(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 641
  • 764
  •   1
Отговори
# 600
Самоунищожаваме се. Много тъжно, rgradina.

# 601
Тлъстиче е тученица, каза гугъл. Тя не ме дразни като плевел, даже ми е красивичка. Но при мен не вирее, само нахални треви имам.

# 602
  • Между гори и планини
Аз пръскам с бордолезов разтвор. Тая година закъснях и за да това по тиквички и краставици плъзна брашняна и за кубинска мана. Другата грешка е че сложих тиквички до пипер. Той иска много вода, а тя ги маноса. Уж имаха много разстояние, но те станаха огромни и влязоха при пипера. Догодина ще има завъртане на градината. Само домати и пипер си остават на техните места.

# 603
Аз исках отел, но не повече от 2 кг.
Как съм те пропустала, че искаш Отел. В сряда ММ го сложи във виното. Ние имаме розов Отел, аромата му не е толкова силен като на синия и не е така дебелокоро. Младичко е още и не ражда по-много.

# 604
  • Между гори и планини
Аз ще пратя отел, моя е бял. Яко узря и дори за първи път ми харесва да го ям, обикновено го давам на съседите да си правят ракия, или на кокошките.

# 605
Аз исках отел, но не повече от 2 кг.
Как съм те пропустала, че искаш Отел. В сряда ММ го сложи във виното. Ние имаме розов Отел, аромата му не е толкова силен като на синия и не е така дебелокоро. Младичко е още и не ражда по-много.
Ако имате излишно и не е много нахално, мога ли да си изпрося два литра вино (естествено срещу заплащане)? Умирам за вино с отел в него, а от много години не съм пила.

# 606
Стига да стане добро вино, нямаш проблем. Ние сме абсолютни аджамии в правенето на вино. Миналата година ни беше за първи път и се справихме блестящо. Може би беше късмета на начинаещия, ще видим тази година какво ще  сътворим.

# 607
  • София
Някой от софийско да е ходил скоро за компост в предприятието за третиране на отпадъци Хан Богров, да даде инфо как става - записване, товарене?

# 608
  • София
Някой от софийско да е ходил скоро за компост в предприятието за третиране на отпадъци Хан Богров, да даде инфо как става - записване, товарене?
Само съм мяркала тази информация, но имаше някакъв проблем последните години или пък количеството беше малко не помня. Със сигурност съм прочела нещо, което ме е отказало да се занимавам.
Ще се радвам ако откриеш или имаш реална информация да я споделиш тук.

# 609
Фри, моля за твоя модел пръскачка или подобен!
А с мазни емулсии пръскаш ли и как почистваш?
В химическото земеделие имат ли препарати с мазнини? Аз мисля, че нямат. Само ние си задръстваме пръскачките със зехтин и масло от нийм Sad

Това е пръскачката, супер е. Без никакви проблеми изпръсках 350кв.м. лозе сама Grinning с няколко дози подред, разбира се. Много удобна и за дозиране и за пълнене и за употреба, работи като швейцарски часовник... За маслата досега не съм използвала нея, а една друга ръчна малка 5 литрова. Не се е задръствала. Ако имате запушване предполагам с вряла вода ще се изчисти. Маслото от нийм ми е в еднолитрова туба и изглежда като машинна грес, с такава консистенция е. Преди употреба го загрявам леко до около 30° на водна баня.
И ние имаме отели и бяло и черно в наследственото лозе, но не го харесвам. Дебели люспи, големи семки, а бялото се рони адски много, все го събирам от земята, ще го махаме. Преди време бях чела, че било вредно за вино. Баща ми, мир на праха му, си го харесваше.
За тученица и хербицид. Не че съм пробвала да го унищожавам. То е някакво странно, ( ЕДИТ: не е сукулент), не е обикновено широколистно...

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 15:39 от FB680797BGM

# 610
  • София
Миналата година - есента си купих компост от там. Процедурата беше следната - заявяване на количество по мейла, след около месец връщат съобщение кога можеш да отидеш да го вземеш. Даваха срок 1 седмица, в която да се организираш да го вземеш. Плаща се на място. Имаше ограничение за малки количества - трябва да си го насипеш сам по чувалите, казват в коя клетка да отидеш и т.н, но не съм изпадала в подробности, защото на мене ми трябваше повечко компост и направо натоварих 2,5 т на камион и ми го докараха. За по-големи количества е по-лесна организацията. Сега ще поръчвам пак и ще споделя опит отново.
Доволна съм от компоста. Аз го смесвам с малко тор от калифорнийски червей и агроперлит и се получава чудесна и плодородна почва. С тази смес си пълня сандъците. Смесвам го и с почвата при нас, която е много песъчлива и я прави по-пръхкава, иначе става на камък. Въобще - доволна съм. Simple Smile

# 611
Каква е цената на 2.5 т? Това тона нали?

# 612
  • Стара Загора
Момичета, някоя от вас да си прорежда сега ягодовите насаждения? Трябват ми десетина коренчета целогодишни ягоди. Иска ми се да си захвана. Аз имам, но не са целогодишни.

# 613
  • София
Момичета, някоя от вас да си прорежда сега ягодовите насаждения? Трябват ми десетина коренчета целогодишни ягоди. Иска ми се да си захвана. Аз имам, но не са целогодишни.
Аз ще го правя тази или следващата седмица и би трябвало да ми останат, но нека след като приключим да ти пиша. Тези, които са повече на брой и ще има от тях обаче са дребни, пускала съм снимки тук, по-едрите имам все още малко, ако успея и от тях мога да ти отделя някой корен, но както винаги отново съм им запиляла табелките с имената и не мога да кажа какъв сорт са точно дадените ягоди.

# 614
  • София
Каква е цената на 2.5 т? Това тона нали?

Да, товароносимостта на камиончето беше 2,5 тона, затова толкова поръчахме. По спомен цената беше точно никаква - около 8 лв/тон, но транспортът беше цифра, защото съм на около 25-30 км от компостерницата и за двете посоки, заедно със стойността на компоста всичко излезе 100 лв. Сега ще е поне 150 лв.

Общи условия

Активация на акаунт