Студенти в Нидерландия - 14

• 69 066
  • 760
  •   1
Отговори
# 195
Не искам да ви отчайвам, но вече е страшно късно на момента да се търси стая. Имаше препоръки след 1.08 въобще да не се и отива в града, защото е почти невъзможно да се намери каквото и да било. Все пак - проверила ли е в Village Groningen дали няма нещо останало? Малък е шанса, но все пак.

# 196
Ще пробваме там.Благодаря

# 197
Сега виждам във Фейсбук групата - Българи в Грьонинген, Холандия има публикувана обява за стая. Присъединете си и може да я погледнете. На жената, която е споделила, може да се има доверие, така че предполагам няма да сподели някоя измама.

# 198
Изпратих покана за присъединяване,благодаря!

# 199
  • София
Добавихме "да послужи пред властите в Нидерландия".
Благодаря! Точно навреме . Документът беше при преводача.

# 200
Преводача не би трябвало да дописва на своя воля , а да гарантира за дословното съдържание на документа. Затова му дават лиценз за дейността.

# 201
И на мен ми прави впечатление, че започнаха да се появяват разни стаи от една-две седмици насам ... (следя Айндховен), а общото мнение е, че вече е късно, мхм...? Несъответствие!
Идвам с въпрос за нумерус фиксус програмите - ТУ Айндховен, Делфт,  инженерните.  Дали влияе резултатът от изпита по английски? В някакъв момент дали може да натежи дете с по-висока резултат от Кеймбридж примерно, ако, да речем са с еднакви други точки/резултати от подбора?

# 202
  • София
Kassii, този въпрос съм го задавала на едно изложение на Unify. Отговорът им беше, че не е от значение резултатът от езиковия сертификат, стига да е над изисквания минимум за специалноснтта.

# 203
И на мен ми прави впечатление, че започнаха да се появяват разни стаи от една-две седмици насам ... (следя Айндховен), а общото мнение е, че вече е късно, мхм...? Несъответствие!
Идвам с въпрос за нумерус фиксус програмите - ТУ Айндховен, Делфт,  инженерните.  Дали влияе резултатът от изпита по английски? В някакъв момент дали може да натежи дете с по-висока резултат от Кеймбридж примерно, ако, да речем са с еднакви други точки/резултати от подбора?
Не, не влияе.

# 204

Вижте ,никой не е казал ,че късмета на някой може да е по-голям от колкото на друг дори търсейки квартира в края на август.Тук разбрах за 2-години,че при някой студенти нещата се случват от първия път, а при други не се случват и след 20-ия,било то за квартири,минаване на семестър,документи в DUO,та дори BSN .Та искам да кажа ,не се отказвайте ,до последно се борете!Но това съвсем не означава ,че и за вас не важи правилото ,че колкото по-рано почнете да търсите  квартири ,шанса за успех естественно е по-голям.Много пъти съм  го казвала като съвет,никой не задължавам с мнението си.Има и нещо друго-сайтовете като цяло ,винаги са пълни с оферти за свободни квартири,има поне 2-3 примамливи,но етого това НО...трябва да се регистрираш в сайта за да ти даде оглед-а често след регистрацията се оказва,че стаята е дадена ,или казват чакай...което е тяхното овъртяно /няма и да ти се обадим/.Така ,че няма да се лъжем проблема с квартирите си е голям  не го неглижирайте!

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 09:18 от pali78

# 205
Rali78, не е тайна за никого, че проблем има, но не е и късно да се намери стая след 01.08 Wink, както се каза по-горе! Това исках да споделя, за да не се отказват хората, нищо, че вече в 24.08!

# 206
Пак да попитам,
Дали да не де регистрираме в сайтовете от сега?
Някъде се писа, че по-рано регистрираните имат повече шанс?

Също, би ли помогнало ако имаш препоръка/гарант от местен жител? Били било предимство?

# 207
  • sofia
Здравейте, дами! Синът ми е първа година в Айндховен, вече е там, справя се в общи линии Simple Smile Имам два въпроса:
1. За да получава субсидия за работещ студент, в Холандия ли задължително трябва да работи? Той има трудов договор с бг фирма и работи онлайн.
2. Какво е добре да има, за да се чувства спокоен на тема здравеопазване - застраховка, осигуровка?

Благодаря и успешна година!

# 208
Момичета, на моя позната сина ще учи в Хага. Платиха на Simpley Stay да намерят стая. След дълги перипети намериха необзаведена. До тук добре, обаче след като отидоха се оказа, че прозорците не се отварят(имат дръжки, но не се отварят). Как трябва да процесира в такава ситуация? Агенцията вдига рамене.

П.С И моят синковец замина вчера за Енсхеде! Пожелавам на всички студенти попътен вятър.

# 209
  • София
Здравейте, дами! Синът ми е първа година в Айндховен, вече е там, справя се в общи линии Simple Smile Имам два въпроса:
1. За да получава субсидия за работещ студент, в Холандия ли задължително трябва да работи? Той има трудов договор с бг фирма и работи онлайн.
2. Какво е добре да има, за да се чувства спокоен на тема здравеопазване - застраховка, осигуровка?

Благодаря и успешна година!

1. Да, идеята е, че плаща данъци на държавата, която го субсидира.
2. Мисля, че има подробно инфо в първия пост на темата.

Общи условия

Активация на акаунт