Студенти в Нидерландия - 14

• 68 800
  • 760
  •   1
Отговори
# 645
Имам въпрос относно стажовете, които приложните университети включват в обучението. Самия университет ли организира този стаж на студента или студента сам си търси къде да го проведе?
Сам си търси и организира, поне във Фонтис е така.

# 646
А ако не успее да си намери, какво става? Прекъсва за една година или го махат от университета..?

# 647
Намират , университета в лицето на  ментора с който студента работи по време на стажа  също помага.  Има вариант и за персонален проект , с него защитава бакалавърската си теза.

# 648
Попрегледах темата, но не попаднах на никой, чието дете се е явявало на изпити за академичен университет с ограничен прием, както и на изпит, заместващ  липсваща оценка по предмет, който се изисква -физика/ биология/ химия( а в България, поради недомислицата на двуетапното такава не се включва в 11 и 12 клас). Моля, ако има такива четящи/ пишещи да се включат, защото тук явно болшинството обсъжда тези приложните университети, в които няма изисквания за нищо такова и се влиза без изпити.
Имам нужда от споделяне на опит за подготовката, резултатите, които да таргетираме за прием, провеждане- всичко би било от полза.
Моят син се наложи да се яви на 2 допълнителни изпита - химия и физика, през Boswell Beta, точно защото не му признаха часовете до 10 клас като хорариум, трябвало да бъдат през последните две години. Става дума за Radboud University, но не беше само той, който ги изискваше - и Maastricht, и Гроннинген, и Утрехт. Но само в Радбауд му признаха поне биологията от матура, та затова него избрахме. Искаха и по математика, но там поне събрахме хорариум, защото завърши математическа гимназия.
Друг път ще разправям и за проблемите, които имахме с Адмишъна, че то е цяла сага! Но не се оставяйте, търсете си правата!!! Ние действахме само директно, без посредници.

# 649

Моят син се наложи да се яви на 2 допълнителни изпита - химия и физика, през Boswell Beta, точно защото не му признаха часовете до 10 клас като хорариум, трябвало да бъдат през последните две години. Става дума за Radboud University, но не беше само той, който ги изискваше - и Maastricht, и Гроннинген, и Утрехт. Но само в Радбауд му признаха поне биологията от матура, та затова него избрахме. Искаха и по математика, но там поне събрахме хорариум, защото завърши математическа гимназия.
Друг път ще разправям и за проблемите, които имахме с Адмишъна, че то е цяла сага! Но не се оставяйте, търсете си правата!!! Ние действахме само директно, без посредници.
[/quote]
За каква специалност искат хорариум по тези предмети?

# 650
Почвам да ви следя и чета. Моят ще кандидатства инженерство в Айндховен, Твенте и евентуално аероспейс в Делфт. Направо не ми се мисли какво ме чака. Няма да ползваме агенция.

# 651
Попрегледах темата, но не попаднах на никой, чието дете се е явявало на изпити за академичен университет с ограничен прием, както и на изпит, заместващ  липсваща оценка по предмет, който се изисква -физика/ биология/ химия( а в България, поради недомислицата на двуетапното такава не се включва в 11 и 12 клас). Моля, ако има такива четящи/ пишещи да се включат, защото тук явно болшинството обсъжда тези приложните университети, в които няма изисквания за нищо такова и се влиза без изпити.
Имам нужда от споделяне на опит за подготовката, резултатите, които да таргетираме за прием, провеждане- всичко би било от полза.
Точно този изпит( или ccvx ) имам предвид. Не знам дали и двата биха признали като заместител. Вие директно университета ли контактнахте да питате на кой да се яви и дали ще го признаят? Как се подготви? Достатъчно ли е да има просто оценка или да гони 6( или там както е скалата)? Припокрива ли се материала за тези изпити с това, което учат тук до 10- ти клас? Може ли да се добавят оценките на по- късен етап от кандидатстването, при положение, че матурите ще са ясни чак през юни, а лезултат от явяване на някой от двата изпита към май?

# 652
За оценките даваш прогнозни такива. И те приемат условно. Даже и за ИТ, която е нумерос фиксус, те приемат ако си изкараш техния изпит, но предварително са ти написали и колко минимум трябва да имаш на дипломата и матурите.

# 653
  • София
Като чета кой как е кандидатствал, явно за всеки университет е различно или се променя в годините.

Синът ми кандидатства миналата година в две нумерус фиксус програми в два академични университета-Айндховен и Грьонинген. Приет беше и в двата. Изпитите са подобни, но в Грьонинген беше доста по-кратък, по-малко въпроси. В Айндховен за CS&E беше в 3 части - метматика, логика и algorithmic thinking. За последното нямаше подготовка, за другите му дадоха достъп до сайта им, където имаше примерни задачи. В Грьонинген за AI бяха пак 3 части- математика, логика и нещо за изкуствения интелект. Нямаше подготовка(или поне той не беше разбрал, не съм сигурна), въпросите са били много малко и лесни.

Кандидатства сам, без агенция. На сайтовете на университетите е описано всичко изключително подробно. Ако имаш върпоси-пишеш, отговарят след 1-3 дни. Поискаха академична справка за изучаваните предмети и хорариум, изготвиха му я от училище. Искаха допълнителен изпит по математика. Той беше държал в 11 клас  AP Calculus BC, но признават и Calculus AB с оценка над 3. Не знам за сложността на другите признавани тестове, но останах с впечатление, че AP Calculus не е особено сложен. Сам се подготви в 11 клас, не беше особено усърден. После каза, че го е яд, защото в 12 клас са го учили същото. Беше профил математика и физика. След като се класира на техния изпит и му признаха математиката, единственото условие по приема беше да държи матура по математика. Без изискване за оценка на нея, нито изискване за оценка от дипломата.

Дано съм полезна на някого!

# 654
Без да съм категорична, но наблюденията ми са, че инженерните и ИТ специалностите си намират по- лесно стаж.
Има деца, които по спомен питаха как и дали ше им признаят стаж в България, защото не бяха намерили в Холандия.
Трудно им е на децата и е хубаво да са предупредени с какво ще се сблъскат.

# 655
За студентите в ИТ сферата кое е по-добре да търсят - платен стаж или работа по специалността? Какви са плюсовете и минусите в двата варианта?

# 656
  • Бургас
Приятел на сина ми от горен курс във Фонтис му казал, че  намирането на стаж даже било по-трудно от намирането на квартира.... не ми се мисли....

# 657
Да намирането на стаж е доста трудно, защото дори някоя компания да се съгласи да наеме студенти за стаж и то един или двама, то Фонтис има високи изисквания като напр. служителите да не са по-малко от 50 човека. Ние намерихме компании дето бяха съгласни да наемат един стажант, но едната беше с 34 служители и Фонтис не я одобри и още много други изисквания. Стажът обикновенно е платен и, ако студентът получава помощта от 56 изработени часа то DUO си му ги плаща.

# 658
Десислава777,

Пишете, че стажът обикновено е платен. Може би за ИТ пишете?

Това което съм чувала е, че масово стажовете в Нидерландия или не са платени, или са ниско платени. Не е от пряк опит, но е каквото съм чувала от холандци.

Нормално е търсени специалности обаче да са платени ( такива за които има недостиг на работна рука)

# 659
Здравейте, в нашият случай е стаж по Индустриално инженерство. И се пътува всеки ден около 3 часа в двете посоки.
Ниско платени са стажовете, но децата нямат избор. Доста от децата не успяха да си намерят стаж и пропускат 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт