Отговори
Здравейте. Бихте ли закупили жилище в момента? Ясно е за всички, че цените на недвижимите имоти понастоящем са безумни, така е от години. Постоянно слушаме "все някога балонът ще се пръсне, няма как", но това време не идва, даже напротив - имам чувството, че цените постоянно растат, а инфлацията изяжда спестяванията. Та, моля споделете мнението си - сега ли е моментът, има ли шанс да стане по-добре или цените ще продължават да растат до тотална лудост? Брокерите твърдят, че няма да има срив, може и да са прави, не че бих очаквала да посъветват да се чака и да губят пари. Simple Smile
Предлагам и други въпроси на масата за обсъждане...
Ако купувате, какъв процент от общата цена на жилището бихте взели на кредит?
Каква за Вас е допустима цена на кв. м. за столицата?
В големия град ли бихте живели или някъде на по-чист въздух извън него?
Затворен комплекс - за или против?
Ако се вземе на замазка, горе-долу колко излиза да се оправи и мебелира (съвсем ориентировъчно)?
Бихте ли ползвали посредник при покупката или директно бихте се разбрали с продавача, за да спестите от комисионна? И какви подводни камъни крие това?
Бихте ли купили жилище без акт 16, дори и с уговорката, че се очаква скоро?
Благодаря предварително за участието и споделения опит. Не намерих такава тема, но ако съществува, се извинявам.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 04:47 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 1
  • София
Моментът беше....ехе.
Общо взето, за мен е разумно 50/50 самоучастие/кредит и да остане за ремонт и обзавеждане.
Против затворените комплекси, освен ако не са до транспорт.

# 2
Ние взехме апартамент преди година.
Няма как без посредник. Ако ти имаш брокер и продавача има, то продавача плаща на своя,  а ти на твоя. Ако продавача има брокер, а ти не и двамата плащате за брокера на продавача (не е на половина и двамата си плащате пълна комисионно). Освен това няма как сам да си провери човек дали продавача не лъже. Брокерите си имат начини и връзки и проучват продавачите и документите на сградите.
Преди акт 16 е голям риск, възможно е да се случи така, че да плащаш ипотека, а да не си се нанесъл. Може и въобще да не се нанесеш.
Никой не може да каже колко е приемлива цена, защото зависи от твойте доходи и на партньора (ако има такъв). Според нашите доходи решихме, че около 1000 лв. на месец ни е добре, но и погасяваме малко по-малко предсрочно.
Затворения комплекс имаш високи такси за месеца. В някой са по 200 лв. Всеки месец. Иначе звучи много хубаво, но ако си богаташ.
Ремонт и обзавеждане на тристаен ни излезе около 150 000 лв.

# 3
Цитат
цените постоянно растат, а инфлацията изяжда спестяванията.
Тези две твърдения всъщност са едно и също нещо. Не знам защо се споменават и двете по отделно.
Друг пример който съм виждал е искам да купя собствен дом. Ами то всеки дом е собствен, затова е и дом, иначе нямаше да бъде.
Понеже се заяждам с теб, ще благоволя да ти отговоря на въпросите, макар че в нета има много коментари по тези теми и въпреки че някои от тях са въпрос на личен избор и приоритети.
Ако купуваш за собствен дом Simple Smile цената няма значение, ако купуваш за инвестиция, пазара е луд, но винаги може да намериш нещо подценено. Ако искаш да спестиш пари, не прави като всички останали. Не търси нещо готово в топ елитен квартал с гледка и добро разпределение. Търси нещо извън тези параметри, което е подценено. Например НС пред акт 14 в Люлин, Надежда и тн. Със сигурност има добри опции на човечни цени и дори и да има срив, загубата (която ти така или иначе няма да реализираш, но ще ти е гадно психологичесни) ще е по-малка.
Размера на кредита зависи от целите, спестявания и възможности/сигурност. ТИ трябва да си ги прецениш, но и банката може да свърши това вместо теб. Но това ми говори, че нямаш много спестени пари, така че не виждам защо се притесняваш, че се изяждат от инфлацията. Цена на квадрат зависи от локацията.
Големия град или чист въздух. Направи като всеки българин, купи си по един имот навсякъде, да има и не живей в нито един от тях. За затворен комплекс, ако поддръжката и условията са добри, иначе не. Довършването е от 300 до 500е/кв за НС, но лимита е небето. Ако мога да прескоча брокер, ще го направя, ако не мога, няма да го направя. Всичко опира до имота под интерес. За жилище преди акт 16 ако е от читав строител и се вижда, че се работи, бих купил. Ако е висял 10г на акт 15 бих купил само ако цената е много добра и след разговор с живущите.

Розел, 150к уау. Или са ви одрали кожата или сте се изхвърлили доста... като за богаташи.

# 4
По всяко време е момента за закупуване на жилище. Стига да имате нужда от него и достатъчно стабилен доход. Това с балона го приказват от време оно... а живота си минА.
Аз си купих жилище през 2007, тогава цените се качваха малко по-бързо от сега, а лихвите по кредитите - може да погледнете какви са били. Работех в сивото - осигуряваха ме на мин заплата, а вземах тройно. Едва доказах доход. Баща ми изтегли потребителски кредит за 15% от цената за самоучастие, а майка ми ми стана съкредитор (на хартия, за да ми стигне дохода). Най-трудни са първите няколко години. Купих на тъмно зелено - даже дупка нямаше още. Заради това бая си повисях в разни агенции и регистри да проверя строителя и имота. Сега май се поотсяха такива фалшиви строители и особено около и след акт 14 за мен риска е никакъв. 2009 се нанесох е празен апартамент в сграда без акт 16 даже, едва събрах за грубите ремонти - шпакловка, плочки и баня, настилка. Работех на 3 места и спях на един матрак в празна стая с два сака дрехи. Постепенно се обзаведох. С годините предоговарях условията, доходите нарастват и след петата година кредита беше 1/2 от заплатата ми, като вече работех само на 1 място. В последните 3-4г даже вноската я намалявах, като внасях само по главницата като събера някой лев и беше станала 1/5 от заплатата ми. В крайна сметка от година съм свободна от ипотека, като върнах заема за 15, вместо за 20г. Грам не съжалявам за няколкото мизерни години с много работа и почти никакви пари за почивка и забавления.

# 5
  • Бургас
Моментът за закупуване на жилище  винаги е "вчера". Аз се включих в строеж 2020 година, напълно наясно с рисковете, но нищо от предлаганото не отговаряше на изискванията ми и събраната сума за самоучастие. В момента апартаментът ми струва три пъти по-скъпо, реално ако сега търсех, нямаше да мога да си го позволя и естествено не съжалявам и грам. Съжалявам даже, че не купих два Laughing Действайте смело...

# 6
Минали успехи не гарантират бъдещи такива. Някои хора са били на правилното място и време и са купили и спечелили на хартия (защото няма да продадат). Други не. Не е правилно да съветвате хората така, че понеже вече са били вдигнали 2-3х, то след 5г пак ще стане същото. По тази логика, вие защо не купите още 1-2 апартамента сега, след 5г ще съжалявате пак.

# 7
Цитат
цените постоянно растат, а инфлацията изяжда спестяванията.
Тези две твърдения всъщност са едно и също нещо. Не знам защо се споменават и двете по отделно.
Друг пример който съм виждал е искам да купя собствен дом. Ами то всеки дом е собствен, затова е и дом, иначе нямаше да бъде.
Понеже се заяждам с теб, ще благоволя да ти отговоря на въпросите, макар че в нета има много коментари по тези теми и въпреки че някои от тях са въпрос на личен избор и приоритети.
Ако купуваш за собствен дом Simple Smile цената няма значение, ако купуваш за инвестиция, пазара е луд, но винаги може да намериш нещо подценено. Ако искаш да спестиш пари, не прави като всички останали. Не търси нещо готово в топ елитен квартал с гледка и добро разпределение. Търси нещо извън тези параметри, което е подценено. Например НС пред акт 14 в Люлин, Надежда и тн. Със сигурност има добри опции на човечни цени и дори и да има срив, загубата (която ти така или иначе няма да реализираш, но ще ти е гадно психологичесни) ще е по-малка.
Размера на кредита зависи от целите, спестявания и възможности/сигурност. ТИ трябва да си ги прецениш, но и банката може да свърши това вместо теб. Но това ми говори, че нямаш много спестени пари, така че не виждам защо се притесняваш, че се изяждат от инфлацията. Цена на квадрат зависи от локацията.
Големия град или чист въздух. Направи като всеки българин, купи си по един имот навсякъде, да има и не живей в нито един от тях. За затворен комплекс, ако поддръжката и условията са добри, иначе не. Довършването е от 300 до 500е/кв за НС, но лимита е небето. Ако мога да прескоча брокер, ще го направя, ако не мога, няма да го направя. Всичко опира до имота под интерес. За жилище преди акт 16 ако е от читав строител и се вижда, че се работи, бих купил. Ако е висял 10г на акт 15 бих купил само ако цената е много добра и след разговор с живущите.

Розел, 150к уау. Или са ви одрали кожата или сте се изхвърлили доста... като за богаташи.
Ами не е много, три климатика само са ти над 10к. Имахме и къртене на старото. Боята също е около 10-15к., трябваше да отбележа, че направихме пълен ремонт. Цените са такива. Сами сме си купували всичко от магазина няма как да ни излъже продавача колко му струва боята. А освен това аз говоря за тристаен около 90 кв., а не 60, защото има такива. Ремонта беше преди 2 години.

# 8
# 9
Минали успехи не гарантират бъдещи такива. Някои хора са били на правилното място и време и са купили и спечелили на хартия (защото няма да продадат). Други не. Не е правилно да съветвате хората така, че понеже вече са били вдигнали 2-3х, то след 5г пак ще стане същото. По тази логика, вие защо не купите още 1-2 апартамента сега, след 5г ще съжалявате пак.
Аз всъщност се оглеждам, защото вече ми е тясно с две ремаркета (мъжо не иска, че той има къща в друг квартал, която аз не харесвам и си търся нещо пак да си го изплащам сама). Идеята е, че ако имаш нужда от жилище тук и сега, подходящ момент е сега и няма никакъв смисъл да се чака  - дали да паднат цени или по-изгодни условия с банките. Виж за инвестиция не давам съвет, защото не знам изобщо това какво е, а и едва ли ще ми се наложи...

# 10
Има много теми по въпроса, потърси ги, Сийка е дала един линк.
Иначе ако е за да си живеете винаги е време. А сега с оглед на предстоящото въвеждане на ДДС съвсем.
Без комисион и посредник обикновено се купуват само новопостроени жилища директно от строителя. Или ако намериш частно лице без брокер. Но ти трябва адвокат при всички случаи.
Довършването няма таван и е скъпо, но ще става все по-скъпо. Правилото е да не се скъпиш за трайните неща - подови настилки, бани... Иначе мебели, лампи и даже врати може след време да смениш.

# 11
  • София
Аз затова държах на ремонтиран апартамент. После са влизали майстори, които са ми казвали, че ремонтът е много хубав.
Аз съм продавала жилище без посредник, имах всички документи, но не беше лесно.

Също така съм против купуването на зелено, тъй като е огромна игра с финансите - първа част, втора, трета, четвърта, ремонт, обзавеждане.... И това означава поне 4 години непрекъснато да мислиш, смяташ и премяташ и да държиш едни пари настрани, които също се обезценяват.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 11:36 от Rockstar

# 12
Ако купувате, какъв процент от общата цена на жилището бихте взели на кредит? - Колкото мога, защото лихвите са ниски, а парите се обезценяват. По-добре да изтегля 100 000лв, от колкото да ги събирам 10 години.
Каква за Вас е допустима цена на кв. м. за столицата? - При средна заплата за София около 3200лв, т.е. 6400лв на домакинство, мисля, че средна цена на кв.м. около 3200лв (1600-700евро) е нормална. Разбира се, ако работиш за средна заплата, логично може да си позволиш и "средно" жилище, не топ център, ама не и Модерно предградие. Много хора си мислят, че "средна" заплата може да им позволи топ жилище на топ място и от там си вадят едни грешни изводи.
В големия град ли бихте живели или някъде на по-чист въздух извън него? Живях в София, вече не искам. Предпочитам друга локация с по-чист въздух и по-малко трафик.
Затворен комплекс - за или против? Против
Ако се вземе на замазка, горе-долу колко излиза да се оправи и мебелира (съвсем ориентировъчно)? Зависи какво визирате под "оправяне" - да бутате стени и да местите ВиК и Електро или просто да се завърши и боядиса. Майсторите са свободни от 1 до 9 месеца за напред, цените им също са много различни. Зависи какъв клас мебели желаете, Виденов или по-поръчка, ако е по-поръчка то зависи от мебелистите и пак горното изречение.Зависи и от квадратурата, но най-общо може би е между 50 и 100хил. лв за среден клас обзавеждане при "средно" жилище (60-80кв.).
Бихте ли ползвали посредник при покупката или директно бихте се разбрали с продавача, за да спестите от комисионна? И какви подводни камъни крие това? Не, не бих ползвала посредник, защото не съм срещала адекватен такъв. Никаква защита не ти предлагат, ако нещо пропадне, за мен лично са пари на вятъра. Предпочитам от директно от строител или от частно лице (+ адвокат)
Бихте ли купили жилище без акт 16, дори и с уговорката, че се очаква скоро? Да

# 13
Винаги е подходящият момент, цените няма да паднат. Купих на съвсем зелено в София 2022, 2024 беше готов. Сега ако купувам същия апартамент ще бъде много по- скъп. Брат ми тогава се поколеба, сега със същите пари ще му е трудно да купи жилище на същото ниво.

# 14
  • France
Според мен няма тенденция за спадане на цените,особено ако се въведе еврото. Не виждам смисъл да се отлага покупка на жилище с надеждата да излезе по евтино догодина.

Общи условия

Активация на акаунт