Нов колега с който не може да се разберем

• 6 158
  • 136
  •   1
Отговори
# 30
  • София
А най-лесно е да пускат климатика, когато стаята е празна, примерно за петнайсет минути, през това време ходят до тоалетна, да пушат или каквото си решат, и после го спират. Или стоят на отворен прозорец. Ако климатикът е централен, тогава едва ли има спасение, но ако е обикновен, домашен климатик, той има контакт - като му писне на човек да му е студено ще дръпне щепсела и толкова. Като крайна материална и символична мярка.

# 31
За климатика - вечната борба! Много е сложно, дори в големи помещения вечно е била драма, защото на един му е топло, на друг студено. Ако климатикът ти духа зад гърба, много ясно, че не е ок. Не е ок и да се пържим дружно на 40 градуса.

За цигарата - абсурд, няма място в затворено пространство. Ако ще вейп, айкос, забранено е. И при нас в офиса е абсолютно забранено, скандално ще е ако някой се осмели да запали.

# 32
С той може да им каже,че  е лято и е нормално да е топло. Аз също не бих се съгласила да ми е студено и да трябва да се обличам и да настивам. Голяма работа, че са мнозинство. Ще започнат да тормозят? Да гледат накриво? Да бойкотират?

За цигарите изобщо няма какво да се обсъжда - да пуши навън. Забранено е пушенето на закрито, какво като е електронна цигара - пак е цигара.

Не говорим за тормоз, бойкот и не знам си още какво. Само, че когато на човек му е горещо и е на работа той нито е продуктивен, нито може да се съблече гол да речем, че да се почувства добре. Докато на който му е студено може просто да си облече връхна дреха. Дори не е нужно да я разнася всеки ден, да си я остави в офиса и да си я ползва когато има нужда.
А със студените ръце как да се справи този човек? Освен да стои с ръкавици и с шапка в офиса, за да угоди на някои хора, които вероятно са в критическата и имат топли вълни, че им е чак толкова топло..
Да не говоря за това как ако решетките на климатика са над главата ти, подредени в редица и близо една до друга, студената струя духа точно в главата, врата и гърба ти. Това как се издържа по цял ден? Дали тогава човек е продуктивен? Една връхна дреха не може да ти помогне. Като кажеш на тези, на които постоянно им е топло, да си смените местата, естествено, че не искат, защото ще им духа на тях в гърба. Simple Smile
Проблемът с климатиците го има вероятно във всички офиси и никой не иска да направи компромис. Всеки гледа на него да му е добре. Поне при нас е така. Затова трябва да бъдат настроени на някаква нормална температура и да не могат да се пипат, за да няма скандали.
А относно електронните цигари - не знам каква е тази фирма, която позволява на служителите да пушат вътре.. Който иска да пуши, би трябвало да бъде достатъчно съобразителен и да излезе навън, а не да се оплаква..

# 33
А със студените ръце как да се справи този човек? Освен да стои с ръкавици и с шапка в офиса, за да угоди на някои хора, които вероятно са в критическата и имат топли вълни, че им е чак толкова топло..
Те са в офис, не на северния полюс. Аз съм много зиморничава и една връхна дреха винаги ми е била достатъчна. Ако някой има чак такива проблеми с кръвообръщението, да ходи на лекар. Rolling Eyes
А това за критическата е грозно и уверявам те, на младите хора също им е горещо лятото, особено когато в помещението изобщо не работи климатик.

# 34
Tessaria, аз съм зиморничева. Студени крака имам зимата. Знам откъде идва, но това е заболяване за което няма лечение. Лекарите не могат да помогнат. Не всичко на тоя свят се лекува, ама се оправям.
 Имам и ел.ботуш за вкъщи.
На работата съм с 2 чифта чорапи зимата. Не държа краката си на пода и е търпимо.
Понякога и зимата са ми студени краката. Обаче ми е топло. Много е странно да са ти студени краката, а да ти е топло нагоре.
Ама не мога да мъча хората и да спирам климатика лятото.
Е, и аз имам случаи да ми е топло и да искам климатик. Особено като идвам по-късно на работа и съм бързала.
Като съм цял ден на климатик и почти на едно място и ми става хладно.
Ама като ми дойдат колегите след 5 часа са прегрели и даже им пускам климатика предварително, защото знам какво да ти е топло и да искаш хлад.

# 35
Авторката обаче пусна темата как колегата имал претенции, пък тя си пушела на бюрото,и духна. Да не се окаже наистина, че климатикът му е на главата.

# 36
Сигурно е така.
Ако е наистина на главата му предлагам на авторката да си смени бюрото с въпросния колега.
На една стара работа така постъпихме с колежка, която нямаше проблем да и духа студено.
Тя зимата ходеше с летни блузки.

# 37
Разбирам го колегата, аз също съм зиморничава и не обичам климатици. Даже понякога излизам на слънце когато продължително духа, защото ми става много студено. Имам и връхна дреха която слагам понякога защото ми писва да се разправям. Някаква средна температура и да работи за кратко би било най-удачно.
За цигарите - абсолютно против, излизате си навън и си пушите, независимо какви са тези цигари.
Авторката май мислеше че всички дружно ще се нахвърлят срещу колегата но не стана точно така.

# 38
Елора, разбирам те. Аз ако можех бих седяла без климатик, но не ми е ок да мъча колегите. Моите поне са разбрани, климатика е настроен на поносима температура и аз не седя близо до него.

А ако климатика наистина е на главата на колегата трябва да се разместят. Щеше да е хубаво авторката да даде малко повече подробности.

# 39
Те са в офис, не на северния полюс. Аз съм много зиморничава и една връхна дреха винаги ми е била достатъчна. Ако някой има чак такива проблеми с кръвообръщението, да ходи на лекар. Rolling Eyes
А това за критическата е грозно и уверявам те, на младите хора също им е горещо лятото, особено когато в помещението изобщо не работи климатик.
Ти седяла ли си цял ден под решетките на климатика и да ти духа директно в главата и гърба? Предполагам, че не си иначе щеше да имаш друго мнение.. Това не е до проблем с кръвообрАщението, а до студената струя, която идва директно към теб.. Когато някои от колегите ми са били в отпуск, съм седяла и на техните места. Ами изобщо не духа така, но не искат да си сменим местата. Искат в офиса да им е добре, но не и да се разболяват и да имат проблеми с врата. Simple Smile
До критическата вероятно и аз ще стигна и ми е ясно, че може би и аз ще имам топли вълни. Това се случва с повечето жени на определена възраст. Не знам каква обида е това и не съм го написала с такава цел, ако някой се е засегнал.. Написах го, защото повечето ми колежки са на 45-50+ и затова го отдавам на критическата, защото наистина не е чак толкова топло в този офис. Прозорци също могат да отварят, но те искат климатик.

# 40
  • София
Проблемите с климатиците е, че студената струя влияе зле на периферната нервна система  и оттам са схващанията на врата, ръцете и всички места, в които духа тази студена струя. Отделно влияе зле и като духа към главата - също може да се получи увреждане на нервите на лицето. По същия начин, както знаете защо не трябва човек да пътува във влака на отворен прозорец с подадена навън глава. Големите смелчаци тук да не подценяват тези ефекти, защото по разговорно казано, едно "настиване" на нервите може да стане увреждане за цял живот, а то с времето се влошава. Затова аз компромиси с климатици не правя. Изключвам го и който ще да се сърди и да ми тропа, и каквото ще да мисли и да казва. После няма той да влачи хронични заболявания, а аз. Пък нека съм гадна колежка и егоист!

# 41
Така де, вкъщи може да нямаш климатик, ама на работа и друг като плаща тока...

# 42
Ти може и да не правиш компромиси, но по този начин няма да оцелееш дълго на работното място, особено ако сте в open office. Никой няма да ти тропа и да се занимава с теб. Просто ще те ескалира до ЧР и си до там. По трудния начин ще научиш, че в офис средата се налага да се правят взаимни компромиси, за да има поне приемлив работен климат.

# 43
  • София
Ти не бери грижа за оцеляването ми в работни условия. Здравето ми е на първо място. Взаимни компромиси не означава аз да правя компромис със здравето си. Нека колегиално другите да направят компромис и много ще се обичаме.

Като ескалира до чР, пускам заявление за случая с климата до прекия си ръководител и други хора и институции по веригата и нататък действаме по трудовото законодателство. Няма да се занимавам с кокоши истории.

За open office за момента не съм била. Ако ми се случи ще го решавам конкретно.

Последна редакция: нд, 07 авг 2022, 13:15 от Andariel

# 44
И ако от ЧР или ръководител се съгласи да отстрани човека заради това че не иска да настива, а иначе е чудесен служител.. пишман ръководство и пишман ейч ари.

Общи условия

Активация на акаунт