?

# 166
  • Sofia
Е, хубава работа, какво казва лекарят- че всичко е наред ли? Опитайте при специалист. Много е нисък хемоглобинът...

# 167
Да, има някаква анемия определено - хемоглобинът е много нисък наистина и еритроцитите също, MCV и MCH които сочат желязодефицитна анемия обаче не са ниски, а по скоро към горна граница, което вероятно сочи дефицит на В12 или фолиева.
Освен да й пуснеш - желязо, фолиева и В12 и после на хематолог.

# 168
mibobo, благодаря. Днес, се консултирам с лекар, защото тя не живее при мен.. Та той ми обясни, че понеже от години е с бъбречна недостатъчност, се образувало някакво вещество(забравих как се казва), което провокирало анемии и по всяка вероятност не е желязо дефицита, а точно на Б12 и фолиева. Обаче ще си трябват допълнително изследвания

# 169
Скрит текст:
Здравейте, искам да разкажа и ако мога да предпазя някой да се подреди като мен. Понеже след второто раждане много напълнях, пробвах да отслабна, но с кански мъки успях да сваля много малко килограми. Просто по никакъв начин не можех да регулирам храненето, тренирах редовно, но уви, не успях да смъкна много. Затова отидох на ендокринолог, след изследвания каза, че имам ИР и ми изписа метформин. Почнах аз да пия, но не бях много сериозна, ту пия, ту спирам, така си карах 2 години. До тази година, когато след като не само не успях да сваля, но и качих килограми, казах, че ще стана много редовна в приема на метформина. За жалост отново не успях да сваля и грам, но започнах да ставам все по-мързелива. Вече не можех да спортувам така както го правех до сега, започнах да пия по 4 кафета на ден, които бях сигурна, че не ми действат изобщо и едвам изкарвах деня без да трябва да полегна, да поседна. Спрях да ходя пеша почти, не ми се ходеше, отдавах го на мързел, всяко едно физическо упражнение ми костваше големи усилия, дори ходенето по равно се усетих, че ме задъхваше. Главата ми тежеше, понякога ми се замайваше, отдавах го на недоспиване. Станах леко параноична, от всяко нещо сценаристът в главата ми развиваше достойни за Оскар филми. Започна да ми изтръпва единия крак от време на време, помислих си, че е липса на магнезий. Е, така карах варах до сега, когато си пуснах профилактичните изследвания и реших да добавя Б12 на своя глава. Излезна резултат 73 единици. Тогава започнах да нареждам пъзела и всички симптоми които имах се покриват точно от дефицит на Б12. Веднага започнах ударна доза капките за нос, още на следващия ден вече кафетата ги намалих до две и бях бодра, нещо, което не ми се беше случвало от месеци. На 3ти ден изпитах желание да спортувам отново и имах енергията да го направя. Главата не ми тежи по този странен начин. Затова искам да апелирам, всички, които приемат метформин задължително си следете нивата на б12, задължително! Щях да си докарам страшни проблеми, ако не го бях хванала сега, защото всяко едно нещо удобно се обясняваше със стандартните неща- преумора, липса на магнезий, недоспиване, магнитни бури.... най-много ме е яд, че ендокринологът, при когото бях не ме предупреди, че метформина буквално топи б12 и трябва да му се обръща внимание. Ако не си бях обърнала сама внимание, не бях чела сумати неща, не бях се интерсувала, щях да си докарам страшно тежък дефицит и после кой знае какви последици можеше да има. Сега наистина разбрах защо му казват тихият убиец, но защо лекарите не обръщат внимание на толкова просто нещо остава загадка за мен. Това е безумно, изследването е супер просто и не е скъпо, просто задължително трябва да се чеква, дори да нямате съмнения, просто го добавете към стандартните си изследвания.

Добре, но как си обясняваш затрудненото отслабване? Смяташ, че и то има връзка с дефицита на B12 ли? Защото аз също страдам от този проблем (невъзможност за сваляне на кг.) и да ти кажа, за жалост, при мен нито добавките, нито изчистеното хранене, нито прецизно дозираният хормон (за хипофункцията ми) дават особени резултати. И на 21 г., примерно, пак не бях от тия, дето лесно свалят кила, ама сега, на 30+, положението е направо отчайващо. Нещата се случват поне 3 пъти по-бавно. Sad Не знам дали е само от възрастта или има и други фактори.

# 170
  • Sofia
Кой от тези бихте ми препоръчали?
Скрит текст:
1.

2.
3.

# 171
Doli ползвала съм два пъти първите капки за сина ми. Доволна съм, добре му вдигнаха нивата а и лекар му ги предписа. Сега за него вече ползвам спрей на БетерЮ, аз предпочитам подезични таблетки

# 172
Аз покачих нивата много лесно с този

# 173
На мен и на други хора пък тези хапчета не действат. Затова с препаратите е индивидуално.

# 174
  • София
Скрит текст:
Здравейте, искам да разкажа и ако мога да предпазя някой да се подреди като мен. Понеже след второто раждане много напълнях, пробвах да отслабна, но с кански мъки успях да сваля много малко килограми. Просто по никакъв начин не можех да регулирам храненето, тренирах редовно, но уви, не успях да смъкна много. Затова отидох на ендокринолог, след изследвания каза, че имам ИР и ми изписа метформин. Почнах аз да пия, но не бях много сериозна, ту пия, ту спирам, така си карах 2 години. До тази година, когато след като не само не успях да сваля, но и качих килограми, казах, че ще стана много редовна в приема на метформина. За жалост отново не успях да сваля и грам, но започнах да ставам все по-мързелива. Вече не можех да спортувам така както го правех до сега, започнах да пия по 4 кафета на ден, които бях сигурна, че не ми действат изобщо и едвам изкарвах деня без да трябва да полегна, да поседна. Спрях да ходя пеша почти, не ми се ходеше, отдавах го на мързел, всяко едно физическо упражнение ми костваше големи усилия, дори ходенето по равно се усетих, че ме задъхваше. Главата ми тежеше, понякога ми се замайваше, отдавах го на недоспиване. Станах леко параноична, от всяко нещо сценаристът в главата ми развиваше достойни за Оскар филми. Започна да ми изтръпва единия крак от време на време, помислих си, че е липса на магнезий. Е, така карах варах до сега, когато си пуснах профилактичните изследвания и реших да добавя Б12 на своя глава. Излезна резултат 73 единици. Тогава започнах да нареждам пъзела и всички симптоми които имах се покриват точно от дефицит на Б12. Веднага започнах ударна доза капките за нос, още на следващия ден вече кафетата ги намалих до две и бях бодра, нещо, което не ми се беше случвало от месеци. На 3ти ден изпитах желание да спортувам отново и имах енергията да го направя. Главата не ми тежи по този странен начин. Затова искам да апелирам, всички, които приемат метформин задължително си следете нивата на б12, задължително! Щях да си докарам страшни проблеми, ако не го бях хванала сега, защото всяко едно нещо удобно се обясняваше със стандартните неща- преумора, липса на магнезий, недоспиване, магнитни бури.... най-много ме е яд, че ендокринологът, при когото бях не ме предупреди, че метформина буквално топи б12 и трябва да му се обръща внимание. Ако не си бях обърнала сама внимание, не бях чела сумати неща, не бях се интерсувала, щях да си докарам страшно тежък дефицит и после кой знае какви последици можеше да има. Сега наистина разбрах защо му казват тихият убиец, но защо лекарите не обръщат внимание на толкова просто нещо остава загадка за мен. Това е безумно, изследването е супер просто и не е скъпо, просто задължително трябва да се чеква, дори да нямате съмнения, просто го добавете към стандартните си изследвания.

Добре, но как си обясняваш затрудненото отслабване? Смяташ, че и то има връзка с дефицита на B12 ли? Защото аз също страдам от този проблем (невъзможност за сваляне на кг.) и да ти кажа, за жалост, при мен нито добавките, нито изчистеното хранене, нито прецизно дозираният хормон (за хипофункцията ми) дават особени резултати. И на 21 г., примерно, пак не бях от тия, дето лесно свалят кила, ама сега, на 30+, положението е направо отчайващо. Нещата се случват поне 3 пъти по-бавно. Sad Не знам дали е само от възрастта или има и други фактори.

Затрудненото отслабване го свързвам с ИР и подозирам естрогенова доминантност. Основно трябва да се случват две неща - силно намален калориен прием и повече движение. За момента нито едното, нито другото ми се получават, но ще го мъчим някак няма начин. Иначе витамина не го свързвам с проблема с теглото.

А капките съм с първите и съм много доволна.

# 175
Здравейте и моя б12 е нисък... някъде към 320 беше... чувствах се супер изморена и все ми се спеше...изписаха ми тези на natural factors по 1 таблетка сутрин под езика...вземам ги от около месец така...сега пък започнах да немога да спя...заспивам и като се събудя по някое време през ноща няма заспиване.. възможно ли е да е от тях...

# 176
Принципно дават енергия, но чак толкова да си натрупала ниво и да ти идва в повече, ме съмнява. Умората изчезна ли, т.е. усещаш ли промяна?
Ако искаш спри за 20 дни и се изследвай.

# 177
Аз вече си мисля, че всичко е възможно. Grinning
Мъжът ми преди време започна да пие големи дози Витамин D и Фолат - приема ги за около седмица и започне въобще да не може да спи. На мен ми е странно, но той си е такъв - каквото и да въведе, като добавка, все има някакви странични реакции. Аз съм обратният вариант - пия 1000 неща и не усещам никакъв ефект. Въпрос на организъм е явно.

# 178
Принципно дават енергия, но чак толкова да си натрупала ниво и да ти идва в повече, ме съмнява. Умората изчезна ли, т.е. усещаш ли промяна?
Ако искаш спри за 20 дни и се изследвай.
Още на втория ден бях като нова... сега  спя по 6 часа...събуждам се...въртя се,въртя се и няма заспиване...работя 12 часа и не чувствам умора..преди това можех да спя по 12 часа и пак да ми се спи...и витамин D ми е нисък резултатът беше 16...викам на моя ендокринолог че е ниско...той ми вика кво толкова...почти всеки има дефицит и нищо не каза да пия.. сега се чудя са си взема ли нещо и какво да е и по колко да пия...днес не взех б12 сутринта да видим как ще е...ще направя почивка както казваш и пак ще изследваме...но за един месец възможно ли е да се е променило чак толкова драстично нещо...пиех и магнезий вечер и него спрях

# 179
  • София
Вземете си и вит Д, сега зимата ще падне още. След като го пиете и него няколко месеца ще станете нов човек😉

Общи условия

Активация на акаунт