(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 648
  • 764
  •   1
Отговори
# 555
Мерси, Aila Hug Kissing Heart Ами няма да е толкова студено. Около 14 дневни и 6-7 градуса нощна температура, а и те са доста здрави самите растения. Май няма нищо да скубя, а ще ги оставя, защото после гледам че прогнозите са за слънчев Октомври.

Обаче краставиците вече нищо не става от тях и ще ги скубя, като там ще бодна лук, чесън (за пролетни), марули или спанак.

# 556
При тези температури няма да им стане нищо, но те са идеални за развитие на картофено мана (заедно с повишената въздушна влажност). Може би е разумно да се напръскат със системен предпазващ препарат.

# 557
  • Перник
Аз още не съм обрала доматите. И тази сутрин според Гугъл беше 2 градуса (нямах време да гледам истински термометър), но нямаше слана, въпреки ясното небе.
Вече отскубнах един корен краставица, но останалите са свежи и зелени.
Купихме арпаджик и балучка и се чудя къде да ги набода, като няма свободно място Stuck Out Tongue Winking Eye

# 558
  • София
Ей, що за батат, изби рибата! Браво! Дано и останалите са ти такива! Гладички, издути, големи...
Както и ябълките,   и тиквите, май и бататите трябва да лагеруват.
Да, и аз му се учудих на размера. Но и първият корен беше странен, много червени дебели корени, а нито една грудка. Бяхте писали, че трябва да се засушат, преди да се извадят октомври, но аз много малко съм ги поливала. Просто са малко в ниското, където се запазва влагата и растенията се развиха чудесно.
За всички, които имате дори зле изглеждащи домати - аз не бих скубала. Този септемврийски студ беше извън нормите, но ще се позатопли Simple Smile

# 559
Сега слага ли се найлонче докато поникнат семенцата?
Нещо вече не ми се занимава със семена,но имам много останали за цветя и трябва да ги слагам да не стоят.

Ние имаме само 2 тикви сорт Пловдивска,но са много големи сигурно са към 10 кила 😂Татко още не ги е откъснал.Той ги беше сложил на лошо място и не станаха много,цигулката изобщо не стана.

# 560
Морковче, какво искаш да сееш по това време? Идва зима бре Grinning
На семената нищо няма да им стане до пролетта, издържат години.

# 561
Мен при застудяване и дъждове ме е страх точно от болести. Затова бих обрала половината от едрите домати. Особено ако има избистрени вече.
Биб, да изкарате чудесна почивка!

# 562
Биб, аз бих обрала доматите,може би само едрите, но не е изключено да махна всичко. Все пак вече няма да е така топло като лятото за да узреят.
Да се върнете от почивката заредени с много позитивни емоции и красиви спомени.

# 563
  • София/Варна
Ние имаме слана тази сутрин, но пък края на другата седмица го дават 30 градуса. Оставих всичко в градината и по обяд ще броя жертвите.

# 564
  • София
Morkovelka, при тикви, дини и пъпеши едно време баща ми минаваше и отстраняваше първия плод, докато е малък. Това на няколко декара насаждения. Така растението образува няколко по-средни.

# 565
Обикновенно  в началото на септември до към 10  минава вълна на  ръба  на слана.
Тази година  тази вълна беше по продължителна и закъсня.
Започва циганското лято. Не прибирайте реколтата. Моят пипер  сега зрее. Ще имам пипер и зелени домати  до Димитров ден. 
Измислих си тая година да мариновам зелени домати вместо краставички за пици и мезе за ракийка.

Получих "наследство" от мой братовчед ," лека му пръст"  6  броя гъски. Пуснала съм и в градината .
Любители са на пирея и балура. Незаменими помощници. Завъдих и едни щръклести кокошки които също са любители на зеленото , но за сега няма да ги пускам щото ще ми опоскат  чушките и доматите.
Ще сейна семенца от марулки на торището , на топло , да никнат .

Последна редакция: сб, 24 сеп 2022, 13:27 от rgradina

# 566
  • София
Поздрави от Петково.
Тази сутрин е паднала по-сериозна слана, точно преди затоплянето.
Батата е още по-зле, но ще оцелее още малко, няма сега да го вадя.
Яд ме е за босилека, явно не е издръжлив и всичкият е попарен. На копър му няма нищо, но пък него го оскубах, заедно с декоративните чушки. Обрах зелените и не болни и непопарени домати и Патладжани  от три реда и след малко мъжът ми ще ги оскубе и ще фрезова. Идеатя е да пуснем капковото с твърд маркуч и найлона отгоре и да местим ягодите. В тази връзка, може ли някой да ми припомни изпратените от съфорумка ягоди какъв сорт бяха?
Зелените неща, където ще се скубе:

Декоративния пипер, май се казваше хавайска дъга:

Патладжаните сега се сетиха да раста, огромни зелени растения, които и цъфтят. Ще ги скубем, няма за кога, но явно повече поливане си им трябва.

Краставички:

Набрах и малко зелен боб, за новоизлюпените вегетарианец вкъщи. Това е последният, останалото е или изядено от охлюви и плужеци или замръзнало.

Целогодишните ягоди и те цъфтят

Лехите пипер и морковите са ок, както и праза, тях ще ги оставя да доозреят в тази жега.

# 567
Сега е време да се ръснат  черупки от яйца да позачистят градината от поповите прасета. Обикновенно при мен е торището и тунелчето за разсадите . В никакъв случай на пролет  когато излизат  от дълбочините . Така миналата година останах без разсад от пипер в тунелчето  , та просих от комшийките . Толкова обичат черупките че  пръстта в тунелчето стана на решето .
Смятам да ръсна обикновенна  пшеница в лозето , че  миналата и тая година  го запустих ., та да има за кокошки и  гъски  и да види сметката на бурените. . Нали не искате да копаете?

П.С.
Миналата есен  ръснах черупки в лехата в която  ще садя  картофите . Тая година  нямаше попови прасета да ги ядат . За отбелязване че нямаше и черни скакалци които  заедно ми гризат картофите.
Житото ще ръсна от двете страни  за да мога да минавам  за да пръскам лозето .
Докато стане лозето за 2-то пръскане  житото ще е узряло.
Амика не се е вясвала  да даде съвет за пръскачката че е майстор на ремонта и  зарязване на лозето ми беше по тази причина. Добре че купих една евтина . А евтиното си има и недостатъци , старата предполагам че е по дуракоустойчива. Ама искам да си ремонтирам старата . .При нас лозето си иска заравяне за да го възстановя.
Като укрепне тогава може  да се пропусне  някое заравяне.

Последна редакция: сб, 24 сеп 2022, 14:13 от rgradina

# 568
  • Между гори и планини
Как черупките от яйца помагат срещу поповото прасе?

# 569
Как черупките от яйца помагат срещу поповото прасе?

Били примамки че много ги обичали . Като попаднат в тях  разкъсвали вътрешностите им . Но ако са в лехата докато стигнат  до тях изравят корените на разсада и той умира . Сега още не са се заровили дълбоко и може да се изчистят  площите. .
Напролет  няма како да излезе и да се размножава.

Общи условия

Активация на акаунт