Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 79

• 42 769
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • Велико Търново
Ако имах възможност,  щях да живея на място,  където да ходим голи и боси, да ядем плодове и зеленчуци и хич да не ми дреме за интериора на колибата ни Simple Smile
Темата стана тегава,  така че предлагам,  да минем по същество Simple Smile  някой не е ли приключил с летен ремонт,  да пусне снимка тук Simple Smile

# 166
  • Street of Dreams
Evenfall, дизайнерски погледнато определено трябва да се съчетае. Всяка гледка, географска ширина и да речем култура в страната играят роля на излъчването и аз определено бих съчетала. Иначе из групи виждам и лендхаус в панелки, и френски/индъстриал в къща на бг село - ако човек се идентифицира със стила и би се чувствал добре дълго време, защо не. Но си е малко странно.

Аз също обожавам италианските капаци на прозорците и простряното пране. Лично бих се върнала на средновековния площад със модерни светещи магазини и заведения, и зеления парк отзад. Бих си живяла цял живот сред бели стени и Икеа без проблем. 😄

# 167
Аз се изкушавам да ви върна в началото на дискусията, а именно тезата, че гледката през едни големи прозорци е част от интериора.
Та продължавайки тази мисъл, смятате ли, че интериорът на стаята трябва да е синхронизиран с гледката и да й кореспондира?
Например, ние ще обзавеждаме стаи с много и големи френски прозорци, които откриват подчертано индустриална панорама. Абстрахирайки се от това, дали по начало бихте я избрали за себе си, как бихте подходили - да се реши целия интериор в този стил (или индъстриал, или 100% минимализъм) или да се балансира отвътре?
Новото ни жилище в София е  с модерна визия на фасадата. Прозорците са френски и гледаме планината и къщи/покриви... Стилът на обзавеждането ни е класически/винтидж.

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 12:59 от drago_2008

# 168
Ще ме наречете луда, но аз предпочитам гледка в града…….
Нито морето е чак толкова зашеметяващо за дълго. Вечер на тъмно на мен ми е страховито дори, става дълбок черен цвят като бездна.  
Напълно съм с теб. След като изкарах десет месеца от първите локдауни на село, избягах със страшна скорост към града 🤣
А морето, освен че писва, много шуми, когато си наблизо. Ако зависеше от мен бих имала градска гледка над покриви с малко море в единия край, ако може и с някое островче да ми разчупва линията на хоризонта 😊

Evenfall, аз също бих съобразила стила на жилището със стила на сградата и заобикалящата среда. Не знам каква точно е панорамата, и не мисля, че трябва да избереш точно “индъстриал”, но все пак нещо с не много финтифлюшки и дантелки би било повече на място (imho).

някой не е ли приключил с летен ремонт,  да пусне снимка тук Simple Smile

Много сме далеч от приключване на каквото и да е, но имаме част от настилката пред “хамбара” направена 😆
Защо не мога от тф да прикача видео?

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 17:46 от Lois

# 169
  • Пловдив
Мисля ,че видеото трябва да е прикачено от някоя платформа .За най-лесно си  ги качвам в you tube ,като  полу прайвет видеа .

Вероятно и аз ще покажа снимков материал от един нискобюджетен ремонт на кухня и баня при родителите ми ,но действията по промяната  се движат с неземно бавна скорост .Засега само материалите са налични .

# 170
  • Варна
Гледка към градината, но и тук се виждат някакви къщи отстрани. В БГ гледката е относителна, днес я имаш утре не.

# 171
Та продължавайки тази мисъл, смятате ли, че интериорът на стаята трябва да е синхронизиран с гледката и да й кореспондира?
Например, ние ще обзавеждаме стаи с много и големи френски прозорци, които откриват подчертано индустриална панорама.
Интересно ми е онези дето живеят в Орландовци до гробищата как трябва да се обзаведат по горния принцип 🤣

Под "индустриална панорама" какво имаш предвид, ръждясали климатици? Съборетина надраскана с графити и заобиколена с нахвърлян боклук? Смачкана гофретна ламарина? Прашните комини на ТЕЦа? Защото аз такива неща не си представям да кореспондират на нищо интериорно. А и ако ги гледаш навън, ще ти се иска ли действително да гледаш подобни неща и вътре?

