(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 584
  • 764
  •   1
Отговори
# 690
Дано му се получи, айла и направи пивко вино. Ние нещо объркахме технологията тази година. На мен ми накиселява и още нещо, което не мога да определя точно, но според половинЪт още не е превряло и ще се оправи. Ще поживеем, ще видим кой какво е дегустирал. Според съседите, стари винари е много ароматно, но леко накиселява, а от това оправия няма. Та чакане му е майката и опитване.

# 691
Морски бриз, в най-лошия случай ще имате ароматен оцет, което си е откритие в кулинарията 😄.

# 692
  • София
morskibriz, или оцет, или на ракия Simple Smile Аз не пия, но знам, че най-хубава ставала от вино.
Aila, машини сте вие! Как успявате с работа, три деца, градина и работа по къщата, и пак си първенец по количества и разнообразие на зеленчуците! Да не обидя някой де, но показвайте Wink
Гроздето Отел ли е? Опитвах такова при комшиите, кисело е, в софийско не му стига слънцето, за да вдигне градус. Хубаво е да се смеси с някой по-сочен сорт и да се добави захар, иначе няма да стане.

# 693
На ракия ще замине най-вероятно. ММ колкото и да не му се ще да си признае го е отписал това вино, щом зареди друго преди седмица....Не беше дообрал гроздето и както разправяше, че ще го подари на някого само да го обере да му намалее работата,така го беше обрал и направил на вино.
А оцет правих от смокини. Още не е готов, но имам миналогодишен. Пък и той като виното нали става по-хубав като остарее.
Айла и семейството и се доказаха най-трудолюбиви. Респект към такива хора.
И един непоискан съвет:  намалете темпото, млади сте още и работите много, не осъзнавате, а може и да не усещате още колко много се товарите, но в един момент ще усетите последиците.

# 694
  • София
Темпото не е голямо. Вчера си прибрахме и котарака, днес ще гласуваме и дори няма да ходим на къщата Simple Smile
Всъщност ако поне лятото си живеем там ще е много по-лесно, че сега това разхожда е на щайгите напред и назад, най-много ме натоварва. После пък нося бурканите на обратно към къщата.
Аз вчера нямаше какво да правя по двора и два часа си гушках едно селско котенце, което ми мъркаше. Половинката сам си набра и направи гроздето. Взел е захаромер и била 26 захарността, съответно нямало дори да добавя захар. Иначе е Отел, на мен никак не ми допада на вкус. Аз си обичам памида Simple Smile
Вчера цял ден рових и аз за рецепта за оцет от грозде директно, не от вино и съвсем се обърках. Ако някой знае как се прави, ще се радвам да сподели. Дотук съм стигнала до решението да изчакам да преври и когато той ще го затваря виното така че да няма въздух, аз ще си взема малко от ферментиралото, ще му добавя захар и оцетна гъба и ще стискам палци. Ако някой има повече опит и информация съм благодарна за всякакви съвети.
Вчера всъщност и аз поработих, но вкъщи. Нарязах изчистени 4 кг пипер и добавих 2 кг домати. Извря и имам 10тина бурканчета заготовка за миш-маш. Децата са доволни, слагат едно бурканче сгъстен пипер и домати, запържват за няколко минути, добавят яйца и сирене и за 15 мин са готови с ястието.
Да се оплача, че открих какво се е случило с батата. Част от грудките са изгнили, но основна част от единия цял ред светъл, домашен Тайнинг явно е отишъл за зимнина на сляпото куче. Преди това отмъкна картофа и после се е преместил на съседните батати. Доста добре се е справил. Имаше корени без нито един батат. Извадих само няколко дребни и един голям, като намерих и огризката на един голям батат. От по-отдалечения ред лилави, само от 5 корена изкарах повече отколкото от целият друг ред макар и там да има поражения. Остава ми още ред и нещо да извадя, но след погрома на първия ред вчера изобщо не ми се занимаваш и с останалите.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 11:09 от Aila

