(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 646
  • 764
  •   1
Отговори
# 540
Скаридка, по строителните магазини се продават големи пластмасови съдове. Строителна кофа или строително корито. Черна пластмаса, много здрава. И аз садя в такива, че саксиите ме разоряват.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 22:14 от Phloxx

# 541
Ще трябва да му намеря място отделно от другия пипер да не се опрашва. Искам такива тънки чушки, които да пълня сушени цяла зима. Много обичам пълнени сушени чушки постни с картофи, постни с ориз , с фасул....размечтах се, за запалена камина и пълна тава пълнени чушки.
Давай рецептата с картофи, а аз като месоядна се влюбих в друга, намерена в нета - сушени чушки, пълнени с кайма (винаги я обработвам преди пълненето), между нарязано кисело зеле и всичко във фурната. Невероятна зимна вкусотия.

Aila, столичанка съм, така че няма нужда да пращам семена на софиянци.
А селските чушки са радомирски, всяка есен си купувам, като се връщам от село.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 23:49 от Недоволна

# 542
Освен, че и аз съм залудо работи, залудо не стой, кеф цена няма. Селото, където градинарствам, е на 10км от града. Съчетавам гледане на градина с наглеждане на възрастен роднина и добиване на опит с шофиране (от много години съм шофьор, но последната имам личен автомобил и шофирам с удоволствие).

Харесвам тънки, не големи чушки/пипер. Свекърва ми ми даде разсад от бяла капия, черна капия и тънка капия(тя така ги нарича - не стават едри, имат тънко месо). Не харесвам огромни капии, не искам като напълня една чушка да ми е една порция.
Гледам семената, показани по-горе, ще търся такива.
Ще опитам да изсуша на дехидратора от тънката капия цели, дано да станат.

# 543
От два часа стоя насред тревата и не знам откъде да я започна. Ако не намерим някой да помага, ще я зарежа тая градина. Просто не мога за един ден.
Пак да питам за сеене без копане. Тревата я махам нали? Аз за да я махна обаче, трябва или да я изкопая, или да обърна с лопатата.

Кажете моля ви кой беше хубавия разсад на зелени салати?

# 544
За некопаенето - първо трябва да се изкопа тревата, да се изчисти почвата и да се заселят сидерати или зеленчуци плюс мулч. След това престава да се копае.

# 545
Нашата трева, която на места беше изсъхнала от жегите това лято сега с дъждовете е подивяла. При нас обаче е радост, защото имам зелен двор и само пред къщата има настилка от камъчета.

Утре или в събота ще косим тревата и ще скубя зеленчуковите лехи, само пипер, люти чушки и царевицата ще оставя. Малините ще подрежа малко днес, като оставям само тези, които все още зреят и ягодите трябва да разредя, че са се саморазсяли и е джунгла.

Тревата аз бих махнала, когато все още е слънчево и топло с черен найлон да изгори и след това обръщане.

Бриз, ама то това лято беше идеално - сухо и топло. Щом хората и в Англия тази година отгледаха български домати ехее Grinning

Aila, всичките снимки са от един и същи корен домат, но някои от плодовете са с различна форма и много по-едри от другите. Със сигурност е хибрид и прилича на ръгби, на розово сърце, помня само че розов беше Blush
Просто съм впечатлена колко е отрупан!

А в къщи убедих всички, включително половинката в производството на домашни зеленчуци и много ми се иска да си наемем малък парцел. Тук има любителски градинки, но е трудно да се вредиш.

# 546
Недоволна, ето рецептата
Скрит текст:
Пълня сушени чушки с картофи нарязани на кубчета като за мусака, праз лук и подправки, чубрица или мащерка, черен пипер и червен пипер, сол и олио или зехтин за готвене. Всичко сурово, обърквам хубаво и пълня предварително накиснатите сухи чушки. Водата от накисването използвам да ги сваря.
Биб, сигурно сте имали горещо лято, щом младежа си купи мобилен климатик.
Аз днес съм на въ.на туршия. По-скоро парени чушки. За сега май само чета рецепти и им се чудя. Всяка рецепта ми навява някакви спомени и ме се иска да направя всичкИ. Нито имам толкова продукция, нито има кои да ги яде, ама аде, носталгия.
В този ред на мисли някои знае ли нещо за рорик

Последна редакция: чт, 22 сеп 2022, 15:28 от morskibriz

# 547
  • София
И аз питам за rorik

# 548
Вчера направихме силен градинарски полуден.  Обрахме и оскубахме всички домати, чушки и люти чушки, оплевих ягодите и махнах излишните коренчета. Тях засадих на местата, където не бяха поливали лятото и всичко беше изсъхнало. Рязах къпини и малини, борихме поветицата.
Стършелите строят ли строят, кошерът им е още по-огромен. Нямам достъп до градинските ни иструменти в къщичката, защото кошерът блокира вратата и градинарстваме с подръчни средства.
Разполагам с много домати - зелени и зрели, както  и голяма торба върхари. Зелените домати съм наредила в тави да зреят. Зрелите си ги ядем, но ще правя и доматен сос и болонезе.
Постигнахме консенсус къде ще сложим голям фризер в къщи, проектът ще го бъде. Другия градинарски сезон ще имам място за съхранение на свежи плодове и зеленчуци.

# 549
  • София
Еее, писах, писах и всичко изчезна!
Mößbauer-Effekt, много работа сте отметнали!
Аз снощи пекох чушки (купени де) около 6-7 кг. Днес сутринта ги смлях заедно с три плика готови патладжани от моите, прибрани във фризера и буркан домати. Пържих в новата ми вълшебна тава-тенджера на газовия котлон, стана много бързо, страхотно кьопоолу.
После ходихме на мястото. Голям мерак ми беше да пробвам фрезичката и тъкмо я сглобихме, започна да пръска дъжд. Изпробвах набързо, лека е и не може да се забие хубаво, пък и беше много сухо от тези студени ветрове. Та не бих казала, че не работи, но не можах и да я изпробвам.
Комшиите казаха, че три дни е падала слана. Бататите са малко попарени, както показа Aila. Реших и аз да извадя, първият корен не беше вързал изобщо, въпреки големите ластуни, който беше пуснал. От вторият извадих един гигант, 970 грама! Явно не е узрял, защото пусна мляко. Реших да го изпържа, много странно, че при рязането ми лепнеха ръцете и това падна след два пъти миене със сапун. На цвят вътре беше като обикновен картоф, но сладникав и много вкусен.
Доматите не са измръзнали, откъснахме два огромно, имат много завръз. Дават го да се затопля, явно тепърва ще бера Grinning

# 550
  • София
Ей, що за батат, изби рибата! Браво! Дано и останалите са ти такива! Гладички, издути, големи...
Както и ябълките,   и тиквите, май и бататите трябва да лагеруват.

# 551
  • София
Здравейте, да ви питам на бързичко, колко време им трябва на тиквите от зелени да пооранжавеят/озреят/ напълно. 😊

# 552
И аз със въпрос, че съм в чудене какво да правя. В неделя заминаваме на късна ваканция, защото за нас това лято беше много трудно с моята диагноза и току що приключих с лечението. Ще липсваме за едни 12 дни от които 9 поредни ще бъдат дъждовни и с ниски температури.
Та се чудя да скубя ли доматите наред или да ги оставя?!
Ако откъсна едрите зелени и ги наредя в картонени кутии и амбалажна хартия в къщи добре ли е?

# 553
Ние този уикенд ще оскубваме доматите вече. Тази година не сме доволни от семената, купихме едно, а то излезе съвсем друго. Повечето домати бяха дребосъци. Надявам се догодина на по-обилна реколта.
А иначе, прибрах тиквите вече и поне от тях съм доволна.

# 554
  • София
За тиквите нямам никакъв опит и идея съответно, колко време им трябва да узреят.

И аз със въпрос, че съм в чудене какво да правя. В неделя заминаваме на късна ваканция, защото за нас това лято беше много трудно с моята диагноза и току що приключих с лечението. Ще липсваме за едни 12 дни от които 9 поредни ще бъдат дъждовни и с ниски температури.
Та се чудя да скубя ли доматите наред или да ги оставя?!
Ако откъсна едрите зелени и ги наредя в картонени кутии и амбалажна хартия в къщи добре ли е?
Страхотно е че лечението е приключило. Пожелавам ти страхотна напълно заслужена почивка.
По въпроса за доматите, ако правилно си спомням бяха съвсем хубави и зелени растенията. Дните като продължителност не са проблем, щом ще и вали. Колко точно ще е студено? Минимални и максимални? Аз лично ако не са съвсем студени дните си предпочитам да узреят на растението. Разбира се, ако са отрицателни температурите или много ниски 24 часа ще е по-добре да ги обереш. Но както си писала само едрите зелени, дребните, които са много далеч от узряване няма смисъл, тях бих ги оставила със сигурност ако имат шанс на растението, а ако не е много студено бих оставила и другите. Тук предната седмица беше също доста хладно, но на доматите им няма нищо навън. Следващата седмица го дават доста сериозно да се затопли, така че ще си седят още по растенията, макар тези навън да не са добре като цяло, но не е заради температурата.

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 12:03 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт