Витамин В12 - тема 9

• 49 496
  • 802
  •   1
Отговори
# 240
При сина ми за неусвояване и тройна анемия проблема беше "пропускливи черва" , което се установи след тест за хр.непоносимости където имаше такива към повече от половината от тестваните. Последващи изследвания в гастроотделение, дексилозен тест и т.н. други изследвания.
Доста ти е нисък резултата, ще стигнеш до неврологични оплаквания ако вече нямаш такива. Мисля, че е наложително да започнеш прием.

Ето тук една статия от невролог за това до какво води дефицит на вит.В12 и Д. Единствено с предложените форми на В12 не съм съгласна. https://vi3w.eu/569622?fbclid=IwAR1z2UK7DmyHAhzqqmOOB4DKsta3oB7V … CRsltYyFijDOKCvGA

# 241
За пропускливи черва съм попадала на информация, но че се прави най-вече при деца, ако имат проблеми. И че като цяло не е признато от официалната медицина, а само от "алтернативната". За възрастни да не говорим. Там е "нерви" и "неправилно хранене" и чао (заболяване няма, здрав си...).

# 242
Да, това е разговорния термин.
Иначе си има няколко диагнози, които сочат точно пропускливи черва. Синът ми го приеха първоначално с тази диагноза https://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F% … D0%B0%D0%B4%D0%B5

После му излезе и лактозна непоносимост, която я има като отделна диагноза.

Аз не смятам, че е нужно непременно някой да ти сложи такава диагноза, това е наистина термин който с две думи казва - чревната лигавица е зле и пропуска вещества и съответно не усвоява добре такива от храната. Тоест решението е оздравяване на червата. Това става с противовъзпалитилен хранителен режим и  пробиотици. Синът ми имаше тест за хр.непоносимости и съответно режимът му изключваше тези храни,но не само от болницата ограничиха още няколко други т.е. има си протокол кои храни са възпалителни и в такива случаи се ограничават.
Има в интерент много информация за т.нар. Автоимунен палео протокол (има и книга), това е точно за оздравяване на черва, тъй като този проблем е в основата на всички автоимунни заболявания.

# 243
Всъщност не се знае кое е първопричината и кое следствието, защото също имах проблеми с червата всеки ден ме боляха. След като запълних дефицита, болките изчезнаха. Включително първата бременност бебето като ми натискаше червата имах ужасни болки, а при втората в която взимах редовно нямах този проблем!
Имам стомашно-чревни оплаквания от години, но всички изследвания са ми добри и го водят дразнимо черво, нервни почви и тем подобни...
Това са ми изследванията от преди три месеца:

Не съм пила добавки умишлено, само храни, богати на В12, аз и преди така, исках да видя дали наистина не се усвоява. Ясно е, че е гастро проблем, а уж съм нямала такъв.

Това е от сега:

С този резултат дали гастроентеролозите вече биха обърнали внимание?

# 244
Зависи от проблема с червата, при пропускливи черва рядко има болки. И ако проблема е пропускливи черва, не може с попълване на дефицит да се оправи. На моя син му попълвах дефицити на желязо, вит.В12 и фолиева цяла година и оправия нямаше.

Иначе да, при дефицит на В12 има симптом коремни болки.

# 245
mibobo, а мислиш ли, че в някои случаи е възможно проблемът с пропускливите черва да е, как да кажа - неизлечим? В смисъл, примерно, да се дължи на някаква генетична мутация или нещо от този сорт? Интересно ми е, а признавам си, не съм чела по въпроса. Simple Smile

# 246
"Пропускливи черва" - изобщо доказано ли е като състояние? Доколкото съм чела, това означава дотолкова увредена лигавица, че през нея могат да навлязат в кръвта огромни молекули каквито са протеините. И оттам те са чужди за организма и мястото им не е в кръвта, те би трябвало да са се разградили напълно в червата. Но как се поставя диагнозата не знам. Попадала съм само на статии за деца с проблеми в развитието за които официалната медицина не може да помогне или обясни и това вече е "алтернативно" лечение. А за възникване на такова в зряла възраст не знам. Но грешна диагноза "нервна почва" на всеки втори лепват.

# 247
mibobo, а мислиш ли, че в някои случаи е възможно проблемът с пропускливите черва да е, как да кажа - неизлечим? В смисъл, примерно, да се дължи на някаква генетична мутация или нещо от този сорт? Интересно ми е, а признавам си, не съм чела по въпроса. Simple Smile

Гърненце не съм чела и аз конкретно, но и аз си мисля, че нещата са подобряват и става нещо като в ремисия а не напълно лечимо.

Liliq0325 именно това навлизане на хранителни вещества в кръвта е в основата на автоимунните заболявания. И пак казвам тази книга https://www.book.store.bg/p229606/avtoimunen-paleo-protokol-d-r- … ra-balantajn.html  е точно за това и има с картинки много добре обяснено какво е точно пропускливи черва и какво се случва и е описано не само в тази книга, в тази също https://www.book.store.bg/p198297/iazhte-mrysno-dzhosh-aks.html ....така, че чревната пропускливост си съществува и не е само при деца.

Относно диагнозата, писах в предния си пост каква диагноза има синът ми, ако си прочела описанието й става въпрос  за нарушена резорбция, а този проблем се получава от изменения в чревната лигавица и дефект в транспортирането на хранителните субстанции, има и други подобни диагнози. Така, че да диагнози има е не се казват точно "пропускливи черва", както казах това е разговорен термин. Също така пак в предния пост казах, че в болницата му правиха дексилозен тест, това е тест точно за тънкочревна пропускливост.

# 248
mibobo, аз едва ли имам малабсорбция. Нито диария, нито загуба на тегло имам. Основно запек и подуване. Като не се открие патология и казват или на нервна почва, или малко фибри или нещо друго, но здрав гастро-интестинален тракт.
При тежки симптоми сигурно го диагностицират и при възрастни. Но аз не съм такъв случай. Автоимунни нямам. Също така не боледувам често, определено. Без да съм чела втората книга съм яла директно откъснати или "набързо" изплакнати плодове/зеленчуци от градината на село, точно за да "заселя" червата си с дрожди и естествен микробиом. Нито това, нито кисели млека, нито каквито и да е пробиотици са имали траен ефект. То не бяха комбучи, кисело зеле, непастьоризираното сирене на Лидл, пробиотици с двойни капсули за защита до червата, веган закваски - не и не. Абсолютно всичко съм пробвала, много време бях на вълна микрофлора, но явно не искат да виреят в червата ми и това е. Или не е в микрофлората проблема.

А точно пък само за запек и подуване никой не прави специализирани изследвания. Ако някой е попадал на гастроентеролог, който само за такива оплаквания и без отклонения при изследванията е продължавал да търси проблема, докато не го открие - да сподели...

# 249
mibobo, аз едва ли имам малабсорбция. Нито диария, нито загуба на тегло имам. Основно запек и подуване.
..........

Не може да знаеш. Синът ме не е имал никакви такива симптоми за които си мислиш, освен запек Simple Smile , даже газове имаше рядко. Другото което наведе на мисълта за такъв проблем е както казах постоянно дефицити на желязо, В12 и фолиева....и накрая отключи и автоимунно заболяване.

Съмнявам се, да намериш такъв лекар. Ако си сериозна и имаш желание, ако искаш прочети за автоимунния палео протокол, има много инфо в нета, ако може спазвай го, може да ти помогне.

# 250
  • София
Някой изследвал Б12 след прекаран ковид?

# 251
Не съм, скоро ще се изследвам иначе карах Ковид в края на Август, ще видя как съм

# 252
Момичета, дали е добре да давам на детето витамини, който имат витамин б 12 и желязо в едно. 100 % от детските витамини са с такъв състав.

# 253
Аз не приемам даването на витамини "Ей така да му подсилим имунитета".Първо в повечето мултивитамини формата на витамините е синтетична и не усвояема, второ дневната доза е минимална, трето самата имунна система свиква да работи с външен стимул и когато този стимул спре ефекта е обратен, четвърто дори и тези витамини да се усвоят от организма, самите витамини са като скачени съдове-оправяш едно и разваляш друго,а при децата това се случва бързо,лесно и доста по-видимо.Има си критерии от имунолози при какво положение се води нормално разболяване и какво не (за деца до 7 мисля,че беше до 8 пъти годишно,за възрастен до 4 пъти годишно),когато човек минава тези критерии е добре да се обърне към имунолог, да се пуснат съответните изследвания и чак тогава да се дава каквото и да е било.

# 254
Може би трябваше да разкажа повече. Детето е с нисък хемоглобин, ниско желязо ( с ,03 единици, но под долната граница). Аз съм с нисък В 12.
Педиатъра ни изписа билков кръв с желязо. Там разгледах, че има и витамин Б 12. А мисля, че бях чела че двата витамина се взимат по различно време. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт