Витамин В12 - тема 9

• 50 246
  • 802
  •   1
Отговори
# 195
Чудя се едно нещо... Тези пациенти с тежките неврологични симптоми, заради тежък дефицит. Хубаво, не се сетили да проверят В12, ама винаги се започва с ПКК. Там измененията не насочват ли към причината, нали за това са тези изследвания...

# 196
Привет,
Преди 2-3 седмици търсех инжекции Хидроксиколбамин.Благодаря на включилите се и дали насоки.Успях да си намеря разтвор от Сърбия, като една ампула е 2500мг.Не знам какво се случи този път с дефицита ми, всичко беше много по-различно от преди.Не беше кой знае колко тежък 285 pg/ml, нещото което ме учуди е че беше паднал със 140 единици за по-малко от 3 месеца и симптомите бяха ужасни. Започнах си лечението със спрея на BetterYou,но не усетих никакво подобрение, приемах 2 седмици, а дори си впръсквах повече от дневната доза.
Два часа след първата инжекция започнах да усещам подобрение.Не съм вярвала,че може толкова бързо да усетя подобрение.Седмица по-късно си поставих още една.Сега чакам да мине 1 месец, за да видя какви са стойностите и да се опитам да определя на какъв период да си поставям потдържащи дози.

# 197
bebeshok0326 може ли да опишеш какви бяха симптомите ти? Ще ми е полезно да споделиш после и с колко са се вдигнали стойностите.
А тези инжекции къде се бият?Може ли наш близък да ни ги бие,или е нещо специфично и трябва медицинско лице да извърши манипулацията?

# 198
  • Sofia
На майка ми в кракът горе/бут/ ги слагаше сестра в поликлиниката.

# 199
А тези инжекции къде се бият?Може ли наш близък да ни ги бие,или е нещо специфично и трябва медицинско лице да извърши манипулацията?

Може даже сама да си ги биеш, но е по-удобно близък да го направи.
Ето примерно клипче - някой го беше споделил по-назад, аз по него се ориентирах.

# 200
bebeshok0326 може ли да опишеш какви бяха симптомите ти? Ще ми е полезно да споделиш после и с колко са се вдигнали стойностите.

Мускулно се бият.Аз не мога сама.Бият ми ги на кръста.
Ами един от най-ужасните за мен симптоми бе, че не мога да се ориентирам пространствено, най-вече при шофиране (пътувам доста). Аз виждам, но не мога примерно да определя колко разтояние имам до друга кола, мантинела и тн., съответно получавах леки паник атаки от това. Няколко дни преди да започна терапията със спрея си бях изпаднала и в депресия вече.Не можех да спя, усещах тревожност.
Аз съм с генетична мутация в MTHFRT, още преди да я открием имах много голям проблем със скалпа (огромни люспи и сърбеж), още тогава покойната д-р Кадъм ми беше казала, че това най-вероятно се дължи на ниските стойности на Б9.Та в този период имах ужасен сърбеж, косата ми бе започнала да капе, там където са люспите.
Първото нещо, реално което усетих след инжекцията бе, че спря да ме сърби главата.След това тревожността отпадна, вечерта спах доста по-спокойно.Вече след втората това с ориентация също се оправи.
На опаковката пишеше, че първата инжекция е добре да се раздели на 2, заради голямата доза, но при голям дефицит може и цялата.Аз я бих цялата.(те препоръчват 1/2 сега и 24 часа по-късно 1/2, след 7-10 дни 1 и после на 2-3 месеца по 1 поддържаща)
Както казах,за мен този път беше странно.Била съм с доста по-ниски стойности, никога не ми е падал толкова бързо, а сега и през повечето време бях в отпуск, не са били и толкова силно изразени симптомите, винаги с терапия през устата усещах ефект към 7-8 ден.

# 201
Аз винаги съм имала отклонение в MCHC/MCH/MCV поне в едно от тези но хемоглобина ми беше ок. Питала съм за тези и веднъж дори една докторка си призна, че не знаела тези показатели за какво са. Разбира се неврологичните се появиха и когато ми падна хемоглобина на 90-100 но тогава пък ме убеждаваха, че заради обилен цикъл и тва е...
Чудя се едно нещо... Тези пациенти с тежките неврологични симптоми, заради тежък дефицит. Хубаво, не се сетили да проверят В12, ама винаги се започва с ПКК. Там измененията не насочват ли към причината, нали за това са тези изследвания...

# 202
Браво лекарка не знае основни кръвни показатели за какво са.
Принципно при ниско желязо MCH и MCV са ниски, а при нисък В12 се завишават. Друго което хванах при сина ми най-вече при дефицит на фолиева - много ниски левкоцити, почти на долна граница, веднъж и под. Бях се ошашкала и тръгнах да търся причина и го прочетох на едно място и той беше точно с дефицит на фолиева.

Аз си имах неврологични симптоми и без да ми излиза от граници хемоглобина. Казвала съм  и преди тук в темата, че заради тях тръгнах по невролози и се сдобих с диагноза Радикулит, натъпкаха ме 3 месеца с нестероидни противовъзпалителни, обезболяващи и инжекции, физиотерапия минах и т.н. И никой не се сети да търси това.

# 203
  • Sofia
Принципно при ниско желязо MCH и MCV са ниски, а при нисък В12 се завишават. Друго което хванах при сина ми най-вече при дефицит на фолиева - много ниски левкоцити, почти на долна граница, веднъж и под. Бях се ошашкала и тръгнах да търся причина и го прочетох на едно място и той беше точно с дефицит на фолиева.

Аз си имах неврологични симптоми и без да ми излиза от граници хемоглобина. Казвала съм  и преди тук в темата, че заради тях тръгнах по невролози и се сдобих с диагноза Радикулит, натъпкаха ме 3 месеца с нестероидни противовъзпалителни, обезболяващи и инжекции, физиотерапия минах и т.н. И никой не се сети да търси това.

Хванах се за  ниските ливкоцити и реших да питам. Майка ми от години е с много ниски левкоцити, рядко успява да влезе в норма. Но тя е с много висок хемоглобин-вдигала го е до 160 след Ковид, сега пак е над 145. Възможно ли е в този случай да има ниска фолиева?

# 204
О няма как да се каже със сигурност без изследване, има и много други причини за ниски левкоцити.
Ето тук има описани, даже освен фолиева дават и при дефицит на В12  https://www.arsmedica.bg/aktualno/prichini-za-niski-niva-na-levkotsitite-v-kravta

А иначе да, сина ми също е с висок хемоглобин около 150, т.е. не е задължително да е нисък хемоглобина. По мои наблюдения той се влияе най вече от желязото, не толкова от фолиева и В12

# 205
Здравейте. Днес си пуснах изследване. Търся причина за безсъние, голямо безпокойството,  липса на концентрация,  проблем с паметта и липса на енергия. Според вас възможно ли е да е от изследваните неща?

# 206
О няма как да се каже със сигурност без изследване, има и много други причини за ниски левкоцити.
Ето тук има описани, даже освен фолиева дават и при дефицит на В12  https://www.arsmedica.bg/aktualno/prichini-za-niski-niva-na-levkotsitite-v-kravta

А иначе да, сина ми също е с висок хемоглобин около 150, т.е. не е задължително да е нисък хемоглобина. По мои наблюдения той се влияе най вече от желязото, не толкова от фолиева и В12
Влия е се от б12 хемоглобина но когато е вече в много ниски нива витамина.

# 207

При нас със дъщеря ми MCV и МCH са ниски,често и под долна граница,не зависимо от стойностите на желязото и Б12.Даже ме караха да я изледвам за таласемия,но всичко е ок.
В повечето случай сме MCV и МCH ниско, висок хемоглобин, ниско желязо, ниско Б12.
Въпреки ,че аз съм с по-леката форма на мутацията,а тя с по-тежката.Аз имам проблем с Б9, тя не.
Както и аз имам проблем с вит.Д,тя не.

# 208
Точно преди малко четох тази статия (на английски е) - Дефицит на желязо без анемия - клинично предизвикателство.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986027/?fbclid=IwA … igkDJtlSUe0gNLcnM

# 209

Можеш ли да кажеш какви точно ти бяха неврологичните симптоми,защото и мен сега ме тъпчат с нестероидни от които няма ефект...за невралгия,радикулит,дископатия...какво ли не ми поставят за диагноза...и какво точно приемаш...на инжекций ли,таблетки или спрей...

Общи условия

Активация на акаунт