Витамин В12 - тема 9

• 50 939
  • 802
  •   1
Отговори
# 135
И В12 и фолиевата трябва да се вдигнат още. Като вземаш фолат ще се вдигне още и желязото.
Вит.Д е хубаво също да изследваш, от него има голяма умора.
И ако не си изследвала щитовиден профил е добре да го направиш.

# 136
Как успяхте да повишите хемоглобина в кръвта? При мен повече от 110 не става.
В сорбифер (почти месец), вит. С, фолиева киселина.

# 137
  • София
И В12 и фолиевата трябва да се вдигнат още. Като вземаш фолат ще се вдигне още и желязото.
Вит.Д е хубаво също да изследваш, от него има голяма умора.
И ако не си изследвала щитовиден профил е добре да го направиш.

ЩЖ изследвах миналия месец, там нешата също не са идеални, но сега съм се насочила първо анемията да оправя. За съжаление, ми е много трудно да намеря лекар/и, който/които да обърнат внимание на цялостната картинка. Вит. Д изследвах зимата, беше леко под долна граница, пия по 2000 единици всеки ден. Опитвам се да оптимизирам изследванията, че много пари давам напоследък Sad Иначе В12 зимата беше около 270, пих 2 месеца на Солгар подезичните, но не знам дали не смъкна това желязото. Но мисля пак да го взема по-нататък, като стабилизирам желязото и феритина.

Не знам защо хемоглобинът ми е толкова, не е падал под 120, последните 2 години имам редовни ПКК заради ковид и пневмония. Само желязото и феритинът падат периодично. Само по време на втората бременност бе около 80. Сега пих Тотема, по 2 ампули дневно, от три ми ставаше много лошо. Ще видя какво ще каже хематоложката в сряда, но съм си купила Тандиферон, който съм пила преди и ми се отразяваше добре.

Имам Неофолик, по колко таблетки да пия?

# 138
....

Имам Неофолик, по колко таблетки да пия?

Ако искаш може 2-3 седмици по 2 и после да си минеш на една таблетка още малко.
Аз пиех под 2 таблетки Неофолик  малко повече от 2 месеца, но аз си бях с дефицит. Тръгнах от стойност 8 /10,9-42/ и след тези 2 месеца стигнах до 17, после си продължих още 2 месеца по 1 таблетка. Скоро не съм се проверявала.

# 139
  • Sofia
Проверявам витамин Б 12 от някъде 3-4 години. Първите два пъти беше под норма. Слагах инжекции. Преди 5 месеца го докарах до 500 , ако не се лъжа. Днес е  254.3   pmol/l -граници -  145 - 569. Желязо за първи път изследвам - 7,4 - µmol/L- граници - 9 - 30.4.   ТЖСК    - 81.3 µmol/L граници -  44.8 - 76.1.
Хемоглобин - 118. Обикновено е 120-122, никога не е бил повече.
 Сама си пускам изследванията. Личната ми лекарка е педиатър на децата и честно казано, много не разчитам на нея.
Факт е , че няколко месеца след инжекциите, Б12 пак почва да пада и то сериозно. Какво да правя? Трябва ли да търся някакъв специалист или пак да се обърна към личната?

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 15:17 от desive78

# 140
Специалистът е хематолог, с желязодефицитна анемия си, така че отиди. Иначе и В12 е нисък, но мисля, че първо трябва да оправиш желязото. Хубаво е било и фолиева да провериш, от тях трите се влияе хемоглобина.

# 141
Започвам да си мисля, че моите иглички и изтръпвания нямат общо с б12 FearfulJoy чудя се дали не е защото много ми пада захарта под долна граница, но това пък защо е Frowning

# 142
Обикновено кр.захар пада от висок инсулин. Но доколкото знам той по време на бременност не се изследва, че май си е завишен доста от състоянието.
Аз съм правила 1-2 пъти хипогликемии и не помня да съм имала иглички, но може знам ли Simple Smile . При теб постоянно ли ти е така? Или се случва  и изчезва? И къде точно са - по целите ръце, само длани?

# 143
Ами, кръвната захар на гладно ми е мн ниска, може би от бременността и сутрин сякаш по силно ги усещам. От време на време са, едно като изтръпнало на обратната страна на дланите и краката до колената, но и на други места отделни иглички по бедрата и към раменете. Също по лицето ми се е случвало, което прочетох, че е характерно при Хипогликемия. Ами пия си вс добавки докато родя, и след това ще ходя по невролози. Най-логично е да е от анемиите, също нз как така стана хемоглобина се стабилизира, но падна броя еритроцити, нз каква е логиката може би и увеличения обем на кръвта играе роля.

# 144
Добре ако е от хипогликемия засечи като хапнеш и вдигнеш захарта би трябвало да изчезват. След като мине бременността много неща могат да се оправят Wink . Вземай редовно добавките, хапвай и леко бременеене до края!

# 145
Как успяхте да повишите хемоглобина в кръвта? При мен повече от 110 не става.
В сорбифер (почти месец), вит. С, фолиева киселина.
Може да се,наложи прием на др витамини за,да се покачи.Ако нямате никакви оплаквания защо си търсите.?

# 146
  • София
Да докладвам след посещението при хематолог - както си и мислех, Б12 и фолиевата щом са в референтните граници, всичко било ОК. Анемията не била баш анемия, щом хемоглобинът ми е над 120, нищо, че до преди месец феритинът и желязото бяха далече под долна граница. изписа ми Тотема по 10 дни след МЦ и Билкова кръв за останалите дни. Някой ползвал ли е това последното?

# 147
Хубаво сиропче, много хора са доволни от него.

# 148
Аз пия билковата кръв на хапчета, да, не е лош продукт!

# 149
  • Варна
Не е по темата,  за което се извинявам,  но да кажа на бременното момиче,  че има състояния по време на бременността,  за които човек никога не е подозирал и които изчезват, след като приключи. На мен по едно време,  но доста дълъг период,  ми "играеше" ухото.  Подобно като окото,  но доста по-неприятно,  защото при окото,  като го затвориш за по-дълго,  спира да трепка,  а при ухото тормозът беше денонощно.  Никога преди бременността и след нея не ми се е случвало. Сигурно си е имало причина,  но така и не я разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт