(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 641
  • 764
  •   1
Отговори
# 570
Морковче, какво искаш да сееш по това време? Идва зима бре Grinning
На семената нищо няма да им стане до пролетта, издържат години.

😂😂😂😂😂😂
Ми имам към 5 пакета теменужки и 2 парички 🤭🤭🤭Тази от агроаптеката ми каза септември да ги сея, че били най-студоустойчиви и нямало смисъл лятото от тях,че било царство от други цветя.И ги оставих да чакат есента то и стана много топло и нямаше смисъл да се занимавам.Макар че съм сигурна,че от тези семена няма да поникне нищо.От агроаптеката са купени и от там всички семена не поникнаха.И марули дъбов лист взех от там,че другаде не открих една не поникна нито при нашите,нито при баба ми.И много ме хвана яд,исках да ги опитаме 😆.

Имам и още 3 пакетчета нови различни марули и на тях им се чудя😒 дали да ръсна малко😁.

Те издържат семената, но не знам другата година ще ми се занимава ли с тях и къде ще се намирам аз.

# 571
Теменужките бяха първите цветя  в градските градини различните видове в различни  ромбчета. . Но сигурно трябва да се покрият през зимата . Паричките съм виждала в зелените площи - хубаво килимче става рано напролет . И тях трябва да се завият.

Салатките  ако е добро циганското лято ще ги имаме за Коледа. Може като станат за разсаждане да се прехвърлят на остъклени тераси или на прозореца .  . Ако останат в лехата , пак завиване . Иначе на пролет първите листа са компрометирани - пожълтяват и забавят развитието .

# 572
  • Между гори и планини
Как черупките от яйца помагат срещу поповото прасе?

Били примамки че много ги обичали . Като попаднат в тях  разкъсвали вътрешностите им . Но ако са в лехата докато стигнат  до тях изравят корените на разсада и той умира . Сега още не са се заровили дълбоко и може да се изчистят  площите. .
Напролет  няма како да излезе и да се размножава.
Това за първи път го чувам... Уви не съм събирала черупките. При мен доста трябват. И попово прасе вън само умиращо излиза.

# 573
Паричките и ременужките, които сеят в градските градини са разсади.
Махнах 6 корена напълно обратни домати, сложих ябълков оцет, разсад марули, но не италиански този път, а български, и май това ще е! Миналата седмица беше голямото сеене на луковици, карамфил.. Туй дето го набодах ако цъфне ще наемам серия на Цветята Simple Smile

# 574
Това за първи път го чувам... Уви не съм събирала черупките. При мен доста трябват. И попово прасе вън само умиращо излиза.
Не разбрах поста ви.
С какво и кога   третирате че излиза само умиращо ? Значи е ефективно?
Това с което третирате ги мори и те за това излизат на повръхноста и мравките им виждат сметката .

Да паричките и теменужките са разсади  но се правят много рано пролетта , но може предполагам и есента  в тунелчета . Те обикновенно си се  разсейват сами там където са засадени  миналата година . Сещам се и за  класическите "фунийки", едно високоразтящо  което е като фунийките  и се връзва и прави сянка ,  и имаше едно жълто което не му зная името . И още имаше . Само напролет ги опазваме от  плевелите .

# 575
  • София
rgradina, ти си с нов ник ли? Не те знаем с такъв, а щом ти търсиш amica, явно си стар потребител Simple Smile

Черупки събирам,  всяка почти! Слагахме в дупката , на дъното, при засаждане на пипер, по стар обичай. Ето значи какво било, съвпада с твоето обяснение.
Сега на каква дълбочина да ги заравяме?

# 576
  • Между гори и планини
Третирам с Коломбо. То е срещу попово прасе. Не вреди на никой друг. Градината ми е пълна с мравки, червеи, щурци, жаби... Един вариант е да се насипе по двора и да се фрезова, тогава влиза под почвата и го намират сами. Другият е вариант е при садене да се слага около корена на растенията. Обикновено сутринта има излезли полуживи.
Коломбо предпазва и срещу телен червей, информация за има в Гугъл.

# 577
От моя разсад марули от средата или края на август не стана нищо.На първи септември сложих нов при нашите,но и той нещо не се развива добре и както писах преди сигурно няма да стигне до чинията.
Аз като слагах семената татко ми каза,че е късно и идва зима, но не го послушах.Аз му казах,че тази от агрото е казала,че сега се прави,а той ми отговори,че хората ще ги гледат в оранжерия.Ние обаче нямаме такава, но имаме агрил.
Не знам, ако бяха в земята,а не в съд дали нямаше да се развият както трябва и тези от август.
В Олх продаваха разсад марули още началото или средата на август.Като и казах на тази в агроаптеката, защото я питах моя, защо не се е получил.Първо ме изгледа леко недоверчиво и ми каза не може да бъде топло е още, аз и казах да види и тогава ми отговори,че ги отглеждали в специални камери,които осигуряват необходимата температура.На мен много не ми се вярва всеки продаващ разсад да има и такава камера, но знам ли.
А това са семената,които не препоръчвам да си купувате,ако ги видите някъде.

# 578
rgradina, ти си с нов ник ли? Не те знаем с такъв, а щом ти търсиш amica, явно си стар потребител Simple Smile

Черупки събирам,  всяка почти! Слагахме в дупката , на дъното, при засаждане на пипер, по стар обичай. Ето значи какво било, съвпада с твоето обяснение.
Сега на каква дълбочина да ги заравяме?

Smile

Просто сееш  и след като обработиш почвата , те си ги намират черупките .
Казват че поповото прасе се заравя до 30-40 см сега в земята след циганското лято и изпълзява  напролет и прави поразии.
Може би и сега коломбото  ще е ефективно , но тези препарати са с примамки  и докато стигне до тях пролетта прави поразии , а това  е недопустимо при разсада навън .
По принцип садя пипера когато има добре оформени корени и тогава не слагам нищо  и само тук там имам поразии.
Имам една пръскачка която не е от евтините след разглобяване  за да я измия основно не създава налягане .
По принцип тя си създаваше  слабо налягане  и трябваше да помпиш като луд  за да се получи добра мъгла . Новата пък евтината  е много ефективна но постоянно и се изважда лоста . Трябва да се измисли някакъв ограничител  за да се отстрани този недостатък . За това трябва патил човек със старата за да мога  да си я ползвам .
Евтината я купих за 16 лв , сега я мернах в един магазин за 45 лв.
От марулките харесвам  къдравата  и айсберга . Айсберга става на главичка.И двете са  много  нежни и вкусни вкусни.Купих дъбовия лист че ми казаха че може да се сее по всяко време и не нагарча и изкласява като другите . .
За магданоза  някъде прочетох че трябва да се  употребява внимателно защото  снабдявал кръвта с много желязо  и особено сега заради ковида трябвало да се внимава.
Всички зелении  правили такива проблеми

# 579
  • София
Биб, приятна почивка и от мен!
rgradina, благодаря за инфото за черупките и поповите прасета. Не го знаех този метод и никога не съм виждала да се прилага едно време, на пазарджишкото ми село. Аз тази година не видях да има в градината, питах и комшиите, и при тях няма. Те обичат по-топла и суха почва, оборски тор. А при нас, като е влажно и с късна пролет, явно не им харесва.
Дебела слана е паднала тази сутрин. Също като при Aila, батата е напълно попарен, пипера, босилека и тиквичките също. Доматите и патладжана частично, а имат много завръз, оставих ги. Обаче миналата седмица събрах капковото, та каквото оцелее.
Ел.фрезата Parkside определено не става, или поне не за тежката почва при нас. Като разкопах малка част с правата лопата и минах, разчупи буците на ситно, но не успява да надроби тревата, тя се оплита по оста. Ами...170 лв "у водата", здраве да е! То е логично, че нещо, което струва 1200 не може да се купи за 200 Simple Smile
Обрах и аз част от зелените домати. Реших да пресадя малините между дърветата. При разкопаването за  вторият корен се счупи дръжката на правата лопата. Много й дойде днес 😀

Последна редакция: сб, 24 сеп 2022, 22:04 от sofyia

# 580
Повече харесвам ел. уредите  . Но не трябва да се претоварват . Последните уреди евтините  са афиф работа . Ел уредите трябва да почиват и ел.двигателите да не загряват . Ел уредите са по евтини защото имат повече разход  на енергия . Ще го имате ако при ползване  се прекъсва работата за да се охлади и да не се нарушава лаковото покритие  на намотките на двигателя  . Прочетете  внимателно указанието за ползване .
Така си купих на прИмоция  един блендер от Лидъл и   въпреки че зная че трябва да си почива ,  внимателно го ползвах , но се скапа .  Подмениха ми го  и не зная за какво да го ползвам сега . Имах дуракоустойчив  руски блендер  от руски комбайн  , дето ръмжеше като звяр ама ми го приватизира една комшийка и го шитнала на виетнамци заедно с шевна машина  Науман. Така ми стоят приставките на комбайна . Подариха ми една сокоизтисквачка пак руска . Трябва да приспособя  някакъв  преходник за да мога да ползвам двигателя  за  останалите  ми приставки от комбайна . .
От новите  имам един миксер ама броя до 20 като върти и оставям да почива до 30  бавно и пак пускам . Така си пише в указанието .
Чернозема става на камък  като изсъхне . . Тази година за първи път  отгледах в него картофи . На едни 10 метра насипах  5 кофи пясък за да запазва влагата и да олекне почвата .
Разбира се  зависи и от семената .
Миналата година си купих едни немски картофи и си оставих за семе. Купих френско семе .
Половината  ред насадих  с  останали като за семе от немските  и половината с френските за 3 лева кг .Нищо не изкарах от френските . , немските те  дадоха по 500 гр. един  картоф.  .Търсете за картофи немски семена .

Последна редакция: сб, 24 сеп 2022, 21:44 от rgradina

# 581
У нас махнахме доматите и насяхме сидерати смес ръж, горчица, детелина някаква и още нещо. Лукът го прибрахме, но е малък, защото птици бяха почнали да го теглят много упорито и всеки ден събирахме, събирахме и накрая го извадихме всичкия. Ядохме ябълки Hands Plus1 В момента навън имам само спанак. Бобът още стои заради шушулки които чакам да станат за семена за догодина. Марули зимата садим вътре в оранжерията в съндъчета, в момента нямам, напоследък ядем предимно доматена салата и не ми хрумва за тях. Последната реколта марули навън я опасоха охюви още докато бяха миниатюрни, така и не сложихме медните лентички дето ги купих още в началото на сезона ¯\_(ツ)_/¯ Имам няколко тикви, едната спря да расте май, другите са с размер на ябълка и едва ли ще ги дълбаем за Хелоуин, но ще видим. Бяха събирани от миналогодишните декоративки по това време, но никое от растящите засега не прилича на тези от които бяха събрани семките Thinking

Между другото марулите и всичкия "зеленяш" съдържат много малко количество желязо и няма как да прекалиш с него дори да изядеш една каруца товар. Единственото "зелено" с повече желязо е спанакът но и там няма как да се "предозираш" освен ако не изляпаш към 3 кила. За една манджа отиват 50г спанак на човек, така че е доста далеч от опасното.
Flowers Apple

# 582
Ефи , може би греша че е желязо , но прочетох че магданозът прави  тромби . И аз се зачудих защото   знам че съдържа витамин ц .
С химията съм на вие.

Тази година при мен доматите и лукът  беше катастрофа .Каквито  дъждове  , никакви де, паднаха все киселнни.Цветовете опадаха от горещините . Лукът  като балучка . Не бях третирала тая вада с черупки , близо до торището  и поповото прасе ми прегриза лука . Нищо не получих а толкова грижи не съм полагала за лук .  .  Добре че насадих воден лук от разсад  лятото , та ще ме посрещне . Пак не стана както трябва ама трябваше да  хвърля пясък и там , но забравих . Мислех че щото го садих късно , но и комшикките се оплакаха че са балучки .
Та като рекох балучка , сега може да  се насади  балучка и за Гергьов ден догодина ще има  зелен лук .

https://www.youtube.com/watch?v=yd3dlQfecOY
За черупките .

Последна редакция: сб, 24 сеп 2022, 22:18 от rgradina

# 583
Дано има поне 2 слънчеви седмици без дъжд, че да ми узрее боба. Има поне още килограм по коловете, но е още зелен, влажен. Но добивът от миналата година е 7-8 пъти надолу. Пъти.
За разлика от доматите, които почнаха рано, раждаха много и бяха мега вкусни. Тази година е доматено-шампионска при нас. Чушки и краставици също доволно, тиквички и патладжан - слабо към зле. Тикви има средна работа.
Медните ленти не помогнаха за охлювите при нас, излишен разход и надежда.
Манголда ми е разкошен - огромен, зелен и крехък. Трябва да го снимам, преди да сме го опасли.
Продължаваме да разчистваме плевели и изсъхнали малини и други храсти, доста работа си има.

# 584
С какво пръскате срещу мана? Втора година имаме доста поражение от нея заради влажността на мястото. Растенията в парниците се разболяват по-бързо, докато тези на въздух издържат все още.

Общи условия

Активация на акаунт