Нов колега с който не може да се разберем

• 6 310
  • 136
  •   1
Отговори
# 90
Честно, все едно говоря на стена. Седяла на такива места и съм намерила решение. В повечето случаи постигаме компромис с колегите, един по-височък даже любезно залепи с тиксо решетката над мен за да не ми духа. Един единствен път отидох при мениджъра и заради мен и още няколко човека (малцинство сред 100 души) се направи разместване на целия офис, без да питат кой иска и кой не. Не ми се е налагало да стигам до HR, но ако и там не постигна разбиране, просто ще напусна.

Изборът е твой.

Скрит текст:
В моя случай нямаше свободно бюро, а колегите не искаха да си сменим местата. Тогава какво трябва да направя аз? Да мълча, за да са доволни тези, на които им е постоянно топло, и да имам здравословни проблеми?
Затова според мен трябва да има някакви правила относно климатиците - например да са настроени на определена нормална температура и да не могат да се пипат, защото няма как да се угоди на 20-30 души в едно помещение.. Винаги има разправии за тези климатици и всеки държи на своето.

Както казах, аз бих си намерила по-приятно работно място. Ти избираш да работиш в такива условия. А за климатиците си има правила, температурата трябва да е между 22-24 градуса. Но не ми се търси къде точно беше записано това.

Abadriel, значи тяхното е лигавщини, а твоето не? Откъде накъде? Високите температури също причиняват здравословни проблеми. Като ти е студено винаги можеш да се облечеш, но в горещината има един момент в който няма накъде повече да се съблечеш.
Може да има правила, но никой не ги спазва. Служителите си настройват климатиците на каквато температура преценят.
И за пореден път ще напиша - като ми е замръзнала главата от студената струя, която ми духа цял ден отгоре, с шапка ли трябва да стоя на работа? Едно яке няма да ме спаси в този случай. За замръзналите ръце - да не говорим.
Просто трябва да седнете на такова място и ще видите за какво става дума иначе няма как да разберете. Едно е да си някъде отстрани и да ти е приятно хладно, съвсем друго е да си точно под струята. Тогава усещането не е за 20-22 градуса, а например за 15-16..

# 91
  • София
В момента с теб разиграваме една ситуация, да я кажа така, пиеса. Или като на филм. Така че не го приемам лично, каквото и както да напишеш. Просто отбелязвам - нищо лично към теб, просто разсъждаваме и разиграваме потенциални сценарии.

Няма как да знаеш дали ще изхвърчи. Като начало разчиташ на заплахата и омаловажаването от типа "ще изхвърчиш, кой ще те храни" и "ти не си работила в такава среда". Хубаво. В крайна сметка документите и интересите решават нещата. В повечето случаи се разчита именно на притискане от страна на групата. Само че такива заплахи нямат никакъв ефект, ако на човек не му пука и действа методично и рационално.  Групата разчита на емоционалния натиск.
Най-важното е човек да си направи анализ за себе си и да си очертае границите, с две думи дали му стиска и колко му стиска. Какво е готов да изгуби и кога да се откаже. Когато пресметне своите граници, потенциални печалби и загуби, съотношението между печалби и загуби, тогава решава какво да направи или да не направи.

# 92
На човек му стиска точно толкова, колкото му е важно работното място. Ако му е важно, прави компромиси. Ако може да си позволи да го загуби, излиза с "аз компромиси не правя". As simple as that.
Давам ти бърз пример. Ако ме попиташ с какво е свързана работата ми в момента, на секундата ще ти отговоря: "С идиоти." Да, но тези идиоти ми плащат не само хляба, но и маслото и черния хайвер върху него. Ще се държа ли към тях като към идиоти? Не, докато искам парите им.

# 93
  • София
Ами, не, не е колкото му е важно работното място. Това е най-пораженчаската стратегия, защото очевидно, че на всеки в офиса му е важно работното място. Винаги може да си тръгне човек, въпросът е преди да си тръгне дали и какво е направил. Иначе се е предал по дефиниция - ох, важно ми е да не изхвърча, затова ще си налягам парцалите под силния климатик, само и само да не сърдя колегите". Така или иначе пак като седи под силния климатик ще е прецакан, дори двойно и тройно - първо ще си влоши здравето, после на колегите хич няма да им пука за него (защото очевидно не им пука, щом държат на тях да им е добре, а той нека си боледува), трето ще се чувства и психически зле и четвърто пак в един момент ще си тръгне, но с всички изброени негативи. Затова по-добре да направи нещо, поне няма да си тръгне болен и потиснат психически, а и има шанс да постигне това, което иска.  Ще цитирам популярната фраза на Стоичков - "Който рискува - пИчели, който не рискува - нИ  пИчели".

Това за идиотите как да го разбирам - клиенти, колеги, шефове?

# 94
Да цениш работното си място, да правиш разумни компромиси, за да го запазиш и да не се драчиш за дреболии и простотии, не е пораженческо мислене, а най-нормален здрав разум, който всеки, изкарващ хляба си със собствен труд, би следвало да има, ако иска да оцелее.

# 95
Вие, двете, темата не е за вашия отколешен форумен конфликт, а за неприятна принципна ситуация. Това, което аз съм виждала, е точно лигавщини на индивиди със съмнителни познания, интелект и колегиалност. Никой няма да се изпържи, свари или получи топлинен удар, ако спре да се лигави, спре да хленчи и спре да тропка с краче как му било ама супер топло на 25°.
Иначе съм виждала и безумия парно на мах плюс духалка плюс тьотка ти с грейка... и отворен прозорец на минусова Т зимата, защото станало много топло. Съжалявам, ама това си е проста патка.

# 96
Това е отличен пример за циклене и тропане с крак, от което полза няма никой.
Никой няма да се изпържи, свари или получи топлинен удар, ако спре да се лигави, спре да хленчи и спре да тропка с краче как му било ама супер топло на 25°.
На този аргумент, спокойно може да се пльосне "Никой няма да получи хипотермия и да умре от пневмония, ако в стаята е 20 градуса, а ако е толкова зиморничав, да си сложи кюлоти, ръкавици, шушони и шапка-ушанка". И така ще се замеряте с призиви да спрете да се лигавите до безкрай. И къде е коефициентът на полезно действие, ако САМО ЕДНАТА страна иска да се съобразят с нея?

# 97
Работата в екип е това - компромиси и нагаждане според ситуацията. Иначе има и други местоработи, където всеки си е в отделен офис и може ако искада ползва или да не ползва климатик, парно или каквото там. При работата в екип "Аз-а" е на заден план, а "Ние-то" - на преден. Това се опитва да обясни thewishmaster.
По-скоро се опитва да обясни, че за да се задържиш на работа трябва да си мълчиш с наведена глава. Доста разпространено в България вярване, ама не за всички важи. Някой хора могат да предложат и други неща освен страхопочитание и мълчание.

С по дефиниция компромиса трябва да е двустранен. Изказвания от типа "ние сме повече затова компромиса ще е каквото ние искаме" са безсмислени. За съжаление в офисите често има хора на които им е по-важно на вуте да му е зле, не на тях да им е добре.

# 98
По-скоро се опитва да обясни, че за да се задържиш на работа трябва да си мълчиш с наведена глава.
По-скоро, ти интерпретираш така написаното от мен, а най-скоро, аз зная малко по-добре от теб какво се опитвам да обясня.

# 99
По-скоро, ти интерпретираш така написаното от мен, а най-скоро, аз зная малко по-добре от теб какво се опитвам да обясня.
Ами явно не успяваш да го обясниш. Защото до тук само циклиш, че който не бил с "мнозинството" веднага "изхвърчал".

# 100
Аз наистина не схващам как очаквате заради един човек, на когото все му духа или му е топло, да се съобрази целия етаж? Разместване, разбирам, нпълно адекватна идея. Ама защото 1 е решил, че тр да е неадекватна температура и всички да са съобразени с него? Ами, не!

Всякакви идиоти има, една колежка веднъж си отвори прозореца да влезе топло, чей било хладно. А мейли всеки ден да не се отваря, защото климатичната система е включена и настроена.

# 101
Ами явно не успяваш да го обясниш. Защото до тук само циклиш, че който не бил с "мнозинството" веднага "изхвърчал".
Не знам какво ти е явно. За мен ти явно не схващаш. Взаимните компромиси не означават задължително да си с мнозинството.

# 102
Сигурно фирмата е фалирала заради тоя прозорец...
Дали е цял етаж или са 3ма човека в стая не стана ясно. И какъв е климатика и как в настроен не стана ясно. Ясно стана само, че авторката обича да си пуши на бюрото и ако някой е против, го възприема като невиждана наглост.

Последна редакция: пн, 08 авг 2022, 16:50 от bboiko

# 103
За климатика ясно, вече се изчерпа дискусията, но както сме започнали да дъвчем темата за болшинство и малцинство.. Имаш голяяяма фирма и отдел от 10 човека. Някой от отдела предложи да се събират по еди колко си лева за рожден ден на еди кого си от друг отдел, с когото си разменил има-няма 2 изречения и съответно не ти се иска, не защото си стиснат, но болшинството са съгласни, тогава ще бъдеш ли назован като най-големия враг на отдела и най-голямата скръндза?
Ето затова не харесвам определенията "болшинство" и "малцинство".

# 104
Авторката изчезна, защото не й харесаха отговорите ни.

Бойко, в моя случай става дума за open space, три етажа, около 1500 човека към онзи момент. Мислиш ли, че само тя си отваряше прозореца? И мислиш ли, че отворените прозорци не влияят?

Общи условия

Активация на акаунт