(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 602
  • 764
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Phloxx, директно, да. Но все пак луковичните не развиват големи корени. Когато ги вадих през юни, нямаше помен от картона и листата, само съчките излязоха. Но наистина бях много впечатлена от 100% разграденият картон!
За рози, храсти и др. с по-мощна коренова система, мисля, че ще бъде добре да се разкопае, да се ръсне малко NPK, но без да се чисти трева, да се застели. След като се насипе лехата, може да се наложи да се пробие малко картона, за да се се насади розата, а отгоре да се мулчира пак.
При нас тревният чим беше много дебел, а почвата -тежка и влажна.
Там, където насадих дръвчета, даже помолих с малката кофа на багера да ми разкопаят дупки, а после заравях, като бутах вътре изкопания тревен чим, а отгоре почва. Без светлина и въздъх, и при наличие на влага всичко беше угнило. Напролет мулчирах около дръвчетата с надробени клони, но тревата около тях лека-полека пак си завзе гнездата. Затова пак мулчирах, къде с картони, къде със строителни платна и поне около дръвчетата тревата пак се позадуши. Т.е борбата си е непрекъсната.
За малините също  разкопах миналата седмица.

# 676
И аз така садя храстите, с дупка в картона за корените. Но пак си иска поддръжка, да, иначе тревата ще надвие.

Къпините с дълбок корен ли са по принцип? Чудя се дали ще стане в контейнер, или непременно трябва да е в градината?

# 677
Къпини може и в саксия, но да е голямшка, към 20см и нагоре, трябва да са широки, корените им вървят настрани. Небодливите разновидности май се препоръчват за саксии. Виж също дали искаш да е лиана или храстче.
У нас това лято садих за проба боровинки, една в градината и една в саксия, не са мръднали и двете на големина, ще видим, съвсем непознато ми е като растение, май са мънички. В градината малини садих на едно много слънчево място и май им е прекалено слънчево, не ги поливаме достатъчно, иначе ми се щеше там да се оформи място за различни ягодки-малинки. Цариградското грозде май го загубихме в големия пек. А сега казаха че сушавото време ще продължи и догодина. Вече мисля да да не заменям такива кекави растения дето не им понася климата. Накаря май ще останем само с юки Satisfied

Леха върху трева у нас правихме само с прекопаване и после отгоре натрупване на една педя компост. Бих казала че трева там няма, но според ММ тук-там никнат семена от домашния компост и от време на време скубва по нещо. Сега е спрял да добавя трева в домашния компост и ще се слагат само листа и изрезки от храсти, старите растения домати и т.н.

# 678
Да ви питам за целогодишните малини кога и как се режат ? Писахме за тях в предишните теми, но аз не знаех че и ние имаме няколко корена такива. Имат доста плод по върховете в момента, дори успях та си откъснах няколко. ММ намери малка диня в бурена, оказа се зряла и вкусна. Намерил е и заблудена тиква. Тиквичките обаче са върха. Откъснал и две нормални, и 3-4 със странна форма. По скоро кръгли и крастави. Патладжана също е наедрял и продължава да цъфти, за кога ли кой то знае...

# 679
Ефи, ако ползвате компоста за домати, е по-добре да не компостирате старите растения. Доматените болести така ще се прехвърлят към новите растения.

# 680
Бриз - за ремонтантните малини.
Режат се издънките, които са родили рано през лятото.
Тези, които раждат сега, са едногодишни, ще плододават и следващото лято.

# 681
Доволна съм  от подхранване със шербет.
Само една кофа към 20 литра.
Половината напълнена с шербет и долята с вода . Оставена сред градината .
Ако не я долее дъжда я доливаш .След като водата стигне края на вадата наливаш 2 купички от кисело мляко във вадата.
Тая година нямаше нужда от подхранване. Само белите чушки имаха нужда от едно две подхранвания преди 2 седмици . . .Имам 5 чувала. Подарявам.
Малините и къпините  режа напролет . Те си казват кое  е изсъхнало .

# 682
Днес разхвърлях половин кофа накиснат кокоши тор, нали това е шербет? Изненадах се, че не мирише в течен вид, сухите гранули имат малко дъх, може би са по-концентрирани. Пак ще събирам, особено след като се оказа, че не ароматизира. Разреден е малко, не много както по рецептата, но хвърлях не на самите растения, овошки и цветни, а на разстояние, с идеята че като вали ще се разнесе и размие.

# 683
  • Между гори и планини
Според мен, сега ако градината е чиста и със сухи корижки може да се нахвърли. Те ще се разтворят до пролетта от дъждове и снегове. Аз така правя но малко в по късен период, след оран.

# 684
Може и сухи вероятно, но все ме е страх да не изгоря някое растенийце, защото непрекъсанто чета как пресния тор гори и т.н. Но си преставям, че кокошия тор не е толкова силен колкото оборския Thinking У нас "дворът" не е празно прекопано и затова е малко терсене с тия неща, но съм навита да пробвам разни неща за обогатяване на почвата. По едно време разхвърлях птича храна за гълъбите, те като се мотат из тревата и торят Smile Но ММ не харесва този подход, защото според него ако остане зърно привлича мишоци. Обаче наблюдението ми е, че от гълъбовата тор растенията не "горят" и затова се замислям и за кокошата по същия начин че може да се хвърля натюр.

# 685
  • Между гори и планини
Кокошият тор е най силният. Щом не ви е празен двора и има опастност да изгори нещо, недей.

# 686
Ефи, късно е да поливаш с кокоши шербет каквото и да е. Растенията отиват към покой вече, а с торенето ще забавиш този процес и може да измръзнат зимата. Послушай съвета на Доня, нахвърляй сухо или събери за следващия сезон, но не ги прави на шербет сега. Съхранявай сухи.

# 687
Искам да се подхрани самата почва навсякъде, защото й липсват органични вещества, но отгоре е трева и насред тревата са растения, няма как да вкопая тор както в лехите. Усложняваме си живота 🤣Ще докладвам резултати 😁Но да, ще оставя за пролетта. Благодаря на всички за съветите, има смисъл това, че повечето растения се готвят за хибернация Hug Черпя ябълки

# 688
  • Между гори и планини
Кокошките ми цвъкат из задният двор, не съм видяла да е прегоряла тревата. Иначе ако не ти е изчистено до почва като при мен, само с шербет става, индивидуално всяко растение да поливаш. Играчка, ама няма смисъл да подхранваш и случайни треволяци.

# 689
  • София
Сглобих си сама аератора/скарификатора, но заваля.

А половинката бере грозде от асмата. Като гледам остават още 3 касетки някъде да набере. Миналата година не му се получи технологията за правене на вини, да видим тази.

Общи условия

Активация на акаунт