За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 221
  • 760
  •   1
Отговори
# 705
  • софия
Може ли в макароните на фурна да заменя прясното мляко с овесено?
Трябва ли да имам предвид нещо като ползвам овесено мляко - по-малко/повече макарони, повече/по-малко яйца от описаните в рецептата с прясно мляко?
Сама си отговарям 🙂, ако някой има нужда като мен - никаква разлика нямаше. Единствено "млякото" е бежаво и макароните стават малко по-тъмни. Дори и половинът, който е силно... подозрителен към подобни модерности, ако не знаеше, нямаше да разбере и яде.

# 706
За първи път правя туршия, в рецептата има 1 аспирин на буркан. Сега видях, че имаме аспирин проект само. Ще стане ли с него, или да тичам до аптеката?

# 707
  • München, Deutschland
За първи път правя туршия, в рецептата има 1 аспирин на буркан. Сега видях, че имаме аспирин проект само. Ще стане ли с него, или да тичам до аптеката?
Според мен тичай до аптеката, не бих рискувала аз с аспирин протект...

# 708
  • In transit
То аспирин протект е същото, ама в доста по-малка доза (100мг), докато другия аспирин е между 300-500мг в таблетка.

# 709
  • София
Не. Купи си нормален ацетизал, а най-добре кажи в аптеката ,че го искаш за туршии.

# 710
  • в сърцата на децата <3
То за ставане ще стане, но вместо 1 ще трябва да се сложат 5 таблетки.

# 711
  • София
В съвсем обикновена бисквитена торта с крем ванилия искам да сложа и плод.
Между редовете още докато заливам бисквитите ли се слага или отгоре? Има ли значение това?
И какъв сезонен мек плод? Само банан ми идва като идея.

# 712
  • под тепетата
Праскови например, по-меки круши.Ако са отгоре, бързо ще почернеят, т.е. или веднага се изяждат, или трябва да се желират. По-лесният вариант е вътре.

# 713
  • в сърцата на децата <3
Между редовете още докато заливам бисквитите ли се слага или отгоре? Има ли значение това?
Сварена тиква, обелени сливи, обелено грозде без семки, смокини...

# 714
  • под тепетата
Сетих се още нещо- ябълки на кубчета, минати на тиган с малко масло и лъжица захар. За разкош малко ром накрая Stuck Out Tongue Winking Eye

# 715
Искам да готвя коприва. Необходимо ли е да я обработя предварително?
Можете ли да ми дадете изпитана рецепта за каша от коприва? Баба ми правеше преди години. Спомням си, че много обичах, но не знам какво слагаше и как я приготвяше.
Благодаря!

# 716
  • Русе
Скрит текст:
Можете ли да ми дадете изпитана рецепта за каша от коприва? Баба ми правеше преди години. Спомням си, че много обичах, но не знам какво слагаше и как я приготвяше.
Благодаря!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_6444.html

Скрит текст:

По добре ги сложи между пластовете при крема. Да не са много воднисти плодовете.

Отгоре може пресни боровинки, малини, касис. Ако нарежеш голям плод, ще почернее след като престои, или трябва да ги желираш

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 12:53 от peych

# 717
  • Sofia
Можете ли да ми дадете изпитана рецепта за каша от коприва? Баба ми правеше преди години....
Бланшираш я, за да може да я нарежеш поне малко, щом ще е каша.  
Запържваш лук (на слаб огън за около 8мин., да стане прозрачен/сладък), после за кратко и чесън, сол и п-р (черен), джоджен  или каквито там подправки харесвате,  брашно ако искаш (аз не слагам, а ползвам малко вода), копривата и малко вода и вариш за около 5мин. и пасираш до желаната консистениция. Добавям и малко масло за разкош дето се казва. И после сирене може...
Жалко, че нямаш бабината рецепта.

# 718
Майка ми слагаше едро начукани орехи в кашата от коприва.

# 719
Рецептата на баба ми:
Копривата се изчиства от дръжките и се мие. После с ножицата листата се нарязват да станат на по-малки парчета.
Слагат се в тенджера с вода. Като заври се прибавят няколко лъжици брашно, препечени предварително в сух тиган до златисто и размити в паничка с вода. Аз обикновно пропускам препичането, пак става вкусно. Подправя се със сол на вкус, но не много, защото после обичайно се яде със сирене, което също е солено.
Едно време кашата се е разбърквала с джуруляка (това е нещо като разбивачка за бъркане на качамак).
Скрит текст:

Целта е листенцата коприва да се накъсат още по-наситно и да няма бучки в кашата.
За съжаление нямам такъв уред, виждала съм като малка. Аз ползвам разбивачката за яйца.
Като се свари брашното, в отделен тиган се запържва олио с червен пипер, чукват се вътре няколко яйца и се разбърква, да станат яйцата "на парцали". Яйцата трябва да се запекат, но не до готовност, а да се досготвят после в копривата, така че тигана се дърпа веднага от огъня.
Изсипва се запръжката в кашата от коприва, бърка се пак с джуруляка да клокне и е готова.
Натрошава се сирене вътре или като се сервира всеки си слага в паницата.
Най-вкусна е да се яде с пресен чесън, ако няма може и със стар.
Е, и с топла питка, ако човек не го домързи да замеси.
Рецептата е от Северозападна България.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт