За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 261
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Може ли изпитана рецепта за свинско месо в буркани и дали му е време или да изкачаме до края на октомври? Решихме тази година да си направим за първи път.
Фроузън, сори за тъпия въпрос, ама какъв ти е бонусът да е в буркани ако е от магазина? Или си имате домашно? 😃 Ако е домашно, тогава е друга работа. 😃

# 661
  • Мнения: 2 682
От магазина ще е, домашно няма от много години. Бонуса - готово ядене при нужда.

# 662
  • Мнения: 15 046
Аз вчера правих. Нарязвам месото и го осолявам. Оставям 1-2 часа, за да се отцеди кръвта. На дъното на буркана слагам дафинов лист и черен пипер на зърна. Натъпквам месото, а най-отгоре слагам късчета сланина. Изварявах 2ч.15м.
В едно турско клипче сложиха и кръгове кромид лук на дъното, но аз не посмях да експериментирам. С такова месо обичам да правя ориз на фурна, става много вкусен.

# 663
  • София
  • Мнения: 4 954
Ако на свински врати пържоли има сложа от тази подправка и престоят до утре до 17 часа, нали няма да направя грешка?
На упътването пише да не престояват.....
Извинявайтв за обратната снимка!

# 664
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 249
Аз веднъж сложих подобна на котани, на свински вратни пържоли и не стигнахме до тях. Останаха за печене на грила за следващия ден. Бяха станали много крехки! Това според всички месоядни присъстващи.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 22:50 от skk007

# 665
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Може ли изпитана рецепта за свинско месо в буркани и дали му е време или да изкачаме до края на октомври? Решихме тази година да си направим за първи път.
Нарязвам месото на парчета каквито ползвам за готвене (горе долу 2/2 пръста). Буркан с винт събира около 600 грама сурово месо, на един буркан слагам 20 грама сол, 1 дафинов лист (ако е голям - половинка), малка щипка кимион на зърна, 3-4 черни пиперчета и 1-2 бахарчета. Слагам ги отгоре, защото преди готвене ги махам, месото вече е ароматизирано. Стерилизирам 3 часа след завиране, изваждам, обръщам върху капачката и когато са охладени, но не напълно студени - обръщам на правилната страна, за да си стегне мазнината отгоре. Класическата рецепта от книгата на баба е 45 грама сол на килограм месо, но за мен това е УЖАСНО солено и намалих на около 30-35 (зависи и от самата сол, която ползвам). Това е. Бързо става според мен, това ми е една от най-бързите консерви. Правя и кайма в буркани, но пълня половинки (400 грамови) - ако се овкуси само със сол и черен пипер има вкус на Русенско варено, може да се готви всичко с нея - мусака, сос за спагети... Аз го правя защото при нас няма хубаво охладено месо и кайма, а и ММ обича Русенското варено, което последните години е ужасно.

# 666
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 249
В този контекст, какво всъщност е русенско варено? Не е ли консерва речна риба и как се ползва в мусака?

# 667
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Русенско варено, мисля че е свинско, но със сигурност не е риба.
Ей ти от Гугльо - https://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_31.html

# 668
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 249
Пролича си че не съм яла буркани и консерви като студентка. Досега все си мислех ( позовавайки се на логиката русе=дунав=риба) , че е риба в консерва и се зачудих как се слага в мусака.

# 669
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Ако на свински врати пържоли има сложа от тази подправка и престоят до утре до 17 часа, нали няма да направя грешка?
На упътването пише да не престояват.....
Извинявайтв за обратната снимка!
Разбира, че нищо им няма, най-много по-хубави да станат. За да не изсъхнат обаче, препоръчвам да го сложиш в малко течност - смес от соев сос, оцет и малко олио. Някои хора и алкохол добавят, но за свинска пържола би било престараване според мен.

# 670
  • Мнения: 9 453
За мен времето е рано за месо в буркани. След края на октомври правим, или ако се наложи, държим в хладилник. А другите ви издържат година  в стаичката на етажа

# 671
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
В този контекст, какво всъщност е русенско варено? Не е ли консерва речна риба и как се ползва в мусака?
Русенското варено е едро смляно месо със сол и черен пипер. Даже дали в дебелите книги не беше само със сол... При всички случаи е свинско, не риба. Рибата е салата Ропотамо 😂 Въпреки, че има и вариант без риба, но класиката в консервите е със скумрия.
А дали е рано - трябва да се съхраняват на хладно. Аз държа в студено мазе, в което дори лятото температурата не се качва над 12-14 градуса. Не съм пробвала дали на топло ще бомбира, но е много възможно.

# 672
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 464
Може ли изпитана рецепта за свинско месо в буркани и дали му е време или да изкачаме до края на октомври? Решихме тази година да си направим за първи път.
Frozenn, Правя буркани със свинско месо, в мултикукър Зефир. Нарязвам месото на кубчета и овкусявам със сол.  В сух буркан слагам един дафинов лист, 2 - 3 зрънца черен пипер и месото до ръба на буркана. Затварям с ВИНТОВИ капачки, нареждам върху скаричка, наливам вода на ниво до половината на бурканите. Те са с капачката нагоре и варя  40 мин. на програма "боб."  Не изпускам налягането, а изчаквам и след около един час отварям кукъра, обръщам на капачка и завивам в топло одеало докато изстинат. От 4кг. месо излязоха 6 буркана. В МК на два пъти по три буркана.

Скрит текст:
за съжаление нямам моя снимка, но това е снимка на Lora Arnaudova- Mihova, водила съм се от нейната рецепта



# 673
  • Мнения: 24 587
До сега съм използвала само малките прахчета ванилия, а в момента имам само течен ванилов екстракт наличен. Не че е лошо нещо, даже предполагам че ще е по-добро, но си нямам идея колко от него се равнява на едно прахче ванилия... предполагам около чаена лъжичка? Имам още някой и друг час да се почудя, дано се включи някой който има опит и с двете че да ми подскаже малко.

# 674
  • Мнения: 1 875
До сега съм използвала само малките прахчета ванилия, а в момента имам само течен ванилов екстрат, колко от него се равнява на едно прахче ванилия..

В какво количество продукт ще го влагаш?
Много ми се струва лъжичка, може би 10-тина капки ? ( нямам идея една  чаена лъжичка, колко капки побира, но пробвай и дослагвай, че ако е прекалено има силна химична миризма и вкус)

Общи условия

Активация на акаунт