Отговори
# 45
Не бих живяла отново в София, но ако трябвам да избирам в София или в село/град около София, бих избрала големият град. Околоградският транспорт липсва (автобус по 5-6 пъти на ден за мен не е транспорт), т.е зависим си от кола, което означава, че винаги трябва да имаш и една резервна, или да се правят комбинации с тази на партньора (но всичко зависи и от работата). Оставяйки настрана финансовият момент, ми изглежда изтощително.

# 46
Аз пък, ако трябва да живея в България, бих живяла само в София.

# 47
Къде е Натка сега, дето по Ковид време обясняваше как падат цените и сега, ей сега, тука до няколко месеца ще ги купува апартаментите два на цената на един 😅

# 48
  • София
До мен, във Връбница има нов комплекс с предстоящ акт 16 на цени 1500 е кв м.

# 49
До мен, във Връбница има нов комплекс с предстоящ акт 16 на цени 1500 е кв м.
Кой комплекс?

# 50
  • София
За мен правилният отговор зависи изцяло от вашата ситуация. Ако примерно цената на имота и самоучастието ви  вземат спестяванията ви, а вие примерно обичате да пътувате, да обикаляте света , да живеете на широко, може да не е правилно да си купите.
 Ако примерно живеете с родители е много важно да си купите сега.
Много зависи, каква част от дохода ви отива и какви са приоритетите ви. Има една приказка, че ако ви трябва жилище винаги най-добрият момент е сега.
 Аз взех моето жилище 2021,а 2022 започна да ми тече кредита. Взех 3 стаен за 110 000 евро и мислех че е много, реално вноската от 700 лева ми беше 10 процента от прихода. Сега в момента вноската ми е 7 процента от дохода. Реално инфлацията ми е обезценила кредита. Ако бях спестявал, сега този апартамент би ми струвал 160 000 евро.
В инфлационнo време и при ниски лихви, на практика кредита ви е почти безлихвен. Сметнете само за 10 години с колко се е увеличила минималната пенсия и заплата. А който е изтеглил кредит преди 10 години, няма повишаване на лихвите.
 Плюс това, ако примерно цените на имотите паднат на такива цени, на които бихте взели, но банката има висока лихва-да кажем 6 процента и иска 50 процента самоучастие. Дали това няма да изтормози повече вашият бюджет, от колкото на едни по-високи цени и почти смешни лихви.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 13:20 от thedentist

# 51
А ти след като си взимал 7к през 2021, защо не си изтеглил кредит 2015 когато бяха още по-ниски цените?

# 52
Wild guess, но сигурно 2015 не е взимал 7К? 😂 Егати въпроса е това. Аз 2015 взимах 800 лв. и бях на 24, ако съм знаела какви ще са цените пак не бих могла да изтегля, какъв кредит ще си покривам точно?!

# 53
Вероятно, но е правил поне на половина. Пак е имал възможност. Мисълта ми е, че има и много други фактори освен цени и заплати.

# 54
Може би 2015 е теглил кредит за оборудване и стартиране на бизнес, които в един момент могат да му позволят да печели 7-10 к, вместо да стои на заплата?

# 55
  • София
А ти след като си взимал 7к през 2021, защо не си изтеглил кредит 2015 когато бяха още по-ниски цените?
2015 съм бил на 25, отворих тефтерчето и гледам, че съм вземал около 1300лв средно, така че освен в знания и умения, не е било разумно да инвестирам в друго. Не му е било времето тогава. Поне за моя случай де, в нашите професии не се изкарва толкова много в началото.
 Отворете гугъл и напишете ваучер пломба или ваучер зъбен камък, ще намерите ваучери за 15-30 лева за пломби? Защо? Защото в началото конкуренцията е огромна, докато не добиеш конкурентно предимство.

# 56
Вероятно, но е правил поне на половина. Пак е имал възможност. Мисълта ми е, че има и много други фактори освен цени и заплати.
Така е. Има много други фактори. При мен се оказа фактора да слушам хората и не се доверих на интуицията си.

# 57
Така е. 2015 заплатите още не бяха скочили доста, но следващите 2-3г си растяха стабилно с 10%. И все пак от 2015 до 2021 си имал доста време и възможности, които си пропуснал.
Никит, винаги има хора от двете крайности. Въпроса е какво е било личното ти положение и приоритети.

# 58
Gogo, а какъв е смисълът да поставяш на въпрос миналото време? Човек не трябва да живее в настоящето, съжалявайки за пропуснати възможности в миналото, а да гледа напред. Ако имахме по една кристална топка ехеййй...

# 59
Моментът е тогава, когато срещнете вашето жилище, усетите го и сте финансово обезпечени, че да ви отпуснат кредит (ако нямате цялата сума за покупката).

Общи условия

Активация на акаунт