Студенти в Нидерландия - 14

• 68 856
  • 760
  •   1
Отговори
# 300
Документа от НАП за доходи за субсидия с апостил ли трябва да е или само с печата на  заклет преводач?
Знам, че го имаше някъде, но не намирам и бързам. Имам спомен, че превод от заклет преводач е достатъчен, но не съм сигурна.

заклет преводач е ок.

# 301
Документа от НАП за доходи за субсидия с апостил ли трябва да е или само с печата на  заклет преводач?
Знам, че го имаше някъде, но не намирам и бързам. Имам спомен, че превод от заклет преводач е достатъчен, но не съм сигурна.

заклет преводач е ок.
Благодаря!

# 302
само заклет преводач ,зелен печат и пред кого да послужи от НАП написано.После само сканирате и пращате снимките

# 303
Зелен печат от НАП има на оригинала, на копието освен печата на преводача, трябва ли отново да се заверява в НАП със зелен печат?

# 304
Зелен печат от НАП има на оригинала, на копието освен печата на преводача, трябва ли отново да се заверява в НАП със зелен печат?

Нали не питате сериозно?
Не, разбира се.

# 305
Здравейте, пак пиша със същия въпрос, ако имате информация за квартира в Тилбург от 01.12 .2022 или 01.01.2023 моля да се свържете с мен. Имаме квартира в момента до края на годината  с някаква опция за удължаване, но искам да си намери поне за 1 година за напред, да сме спокойни. Благодаря предварително

# 306
Какво се случва със студентското финансиране за работещи по време на коледните празници, ако не могат да си направят мин. часове през декември и януари?

Някой може ли да даде инфо? Случвало ли ви се е?

# 307
Какво се случва със студентското финансиране за работещи по време на коледните празници, ако не могат да си направят мин. часове през декември и януари?

Ако не си направят 56-те часа няма да си получат месечното финансиране.

# 308
Мами, къде в София правите преводи на документите?
Не намирам превод за по- малко от 19 лева на страница.

# 309
Вече втора година използвам Lafit. Имат онлайн система за регистрация, качваш си поръчка и получаваш оферта и проформа. Може да се плати с карта, банков превод. Като са готови - уведомяват по мейла и може да се вземе физически и е качено онлайн. Миналата ходина платих 14.40, сега - 16.40 за една страница.

# 310
  • София
Аз подадох тук, на място, поискаха ми 15 лв. за едната страничка от английски на български

Scandinavia Consult

https://www.sc-bg.com/bg/index.php

# 311
За месеците в които няма изпълнено условието за изработени  56 часа , не се отпуска субсидия . Това е.За месеците в които студентът  подава доказателство за отработени часове му се полага и се изплаща .

# 312

Поръчвам чрез интеграл

# 313
Ако не си направят 56-те часа няма да си получат месечното финансиране.
Oraclebobo,
опитът на съфорумките от предни години може да те подведе.

Може би сте забелязали, че последната година ДУО смениха правилата  - намалиха изискванията от 3 на 1 месец
работа по 56 ч. Дори изрично пише, ако часовете са под 56 ч - ДУО пак ще разгледат молбата, но не са публикувани точни правила. Информацията струва скъпо - това важи и за ДУО, ако ги публикуват, ще им струва над 300 млн. евро годишно.
Дяволът е в детайлите. Над 56 часа, работният статус се доказва автоматично. Но това съвсем не означва, че всички студенти, които са работили под 56 ч не могат да получат помощ.

Обаче biborana откри правилата и ще ги сподели с вас. Съдът на ЕС (СЕС - Люксембург) многократно е постановявал, че има три критерия за това кои са работещите и имат право на равно третиране, вкл. студентско финансиране:
- Работникът да е извършвал реална работа;
- Под надзора на друг (да има работодател, наети лица, не важи за самонаети);
- Срещу възнаграждение (заплата).

Законът защитава четящите, а не спящите. С тези 56 ч. ДУО нарушава чл. 45 от the Treaty/ДФЕС за равното третиране на работещите граждани от всички страни на ЕС. Както знаете ДФЕС е почти като Конституция на ЕС. Последните години ДУО са загубили стотици дела от студенти от ЕС, работили по-малко от 56 ч, платили са и помощта, и разходите по делото. След това са почнали да плащат след възражение от студента, без да стигат до дело. Понеже смениха официалната информация на сайта на ДУО, мисля, че вече плащат и без възражение.
Ето една много хубава статия: https://www.avantadvocaten.nl/the-right-to-dutch-student-finance … herlands/?lang=en Включително при отказ, може да се наеме абсолютно безплатно адвокат.

Още нещо интересно - ако ДУО не отговорят до 8 седмици, възражение и нов срок от 2 седмици. Ако пак няма отговор - дръжте се да не паднете, ДУО плаща глоба на студента от 23 до 45 евро на ден закъснение (това е повече от помощта).

Децата ни са големи. Трябва да престанем да им поднасяме готови решения. Трябва да ги научим сами да се борят за правата си и да се справят с житейските проблеми. Спирам до тук, даденото е 80% от решението, но последните крачки трябва да направят сами.

# 314
Пуфи- в Преводи.БГ
Последно преведох енролмънта, мисля че 9 лв ми взеха

Общи условия

Активация на акаунт