(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 608
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
Права си Simple Smile Говорих му на ММ да направим хубава здрава инсталация с телове и здрави колове, не ме послуша... Говорих му и че не ни трябват толкова домати - не, щял да продава на съседите... Продаде 10 кг... И цяло лято правих консерви като луда. Пак поне успях да се преборя да не сее боба върху царевица както правеше досега. И в градината не можеше да се влезе, джунгла зловеща и ниски добиви. Сега видя че съм права и дори е един момент сложи колове и телове където имаше начин. Догодина живи и здрави, ми е обещал да го направим както трябва. Борбата продължава Grinning

# 661
Бриз, дай си почивка до пролетта. Сега не е време за градина, а за червено вино и почивка Blush
С пролетта ще ти дойде и желанието. Аз на твое място бих помислила, дали може градината да се направи по-удобна някак, с леко повдигнати лехи, или да се намали обработваемата площ, или да отглеждаш по-лесни/ по-високи култури. За цветята - слагай цъфтящи храстчета и устойчиви многогодишни цветя, никаква грижа не искат, освен да ги подрежеш веднъж годишно. Под тях дебел мулч, и да тръгне някое плевелче, лесно се скубе. Пък в краен случай и на гол райграс можеш да си пиеш кафенцето, пак е хубаво.
Цялата градина съм си я преформила да е мързелива, човек сам ако не се пази, няма кой да му помогне.

# 662
Бриз, ако ти доставя удоволствие работата в градината, не се отказвай. Както са казали другите, направи няколко курса рехабилитация.

При мен ентусиазмът рязко намаля, след като си докарах втора протрузия на гръбнака и постоянни болки надолу по крака. Само че аз оправям градината сама. ММ имаше някакво желание само първата година. В момента нито нещо е почистено, нито изорано. Отказах се да се я сидерати, защото е джунгла. Трябва да издиря тиквите и може би да извадя бататите. Изобщо ако не намерим градинар,  не мисля да си убивам вече целия уикенд в тежка работа и да реанимирам два дена от болките.

# 663
FB680797BGM
Скрит текст:
Това за йода и щитовидната е толкова опасно. Има два главни проблема - хипо- и хипер- функция на ЩЖ,  и доста вариации и усложнения около тях, включително автоимунни. Много е вредно да се съветват хората на едро, при положение че нещо може да има точно обратния ефект при едни и при други хора.
С настойка от орехчета и разни йод-съдържащи добавки такъв проблем може да си докарате...
Само да вметна, че н]е съветвам никого нищо в предишния си пост. Казвам какво знам.
rgradina, туй скритото от де го копна?
Йод при проблеми с щитовидната жлеза, за кости нямам идея. Та орехите са много полезни за щитовидната жлеза и ума. За щитовидната знам, че се прави настройка от млади орехчета.
Виждам, че си запозната с проблемите на жлезата и би трябвало да знаеш, че Гуша -та е следствие на недостига на йод в организма на човека и се държи под контрол точно с йод съдържащи препарати. Понякога се диагностицира Гуша и заради хипо функция на жлезата. За това има лекари и мед. заведения, не тук е мястото да коментираме
Благодаря за съветите момичета! Аз искам да направим градината овощна с трева между дърветата, но ММ не е изгубил мерака още, а и сякаш работата в тази градина ни извади от дупката през онази черна година. Просото имаше планове младежа, които ние искахме да осъществим. Е случи се, две години след трагедията, ние успяхаме да произведем повече от нужното ни, което не ни дава допълнителни доходи, а раздаваме на съседи, познати, роднини. Така ще стане сигурно и с виното, ако е хубаво. Миналата година го раздадохме до последния литър. Та така.....Само ягодите са на повдигната леха за сега. За сидерати не иска и да чуе. Нека се пробва на мулчирани лехи с черен найлон, лошо няма, но да намали пространството, че и той има сто болежки, и мечта да се пенсионира и да си остане на село.....
На рехабилитация ходя. В понеделник започвам втори курс.

# 664
  • София
morskibriz, положителна енергия и от мен! Ще се възстановиш, имам около мен познати и с двете сменени стави, тичат като сърнички Simple Smile
Съветите на Phloxx са много добри. Повдигнатите лехи искат предварително доста работа за подготовка, но следва по-лесно и приятна работа и ограничаване на плевелите.
Ето, моята малка цветна леха, направена на шега почти, отдолу с дебели картони, после малко листа и ситни клони, след това почва около 20 см. Отдолу измряха многогодишни едносемеделни плевели, както и бъзуняк, който е изключително жилав и инвазивен. И до момента на това място няма плевели.
Някой слънчев ден се надявам да успея да си направя цялата градина.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 08:59 от sofyia

# 665
Гледам лалетата и се чудя дали е късно да им вадя луковиците и да ги подреждам . Че една година едни слепоци след прекопаване и подреждане , решиха че им е рохко и ми изнесоха луковиците.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 17:16 от rgradina

# 666
Престанете да пишете неща, от които нищо не разбирате. Проблемите с костите след Чернобил са от радиоактивния стронций, който е от една група с калция и го измества и се трупа в костите и цъка там.
Радиоактивните храни бяха 80-те, не сега.

# 667
Престанете да пишете неща, от които нищо не разбирате. Проблемите с костите след Чернобил са от радиоактивния стронций, който е от една група с калция и го измества и се трупа в костите и цъка там.
Радиоактивните храни бяха 80-те, не сега.

Благодаря за пояснението  . Не разбирам за какви радиоактивни храни  става въпрос тук.
Просто търсим храни за подобряване на здравето . Не виждам някой  да коментира  радиоактивни храни .
Нали темата е за чисти храни .Ядките в частност орехите са полезна храна както някой уточни  за вторите за мозъка.

# 668
rgradina, всички зеленчуци са полезни. Откровено те съветвам да си смениш източника на здравна информация, защото това което пишеш по здравни въпроси в тази тема са пълни глупотевини. Освен това темата не е за здравни съвети, неизменно възниква спор за да те оборваме непрекъснато с доказани научни факти и се трупа огромно количество спам. Има теми за здравословно хранене и алтернативна медицина където такива въпроси биха намерили повече положителен отзив.

# 669
  • София
Аз се включвам с последни общо взето чушки и домати отвън, в оранжерията ще има още известно време домати.
Вчера беше супер горещо вътре в оранжерията, все пак навън беше 25 градуса и печеше, но пак ниско долу се усещаше че е студено и земята беше студена. Краставиците раждат, но не както лятото, все пак сумарно втората реколта, както и продължаващите да раждат от първоначално насадените са достатъчно.
Бързо възстановяване на всички болни. Аз със сигурност ще опитам да оптимизирам някои неща и за догодина, няма да са повдигнати лехи, не ми допадат и не виждам смисъл, но поливна система и за дръвчетата и цветята със сигурност.
Чакам и оферта от майстора за хидрофор и ще сложа и на поливната система за зеленчуците програматор най-вероятно.

Скрит текст:
Пипер:

Пипер, заедно с домати, краставички, няколко патладжана, люти чушки и копър.

Физалисчета. Има стотици зелени, но пак имам напредък тази година, отново късно го насях, но не колкото миналата. Тази година има вече няколко узрели плодчета, миналата година дори не цъфна Simple Smile

# 670
Айлаа, каква е тази супер продукция!
 При мен дори пипера не ще да зрее сега. Виждат се зелени чушлета, но е доста слабо тази година. Може би се дължи на почвата, че не я торихме. За догодина ще трябва да я подсилим.

# 671
Айла, ти си уникална, браво!
Давай ни съвети за градините.

# 672
София, за твоята леха директно върху тревата ли сложи картоните?
Аз като правих цветните лехи премахнах горния слой трева и корени, но е доста работа. Сега искам още малко лехи, но съм още по-мързелива от преди, това ме спира. Ако става директно върху тревата, веднага ще си открадна тревна площ от мъжа ми, даже съм измислила точно къде ще са новите рози Grinning

# 673
  • София
Айла, ти си уникална, браво!
Давай ни съвети за градините.
Благодаря.
За съжаление няма никакви тайни иначе бих ги споделила. Просто добра почва. От догодина мисля, че ще трябва и аз вече да я подхранвам с нещо. Тази година няколко пъти пусках през капковото течна биотор от калифорнийски червей и това е. Но и тази година навън нещата са по-зле, обвинявам дъждовете и по-ниските съпротивителни сили на растенията, заради изчерпващите се запаси и липсата на ротация.
Така че препоръката ми е хубава почва най-вече, след това поддържане дали с мулчиране или сидерати или нещо друго е въпрос на избор, но няма как само да взимаме и да не връщаме. Аз имам до градинката компост, но все още не съм го връщала обратно в двора готовия, а за този компост наблизо от Предприятието още не съм убедиюа половинката да отидем  да си вземем.
Pflox, рози се гледат много по-трудно в саксия, затова аз не бих избрала точно за тях повдигната леха. За луковични е супер, но розите мисля, че няма да се чувстват добре, но това е мое лично мнение от не особено добрите ми познания за рози.

# 674
При нас намирам Тута абсолюта. На края на сезона... и през други години съм виждала, все е било съвсем нищожно, както и сега, не ми е правило впечатление, не сме имали и някакви сериозни загуби.
И се чудя какви мерки да взимам. Колкото и да мразя да пръскам ще обработя парниците като оберем всичко, няма начин. В нета прочетох апокалиптични теории, не знаех че е толкова опасно.

Общи условия

Активация на акаунт