# 172
Да ,на SKK и е страхотна ! Направо ми е болно ,че всичко пресъхва в тази сушава година  , дори и кладенците ...Щом в Лондон парковата трева е пожълтяла ...смятай ....ВИК сметката мога да  я предположа 😒  .   Ще чакаме ревю на рафта  с орхидеите .
 Еее Мъфин ,ама много забавен .Мерихме си ....прозорците ,не гледките .Значиии...победител си  Simple Smile Simple Smile  Не мога да се сравнявам с твоята целогодишно зелена гледка  в топлите страни .Ама ,дай ми шанс моля те ,да си насея палми ,зимата ще ги увивам с найлон , и   вероятно тогава , след едни 20 г  , ще вдигна гордо глава .За съжаление няма да мога да се телепортирам в Испания ,или където е , за да е същото ,особено с онези бели  къщи в далечината...ама нищо ...поне ще съм си "оправила" вкуса . Joy
Иначе , с чудна снимка отговори -с нещо ,на което си ходил на оглед .Тук говорим за вкус в обзавеждането и нещо което създаваме сами ,а не е даденост .То може да бъде стилно или не ,независимо от вложените средства .
Темата е за търсене на идеи ,съвети , показване на резултата ,обсъждане на интериор.Екстериорът е в частта на декора , не на озеленяването.  Не е за "мерене" на локации и лукс или демонстрации на грубо отношение .Въпрос на възпитание и възприятие към останалите човешки същества .
Ако подбереш правилните палми няма нужда да ги повиваш. Около Пловдив май температурите не падат под минус 17-18 градуса. Градинарите ми в София завиват нашите само за седмица-две през февруари когато видят прогноза за големи нощни минусови студове. Даже има години когато въобще не се налага да ги завиват. Палмите се купуват пораснали и се засаждат през пролетта. Ето софийската ми гледка. Живея на 7-8 километра от Витошка.

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 14:50 от Мъфин

# 173
  • Street of Dreams
Ето в този тип сгради и градска среда си представям индустриалния / рустикалния стил.

Външната флора също трябва да пасва на географските ширини. Палми и зад тях Витоша по-скоро е best effort, но нека останем на земята - всички правим най-доброто от ситуацията. В България никак не е лесно и всеки, който твори местенцето си с наличното, заслужава уважение.

# 174
  • Пловдив
Не съм експерт градинар ,нито мога да си позволя такъв , но всички палми в Пловдив ,независимо от размерът им биват увивани зимата .Не само температурата е важна, а и дали има завет ,защото при нас няма .
 Единствено ще помоля  последващи коментари за локации и лукс да бъдат в съответните теми за недвижими имоти .Разбирам, че се гордееш с постигнатото ,чудесно!

OnDiNe,точно това си представих и аз .

# 175
Винаги много съм харесвала сградата на старата пароцентрала във Варна, вероятно я знаете?

Все си представях как я придобивам и по магичен начин я местя на малко по-добра локация Smile

И какво да ви кажа, ето как едни други хора са си я представили, точно като в мечтите ми:

Чека, Пепси и Нелина със сигурност помнят този проект, обсъждали сме го много пъти, ето тук още:
https://quattro.studio/en/project/loft-story/

# 176

Външната флора също трябва да пасва на географските ширини. Палми и зад тях Витоша по-скоро е best effort,
Аз харесвам много от твоите коментари, но с този не съм съгласен. Не виждам причина палмите да седят добре на фона на Хималаите и Алпите, а на фона на нашите планини да не стават.
Китайската конопена палма (Trachycarpus fortunei). Приема се че това е най-студоустойчивата палма

Произход: Бирма, Централен и Източен Китай, Япония, Хималаите. Там тя расте в планинските гори ………. Все по-често отглеждан на открито в България вид. В бившия „Дом на революционото изкуство“ в град Пловдив през 1971 г. са били засадени четири палми, които вече години наред цъфтят и плододават, напълно кълняеми семена, като вече имат поколение. ……….. В Европа тя е много обичан и често култивиран вид. Трахикарпусът е част от пейзажа в Южна Англия, Южна Швейцария, покрай езерата в Северна Италия.”
Не съм експерт градинар ,нито мога да си позволя такъв , но всички палми в Пловдив ,независимо от размерът им биват увивани зимата .Не само температурата е важна, а и дали има завет ,защото при нас няма .
 Единствено ще помоля  последващи коментари за локации и лукс да бъдат в съответните теми за недвижими имоти .
Както се вижда в горната част на коментара ми в Пловдив виреят палми. Дали и за колко време завиват тези огромни палми не мога да кажа. Най-хубавата и зареждаща част от интериора на едно помещение е точно “стената”, от която влиза красивата природа.  Вече години наред влизайки в къщи изпитвам удоволствие от дизайна на жилището ми, но нищо не може да се сравни с усмивката и късчето щастие, което доставя именно стъклената “стена”. Предлагам да спрем тази дискусия. Който желае и има красиви гледки може да акцентира върху тях. Особено ако тепърва му предстои изграждане на дом. Няма да съжалява

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 19:17 от Мъфин

# 177
Прав си, и не само в Пловдив. Има и другаде из България средиземноморски/палмови градини, а има и форум, в който се пише точно по тази тема.

Голям смях с коментара на Eфибуш за съответствието интериор - екстериор и Орландовци. Laughing

---------

Видях някои интериорни решения в Embassy Gardens и се запитах дали това не означава една тенденция към поне частично отделяне на кухненската част в по-обособено помещение?

# 178
  • Пловдив
Не ми се струва ,че ще стане тенденция .По-скоро ми прилича на по-подчертано зониране ,още повече ,че няма  антре и така се смекчава липсата му .
 Ако трябва да си представя индустриална гледка в БГ , си мисля ,че ще е изглед към производствени халета от термопанел .

Лоис,благодаря ,че ми припомни тази красота .Доколкото си спомням ,сградата се продаваше ,когато я обсъждахме .Единственото  ,което бих променила в проекта е малко да уеднаквя цветът на стените ,защото поолюпените и подмокрените участъци ,които са си точно на място в едно с дограмата  ,добавящи ейдж ефект ,малко ме депресират .Вероятно и друг вид техника  на нанасяне на боя за стени ,тип lime wash ,би му отивало .

И като си припомняме ,ми се прииска да  споделя един сайт за френски интериори ,които друга съфорумка ни бе предоставила  и също сме коментирали по персонажи .

https://insidecloset.com/

Толкова ми харесват  интериорите в него - цветни или не ,сдържани или екстравагантни ,но пълни с характер  и вдъхновяващи ,поне за мен .А ,най-хубавото е ,че непрекъснато се добавят нови профили  .

# 179
  • Street of Dreams
Имах такава кухня преди няколко години, за мен най-добрата и удобната. Така заварихме мезонета. За съжаление нямам никакви свестни снимки да ви я покажа. Наподобява първата снимка, влизаше се отстрани през нещо като врата (без врата), вътре П-образна и много удобна. Където се обърнеш имаш работен плот. Трима души сме готвили удобно. Самият плот откъм отворената част беше на две нива - над плота беше повдигнат още един декоративен плот, около 20 см.
До галерията имах кръгла трапезна маса, холът беше в отделно помещение, макар и пак без врата.

Та за мен ще е много позитивно, ако се наложат.

Общи условия

Активация на акаунт