Студенти в Нидерландия - 14

• 70 175
  • 760
  •   1
Отговори
# 120
НЕ препоръчвам минаване през Дунав мост - Русе. Километрични опашки от коли и камиони. От няколко дни са блокирани основни пътни възли. Придвижването до границата е свързано с много нерви и чакане с часове.

# 121
Относно водата - бях свикнала да купувам минерална първите дни като се преместих в Холандия, докато един колега не ми каза, че водата от чешмата е може би най-чистата в Европа и когато холандците обикалят други държави, се виждат в чудо откъде да пият вода, тъй като за тях най-нормалното е да пият чешмяна такава, а в другите държави е изключително замърсена и с неприятен вкус. Така че смело наливайте от чешмата Simple Smile

Относно пътуването с кола - ние пътувахме в началото на юли през Сърбия и Унгария (Szeged). Никакво чакане в посока Холандия, но бяхме в делничен ден - понеделник. В посока България чакахме около 3ч на унгарско-сръбската граница и около 2ч на сръбско-българската. Тогава обаче, беше петък, та и това най-вероятно е изиграло роля.

# 122
Юли няма никаква съпоставимост с август.
В началото на юли тъкмо започва трафика в обратна посока.

# 123
Пали,успях да подам именно със собственоръчно написана бележка ,която беше с текста от документа който съм прикачила.
Другият вариант беше да пише на документа издаден от университета ,че е по електронен път.
Не ,че нещо ...ама защо не напишете вие една бележка уж от името на детето щом няма вариант да си дойде скоро.
Напишете я ,идете в НАП ,покажете документа който съм прикачила и пробвайте да подадете.
[/quote]
Ей чудесна идея!Благодаря много,още утре ще пробвам !Щом като при вас е станало по-този начин ,те вече са запознати ...Много ми беше полезна тази информация,пък и е супер, че сте от Русе !Ще е хубаво ако някога се видим !

# 124
  • дядовата ръкавичка
Синът подаде за supplementary grant и качи всички необходими справки за доходи от НАП в DUO. Около месец след това получихме искане по поща от DUO да изпратим попълнена бланка с данни за доходи и приложим съответните документи. Това предполагам е стандартна процедура? Моля, миналите по този път да споделят - по поща ли изпращахте или по имейл, има ли значение? Сравнително кратък е срокът за реакция.

# 125
За тези, които ще пътуват с кола, искам да споделя, че на моста при Видин опашката от тирове започва от Дунавци. Тирове се отбиват да чакат на паркинг около Монтана, а и на други места. Фериботи няма-няма вода. Положението е страшно. Не знам само дали колите чакат на същата опашка като тировете. Проверете, за да не чакате няколко дни.

# 126
И в Русе на Дунав мост е същото положение .
Опашката от тирове е над 20 км.
Но леките автомобили на която и да е граница минават на други гишета ,различни от тези на тежкотоварните.
Лято е ,прибират се и доста румънци от почивка та и коли не липсват .

# 127
Относно бележката издадена по електронен път и НАП Русе
Имах доста ядове с тях
Занесох уверението преведено
Върнаха ме ,че няма печат и подпис
Обадих се на познат от НАП ,той прочете закона и каза да ходя да се разправям с тех
След като поисках трите имена и длъжността на дамата с описано обяснение защо не ми приема бележката ,взе че се засуети по етажите
Донесе ми ето това ....

Та на следващото прибиране на синът ми ...през януари занесох такава бележка и беше приета с уверението и изчистиха задълженията

Документът от Juja27  е много ценен, разпечатайте си го, може да ви спести много нерви.
Как да кротнем служителките от НАП, които не са чувАли, че сме 21-ви век и мокрият печат отива в историята.  Стъпки:
1. Отивате в НАП с преведено удостоверение и написан текст от декларацията - може да е от Ваше име, защото и вие имате право да го разпечатате.
2. Ако все пак Ви откажат, небрежно подавате листа на Juja - посланието е, щом го имам, значи съм връзкар, внимавай с мене.
3. Ако и това не помогне, питате за името и длъжността, за да пуснете оплакване през деловодоството. Писнало Ви е ония от горе да Ви правят на маймуни - защо дават различни инструкции и  в НАП Младост и Варна може, а тук не може. Споменаването на конкретните офиси е жокер - да се обадят и да питат. Най-вероятно ще последва суетене по етажите и звънене по телефона.
4. Ако и това не помогне, наистина пускате документите през деловодството - до началник НАП, офис... В университет Х не издават документи с мокър печат. В други офиси на НАП, тези документи са достатъчни, а тук не. На какво се дължи различното третиране. Моля за Вашето разпореждане документите да бъдат приети и ЗОС на ХХХ да бъде заверен. Важно: пишете адрес, за да получите писмен отговор.

Ако искате да си спестите горните нерви, ви предлагам алтернативен трик - правите нотариално заверен препис на разпечатка на уверението и превеждате преписа.
Нотариално заверен препис - нотариусът прави копие и го заверява срещу няколко лева. Това е тотална идиотщина - преписът да има по-голяма сила от оригинала, но действа в 90% от случаите с държавни служители, защото са тотално некомпетентни. А онези 10%,  които разбират - те ще Ви вземат разпечатката.

# 128
Кой питаше за а LPG ? И ние сме , плътно си карахме на газ , има достатъчно по пътя , а разликата в цената е осезаема. Все пак се пригответе за газ от 1 евро, и да знаете , че това си е направо без пари.  Пожелавам на всички леко и безпроблемно придвижване до заветната цел.

# 129
Кой питаше за а LPG ? И ние сме , плътно си карахме на газ , има достатъчно по пътя , а разликата в цената е осезаема. Все пак се пригответе за газ от 1 евро, и да знаете , че това си е направо без пари.  Пожелавам на всички леко и безпроблемно придвижване до заветната цел.
Аз бях, аз! Остават около 24 часа до отпътуването към Бреда и се треса от нерви повече от студентката Simple Smile
G..D.., би ли ми написала на лични кои са готините втори употреби там, за да не разводняваме темата? Благодаря ти дълбоко и широко, както и за целия безценен опит, който си споделила през годините!

# 130
  • София
Изпратихме нашето момче. Доста е притеснен.
Има ли майки на други първокурсници, които пътуват за Бреда през Амстердам?

# 131
  • Пловдив
Изпратихме нашето момче. Доста е притеснен.
Има ли майки на други първокурсници, които пътуват за Бреда през Амстердам?

Значи сме били заедно тази сутрин Simple Smile
Чакаме отговор дали е кацнала дъщерята.
Вярвам, че всичко ще е наред!
Успех на всички дечица ❤️

# 132
  • София
Кацнали са - 10,16 ч

# 133
  • София
Успех от мен!

# 134
Дами, бъдете силни и вярвайте в децата си. Те ще се справят отлично. А ние тайничко ще си поплакваме.
Успех на всички.

Общи условия

Активация на акаунт