Защо не е нормално да се изневерява?

• 10 302
  • 269
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ти от тях ли си, Кант- е? Wink

Като обикновена фея не разбирам от течения във философията, а избирам да следвам свободният избор и воля.
Мога да съм, мога да не съм.

# 136
  • Агент под прикритие
Аз не мога да разбера защо постоянно се правят тези аналогии с животните, в предвид, че точно "по-висшето съзнание" ни отличава от тях, без дори да отчитам това, че веднъж се правят (когато е удобно) и веднъж се отричат (пак когато е удобно)...
Ако на някой нещата му се виждат сложни и решава да си ги "опрости" в главата като за неговото ниво на интелект (в т.ч. и рационализиране на собственото си поведение), няма лошо, всеки има право, само къде няма да е нито адекватно, нито вярно.

# 137
А дали е свободен избор, или само си мислиш, че е свободен избор. Примерно взимаш си шоколад с бадеми и го изяждаш и си мислиш, че е свободен избор. А дали не е това, че в тялото ти са се отделили такива химични съединиения, че то е изпратило импулс към мозъка ти да поиска шоколад и реално ти да нямаш свободен избор. И свободния избор да е само илюзия в твоя мозък. (Шоколадът е само пример - може да го заместиш с всеки твой избор.)

# 138
  • София
Футболеро, ако толкова ти се иска да кръшкаш - кръшкай. Само гледай да не те хванат. Разрешаваме ти.

# 139
  • София
Свободният избор не е дали ще ти се дояде шоколад, а да избереш дали да го ядеш, въпреки че ти се яде.

# 140
Свободният избор не е дали ще ти се дояде шоколад, а да избереш дали да го ядеш, въпреки че ти се яде.

И това може да се обяни с детерминизъм - ако искаш. (Виж - аз не залитам по една теза, но обикновено обичам да давам другата гледна точка на общоприетата - тоест аз вярвам, че е 50/50 - има свободна воля, но и детерминизъм).

Примерно : решаваш да не изядеш шоколада, въпреки че ти се яде. Ето как може да е детерминизъм. Гледаш множество предавания и статии, че наднормените килограми водят до болести. Болестите са вредни за човека. Инстиктът ти за самосъхранение се задейства и посредство сложната нервна система в съзнанието ти изниква - шоколад = наднормено тегло = болести => взимам решение да не ям шоколада. Но то е реално детерминирано от природата , която ти е заложила да си пазиш живота.

# 141
  • София
Или е детерминирано от списанията, които ти показват манекенки 40 кила Wink Което не е много здравословно, както и анорексията, ама... Но иначе, разбира се, че всяко следствие си има причина. Това не знам какво трябва да доказва обаче?

# 142
Ами крайният детеминизъм отрича свободната воля. Е това казвам. Каквото и да значи. А иначе гроздето е кисело, да....(това за списанията и моделките).

# 143
  • София
Тоест, надяваш се да докажеш, че хората нямат избор освен да изневерят Thinking Някой може и да се върже, знам ли, ама не е логически издържано.

Това за гроздето не го разбрах, някакъв опит са жегване ли беше Joy

# 144
  • София
А дали е свободен избор, или само си мислиш, че е свободен избор. Примерно взимаш си шоколад с бадеми и го изяждаш и си мислиш, че е свободен избор. А дали не е това, че в тялото ти са се отделили такива химични съединиения, че то е изпратило импулс към мозъка ти да поиска шоколад и реално ти да нямаш свободен избор. И свободния избор да е само илюзия в твоя мозък. (Шоколадът е само пример - може да го заместиш с всеки твой избор.)
Ма, ти вярно си примат.
Биохимията и отдаването на първия повик е присъщо за тях, не за нас.

# 145
  • София
Ох, големи мъки с това кръшкане! Големи приказки - екшън нула! На човек да му се отще!

# 146
Не, аз смятам, че изневярата е съвкупност от много фактори. Също знам, че много хора се заричат, че няма да изневерят, а после след години така се врътва живота, че го правят. И понякога не знаеш в кой е вината. Сложно е. Аз също обичам жена си и в момента не вярвам някога да й изневеря. Както и тя на мен. Но ние сме на по 30. Мога ли да гарантирам за нещо след 10, 20, 30 години. Така че смятам, че изневярата е лошо събитие, но и част от човешката природа. И смятам, че човекът е животно със най-сложната нервна система.

# 147
Нелепо е да продължавате сравнението между човека и животното . На хората ни е дадена воля , от нас зависи избора на действието !

# 148
Нелепо е да продължавате сравнението между човека и животното . На хората ни е дадена воля , от нас зависи избора на действието !

Това е мнение, за да е факт - трябват доказателства. А животното няма ли воля тогаз - може да избере да яде антилопи, или да яде зайци. Значи и то има избор. Може да избере да пасе на една ливада, може на друга.

# 149
  • Далечният изток
И като си налага с воля, тоест иска, ама нещо /морал, убеждения, съвест, престиж ако щете и т. н./ потиска желанията му, не върви ли срещу природата си?! Ако някой иска да действа /или да бездейства/, винаги ще намери начин, както и оправдания... Тоест човешко ми се струва и едното, и другото.

Общи условия

Активация на акаунт