Студенти в Нидерландия - 14

• 69 420
  • 760
  •   1
Отговори
# 75
Имаме случаи.
ВСИЧКИ подаваме на база енролмънт 😎

# 76
  • Варна
И аз се обърках.. Жената в НАП каза, че писмото за енролмънт е доказателство, че детето е прието, но не и че започва да учи или е учило определен период. Т.е. според нея на база на него няма основание държавата да поема осигуряването и това става само пост фактум - с бележка за присъствие в уни за изминал период. Имаме ли реално случаи, в които осигуряването не е прекъснато само на база писмото за енролмънт?
Прекъсването на ЕЗОК правата притесняваше и мен, там служителката определено не успя да ми отговори, само потвърди, че здравноосигурителните права се прекъсват след три месеца невнасяне.

Потвърждавам, че при нас вече две години само писмото за енролмънт+ превод служи за доказателство пред НАП и не са прекъсвани здравноосигурителни права. Чакам превод на сегашното и ще нося скоро и за 2022/2023.  За НАП Варна става въпрос. И досега не съм чула някой със случай като вашия. Да не би служителката нещо да не е в час?

# 77
Аз нося превода септември, НАП - София, за Младост. Никакъв проблем не съм имала, обстойно ми обясниха още в началото, че здравните права ги покриват за една календарна година и нищо друго не е необходимо да се носи или прави. Правата не са прекъсвани, защото детето сериозно се възползва от направления, когато е в България. Не съм чула за издавано удостоверение постфактум. А и как точно ще стане - вие ще си  платите, пък после ще ви ги възстановят ли? Да бе, да Joy

# 78
Разкошни сте, превеждам и аз тогава! Явно служителката наистина не е била запозната в детайли, а за мен е първа година в чужбина и също не знаех подробности.

# 79
Аз внасям това, което студента не сваля директно от системата, а получава по мейла след негово искане (поне месец и половина след искането...). Винаги е било края на ноември и не е имал проблем с прекъсване на здравно осигурителния статус.
Скрит текст:

# 80
  • столицата
Преводът от заклет преводач ли е?

# 81
Преводът от заклет преводач ли е?

при нас - винаги.

# 82
  • София
Само да напомня за тези, които са за първа година студенти, че остават едни два-три месеца в които детето вече не е ученик, но и още не е студент. Юли, август и при някои септември. За тези месеци трябва да се плати здравна осигуровка допълнително, за да не се прекъснат правата.

# 83
Пак за Младост-София.
Дъщерята завърши тази година 3 години бакалавър и магистратура в Ротердам, в София е от месец, остана да си вземе дипломата за магистратурата през октомври. През всичките години, без последната, си е сваляла като отиде за началото на учебната година от сайта на Еразмус уверението за енролване - на холандски и английски е бланката, превеждал съм го при заклет преводач и е носено за да й отметнат годината, така, както е записано в документа - от септември текущата до септември следващата, за учебната година.
Сега, последната година, обаче , по ред причини го пропуснахме, прибра се по Нова година, но така и не стигна до това, аз се замотах също и чак сега, след като се прибра се усетихме, че е с прекъснати права. Разпечата уверението, преведохме го и го занесе, отметнаха целия период - от септември 2021 до септември 2022 и са й казали, че до 2 месеца след това (до 01.12.2022)  ако не почне работа или нещо друго , ще й прекъснат правата отново.

# 84
Пак за Младост-София.
Дъщерята завърши тази година 3 години бакалавър и магистратура в Ротердам, в София е от месец, остана да си вземе дипломата за магистратурата през октомври. През всичките години, без последната, си е сваляла като отиде за началото на учебната година от сайта на Еразмус уверението за енролване - на холандски и английски е бланката, превеждал съм го при заклет преводач и е носено за да й отметнат годината, така, както е записано в документа - от септември текущата до септември следващата, за учебната година.
Сега, последната година, обаче , по ред причини го пропуснахме, прибра се по Нова година, но така и не стигна до това, аз се замотах също и чак сега, след като се прибра се усетихме, че е с прекъснати права. Разпечата уверението, преведохме го и го занесе, отметнаха целия период - от септември 2021 до септември 2022 и са й казали, че до 2 месеца след това (до 01.12.2022)  ако не почне работа или нещо друго , ще й прекъснат правата отново.

Здравейте, винаги сте бил полезен. Моля, ако знаете близко място около Ротердам за настаняване да подскажете? Почти изгубихме надежда за намиране на квартира. И честито дипломиране на на дъщеря Ви, попътен вятър и много успехи.

# 85
В НАП Русе искат уверението, че детето е студент в оригинал с подпис и печат. Не приемат сканирани или без подпис и печат. Ако е изпратено по мейл то трябва да пише в уверението, че е изпратено така.  Това е моят две годишен опит. Обикновено когато младежа се прибере за ваканция / октомври/ тогава ми носи оригинала и подаваме.

# 86
Това е много интересен казус. В мейла на дъщеря ми, например пише, че писмото се изпраща само и единствено веднъж по мейл и това е. Да се пази, защото не се изпраща и издава по друг начин. И ми е чудно - НАП е една институция и би следвало всичко да е еднакво навсякъде. Откъде идват разминаванията в отделните клонове - законово или просто интерпретация на отделни служители с цел презастраховане?

# 87
Това е много интересен казус. В мейла на дъщеря ми, например пише, че писмото се изпраща само и единствено веднъж по мейл и това е. Да се пази, защото не се изпраща и издава по друг начин. И ми е чудно - НАП е една институция и би следвало всичко да е еднакво навсякъде. Откъде идват разминаванията в отделните клонове - законово или просто интерпретация на отделни служители с цел презастраховане?

Първия път като отидох в НАП ме върнаха с претекста, че всеки можел да си напише такава бележка и трябва да има подпис и печат / звучеше ми логично /. Помолих детето да завери бележката, сканира и да ми я изпрати по мейла, но уви, отново не я приемат, трябвало оригинал нали за тях била издадена. Та така на третото ходене беше прегледана обстойно дали е оригинал и най накрая я приеха. Миналата година отново беше същата работа, дали печата е попил отзад .... консултация с други колежки и чак като се убедиха че е "автентична" я приеха.
Мисля, че всяко едно подразделение на НАП тълкува закона по различен начин и се спазва от всички служители на клона, не е персонално някой да се презастрахова, поне това е моето наблюдение за гр. Русе

# 88
Мен ме карат да пиша декларация че за неверни данни нося отговорност по НПК щом няма печати.
Подавам два пъти по този начин. София

# 89
Това пък с печата е пълна глупост. Хората на много места не използват, на нашето писмо няма. Плачат си за оплакване.

Общи условия

Активация на акаунт