# 695
Айла, смачкай си грозде като махнеш чепките. На 6-7кг намачкано грозде сложи 1кг захар и 0,5л. хубав домашен оцет. Остави на топло място с постоянна температура и разбърквай всеки ден около две седмици(10-14дни) Отцеди сока и остави в съд, чиито отвор е завързан с марля или тензух. Така ще продължи тихата ферментация и ще си хване гъба. След около 45_50дни е готов, ако е на топличко, ако е в мазето процеса ще продължи по-дълго. Важно е, когато стане готов да отстраниш гъбата, защото влошава качеството на оцета. Може да я запазиш в малко количество оцет за да може да се храни. Готовия оцет прецеди и прибери на тъмно. Времето за приготвяне зависи от температурата на помещението в което е.
Ето и рецепта от форума https://m.bg-mamma.com/?topic=526243
Първия си оцет от вино направих по тази рецепта.
Та аз минах да ви питам за тези тиквички

Това може ли да е от миризливки?
Добре че не всички са такива.

# 696
А да знаете начин как да премахна миризмата на вино от едно вкиснато такова? Не ми хареса и нарочно го оставих да се вкисне, за да го ползвам като оцет, но си остава дъха на вино.

# 697
  • София
Aila, това си е рекордна захарност, супер!
briz, ще си запазя рецептата и технологията.
Ние днес отскочихме до ранчото. Много е валяло, не можах да разкопая за останалите малини. Обрах доматите и изчистих, но пак оставих два корена с плод, за проба, още за десетина дни. Патладжаните също, имат доста навързали и за седмица успяват да налеят.
Предпоследно:

# 698
София, по тази технология може да се направи оцет от всичко. Малини, къпини,вишни, праскови, смокини и всякакви меки плодове и остатъци от сладка, мармалади, вино, сиропи и сокове. 
Сийка, аз нямам представа дали може да се махне аромата на вино, но и нямам такъв оцет в момента за да видя с какъв аромат е.

# 699
  • Между гори и планини
При нас има ужасен вятър от снощи и валя снощи. Имаше доста домати за обиране, дано не са изпопадали. Утре ще видя щетите.

# 700
Някой има ли опит с фуражна ряпа като сидерат? Виждам, че се препоръчва за плътни почви. Не намерих никъде информация за цената на килограм семена.
Вчера засях смеска от пшеница, синап, нахут и соя. За последните две не съм сигурна колко работа ще свършат към настоящия момент. Семената от миналата седмица вече са на първи листенца и изглежда мравките не са отнесли всичко все пак.
Ще ходя до женския пазар да купя ръж и ще огледам за нещо друго. Мисля да опитам да развъдя триходерма на грухана пшеница, както е описано в безмотика и така да разпръсна, но да видим какво ще стане първо и дали ще намеря на пазара.
Доматите при мен спряха да зреят. Зелето за седмица е направило глави и много ме изненада. Другата седмица приключвам всичко, ще оставя само зелевите, ще нахвърлям по лехите семената. Чудя се за някакво торене? Мисля да пръскам овошките като окапят със зелен камък и после с бордолезов разтвор. Може би трябва и да варосам стъблата, че по короните тази година имаше много бръмбари.

# 701
  • София
Online 🤗🤗
И при мен явно са оставили достатъчно, а може би прекалено мравките и понеже като махна доматите и тиквите ще имам още едно такова парче за сидерати, да питам мн ли на гъсто ви се виждат

# 702
  • София/Варна
Страхотно си изглеждат. И да са на гъсто, ти не очакваш продукция от тях, а корени и зелена маса.

# 703
Много са си добре сидератите. Както казва Мечо Пух - колкото повече, толкова повече😀.
А как отглеждаш зеленчуци сред този камънак?

# 704
  • София
Мерси момичета😁🤗
Ами аз цяло едно лято отглеждах, няколко домата и няколко тикви, години нищо не е гледано, но преди е било градина... Явно не пречи на вс камънак.
Не мога да кажа, че съм имала чудна реколта, но дали от самия разсад, дали от липса на торене, дали от неправилно колтучене, поливане... 🤷‍♀️ Но пък малко и малки доматите си бяха чудесни на вкус...
Иначе най-големите скалища ги махнах.
По-натам ще трябва да вдигане нивото та в някой бъдещ момент предполагам няма да е толкова чак каменисто. Но пък има и хубава страна, камъните пречат на почвата да се спича като глина 😂

Последна редакция: пн, 03 окт 2022, 19:21 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт